Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 09:22:03

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: koszulkowo
PostWysłany: ndz, 14 września 2025 20:14:05 
Awatar użytkownika

A jeszcze ws.koszulek pop, soft etc.
Ostatnia wizyta członka rodziny Kelly w Teleexpressie, przypomniała mi sporą popularność t-shirtow Kelly Family!

PostWysłany: pn, 22 września 2025 10:51:38 
Awatar użytkownika

Na koncercie Shabaki był gość w koszulce The Comet Is Coming, co nie dziwi, ale również pan w Nowej Aleksandrii, i inny w Neilu Youngu. Ja założyłem Armię.
Dobrze, że podczas wakacyjnego liczenia nie byłem na żadnym koncercie, bo to - jakkolwiek bardzo ciekawe - istotnie zaburza statystyki ;-)

PostWysłany: pt, 03 października 2025 01:05:21 
Awatar użytkownika

ponieważ sezon chyba się skończył, podzielę się z wami moimi obserwacjami

Warszawa 2 - 7 września

Lennon
Linkin Park
Blind Guardian
Black Sabbath
Bambie Thug
Stone Temple Pilots
Jakiś groźny metal
Megadeth

Pociąg do Olsztyna, 7 września

Emperor
Rammstein

Olsztyn 7 - 14 września

Metallica x2
House of Pain
Black Sabbath

Warszawa, 15 - 30 września

AC/DC
Rolling Stones
Dream Theatre
Obituary x2
Metallica
My Chemical Romance
Green Day
Nocny Kochanek

gdyby ktoś liczył koszulki i spotkał mnie, doliczyłby The Exploited, Iron Maiden, Nomeansno, Peter & the Test Tube Babies i The Stranglers

- Z pańskim forum jest wszystko w porządku.

PostWysłany: sob, 04 października 2025 13:22:49 
Awatar użytkownika

Patrz, a ja nawet dzisiaj już dwie nirvany widziałem.

PostWysłany: ndz, 18 stycznia 2026 19:03:27 
Awatar użytkownika

W windzie szpitala pediatrycznego na Wrzoska. Dwa dni pod rząd ten sam typ. Raz: Nomeansno - Wrong, drugi: La Aferra. No nie zagadałem ale micha mi się cieszyła.

PostWysłany: pn, 19 stycznia 2026 18:39:36 
Awatar użytkownika

Nie ogłaszając tego na forum, także wziąłem się za liczenie koszulek, a także bluz, kurtek, ogólnie górnej części odzieży, ale bez czapek. Skoro już mam wynotowane liczby, to w końcu je opiszę.

Liczyłem od początku września do końca listopada. Oczywiście, liczba obserwowanych spadała w kolejnych miesiącach. Odkąd przyszła pora na grube kurtki i płaszcze, odnotowywałem znacznie mniej wystąpień odzieży z zespołami, chociaż wiadomo, że jak w każdym miesiącu można zaobserwować kwitnącą stokrotkę, tylko z różnym prawdopodobieństwem, tak i na początku grudnia zdarza się młody człowiek idący po peronie w krótkim rękawku Rolling Stonesów. Ten akurat niepotrzebnie ryzykował zdrowiem, bo nie załapał się do statystyk, które wyglądają następująco: wrzesień - 39, październik - 11, listopad - 6.

Dużym problemem było przyjęcie postępowania wobec niepewnych obserwacji. Jedna rzecz to te nieczytelne nazwy. Podejrzewam, że niektóre
Crazy pisze:
niezidentyfikowane koszulki metalowe
to tylko bazgroły, które nie są nazwami zespołów. Inne po dokładniejszej analizie mogłyby się okazać nazwami marek odzieżowych. Widziałem raz kogoś z nadrukiem, który mógłby być okładką zespołu metalowego typu doom albo gothic, ale nad obrazkiem wyraźnie widniała nazwa popularnej marki. Do tego, niemożliwe było wymyślenie progu pewności dla napisów widzianych krótko, z daleka, wydrukowanych czerwono na czarnym albo częściowo przesłoniętych przez włosy. W ten sposób umknął mi pewnie niejeden wykonawca, zwłaszcza bez dobrze znanego logo. Te bardziej rozpozanawalne znaki pomagały za to niektórym zespołom. Na przykład, raz policzyłem bluzę Metalliki, chociaż dziewczyna ją nosząca stała dwa perony dalej i mogła mieć równie dobrze jakąś parodię z napisem Motylica. Z drugiej strony, nawet dobrze czytelna nazwa może budzić wątpliwości. Widziałem wyraźnie taką koszulkę z napisem Slayer, która nie wyglądała za bardzo na koszulkę tego zespołu, ale ją policzyłem.

Tak jak u innych dominują zespoły grające mocno, głównie zagraniczne. Przypuszczam, że zagranica dominuje, bo koszulki pochodzą
panek pisze:
z przysłowiowego H&M-u
Moja nieweryfikowalna hipoteza jest taka, że sieci wolą inwestować w nazwy, które będą się dobrze sprzedawać wszędzie. W związku z tym, kolejna hipoteza, pewnie możliwa do zweryfikowania metodą wywiadu: ci w koszulkach polskich zespołów noszą je na serio. Polskę reprezentowały Kult, Myslovitz, SDM oraz Mgła. Widziałem też kurtkę lokalnego zespołu Magmen. Podejrzewam, że jej właściciel po prostu w nim grał.

We wrześniu, kiedy to udało się zebrać więcej danych i wyniki są bardziej sensowne, pierwsze trzy miejsca zajęły: Nirvana, Metallica i Slayer. W listopadzie, wszystkie odnotowane zespoły wystąpiły raz, więc nie ma zwycięzców. W październiku natomiast, część raz, część dwa razy, a tę drugą grupę tworzyły Nirvana, Metallica i TZN Xenna. Przyczyną tej ostatniej anomalii było
Crazy pisze:
zwiększone stężenie w związku z koncertem

Fengari pisze:
Mi to się już jakiś czas temu rzuciło w oczy i zadziwia, że dzisiejsza młodzież nosi koszulki zespołów, których słuchało się w naszych czasach, albo jeszcze dawniej, a nie widzę niczego współczesnego.
Potwierdzam. Mało jest odzieży nowych wykonawców. Z takich w miarę świeżych wystąpili Billie Eilish i Playboi Carti. Nie brakowało za to klasyków rocka, na przykład Black Sabbath, chociaż odnotowane tylko raz, a gdybym miał strzelać, ile go było to podałbym akurat dla ostatniego roku większą liczbę. Widać, że napisy dyktuje
panek pisze:
moda na retro
, która w tej chwili dotyczy już także czasów mojej młodości i jako nostalgiczne traktuję koszulki My Chemical Romance czy Arctic Monkeys. Zaznaczam, że chodzi często o specyficzny typ nostalgii za czasami, których się już nie pamięta. Fanka Arctic Monkeys miała pewnie 16-18 lat.

Crazy pisze:
Na koncercie Shabaki był gość w koszulce The Comet Is Coming, co nie dziwi, ale również pan w Nowej Aleksandrii, i inny w Neilu Youngu. Ja założyłem Armię.
Na koncertach też obserwowałem zupełnie niedopasowanie koszulek do stylu wykonawcy. Na Radulego i Ścierańskiego ktoś założył Nirvanę. Na innym koncercie jazzowym widziałem Beatlesów.

Miałem jakiegoś pecha do Iron Maiden. Pod koniec sierpnia, kiedy już wiedziałem, że będę liczyć, widziałem koszulki Ajronów ze dwa razy. W notatkach z kolejnych trzech miesięcy nie mam tego zespołu w ogóle. Wśród wielkich nieobecnych byli też wspomniani Stonesi i Ramones, ci ostatni w grupie logotypów być może widzianych, ale za mocno przysłoniętych albo coś w tym rodzaju. Szokuje monopol na grunge, jakiego najwyraźniej dorobiła się Nirvana. Biorąc pod uwagę dominację mocnych brzmień i wpływ nostalgii, dziwi też brak Nightwish czy Opeth.

Na koniec zasadniczej części podsumowania podaję jeszcze kilka nazw, które zaobserwowałem, a nie widziałem ich u innych: Billy Talent, Bon Jovi, Cigarettes after Sex, Gorillaz, Lil Wayne, Paradise Lost, Sabaton, System of a Down.

Chciałbym się jeszcze odnieść do kwestii niemuzycznych:
Miki pisze:
U mnie teraz to albo skautowe, albo franciszkańskie.
Starałem się obserwować trochę, oprócz muzycznych, także koszulki religijne. W normalne dni nie było ich prawie w ogóle, a znowu podczas dwóch wydarzeń religijnych trudno było je policzyć. W dużej części miały nadruki nie tyle wprost ewangelizacyjne, co raczej świadczące o przynależności do określonej wspólnoty lub stowarzyszenia. Poza tamtymi dwoma wydarzeniami, raz mi mignęła koszulka z logo pielgrzymów nadziei. Pojawiają się też koszulki z sieciówek z napisami, które może trzeba traktować jako dyskretnie religijne, np. ze złożonymi rękami i napisem "Pray", ale często nie jestem pewny, o co chodzi w tych wzorach. Doszukuję się - może niepotrzebnie - drugiego dna.

manool pisze:
A, może nie muzycznie, ale dziś obok Lidla widziałam faceta w koszulce Twin Peaks!
U siebie w mieście też widziałem.

PostWysłany: pn, 19 stycznia 2026 18:59:23 
Awatar użytkownika

Ciekawe obserwacje, ale mimo powagi badania, przyznam, że kilka razy się uśmiechnąłem.

Mikosz pisze:
Motylica

:D

PostWysłany: pn, 19 stycznia 2026 21:45:03 
Awatar użytkownika

Super obserwacje! Ale też pora roku ma tu kluczowe znaczenie, jednak w lato to się nie można opędzić od tych obserwacji ;-)

Gorillaz, Bonjovi i System to ja też widziałem (Gorillaz wprawdzie poza sezonem obserwacyjnym). Jednak żadnej Motylicy :D

Tytuł: motylica OT
PostWysłany: pn, 19 stycznia 2026 21:55:01 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
Jednak żadnej Motylicy

Tymczasem kosmiczna motylica jest...

PostWysłany: sob, 11 kwietnia 2026 22:19:38 
Awatar użytkownika

zasada pisze:
W windzie szpitala pediatrycznego na Wrzoska. Dwa dni pod rząd ten sam typ. Raz: Nomeansno - Wrong, drugi: La Aferra.

Parę dni temu w szpitalu wojewódzkim, kobieta, blondynka z długimi włosami w średnim wieku w koszulce...Joy Division, Unknown pleasures. Ciekawe, co by wam wywaliła? :D

Z kolei w pracy pojawia się czasem jakaś studentka czy coś w koszulce z Elvisem. Zagadałam - mówi, że to tak na poważnie.

Co słychać u twoich kuzynów, centaura i jednorożca?

Charles Reznikoff

PostWysłany: ndz, 12 kwietnia 2026 06:42:22 
Awatar użytkownika

To może od majówki zrobimy 31 dni zorganizowanej obserwacji? Wpisywać miasta!

PostWysłany: pn, 13 kwietnia 2026 08:16:30 
Awatar użytkownika

Też planowałem od majówki, zwłaszcza, że akurat wyjadę i będę mógł obserwację rozpocząć na szerszym gruncie.

Warszawa!

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6

Strefa czasowa UTC+1godz.