Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 09:24:40

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 93, 94, 95, 96, 97
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: TATRY
PostWysłany: śr, 10 września 2025 19:25:57 

Bombadil pisze:
Założeniem wyjazdu był minimum 1 raz na szlaku, jednocześnie dużo spać i dobrze wypocząć. Udało się więcej.
1 dzień na rozgrzewkę Cyrhla - Kopieniec - Nosal.
2 dzień Cyrhla - Psia Trawka - Murowaniec i powrót Boczaniem do Kuźnic. Ucieszyło mnie, że po raz pierwszy szedłem do tego schroniska inaczej niż Jaworzynką i Boczaniem.
Dwa dni piękna pogoda a trzeciego już deszcz więc na pożegnanie Termy Chochołowskie, pozytywne wrażenia bo jednak po sezonie nie było tłumów i można było się zrelaksować.
Za rok będziemy celować jednak na początek października, dłuższe dni i większa szansa na ładną pogodę choć teraz i tak mieliśmy naprawdę super.
Udany męski wypad i reset w Tatrach,ja tam zawsze będę wracał…

Celowanie nie do końca udane, bo już w niedzielę wieczorem zameldujemy się we trzech ponownie w Jaszczurówce, tym razem 5 nocy. W planach Tatry Polskie i Słowackie. Jak zwykle wieczorem będziemy ustalać trasy :) Fajnie, że właśnie od poniedziałku zapowiada się dobry warun. Oby się sprawdził...

P.S. A może macie jakieś sugestie dla 2 spragnionych gór 47 latków i jednego 46 latka /to nasz młodszy kolega - notabene on zaraził mnie górami 18 lat temu, wtedy z resztą oświadczyłem się na Harendzie mojej obecnej żonie :faja: /

PostWysłany: pt, 12 września 2025 08:41:41 
Awatar użytkownika

Mam sugestię: Żabi Szczyt Wyżni.

Jesteście otrzaskani w górach, dzień jeszcze ponad 12 godzin, przy wyjeździe z Jaszczurówki bladym świtem wszystko do ogarnięcia przed zmrokiem, nawet licząc te łącznie 16 km do Morskiego Oka i z powrotem. Można iść legalnie bez szlaku, tutaj opis:
https://projektyprzygodowe.pl/zabi-mnic ... zyt-wyzni/

PostWysłany: pt, 12 września 2025 10:43:24 
Awatar użytkownika

Strasznie mi się podobają te opisy w internecie - jak wejść na jakiś szczyt bez szlaku - ze zdjęciami, narysowanymi ścieżkami, dokładnymi wskazówkami. Budujące jest istnienie ludzi, którzy to robią. :)

PostWysłany: pn, 06 października 2025 19:47:51 
Awatar użytkownika

Bombadil pisze:
W planach Tatry Polskie i Słowackie.

No i co ostatecznie zrobiliście, Bombadilu?

PostWysłany: śr, 08 października 2025 17:57:07 

https://share.mypacer.com/track/OTRzf3XnrAjwxHAnpo5f7L?image_url=https://cdn.pacer.cc/accounts/349044670/images/share/2025/10/349044670_0c05526f-d951-4d9a-86b6-08597d7b8cd5_1759942224488.jpg

Padło jednak na Słowację, fragment przed Rohaczami. A drugiego dnia tradycyjny spacer na Kopieniec - Nosal i powrót do Kuźnic. Był z nami kolega pierwszy raz w Tatrach i wielce szczęśliwy. Za rok we wrześniu edycja czwarta.

PostWysłany: pn, 13 października 2025 11:12:24 
Awatar użytkownika

Salatyński, super! Nigdy nie byłem w tamtym zakątku.

PostWysłany: wt, 11 listopada 2025 14:21:17 
Awatar użytkownika

Niemal identyczną trasę zrobiliśmy w 2009 :D Mieszkaliśmy w Zverovce i pięliśmy się tym stromym podejściem wzdłuż dawnego wyciągu w kierunku Brestowej. Dość mordercze podejście, ale potem cała ta grań - coś wspaniałego! I też schodziliśmy tak, jak Wy, mijając po prawej przecudowną dolinkę Stawów Rohackich. Podjedź do niej kiedyś!

Tu znalazłem swoją relację z tej samej trasy:

https://ultimathule.com.pl/phpBB3/viewtopic.php?p=320941#p320941

PostWysłany: czw, 18 grudnia 2025 16:47:09 
Awatar użytkownika

Czego człowiek nie wymyśli, żeby jego górskie przejście miało walor oryginalności. Podchodząc w sobotni poranek na Halę Gąsienicową, wymyśliłem, że zrobię trawers Hali Gąsienicowej. Byłem na tych wszystkich szlakach po kilka, a raczej kilkanaście razy, na samej Hali spędziłem grubsze kilkadziesiąt nocy i wszystko znam na pamięć, ale... żeby jednego dnia przejść całą Dolinę wszerz, tego jeszcze nie próbowałem. A więc: pierwsze w historii (mojej! - a czy forumowej?) przejście na raz przez wszystkie trzy odnogi Doliny Gąsienicowej, ze stacjami przy Zielonym, Czarnym i Czerwonym Stawie. Zimą, solo i, rzecz jasna, bez tlenu.

Pogodę wylosowałem na loterii: od samego rana do wieczora nie widziałem na niebie niczego, co można by na serio nazwać chmurą. Z Murowańca ruszyłem najpierw w kierunku dolnej stacji wyciągu i przez krótki czas myślałem sobie, że dużym błędem było nie wzięcie ciemnych okularów, bo słońce + śnieg (niewielki, ale jednak biały i świecący); szybko okazało się, że nie ma problemu, bo niemal całość trasy pokonywałem w cieniu. Słońce pięknie świeciło, ale tak nisko, że rzadko się pokazywało po tej północnej stronie grani.

Od wysokości Dworca Centralnego dziwiło mnie, jak dużo ludzi jedzie w Tatry, i to ludzi poobwieszanych czekanami i innymi. Było ich potem pełne schronisko, w końcu - dużo na szlakach. Ale natężenie ruchu nierównomierne: nad Zielonym Stawem byłem sam i ogólnie po tej stronie ludzi było widać sporo, ale raczej na zasadzie "o, fajnie, że komuś się chce chodzić na miejsca typu Świnicka Przełęcz" (i zaskakujące mnóstwo ludzi wchodziło na Kościelec!). Z kolei nad Czarnym Stawem dosłownie jak w lato i trudno iść ścieżką do schroniska, cięgle trzeba kogoś mijać. Ale na pętli Pańszczyckiej spotkałem jednego gościa w ramionach Żółtej Turni, i myślał, że jestem duchem, a potem trzy panie przy rozwidleniu w Pańszczycy, które były tam, bo im się coś pomyliło ze szlakami: chciały iść zielonym do Murowańca, a trafiły do Pańszczycy! I koniec spotkań, jeszcze trzy osoby widziałem z daleka, ale się nie spotkaliśmy. Jak zwykle "tłum w Tatrach" jest rzeczą względną i możliwą do ominięcia, ale w ogóle byłem zaskoczony, że taki niby martwy sezon okazuje się wcale nim nie być.

Moja trasa: Zielony Staw - przełęcz Karb (wejście zupełnie bez problemów z zerowym sprzętem) - Czarny Staw (zejście z karbu w samych raczkach dość wymagające, więc wymogłem na sobie, że będę szedł bardzo ostrożnie i powoli, ale przecież tam daleko nie ma) - Murowaniec - przez ramiona Żółtej Turni do Pańszczycy - Czerwony Stawek - w dół czarnym łącznikiem do zielonego szlaku - powrót do schroniska tymże. Wcześniej jeszcze musiałem wejść na Halę i ostatecznie byłem naprawdę wykończony. Ale się udało!

Zdjęcia innym razem, ale będą.

PostWysłany: ndz, 21 grudnia 2025 14:08:38 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
przejście na raz przez wszystkie trzy odnogi Doliny Gąsienicowej, ze stacjami przy Zielonym, Czarnym i Czerwonym Stawie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Crazy pisze:
Pogodę wylosowałem na loterii: od samego rana do wieczora nie widziałem na niebie niczego, co można by na serio nazwać chmurą.

Obrazek

To coś nad Giewontem? Niczego większego do wieczora nie widziałem. A to zdjęcie z poranka, ok. siódmej rano, zaraz po tym jak przyjechałem.

Crazy pisze:
niemal całość trasy pokonywałem w cieniu. Słońce pięknie świeciło, ale tak nisko, że rzadko się pokazywało po tej północnej stronie grani.

Obrazek

Następnego dnia było już nieco więcej chmurek, ale momentami nadal bezbłędnie niebieskie niebo. Postanowiłem na półdzienną wycieczkę udać się do Koziej Dolinki, przy okazji "zaliczając" ostatni staw, przy którym mnie nie było:

Obrazek

Nieopodal Zmarzłego Stawu spotkałem kozicę:

Obrazek

a wcześniej jeszcze, przy Czarnym (jeszcze nie zdążyło się zlecieć dużo osób, chwilę później już było gwarno) - kruka:
Obrazek

Później jeszcze obserwowałem coś pomiędzy gronostajem a łasicą, co biegało bardzo zwinnie tu i tam, za szybko, żebym mógł uwiecznić.

PostWysłany: ndz, 21 grudnia 2025 20:22:07 
Awatar użytkownika

Bezchmurne niebo w górach - piękne!
Ja się tam na górach nie znam, ale jak byłam w tym roku w Górach Złotych/Bialskich, to rozczarował mnie brak zwierząt - widzeniach ich właśnie gdzieś w oddali lub choć słyszenia. A może to Tatry są pozytywnym wyjątkiem?

Co słychać u twoich kuzynów, centaura i jednorożca?

Charles Reznikoff

PostWysłany: pn, 22 grudnia 2025 10:52:52 
Awatar użytkownika

Crazy, brzmi to i wygląda wspaniale. Ze zdjęć najbardziej podoba mi się to z ludźmi nad Czarnym Stawem.

PostWysłany: pn, 22 grudnia 2025 11:46:49 
Awatar użytkownika

Ależ świetna wyprawa! Taka pogoda w końcu jesieni to naprawdę niezwykły traf!
Zdjęcia doskonałe :aniolek:
A jakie piękne chmury z gatunku altocumulus lenticularis na tej fotce z Równi Krupowej!

PostWysłany: wt, 23 grudnia 2025 18:50:01 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
Zimą, solo i, rzecz jasna, bez tlenu

No, to jest wyczyn :!:

Cytat:
Ale na pętli Pańszczyckiej spotkałem jednego gościa w ramionach Żółtej Turni, i myślał, że jestem duchem

Ciekawe, jak wyglądałeś... :taaaaa: :D

Zdjęcia przepiękne! :brawa:

PostWysłany: czw, 29 stycznia 2026 14:04:55 
Awatar użytkownika

TPN opublikował statystyki za ubiegły rok - w 2025 roku na terenie Tatrzańskiego Parku Narodowego pojawiło się dokładnie 5 266 627 turystów.
Wyniki dosyć spodziewane, oto podium:
1. Morskie Oko - 1 101 454 osób
2. Dolina Kościeliska - 656 378 osób
3. Kasprowy Wierch - 573 470 osób

Zdziwił mnie trochę Wierchporoniec - solidne ósme miejsce (224 774 osób).
Zestawienie zamyka oczywiście kochana Dolina Lejowa - odwiedziło ją 7308 turystów, których z tego miejsca serdecznie pozdrawiam!

PostWysłany: pt, 30 stycznia 2026 07:08:59 
Awatar użytkownika

Dzięki za pozdrowienia :wink: Fajnie być w tak elitarnym gronie 7308 turystów :D

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 93, 94, 95, 96, 97

Strefa czasowa UTC+1godz.