Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 09:28:51

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 387 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: śr, 21 maja 2025 09:02:37 
Awatar użytkownika

Słuchałem Twojego Orkana wczoraj... Cała idea "Ducha w maszynie" generalnie mnie odpycha, nie mogę pogodzić się z brakiem ludzkiego aktu twórczości w muzyce.
Ale ten Orkan mi się spodobał.

PostWysłany: czw, 22 maja 2025 14:53:09 
Awatar użytkownika

cieszę się
ja przez to, że wkładam w to dużo pracy i emocji nie mam wcale poczucia, by było to nieludzkie, czy bezludzkie raczej, choć o tyle to rozumiem, że sam patrzę tak na 99% rzeczy, powstających w AI

- Z pańskim forum jest wszystko w porządku.

PostWysłany: sob, 14 czerwca 2025 21:50:44 
Awatar użytkownika

phpBB [video]

zapraszam!

PostWysłany: ndz, 24 sierpnia 2025 09:05:25 
Awatar użytkownika

Po wprost niewyobrażalnym suckcesie naszej debiutewnej płyty rozpętujemy z Hilgrimami następną rzecz: cykl niezobowiązujących wywiadów na temat powiedzmy filozofii muzyki.

Na pierwszy ogień poszedł znany skądinąd Karol Nowacki:

phpBB [video]

Może kogoś ten format zainteresuje, kto to wie?

Następny w kolejności ma być nieustraszony administrator Fejsbukowej strony "Gold Rock", a potem - jak Bóg da - pewien znamienity perkusista.

Zapraszamy.

PostWysłany: ndz, 24 sierpnia 2025 09:16:56 
Awatar użytkownika

Gero pisze:
Następny w kolejności ma być nieustraszony administrator Fejsbukowej strony "Gold Rock"

Nastawiam ucho!

PostWysłany: ndz, 24 sierpnia 2025 13:38:37 
Awatar użytkownika

Gero pisze:
Na pierwszy ogień poszedł znany skądinąd Karol Nowacki:

W pierwszej chwili myślałem, że z tym prezydentem będzie wywiad :shock:

PostWysłany: śr, 10 września 2025 14:58:06 
Awatar użytkownika

przedpremierowo - Rozmowa Hilgrimowa z Pawłem Klimczakiem:

phpBB [video]

PostWysłany: śr, 10 września 2025 15:05:04 
Awatar użytkownika

O, super! Obiecuję jak najszybciej znaleźć czas na to.

PostWysłany: śr, 10 września 2025 16:54:18 
Awatar użytkownika

Genialnie! Dzięki, Gero

PostWysłany: pt, 12 września 2025 09:07:35 
Awatar użytkownika

zasada pisze:
Gero pisze:
Następny w kolejności ma być nieustraszony administrator Fejsbukowej strony "Gold Rock"

Nastawiam ucho!

Z Witkiem odcinek najsłabszy jak na razie. Awiator natomiast najsilniejszy.
Wciągnąłem od wczoraj wszystkie i mam mocno mieszanie uczucia.

PostWysłany: pn, 27 października 2025 09:36:20 
Awatar użytkownika

Zaskakująco dobrze mi się słuchało. Generalnie mnie nudzą rozmowy o "filozofii muzyki", historiach zespołów, kulisach koncertów, dyskografiach itd.
Ale tu poprowadziliście to w takim niespiesznym tempie, trochę skacząc w boki tematów, taka rozmowa kolegów. Nie mówię, że łyknąłem to od razu, słuchałem małymi kawałkami od lata. Niemniej - interesujące.

PostWysłany: pt, 31 października 2025 22:14:39 
Awatar użytkownika

phpBB [video]

Cytat:
najbardziej przegięty materiał na moim kanale, nie przypadkiem pojawia się 31 X o godzinie 22 i ma wyłączoną opcję zarabiania. O brutalnych obrazach i słowach opowiadamy sobie Franzem Hradem i Ludwikiem Pęziołęm - zapraszamy dorosłych koneserów

PostWysłany: sob, 06 grudnia 2025 23:46:55 
Awatar użytkownika

Pewnego razu postanowiliśmy z Araskiem pobuszować w Czaczu. Trafiliśmy tam na stary, dziwny dom, leżący na uboczu. Od razu wiedzieliśmy, że musimy tam wejść. W środku urzędowała jakaś starowinka w czerni, niezbyt już rozgarnięta, widać, że wiek nieco pomieszał jej zmysły i sama nie bardzo wiedziała, co tam właściwie ma, ale wskazała nam drogę na strych i powiedziała, że cokolwiek tam znajdziemy, możemy wziąć, sprzeda nam po 10 zł za kilogram. Nie trzeba nas było dłużej namawiać, wspięliśmy się na górę po drewnianych, skrzypiących schodach, otworzyliśmy ciężką klapę i znaleźliśmy się w ciemnym, zagraconym pomieszczeniu. Ja oczywiście piszczałam, że pajęczyny, ale Arasek wziął jakąś listwę i ogarnął te najgorsze, więc się uspokoiłam. W dodatku znalazł nawet jakąś żarówkę na drucie i zapalił światło. Co spodziewaliśmy się tam znaleźć? No, to, co zwykle w takich miejscach bywa - jakieś stare meble i inne domowe sprzęty, antyki, może jakieś listy, książki, gazety, ubrania, trochę śmieci, czy inne szpargały, może jakieś niespodzianki typu szkielet służący do nauczania lekcji biologii w miejscowej podstawówce, kto to wie. ;)
Z całą pewnością żadne z nas absolutnie nie spodziewało się tego, na co naprawdę tam trafiliśmy. W kącie stało wiekowe, mocno już zniszczone pianino, a obok niego mosiężny, zabytkowy zegar z kukułką, wiecie, taki stojący, rzeźbiony z szafą z wahadłem. Aras od razu popędził do pianina, wypróbować, jak gra, ja poszłam za nim i wtedy mój wzrok przykuła jakaś koperta wystająca z uchylonych drzwiczek zegara. Otworzyłam je szerzej i zobaczyłam, że jest wciśnięta za niezbyt wielkie, ozdobne puzderko, a poza tym ktoś upchnął tam parę drobiazgów nieco bliższych współczesności, niż cała reszta, ot, jakiś stary mikrofon z lat 80, trochę kabli, zepsuty głośnik i takie tam. Wzięłam do ręki puzderko i zajrzałam do środka. Na dnie leżała kaseta magnetofonowa, opisana tylko jednym słowem: 'Koty'. Wtedy Arasek, który przestał już grać i zaczął się interesować tym, co znalazłam, zwrócił też uwagę na pękniętą lodówkę, która stała nieco dalej. Jej górną półkę było widać zza odłamanych drzwiczek i tam leżała druga, podobna kaseta. Sięgnął po nią, obejrzał i okazało się, że na niej również widnieje tylko słowo 'Koty', choć wyraźnie napisane innym charakterem pisma. A to dopiero! Niestety, nie było tam niczego, na czym można by ich odsłuchać, znaleźliśmy tylko jakieś martwe radio, ale bez magnetofonu. Kierowani dalszą ciekawością postanowiliśmy zajrzeć do koperty. I tu wybuchła prawdziwa bomba! Nie uwierzycie nam, wiem, że nie uwierzycie, ale na to już nic nie możemy poradzić.
Był to długi list, pisany do bliżej niezidentyfikowanego przyjaciela o imieniu Chocimir. Opowiadał o różnych sprawach, ale między innymi wyjaśniał też zagadkę owych tajemniczych kaset.
'Koty' okazały się być piosenką, która miała wejść na płytę debiutującego zespołu. Najpierw powstał tekst, napisany przez ówczesnego lidera i głównego tekściarza kapeli. Podzielił się on tym tekstem z kolegami, nie miał jednak jeszcze pomysłu na muzykę. Za to autor listu od razu miał swoją wizję, jak ten utwór powinien brzmieć. Jednak i ów lider wkrótce potem skomponował do niego muzykę. W rezultacie nagrano dwie różne, alternatywne wersje demo tej piosenki, co ciekawe, podobno zupełnie niezależnie od siebie, równolegle i bez wzajemnej znajomości swoich wizji. Członkowie zespołu nigdy nie zdołali dojść do porozumienia w kwestii swoich artystycznych koncepcji, w związku z czym ten kawałek nigdy nie wszedł na płytę i nie ujrzał światła dziennego. Każda z wersji została nagrana na osobnej kasecie, kasety zostały odłożone na bok i zapomniane i pewnie by tak zostało na wieki, gdybyśmy ich z Araskiem nie odnaleźli. Autorem tekstu oraz jednej z wersji okazał się być - uwaga - Jacek Pałucha!, a płyta, na którą nie dostały się 'Koty', to oczywiście 'Wiązanka melodii młodzieżowych' Formacyi Nieżywych Schabuf. Niestety, kawałek listu ujawniającego te rewelacje został zjedzony przez myszy, w tym - o zgrozo - fragment zawierający podpis. Nie wiemy więc, kto był autorem tej epistoły i drugiej wersji piosenki. Wiemy tylko, że nie był to Olek Klepacz, gdyż został on wspomniany kilkukrotnie w osobie trzeciej. Zagadką pozostaje również to, czyja wersja jest czyja, bo na kasetach nie znaleźliśmy ani śladu informacji pozwalającej zidentyfikować autorstwo. Natomiast jedna z wersji jest wyraźnie lepiej dopracowana i staranniej nagrana, a druga, choć niby rozbudowana o więcej instrumentów, sprawia wrażenie szkicu nagranego dość spontanicznie i pobieżnie, bez zbyt wielu wcześniejszych prób. Nabyliśmy owe bezcenne kasety wraz z listem za jedyne 1.54 zł. Obie z nich Wam tu teraz prezentujemy, ale żeby było jasne - musieliśmy je zrekonstruować i nagrać na nowo, bo bardzo trudno było odtworzyć te taśmy, zawilgotniałe i mocno zwichrowane. Zrobiliśmy to jednak najwierniej, jak się dało!

Oto przed Państwem znalezione przez Araska, bardziej dopracowane Ara-Koty i znalezione przeze mnie, bardziej szkicowe Fen-Koty:

phpBB [video]

phpBB [video]

PostWysłany: ndz, 07 grudnia 2025 18:41:46 
Awatar użytkownika

Tak właśnie się stało :D nie potrafię sobie przypomnieć dokładnej godziny, dnia ani nawet miesiąca ale tak było!

PostWysłany: wt, 16 grudnia 2025 11:14:30 
Awatar użytkownika

Zalinkuję tutaj, ponieważ pojawiają się w tej części forum takie rzeczy. Otóż Kuba od dłuższego czasu rozwija się na tym polu i wczoraj wypuścił taki kawałek:

phpBB [video]

Przyznam, że mi się podoba.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 387 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.