Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 13:52:45

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: ndz, 14 maja 2006 19:54:10 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
gorsza jakość mi nie przeszkadza w odbiorze

- muzyka w tańcu nie przeszkadza! Powiedzmy sobie szczerze - Crazy bronił honoru forum walcząc pod sceną, chrakterystyczna pozycja ciała, koszulka i mord w oczach! :wink:

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 14 maja 2006 20:34:21 
Crazy pisze:
3bajki w sobotę o 10 rano napisał:
Szkoda że na manewrach nie byłem, ale właśnie co zakończyłem przygotowania materiałów na zajęcia i mknę do roboty.

phi. o tej porze to ja już kończyłem pierwszą lekcję. materiały przygotowałem dzień wcześniej..

Nie miałem możliwości.

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 14 maja 2006 20:59:11 
Awatar użytkownika

njalepszy moment koncerttu Armii: nagła wichura podczas wykonywania Legendy ( przy słowach "spójrzmy jak pada deszcz) zaczął padać właśnie deszcz, równocześnie po prawdej stronie mojej tęcza na niebie, a dźwięk z glosników rozchodził się we wszystkie strony tylko nie na wprost. co do dźwięku w ogóle to ostra oczywiście przesadza, początkowo było tragicznie, bo akustyk walczył (nie było żadnej próby przed koncertem) ale potem wg mnie było ok. w każdym razie stojąc blisko "tanczących" było niezwykle energetycznie. mi się podobało. szczególnie utwory z legendy wypadały megatotalnie (legenda górą!). natomiast utwory z triodante nie nadają się na koncerty, mogłoby ich w ogóle nie być i byłoby lepiej. :twisted:
wiem od organizatora trasy NMA, że muzycy z NMA słuchali koncertu Armii i byli zachwyceni. poszły jakieś rozmowy na temat wspólnego koncertu w Kolonii w grudniu.

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 14 maja 2006 21:05:54 
natalia pisze:
natomiast utwory z triodante nie nadają się na koncerty, mogłoby ich w ogóle nie być i byłoby lepiej.

Tosz to niemal bluźnienie :lol:

A co do dźwięku było znośnie. Selekcji nieco brak. Ale czego sie spodziewać w plenerze. Sam nie wiem, gdyż strasznie rzadko uczestnicze w plenerze. A i jeszcze wiatr wpływać mógł na słyszalność dźwięku.
Mimo uwag krytycznych mi się bardzo podobało :)

No i trzymam kciuki za Kolonie [formuwicz Glacek się wtenczas objawi :) ]

Ostatnio zmieniony ndz, 14 maja 2006 21:07:05 przez 3bajki, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 14 maja 2006 21:06:03 

natalia pisze:
legenda górą!

o, to, to!

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 14 maja 2006 21:11:52 

Crazy pisze:
Mniemam, że był też Outsider, skoro zrobił zdjęcia

coż za błyskotliwa dedukcja... ;)

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 14 maja 2006 21:13:02 
Awatar użytkownika

natalia pisze:
njalepszy moment koncerttu Armii: nagła wichura podczas wykonywania Legendy ( przy słowach "spójrzmy jak pada deszcz) zaczął padać właśnie deszcz

o tak!!!! To bylo wielkie!!!

Tytuł:
PostWysłany: pn, 15 maja 2006 07:29:13 
Awatar użytkownika

Koncerty:

Dezerter - dobry koncert, dawno ich nie widziałem na żywo. Trochę zbyt lajtowo to wypadło. To znaczy muzyka zacna i dobrze zagrana, tylko atmosfery nie było. Jasno, ładnie i jeszcze stosunkowo mało ludzi. No ale godzina nieprzyzwoicie wczesna na koncert. A sam występ bardzo energetyczny. Jakby wypadł w klubie a n ie na dworzu ocena poszłab y pewnie mocno w górę.

Armia - lekko się ściemniło i to jeszcze nie z powodu zmroku ale nadciągnęły chmury a wraz z nimi pojawił się kilka razy mniej lub bardziej obficie deszcz. Co w sumie mi się podobało. Oczywiście przypadek z Legendą wymaga podkreślenia. Niestety w tym czasie rzeczywiście dźwięk zaczął niepokojąco falować (chyba jedyny minus deszczu) więc ruszyłem do przodu :). Jednak z daleka koncert zawsze wygląda gorzej. Dopiero w tłumie pod sceną można go odpowiednio docenić. Szaleństwo.

New Model Army - tu już koncertowe tło w pełni. Światła zupełnie nieobecne na Dezerterze, trochę podkreślające koloryt Armii, tu w końcu w pełni wykorzystane. I cały koncert. Wspaniały. Co tu opisywać, trzeba było tam być. Cudo. Sullivan jak zawsze wulkan energi, nawet przy teoretycznie spokojniejszych numerach. Setlista (pełna poniżej) prawie wymarzona. Pewnie bym coś wymyślił jeszcze ale odrzucił - chyba nic. Był też utwór zadedykowany to my friend from Armia, Tomek - Too Close To The Sun, z tak niedocenianej przez Elronda ostatniej płyty. Akurat ten utwór słyszałem pierwszy raz na żywo, a że jest jednym z ulubionych z tej płyty oczekiwania były ogromne. A rzeczywistość je przebiła. Genialna rzecz. Naprawdę piękny, cudny koncert.

NMA podobało się tez paru osobom, które nie znało ich wcześniej. Jeden mój znajomy, który nie znał żadnego utworu wcześniej (potem się okazało, że kojarzy skowerowane przez Sepulturę Hunt) już zamówił u mnie pare płyt do pożyczenia.

W ogóle publika była dość szczególna. Mało studencka miejscami. Ale zestaw zespołów chyba musiał przypaść do gustu wielu starym załogantom, bo takowych sporo się pojawiło. I widać było ich wielką radość przy poszczególnych utworach. Jak zrywali się z miejsca i ruszali do przodu przy Saluto czy Siekierze. Miła obserwacja.

No i wielka radość ze spotkania Was wszystkich. Przez pewien czas nawet krążyłem między znajomymi (nie tylko z forum), których kolejno wyławiałem z tłumu. Duża radość.

No i manewry u Budynia, o których juz cokolwiek było. Jak zwykle dzięki za nie! Ja musiałem je tym razem niestety opuścić znacznie wcześniej niz to pierwotnie planowałem.

Over The Wire
Stupid Questions
Wonderful Way To Go
Carlisle Road
Another Imperial Day
Island
51st State
Here Comes The War
Green And Grey
Too Close To The Sun
Purity
The Hunt
Vagabonds
No Rest
Poison Street
Get Me Out

I Love The World

Tytuł:
PostWysłany: pn, 15 maja 2006 08:13:36 
Awatar użytkownika

Pomijając ewidentny błąd, jaki popełniłem przychodząc na dziedziniec jakieś 2h za wcześnie (czyli około 16:30), całość wypadła bardzo pozytywnie. Bardziej niż np. w Stodole. Do nagłośnienia nie mam specjalnych zastrzeżeń. Parowóz na ten przykład brzmiał wyraźniej niż w styczniu. Porywy wiatru powodowały wprawdzie chwilowe zaniki dźwięku, ale działo się to głównie podczas Legendy, więc też należy zapisać to na plus :-) Szkoda niesłyszalnej zupełnie solówki w Popiołach, ale to właściwie jedyny problem.
Później NMA, której nie znam zupełnie (poza jednym kawałkiem), a która mi się podobała, choć bez rewelacji. Bardzo dobry koncert wizualnie, w sporo ruchu na scenie. Wprawdzie wszystko wydawało mi się zbyt jednostajne, ale to pewnie efekt nieznajomości repretuaru.

Tytuł:
PostWysłany: pn, 15 maja 2006 09:23:36 
Awatar użytkownika

Wiatr, ciepły deszcz, tęcza i Legenda to było piękne !

Publika przeróżna: skaczące małolaty, rodzice z małymi dziećmi, wychudzone punki, panienka w szpilkach :? i Starzy Załoganci :)
Atmosfera była świetna !
"Energetyzująca moc" Siekiery porwała nawet mojego kurującego się (antybiotyk!) męża :)

Okazało się, że znam jeden kawałek NMA - chyba 51st State - słyszałam kilka razy w radiu. Myślalam że to jakaś fajna nowa kapelka - młody głos i gitara akustyczna...
Byłam mile zaskoczona że to New Model Army :)

Pozdrawiam

Tytuł:
PostWysłany: pn, 15 maja 2006 09:54:15 

Nieznajomość repertuaru NMA nie przeszkodziła mi się zachwycić! Oniemiała scementowałam się ze schodami i kamerą...
New Model ARMIA plus Old Model Army - tj. Tom&Justin rządzą! :D :D :D

Tytuł:
PostWysłany: pn, 15 maja 2006 10:09:08 
Awatar użytkownika

....bardzo miły dzien był... :D ...bardzo fajne miejsce (nigdy tam nie graliśmy) .... najpierw spotkałem Sławka Gołaszewskiego który dał mi dvd Asunty i tomik swoich wierszy.Wyszliśmy na scene bez jakiejkolwiek próby dzwiękowej...akustyk ustawiał dzwięk "na bieżąco"...przez co poczatek koncertu mógł wydawac się z lekka nieczytelny..niestety trza było grac bo gonił nas czas (impreza musiala sie skończyć o 22)....przy czym nasz akustyk miał bardzo ograniczone zadanie , bo gdy udal się do konsolety to okazalo sie że 2/3 gałek i suwaków jest już "zajete" przez NMA.... a dla nas i dezertera pozostała tylko jakaś resztka miksera .....no cóż takie sa przywileje gwiazd. Sam koncert armii mógłby byc według mnie o wiele lepszy, wydawało mi się ,że przez cały czas zmagam się z jakąś niewidzialną siłą....zamiast spiewać ...ale pare momentów było fajnych...( spójrzmy jak pada deszcz) :D ...na scenę co rusz wchodzil Justin Sullivan i dawał entuzjastyczne znaki...to dodawalo mi sił!! ..no i widok wielu znajomych twarzy !!! ( było widno) cieszy mnie ,że przyszlo tak dużo ludzi !!! ...no a potem super koncert new model army !!!! a potem wywiad z Justinem i w ogóle.... :D

Tytuł:
PostWysłany: pn, 15 maja 2006 10:48:32 
Awatar użytkownika

elrond pisze:
wydawało mi się ,że przez cały czas zmagam się z jakąś niewidzialną siłą....zamiast spiewać ...

zdawało Ci się ;-)
Kubie też podobno się zdawało, że źle mu się gra, ale to również pomyłka

śpiewowi wychodziło bardzo dobrze, jak i wszystkim innym instrumentom
(sola w Popiołach faktycznie nie było słychać, ale akurat wtedy zupełnie mi to nie przeszkadzało, bo zająłem się wizualnym oddaniem szalonego tempa tego sola ;-))

Tytuł:
PostWysłany: pn, 15 maja 2006 12:45:08 
Awatar użytkownika

Ach jak miło czyta się tak radosne posty! Zazdroszcze! :cry: :cry: :cry:

elrond pisze:
Dvd Asunty i tomik swoich wierszy.

Ooo :!: :?:

Tytuł:
PostWysłany: pn, 15 maja 2006 14:15:47 
Awatar użytkownika

to ja napiszę coś od siebie....

Dezerter - nigdy nie małem sentymentu i mieć nie będę - takie wyblakłe protest songi... kilka newet znałem, ale cienizna - ten zespół odbiegał od poziomu artystycznego znacznie...

ale potem...

dla mnie to był koncert marzenie - na jednej scenie zagrały moje dwa ublubione zespoły... nie dość, że mogłem tego posłuchać, to potem mogłem posłuchać jak ich liderzy sobie rozmawiają... magia po prostu...

No i kurde już mówiłem komu trzeba, ale kurde szkoda, że Armia nie suportowała NMA na całej trasie, tyko jakieś denne CKOD... smutek i nostalgia...

jeżeli chodzi o best moment Armii to oczywiście jak zaczęło lać i wiać :D specjalnie mi to, że dźwięk się gdzieś zagubił nie przeszkadzało, bo razem z kolegą SJ, co się to jeszcze nie odezwał, ale już zalogował darliśmy się na cały głos śpiewając tekst we własnym zakresie... Co do nagłośnienia to niebardzo rozumiem narzekania... gitara Aviatora była mniej słyszalna, ale jako całość jak dla mnie dobrze była słyszalna - może to kwestia tego, że stałem trochę dalej od sceny...

Po tym jak widziałem Armię dwa razy z rzędu w krótkim odstepie czasu mam taką refleksję, że po pierwsze Tom jest w wyśmienitej formie wokalnej - śpiewa potężnie po prostu i do tego z tym siekierowym ryczeniem, a po drugie cały zespół jest w kapitalnej formie jakiś taki spójny mocno, pomimo tego, że Franc się dopiero wkomponowuje, a na waltorni Kuba... to dość subiektywne odczucie, ale uderzyło mnie to na koncercie w Opolu i w Warszawce, więc stwierdziłem, że coś musi być na rzeczy...

NMA zagrało nieco innego seta niż na poprzednich koncertach w Polsce... (Bartek jeszcze raz dzięki za setlisty - jutro skan ukaże się na polskiej nieoficjalnej stronie zespołu "& Nobody Else") Justin mówił, że takie jest prawo tego rodzaju koncertów - zagrali jak na festiwali - coś w rodzaju greatest hits... ale od razu zastrzegł, że NMA nie miało nigdy żadnego "hita"... ja tam uważam, że singiel w top 40 brytyjskiej listy przebojów jest hitem, ale on sobie to tłumaczy inaczej - nie byli nigdy w top 20 :)
Na pytanie dlaczego nie grają nic z pierwszej płyty odpowiedział, że grywali gółwnie Vengeance i A Lliberal Education, ale są utwory, których po latach nie chce im się grać - co ciekawe powiedział, że stracił serce do Vengeance... (kawałek mocno agresywny tekstowo - wierzę w sprawiedliwość, wierzę w zemstę)... powiedział też, że too close to the sun zadedykował Tomowi, dlatego, że to utwór o Bogu... nawiasem mówiąc to jeden z best momentów koncertu jak dla mnie... Jak tak na chłodno się zastanowiłem, to trzeba jednak oddać sprawiedliwość krytykom Carnivalu i stwierdzić, że set utworów z nowej płyty to najsłabszy moment koncertu... ale z wyjątkiem wspomnianego Too close to the sun i Island... A widzieliście jak Nelson zagrał solo na basie w No rest for the wicked ? Z gitarą na głowie, potem jeszcze muskał struny zębami :)

piękny dzień...
miło było poznać nowych dla mnie forumowiczów...

pozdro...
KoT

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.