Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 09:13:01

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10949 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 726, 727, 728, 729, 730
Autor Wiadomość
PostWysłany: wt, 17 marca 2026 14:52:51 
Awatar użytkownika

Budyń pisze:
na szybko poszło "Chłopaki (nie) płaczą, rozmowę Piotra Żyłki z Muńkiem Staszczykiem

To uzupełnienie tych 6 lat od wydania Księżykowego Kinga, czy cała historia pod nowymi kątami?

PostWysłany: śr, 18 marca 2026 00:28:12 
Awatar użytkownika

nie wiem do końca, bo tamtego nie czytałem, ale jest traktowana przez autora i rozmówcę jako zupełnie autonomiczna pozycja z innymi akcentami - jest tu np. rozmowa z żoną jako jeden rozdział

- Z pańskim forum jest wszystko w porządku.

PostWysłany: śr, 18 marca 2026 21:57:31 
Awatar użytkownika

Sławek Gortych - Schronisko, które przestało istnieć.
Fajna kryminalno-przygodowa powieść z pełnym zagadek historycznym tłem, której akcja dzieje się w Karkonoszach. Można powiedzieć, że te góry grają tu pierwszoplanową rolę na równi z głównymi bohaterami, dlatego ich miłośnikom bardzo polecam!
Co prawda jest to pozycja chyba bardziej dla młodzieży, niż starych dziaduff, ale bardzo dobrze się czyta i zamierzam sięgnąć po kolejne części.
I póki co czuję się rozdarta, bo jest wiele miejsc, w których jeszcze nie byłam i w które chciałabym pojechać w kilka kolejnych wakacji, a jednocześnie po tej lekturze ciągnie mnie do powrotu w Karkonosze, chyba nie ma opcji, żeby po jej przeczytaniu uniknąć takiej pokusy. :)

PostWysłany: czw, 26 marca 2026 21:34:17 
Awatar użytkownika

Dużo pozytywów ostatnio z różnych stron na temat tej serii kryminalnej, brzmi zachęcająco, więc pewnie kiedyś przeczytam (na Targach Książki w Poznaniu też był).
A teraz ciężki kaliber - Colson Whitehead "Kolej podziemna". Żal mi tych ludzi. Ale walor edukacyjny też silny, choćby historia Karoliny Północnej i Południowej.

Co słychać u twoich kuzynów, centaura i jednorożca?

Charles Reznikoff

PostWysłany: czw, 26 marca 2026 22:25:01 
Awatar użytkownika

Poszedłem do biblioteki, żeby się zapisać. Przede mną książki wypożyczał Patyczak. Podczas gdy Pani bibliotekarka wyrabiała mi kartę powędrowałem do regalu reportażowego. Wróciłem do domu z dwiema pozycjami, na które zęby ostrzyłem sobie już dawno i jedną cokolwiek przypadkową.

Na pierwszy rzut idzie książka najgorzej oceniana w dorobku autora: Charlie LeDuff - Praca i inne grzechy. Prawdziwe życie nowojorczyków.

PostWysłany: pt, 27 marca 2026 13:50:52 
Awatar użytkownika

Ciekawe co wziął Patyczak :) .

PostWysłany: pt, 27 marca 2026 14:37:08 
Awatar użytkownika

antiwitek pisze:
Ciekawe co wziął Patyczak :) .

Widziałem, słyszałem ale nie jestem pewien czy odpamiętam.

PostWysłany: ndz, 29 marca 2026 18:17:49 
Awatar użytkownika

przeczytałem:

KAROL GRUNBERG,,szpiedzy Hitlera'', wyd. książka i Wiedza, Warszawa 1997r.
Aktualnie: MARIUSZ WOŁOS ,,Generał dywizji Bolesław Wieniawa-Długoszowski. Biografia wojskowa'', wyd. Adam Marszałek, Toruń 2000r. ( mój ówczesny dziekan ze studiów historycznych UMK, polecam jego książki!!)

Tak dużo, tak mocno ''

PostWysłany: wt, 31 marca 2026 08:57:49 
Awatar użytkownika

zasada pisze:
Charlie LeDuff - Praca i inne grzechy. Prawdziwe życie nowojorczyków.

Zbiór krótkich tekstów gazetowych o tematyce doraźnej, interwencyjnej, sensacyjnej, bohaterskiej, bandycko-napadalskiej, obyczajowej. Większe kąski (serie) poświęcone strażakom i wdowom 11.09, rzeźni, więzieniu, barom. Nie ma szału, ale nie ma wstydu jakby sugerowały opinie. Proza użytkowa bez pretensji. Gdyby takie ukazywały się w Głosie, Expresie, Gazecie... nie miałbym nic przeciwko.
Powiedziałbym NYC HC, zdziwiłem się, że nie było nic o Vinnie Stigmie ;)

edit: a zacząłem Wąż i tęcza: Voodoo, zombie i tajne stowarzyszenia na Haiti - Wade'a Davisa.

PostWysłany: czw, 02 kwietnia 2026 14:37:30 
Awatar użytkownika

marcela pisze:
A teraz ciężki kaliber - Colson Whitehead "Kolej podziemna". Żal mi tych ludzi. Ale walor edukacyjny też silny, choćby historia Karoliny Północnej i Południowej.

Tak, ciężki kaliber, walor edukacyjny, i niewątpliwie dobra literatura, choć może nie aż tak dobra, jak wskazuje na to sława książki. Jednak w dziedzinie zbiegłych niewolników "Beloved" Toni Morrison podniosła mi poprzeczkę tak wysoko, że właściwie nie da się jej przeskoczyć :roll:
Ale tutaj jest jeszcze ten wymiar historyczny, dowiadujemy się o systemie "kolei podziemnej" i jej różnych implikacjach. Bardzo ciekawa książka.

Tymczasem przeczytałem inną książkę - a potem obejrzałem adaptację filmową: Fat City Leonarda Gardnera. Nie słyszałem o niej, ale dostałem w prezencie i okazało się, że to coś na kształt kultowej książki o bokserach, jedynej w dorobku autora. W sumie niezbyt mi się podobała. Przybijający jest jej pesymizm, bo to nie tylko trzeciorzędni bokserzy wiodący żywot meneli, ale przede wszystkim ludzie, którzy niczego sensownego w życiu nie robią i zdaje się, że nawet nie chcą zrobić, bo albo w ogóle nic nie robią i los nimi miota w różne strony, albo próbują, ale dokonując nieodmiennie złych wyborów. Film podobał mi się bardziej niż książka, jest w nim jakaś poezja i ten klimat kina USA wczesnych lat 70., który bardzo lubię, ale też trudno czasem patrzeć na tych życiowych rozbitków, u których próżno wyglądać jakichś pozytywnych motywacji. Trochę też bardziej klei mi się narracja, która w obu tekstach skacze między różnymi bohaterami, jakby patrząc oczyma kilku różnych osób, ale niewiele z tego moim zdaniem wynika. Leonard Gardner sam napisał scenariusz do filmu i może razem z Johnem Hustonem jakoś to nieco lepiej przemyśleli. Ogólnie wrażenia z obu mam przeciętne, ale w obu przypadkach bardzo się cieszę, że poznałem.

PostWysłany: czw, 02 kwietnia 2026 21:48:19 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
w dziedzinie zbiegłych niewolników "Beloved" Toni Morrison podniosła mi poprzeczkę tak wysoko, że właściwie nie da się jej przeskoczyć :roll:

"Umiłowanej" też jestem bardzo ciekawa, a teraz jeszcze piszesz, że to ukoronowanie w tej tematyce. Kiedyś przeczytam!
W "Kolei podziemnej" szczególnie podpasowałam mi główna bohaterka Cora, co mnie cieszy, bo mam wrażenie, że co i rusz, gdy coś czytam, oglądam nie czuję powiązania z żeńskimi postaciami. A i te dobre męskie postacie u Whiteheada są silne i łagodne zarazem.

Wczoraj wypożyczyłam "Panią Bovary". Przeczytam. Tylko jedna nie wiem, czy teraz. Przejrzałam kilka stron na chybił trafił i ta gościówa już mnie irytuje (proszę nie pytać Freuda, co się za tym kryje :roll: ), mówiąc bardzo prosto...

Co słychać u twoich kuzynów, centaura i jednorożca?

Charles Reznikoff

PostWysłany: pn, 06 kwietnia 2026 11:28:57 
Awatar użytkownika

zasada pisze:
Wąż i tęcza: Voodoo, zombie i tajne stowarzyszenia na Haiti - Wade Davis.

Skończyłem wczoraj. I mam wrażenie, że tegoroczne pozycje z polskiej klasyki podróżniczej przygotowały mnie nieźle na tę lekturę. Przeczytane wcześniej Rytuały... i Mambo dżambo także okazały się pomocne. Zaczyna się od sensacji: zombie! Potem idzie w antropologię, biologię z naciskiem na botanikę, socjologię i psychologię społeczną oraz historię. Są też fragmenty nie wprost o big pharmie. Mimo sporego rozrzutu tematycznego, książka ani na chwilę nie traci drive'u, dynamiki i wciągającej narracji. Generalnie bardzo pożywna pozycja. Żałuję, że skończyłem ją wczoraj bo dzisiaj w pociągu została mi co najwyżej opowieść graficzna Rysie: Historie prawdziwe.
Edit: w domu zacząłem Kruszenie świata. Podróż do Iranu wydane w 2025.

PostWysłany: czw, 09 kwietnia 2026 07:12:26 
Awatar użytkownika

zasada pisze:
Kruszenie świata. Podróż do Iranu wydane - François-Henri Désérable

Dobrze napisana, ale straszliwie powierzchowna. Nie do końca wiem o czym ostatecznie jest: o kraju i jego historii, o mieszkańcach buntujących się przeciwko reżimowi, o autorze i spotykanych po drodze ludziach. Żaden z tych obszarów nie wydaje mi się wystarczająco pogłębiony. W efekcie dostałem lekturę, do której mogę zastosować frazę zasłyszaną kiedyś i przyjętą za swoją: fajnie, fajnie ale co z tego?

PostWysłany: śr, 15 kwietnia 2026 09:06:29 
Awatar użytkownika

ANTON CZACHOWSKI, KAROL GRUNBERG,,Szpiedzy Hitlera'', wyd.Książka i wiedza, Warszawa 1997r.

JÓZEF WIESŁAW DYSKANT ,,Port Artur 1904'', wyd. Bellona, Warszawa1996r.

Tak dużo, tak mocno ''

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10949 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 726, 727, 728, 729, 730

Strefa czasowa UTC+1godz.