Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 09:19:48

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9638 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 639, 640, 641, 642, 643
Autor Wiadomość
PostWysłany: śr, 01 kwietnia 2026 08:49:28 
Awatar użytkownika

Prazeodym pisze:
Słowacja i Szwecja na Euro 2020?

O tak - zapomniałem o Słowacji (ze Szwecją wtedy to był jednak bardzo wyrównany mecz). Też Słowacja miała półtorej szansy i strzeliła dwa gole.

Masz dużo racji z tą defensywą. I w zasadzie jeśli przypomnieć sobie, że w ciągu ostatniego roku po dwa gole strzelała nam Finlandia i Malta, to te trzy od Szwecji już tak nie dziwią.
Trudny teraz czas dla repry - przez pół roku będziemy właściwie na peryferiach futbolu, będziemy patrzeć jak inni się bawią. Może jakaś Hiszpania czy Korea Płd. weźmie nas jako sparingpartnera przed MŚ i tyle...
Podsumowałbym chyba ten mecz tak - Polska grała lepiej a Szwecja mądrzej.

O ile dominuje u nas żal po niewykorzystanej szansie, to trudno mi sobie wyobrazić co się dzieje dziś we Włoszech! Czterokrotni mistrzowie świata po raz trzeci z rządu nie jadą na Mundial! Jest to coś wymykającego się logice.
Jak grać będąc drużyną słabszą pokazali - i to dwukrotnie - Czesi. Najpierw ledwo uratowany remis z Irlandią i zwycięstwo w karnych. Wczoraj duża przewaga Danii we wszystkich statystykach, ale znów remis i zwycięstwo Czechów w karnych.

PostWysłany: śr, 01 kwietnia 2026 10:19:22 
Awatar użytkownika

Cytat:
Polska grała lepiej a Szwecja mądrzej.

Dla mnie debilnie zarządziliśmy tą końcówką meczu.

Po części to wina piłkarzy. Jest ta 85 czy któraś tam minuta, Grabara broni. Masz z 7-8 minut grania i 2:2, w perspektywie dogrywka, ale trudno, lepsze to niż wtopa (mamy wciąż dużo zmian do wykorzystania), a Szwedzi, już po zmianach, nagle czują krew i mają swój moment. Dla mnie nie byłoby to głupie, żeby nawet poleżał z tą piłką i (jak jego bardziej cyniczny szwedzki kolega) bez pośpiechu zabrał się za wznowienie gry. A ten się podpalił, wrzucił kolegów na konia i zaczęło się domino.

Ale niestety, głupio to wymyślił też Jan Urban. Pierwsza zmiana to Świderski na Pietuszewskiego, taka zmiana, która wydaje mi się, że bardziej wynika z wykoncypowania na naradzie w sztabie trenerskim, powiedzmy, w sobotę wieczorem niż z obserwacji dynamiki wydarzeń ("mam plan, najpierw ich zaatakujemy Świderskim tak, a potem Pietuszewskim tak"). Ma to sens i pewnie mogłoby zadziałać, niestety, Oskar szybko głupio złapał żółtą kartkę i myślę, że jego wartość w tym konkretnym meczu szybko spada. Ale szybko okazuje się, że kompletnie zajechany jest Cash, gra na 30% i nic z tym nie robimy! Przy czym jeden z jego sensownych zmienników, Pyrka, w ogóle nie jest wpisany do kadry na ten mecz, okej, prawo trenera, może kiepsko wyglądał w treningu, ale i tak mamy choćby Skórasia. Ale potem też są opcje, masz różnych zawodników, może przyatakować, możesz uspokoić, możesz nawet zabetonować. A pan Janek niestety nie zrobił nic, żeby przy 2:3 rzucić się weterenami w szaleńczą pogoń na wariata. Nie przekonuje mnie to.

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: śr, 01 kwietnia 2026 10:21:11 
Awatar użytkownika

Jak sądzicie, czy Holandia, Japonia i Tunezja zmartwiły się, czy ucieszyły, że nie będą nas miały za przeciwnika?

PostWysłany: śr, 01 kwietnia 2026 10:33:13 
Awatar użytkownika

Szczerze? Uważam, że neutralnie ale w kierunku ucieszenia się. Ta Szwecja, na dzisiaj, jest luźno do pierdolnięcia przez Japonię i Holandię, Tunezji nie znam za dobrze jako drużyny. Z nami chociaż ta Holandia ma kiepskie doświadczenia z ostatniego czasu, oni uważali te dwa remisy za swoją delikatną wtopę.

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: śr, 01 kwietnia 2026 10:50:49 
Awatar użytkownika

Prazeodym pisze:
Natomiast problem polega na tym, że my mamy jakiś notoryczny problem z bronieniem w sytuacjach kiedy jesteśmy cofnięci, zagęszczeni, stłoczeni przed swoja bramką i niemalże ustawieni na polu karnym w 10 chłopa. Jakiś problemy z odbiorem, ustawieniem, przekazywaniem krycia, odpuszczaniem zawodników, brakiem doskoku, zawodnikami drużyny przeciwnej, którzy pojawiają się jak duch z maszyny, a nikt wcześniej się nimi nie przejmował itd.

Dokładnie tak, a ja uogólnię, że W OGÓLE mamy potężny z bronieniem i dodam jeszcze ważny szczegół, który u Prazeo mieści się pewnie w skrócie "itd.": mianowicie wyprowadzenie piłki spod własnej bramki.

Odkąd pamiętam, zawsze mieliśmy ten problem i trochę drżałem nawet przy bardzo dawnych meczach (powiedzmy post-1986), kiedy już coś niecoś z piłki rozumiałem - czy tym razem się uda nie popełnić jakiejś niezdarności? W roku 2018, kiedy Paweł zabrał mnie na mecz z Chile przed mistrzostwami i znowu trochę bardziej zainteresowałem się piłką, ten problem naprawdę ścisnął mnie za gardło. Może to było lepiej widać z perspektywy trybun, może trochę przesadzam, ale wg. mnie ŻADEN szanujący się zespół (nawet powiedzmy o klasę niżej) nie ma w tym aspekcie aż tak potężnej nieumiejętności jak my.

Weźmy np. wczoraj Szwecję - raz, dwa, no może trzy razy zdarzyły im się jakieś wpadki pod własną bramką, złe wybicie, jakaś niezdarność, która oczywiście powinna była skończyć się bramką dla Polski, no cóż, nie skończyła się, ale generalnie Szwedzi nie mieli żadnego problemu z zainicjowaniem akcji (mówię o strefie obrony), nawet w tych momentach kiedy my byliśmy najmocniejsi i próbowaliśmy wysokiego pożal się Boże pressingu. Za to nasi mają ten problem NOTORYCZNIE, co było najlepiej widać jeszcze przy stanie 2:2, kiedy niby nam dobrze szło i naprawdę zanosiło się na zwycięstwo - już wtedy pod bramką wydarzyło się kilka momentów koszmarnych, kiedy to bramkarz i stoperzy podawali sobie piłkę wręcz rozpaczliwie i tylko cud uchronił przed jakimś powinięciem się stopy i przejęciem piłki przez Szwedów pod naszą bramką. Już sam Grabara był pod tym względem nieobliczalny (w złym tego słowa znaczeniu), ale problem dotyczył też wszystkich obrońców bez wyjątku, a najbardziej Casha (który mi podpadł już na tym meczu z Chile i w tym aspekcie nie widzę żadnej poprawy od 2018). Nie wiem czy to są braki - niejako na poziomie narodowym - w wyszkoleniu, czy problem mentalny, domyślam się, że w Porto czy w czymś od wyprowadzania akcji są inni zawodnicy i wychodzi to naturalnie. Niestety nie wiem jakie mamy zaplecze w tej formacji, ale jak dla mnie cała obrona z meczów z Albanią i Szwecją jest do wywalenia od zaraz. Szkoda mi tej pracy innych formacji, bo za nich w końcu nie muszę się wstydzić i denerwować :/

PostWysłany: śr, 01 kwietnia 2026 11:03:52 
Awatar użytkownika

Cytat:
Casha (który mi podpadł już na tym meczu z Chile i w tym aspekcie nie widzę żadnej poprawy od 2018).

Ej, ale Cashu gra od 2021, wcześniej nie miał paszportu. Nie zmiksował Ci się z Cionkiem w jedną postać? :D

Cytat:
domyślam się, że w Porto czy w czymś od wyprowadzania akcji są inni zawodnicy i wychodzi to naturalnie.

W Porto to oni, z całym szacunkiem dla ligi portugalskiej, 3/4 sezonu grają z ogórami na poziomie Bruk-Betu Termalica, na posiadaniu piłki 70-80% i Kiwior z Bednarkiem mają na tyle przestrzeni, że mogą z tą piłką bawić się w balet figurowy i ciągle wjeżdżają na połowę przeciwnika, zresztą Kiwior miał, zupełnie potwierdzoną karierą klubową, łatkę wielkiego talentu od wyprowadzania piłki, który kiedyś we Włoszech pół sezonu grał z braku laku jako pomocnik i dawał radę, a potem na poziomie najlepszej ligi świata i Ligi Mistrzów też był bardzo ogarniętym piłkarzem, z wizją i techniką. Ci Walukiewicze, Piątkowscy też byli za to normalnie chwaleni. Zagadka stulecia!

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: śr, 01 kwietnia 2026 11:05:17 
Awatar użytkownika

Prazeodym pisze:
Ej, ale Cashu gra od 2021, wcześniej nie miał paszportu. Nie zmiksował Ci się z Cionkiem w jedną postać?

:oops: oczywiście masz rację, zwracam honor Cashu

PostWysłany: śr, 01 kwietnia 2026 19:25:36 
Awatar użytkownika

Tak btw, to ja w ogóle uważam, że brak wyjazdu na mundial (po dwóch z rzędu) to nie jest jakis straszny wstyd jak na średniej klasy kadrę z dawnego demoluda. Euro to tak, to trzeba ogarniać, bezpośrednio, nie przez baraże, bo te eliminacje są dość łatwe (dwa wchodzą, a my mamy drugi koszyk), żenada, że prawie to zepsuliśmy ostatnio ale Mundial? Dużo krajów by dało się pokroić za naszą regularność awansów w ostatniej dekadzie i tylko jeden był moim zdaniem fartowny, a nie uczciwie wypracowany przez rok bojów (Euro 2024). Dla świata Mundial się poszerzył ale to wciąż jakoś tam elitarna impreza dla Europy. Ale w programach sportowych o tym nie powiedzą bo u nas albo rozdmuchuje się narrację o wielkich traumach, bólach i szokach albo otwiera szampany, nic pomiędzy.

FORZA NAPOLI SEMPRE!

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9638 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 639, 640, 641, 642, 643

Strefa czasowa UTC+1godz.