Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 09:26:26

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 666 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 41, 42, 43, 44, 45
Autor Wiadomość
PostWysłany: pt, 06 marca 2026 10:41:43 
Awatar użytkownika

manool pisze:
Nie umiem tego zaplanować, ale jeśli uda się kogoś z Was spotkać choćby w locie, będzie super.

Gdzie będziecie zalogowani? Jaka dzielnica etc.
W sobotę z dziećmi będziemy się szwendać, ja niby Olgi Gitkiewicz bym posłuchał ale zbyt dobrze nie przejrzałem programu.

PostWysłany: pn, 16 marca 2026 12:46:51 
Awatar użytkownika

No i byłam w Poznaniu, widziałam znów łapacze, ale poza tym niewiele, bo z powodów zdrowotno-organizacyjnych nawet parkrun musieliśmy sobie darować. Ale! Pizza w Pakamerze - złoto! Nocowaliśmy bardzo blisko Winogratki, która kusiła mortadelą z pistacjami, zniechęciła jednak brakiem miejsca i czasem oczekiwania, więc musieliśmy coś skubnąć w pobliżu targów. Warto było odpuścić. W drodze z Pakamery na koncert spotkaliśmy dwa różowo-fioletowe koziołki i przy okazji fotografowania ich dla córki, skoro takie różowo-fioletowe, dowiedzieliśmy się, że poznańskie koziołki mają imiona. Pan zapewniał, że jest starym Poznaniakiem i wie: Tyrek i Pyrek. Nie wiem, czy to prawda, ale łyknęliśmy, bo ładne. W sobotę na śniadanie ciacha z cukierni Zagrodnicza, która wołała mnie od samego przyjazdu: sezonowe (ze śliwkami) i z pastą migdałową. Oba pyszne. Potem targi, targi, targi. (Siedziałam nawet obok Olgi Gitkiewicz, ale była już wyraźnie zmęczona, no i trochę pochłonięta spotkaniem, które miała (chyba) prowadzić, więc rozmowa krótka). Wysłuchałam dwóch spotkań: z Sebastianem Musielakiem (plus pogawędka na stoisku STL-u) i Max Cegielski-Justyna Żebrowska (prowadzenie Joanna Sobesto). Z żalem stwierdzam, że zwłaszcza to ostatnie skończyło się tam, gdzie dla mnie powinno się zaczynać. Godzinne okienka na takie rozmowy nie mają sensu. Potem jeszcze zupa z kawą (taki pakiet) w Sweet Surrender, obok kamienicy Borejków, której w końcu nie obejrzałam, mimo że miejsce spotkania zostało wybrane też ze względu na nią. Po drodze do domu straciłam głos - i to nie z powodu paru okrzyków na koncercie, tylko pojechałam chora, a wróciłam chorsza, a teraz jestem najchorsza. Tak więc zupełnie bez zwiedzania (tylko przy Palmiarni, gdzie po długim krążeniu udało się zaparkować, miło zapachniało mi rodzinną wycieczką sprzed paru lat), za to całkiem smacznie.
Ani Araska, ani Zasady, ani Marceli, ani nikogo innego z UT nie udało się zobaczyć nawet przelotem, ale w powietrzu czułam, że gdzieś są i, cóż, do następnego... (Ale wpadła się ze mną przywitać jedna fajna tłumaczka i to było miłe!)

PostWysłany: pn, 16 marca 2026 17:45:45 
Awatar użytkownika

Super, że miałaś ciekawe spotkania na tych targach. :)

Tyrek i Pyrek - fajne, hehe, też łykam. :)

Pizza w Pakamerze - dzięki za reko , mam nadzieję, źe będę kiedyś miała okazję skorzystać. :)

PostWysłany: czw, 26 marca 2026 21:21:06 
Awatar użytkownika

manool pisze:
No i byłam w Poznaniu

Widzę, pobyt literacko-kulinarny :)
Następny razem pójdę na Tagi w sobotę, choć nie lubię (coraz bardziej) tłumów, większość spotkań z pisarzami odbywa się właśnie wtedy, a niedziela taka jakby już ospała...Może będzie kiedyś jeszcze szansa się spotkać :)
Bardzo lubię oglądać Salon Ilustratorów i wystawę Mistrza - w tym roku Emilia Dziubak. Te rysunki są jak klasyka literacka dla dzieci - tak naprawdę nie tylko dla dzieci.

Co słychać u twoich kuzynów, centaura i jednorożca?

Charles Reznikoff

PostWysłany: pt, 27 marca 2026 10:40:20 
Awatar użytkownika

Szczerze mówiąc, zupełnie nie miałam ochoty krążyć po stoiskach. Poszłam do swojego zaprzyjaźnionego wydawnictwa z nadzieją na spotkanie kogoś z redakcji, ale byli tylko ludzie z działu promocji. Emilię Dziubak również bardzo lubię - żałowałam, że na uloteczki się nie załapaliśmy. I że kącik Pomelo był tylko dla dzieci, bo marzyłam o zdjęciu pod dmuchawcem.
Nie do końca wiem, dlaczego na targach można było kupić biżuterię wikingów i inne dziwne rzeczy niezwiązane z książkami. To znaczy rozumiem, że ktoś sobie opłacił stoisko i wyszedł ze swoimi kotterami, żeby sprzedać towar, tylko przy takim ogromie stoisk te dodatkowe sprawiały, że ogrom był jeszcze ogromniejszy. Ja nie lubię ogromów, dlatego w Warszawie, jeśli dotrę, też postawię po prostu na nasz kącik.
Smak pizzy nadal pamiętam i wspominam.

PostWysłany: pt, 27 marca 2026 17:05:35 
Awatar użytkownika

Nazwiska Emilii Dziubak nie kojarzyłam. Sprawdziłam - super, chciałabym obejrzeć jej prace na żywo!

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 666 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 41, 42, 43, 44, 45

Strefa czasowa UTC+1godz.