Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 09:43:16

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 466 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 28, 29, 30, 31, 32  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: pt, 02 stycznia 2026 12:15:04 
Awatar użytkownika

no ja obejrzę jutro - albo w niedzielę :) no i będę potem pisał o filmie do Tysola

- Z pańskim forum jest wszystko w porządku.

PostWysłany: ndz, 11 stycznia 2026 00:04:21 
Awatar użytkownika

Skąd: Hôtel Lambert / Rafał Gan Ganowicz Appreciation Society
Dzisiaj, w Muranowie: "La Grazia" Paolo Sorrentino. Sala Gerard pełna do ostatniego miejsca (były nawet dostawki!!). Film kompletny. Wszystko na najwyższym poziomie, coś naprawdę przeswpaniałego. Nie wiem, czy to czasem nie jest najlepszy film jaki widziałem w ostatnich dziesięciu latach? Bardzo bardzo polecam, koniecznie w kinie!

Obrazek

Wszystkie prawdziwe ścieżki prowadzą przez Góry.

Zawsze mieć dojrzałe jagody do jedzenia i słoneczne miejsce pod sosną, żeby usiąść.

My gender pronoun is "His Majesty / Your Majesty".

PostWysłany: ndz, 11 stycznia 2026 22:55:37 
Awatar użytkownika

W takim razie dopisuję do
Crazy pisze:
Father Mother Sister Brother, Ścieżki życia, Hamneta, Piękną pracę, Ostatniego wikinga, Wielkiego Marty'ego, Ciemną stronęEverestu a nawet Bugonię

a ponadto elsea dzisiaj była na The Outrun i też muszę dopisać, choć to już nie "co w kinie nowego", bo było już jakiś czas temu, ale jak widać, da się jeszcze złapać w kinie.

PostWysłany: pn, 19 stycznia 2026 21:58:41 
Awatar użytkownika

Krótko i zwięźle: Ścieżki życia super. Bardzo się identyfikowaliśmy z bohaterami, wędrują przez piękne miejsca, są fajnymi ludźmi i historia jest bardzo ciekawa, choć smutna u swoich podstaw. Ale dzięki temu, że historia jest prawdziwa, a co więcej, daje nadzieję, to jednak wcale nie taka smutna. Piękny film.

PostWysłany: wt, 20 stycznia 2026 00:47:24 
Awatar użytkownika

Skąd: Hôtel Lambert / Rafał Gan Ganowicz Appreciation Society
Crazy pisze:
Ścieżki życia

Cieszę się, że Wam się podobało, choć dla mnie - po "The Way" Esteveza (**** 1/2) i "Wild" Vallee (*****, a książka Sheryl Strayed wgniata w fotel!), to solidne *** 1/2. Bardzo ładne widokowo, ale historia średnio mnie poruszyła (w odróżnieniu od dwóch wyżej wymienionych). Bardzo przyjemnie mi się oglądało, ale w sumie bez zaskoczenia. Dobrze, że się im (również w prawdziwym życiu) dobrze kończy!

A dzisiaj FATHER MOTHER SISTER BROTHER Jarmuscha w Falenicy, późnym wieczorem. Dobra robota, Panie Jarmuż! **** 1/2 na pewno. Bardzo polecam!

Wszystkie prawdziwe ścieżki prowadzą przez Góry.

Zawsze mieć dojrzałe jagody do jedzenia i słoneczne miejsce pod sosną, żeby usiąść.

My gender pronoun is "His Majesty / Your Majesty".

PostWysłany: pn, 26 stycznia 2026 01:40:40 
Awatar użytkownika

Po "Niedzielach" (swoją drogą u nas jednak ten film się nie przebił, w Hiszpanii zarobił 4 miliony dolarów, a u nas... tysiąc) teraz miałem okazję spojrzeć na "Przenajświętsze Serce"), francuski fabularyzowany dokument o św. Małgorzacie Marii, objawianiach i kulcie Serca Chrystusowego historycznie i współcześnie. W kinach będzie u nas ok. 20 lutego. Bardzo ciekawa rzecz, a do tego naprawdę pięknie zrealizowana, jestem pod dużym wrażeniem.

PostWysłany: czw, 05 lutego 2026 12:15:49 
Awatar użytkownika

Z Jednej bitwy zrezygnowaliśmy po dziesięciu minutach i postawiliśmy na Sny o pociągach. Piękne! Kilka lat temu czytałam książkę, z której pamiętam tylko tyle, że ją czytałam. Film jednak był tak czarujący, że nawet nie chce mi się wracać do książki.

PostWysłany: pn, 09 lutego 2026 21:27:42 
Awatar użytkownika

Króciutko: La grazia, reż. Paolo Sorrentino - film bardzo interesujący, bardzo nieoczywisty i trudny do zdefiniowania. Bardzo poważny, ale i momentami prawdziwie zabawny (he he, scena "po napisach", w ogóle zresztą te napisy...), czasem puszczający oczko, ale w istocie zupełnie nieefekciarski i nie dający prostych odpowiedzi. Tu i ówdzie zawieszający się gdzieś w głowie bohatera, którego myśli trudno przeniknąć; tam i siam wprowadzający abstrakcyjne sceny daleko wychodzące poza realistyczny paradygmat.

Jedno, czego żadną miarą nie rozumiem, to dlaczego tytuł nie został przeznaczony, bo przecież jest to tytuł wprost i nie robiący żadnego problemu dla tłumacza, a ewentualna dwuznaczność słowa "grazia" pewnie jest taka, jak i polskiego "łaska". Czy się mylę?

PostWysłany: śr, 11 lutego 2026 11:49:43 
Awatar użytkownika

Byłem na Martym Supreme. Jest to bardzo intensywny film, miał w sobie coś takiego, że czułem się trochę jak gdyby puścić jakiś klasyk New Hollywoodu w tempie 2x szybszym - czuć jakiś taki fajny staroszkolny rozmach, szerokie, szczegółowe myślenie ale jednocześnie to zasuwa, śmiga na zakrętach, a czasem wypada z drogi. W sumie bawiłem się nieźle, choć nie jestem przekonany czy aby wszystkie te zakręty były potrzebne, czy twórcy trochę się nie zatracili w kolejnych dryblingach. Podobała mi się absolutnie antyhistoryczna estetyka tego filmu - zestawienie szczegółowo dopracowanej pięćdziesiony na ekranie z osiemdziesioną w głośnikach, bo cała ścieżka dźwiękowa to albo syntezatory Lopatina albo New Order, Alphaville, Tears for Fears itd. Jesli chodzi o warstwę ideową, jakieś przesłanie duchowe tego filmu, muszę to jeszcze przemyśleć.

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: pt, 27 lutego 2026 09:09:39 
Awatar użytkownika

Szkoda, że nareszcie - porozrywało mnie.

PostWysłany: ndz, 01 marca 2026 12:26:40 
Awatar użytkownika

dla Tysola piszę o filmie "Pojedynek", który bardzo polecam
https://tysol.pl/a154710-pojedynek-mocn ... g_rewarded

PostWysłany: czw, 26 marca 2026 12:16:09 
Awatar użytkownika

phpBB [video]

zapraszam

PostWysłany: czw, 26 marca 2026 15:39:15 
Awatar użytkownika

Byliśmy na Najświętszym sercu i to jeden z lepszych filmów o tematyce religijnej, jakie widziałem.

PostWysłany: czw, 26 marca 2026 16:43:49 
Awatar użytkownika

Z pierworodną wybrałem się na "Hamneta". Czułem się tym filmem otoczony, a może raczej przez niego osaczony. Niektóre fragmenty wydały mi się po prostu konsekwencją książkowego pierwowzoru. Emocjonalnie miażdżący (zwłaszcza jak się jest rodzicem).

Touch your hand to the wall at night

PostWysłany: czw, 26 marca 2026 18:36:08 
Awatar użytkownika

Też byłem jakiś czas temu, też emocjonalnie bardzo go odebrałem, po czym... tak jakoś szybko zgasł we mnie, że nawet nie podzieliłem się na forum. Myślę, że ten film jest dobry, ale jednak bardzo jednowymiarowy: sto procent melodramatu z dość nieszczególnie wykorzystanym wątkiem szekspirowskim - bardzo ważny i wykorzystany jest wątek tego, że artysta, że odbicie osobistej tragedii w sztuce itp., ale że to akurat Szekspir, to wydaje się być tak obojętne, że aż się zastanawiam, po co w ogóle ten Szekspir.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 466 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 28, 29, 30, 31, 32  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.