Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 11:07:08

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 338 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23
Autor Wiadomość
PostWysłany: pt, 10 października 2025 14:27:56 
Awatar użytkownika

i o Szopenie (równolegle w dwóch wątkach daje film, mam nadzieję, że się nikt nie pogniewa)

phpBB [video]

bo Chopin Chopinem, ale ewentualne rozmowy o filmie chyba lepiej tu

- Z pańskim forum jest wszystko w porządku.

PostWysłany: sob, 11 października 2025 18:24:31 
Awatar użytkownika

Chopina nie wiem, czy zobaczę, bo oglądam go teraz ogólnie dużo ;-)
Nadal nie widziałem Dziewczyny z igłą. Trochę się jej bałem, no i ucieklla. Ani zresztą Filipa, ani Kosa, ani Białej odwagi. Ani Imago. Chyba przestałem być ekspertem od nowych polskich filmów :roll:

PostWysłany: pn, 13 października 2025 13:06:52 
Awatar użytkownika

a tu pisana recenzja filmu: https://tysol.pl/a147664-czy-chopin-cho ... slaby-film

PostWysłany: pn, 27 października 2025 22:30:06 
Awatar użytkownika

Minghun (2024) reż. Jan P. Matuszyński - ** - uwaga na spojlery

Kiedy myślisz, że wszedłeś głęboko w kulturę swojej zmarłej małżonki, wychowałeś córkę, na Polko-Chinkę, a teścia trzymasz na odpowiedni dystans, świat się wali. Teścia musisz znów spotkać, a ten, wpada na szalony pomysł, mieszczący się w meandrach obcej-nieobcej kultury, którą przecież już znasz. Tragedia objawia dopiero to jak bardzo się mylisz.

Minghun to rytuał polegający na odprawieniu ceremonii ślubnej dwójki nieboszczyków, który nie zdążyli się z nikim związać, ponieważ przedwcześnie zabrała ich śmierć. W Polsce znalezienie chętnej rodziny na taki numer okazuje się dość trudne.

Bardzo dobra rola Dorocińskiego. Położony scenariusz, niedopracowane dialogi - tak jakby ktoś na szybko chciał przejść do sfilmowania tej historii twierdząc, że sama koncepcja jest wystarczająca.

PostWysłany: wt, 24 marca 2026 10:39:32 
Awatar użytkownika

Nie ma duchów w mieszkaniu na Dobrej - młode polskie kino ma się dobrze, a nawet bardzo dobrze :!:
Film w reżyserii debiutantki, Emi Buchwald jest świetny, młody pod każdym względem, żadnego występującego tam aktora nigdy nie widziałem na oczy, bohaterowie są czwórką młodego rodzeństwa, świat, w którym żyją i ich problemy są podane w bardzo nowoczesnym kontekście, a jednocześnie film jest bardzo przemyślany, bardzo trzymający formę w ryzach i bardzo też nieprzeszarżowany, o co przecież u młodych nietrudno. Za to potrafiący uchwycić jakieś sedno w jednej scenie, w jednej rozmowie.
Bohaterowie pomotani życiowo jak nie wiem co, czasem trochę toksyczni, często niepotrafiący dobrze powiedzieć, o co im chodzi, ale przecież wciąż walczący i to walczący o coś, co ma sens. Czasem nawet niezbyt walczący, bo "sami nie do końca wiedzą, co się z nimi dzieje", ale przynajmniej chcący walczyć - więc film choć niewesoły, nie jest też przygnębiający.

Świetne młode kino, bardzo polecam!

PostWysłany: czw, 02 kwietnia 2026 10:30:05 
Awatar użytkownika

Nie miałem jeszcze okazji, natomiast bardzo podobał mi się wcześniejszy film niezależny Emi Buchwald, "Piękna łąka kwietna", gdybyś miał gdzieś możliwość zobaczyć, bardzo polecam.

PostWysłany: czw, 09 kwietnia 2026 18:51:24 
Awatar użytkownika

Za polecenie dziękuję, chyba za 5 zł można to obejrzeć na stronie Nowych Horyzontów, co będę miał na uwadze.

Tymczasem udałem się dziś do kina na film polsko-niepolski:
Good Boy w reż. Jana Komasy (polski tytuł to Dobry chłopiec - a może lepiej by było Grzeczny chłopiec? a może Dobry pies?...) - zdecydowana większość personelu to Polacy, ale film jest anglojęzyczny, dzieje się (chyba?) w Anglii, aktorzy to Anglicy, oprócz jednej Polski, która gra Macedonkę.

Film... wow, trochę nie wiem, co powiedzieć. O filmie nie wiedziałem wcześniej nic, prócz tego, że jest po angielsku. Zaskoczył mnie na wielu poziomach, ale nie chcę niczego zdradzać... Rewelacyjna jest ekspozycja - błyskotliwa i błyskawiczna sekwencja otwierająca, pokazująca naszego (anty)bohatera jako osobę tak obrzydliwą, że od razu miałem myśl, że najlepiej by było, jakby go ktoś bezpardonowo zajebał. Little did I know, że niemal to się właśnie stanie... ale stanie w taki sposób, że jednak chciałoby się odwołać tę wcześniejszą chęć... a może jednak wcale nie? Film jest dalece niejednoznaczny, mimo, że jednoznacznie chory i raczej bez ogródek pokazujący, że to jest chore i tamto jest chore, ale zaskakująco pokazujący też, co się na pograniczu tych chorych rzeczy rodzi, i to wcale nie jest złe. Ale czy może być choć trochę dobre?
Miałem dwa jednoznaczne skojarzenia: Mechaniczna pomarańcza oraz Kieł Lanthimosa. Ten drugi, jak może pamiętają moi czytelnicy, wybitnie mi się nie podobał. Tyle że film Komasy, w przeciwieństwie do Kła, ogląda się bardzo dobrze. Pozbawiony jest i efekciarstwa, i skłonności do epatowania, za to miejscami rozegrany jest doskonale jako thriller. A tak najbardziej to jest wielopoziomowym dramatem psychologicznym.
Cholera wie, co to właściwie jest (i tu trzecie skojarzenie, może przez tę piwnicę: Parasite), ale uważam, że film jest znakomity a Komasa potwierdza swoją pozycję jednego z najlepszych współczesnych polskich reżyserów.

PostWysłany: czw, 09 kwietnia 2026 23:37:24 
Awatar użytkownika

nawet jak za 50, to warto :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 338 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23

Strefa czasowa UTC+1godz.