Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 09:25:48

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11652 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 773, 774, 775, 776, 777
Autor Wiadomość
PostWysłany: wt, 03 marca 2026 21:59:05 
Awatar użytkownika

Tak :D znałem w nieco innej wersji, ale to to.

PostWysłany: sob, 07 marca 2026 20:42:48 
Awatar użytkownika

to chyba znałam (piasek pustyni :mrgreen: )

PostWysłany: wt, 10 marca 2026 10:02:14 
Awatar użytkownika

Właśnie próbowano mnie oszukać przez telefon. Trochę pracuję z danymi wrażliwymi, a poza tym widzę, że akcje informacyjne mają sens. Bo po mniej więcej minucie, jak poznałem kontekst, rozłączyłem się, po czym jako wzorowy obywatel zgłosiłem sprawę do CERT i do banku. Sprawdziłem też swoje dane na mobywatel.

PostWysłany: wt, 10 marca 2026 21:22:55 
Awatar użytkownika

Oj, niewesoło. Ale chcieli wyłudzić Twoje dane, czy służbowe?

Przypomniało mi się, jak kiedyś zadzwoniła do mnie pani z Vectry. Wiedziała, jak się nazywam, znała szczegóły mojej umowy, więc zaufałam jej. A potem zaczęła mnie namawiać na przejście na inną umowę - nawet zabrzmiało to sensownie, przekonująco, powiedziała też, że moja obecna umowa nie gwarantuje mi, że cena internetu nie wzrośnie przed jej końcem, a nawet na pewno urośnie - i to już zdało mi się trochę dziwne, bo o ile dobrze pamiętałam, to miała być właśnie zagwarantowana, no ale że pamięć mam zawodną, to jakoś to przełknęłam. Powiedziałam jej, że ok, chcę tą nową umowę. Na co ona, że możemy teraz podpisać, zapytała mnie o imię i nazwisko - a po co, skoro na dzień dobry zapytała, czy rozmawia z panią... i tu podała owe personalia? No, ale niech będzie, że może się upewnia, że ja to ja. A potem spytała o pesel, a że ja już zaczynałam być coraz bardziej nieufna i miałam wątpliwości, czy dobrze robię, gadając z nią, powiedziałam, że nie pamiętam i nie mam dowodu przy sobie. Powiedziała, że w takim razie dokończymy następnego dnia. Po rozłączeniu się z nią sprawdziłam na stronie Vectry - nie oferowali takiej umowy, jaką ona mi proponowała. Sprawdziłam jej telefon na jakiejś stronie w stylu 'Kto dzwonił' i tam pisali, że to oszustwo, ktoś podaje się za pracownika Vectry.
No a ja już cała blada, niby nie zdradziłam jej nic, czego by nie wiedziała, ale dopiero co miałam szkolenie, że nie wolno gadać z oszustami, bo mogą nagrać głos i wykorzystać do deep-fake.
Z drugiej strony, skąd znala szczegóły mojej umowy? A może coś wyciekło, może się włamała na konto?
Probowałam dzwonić na infolinię do Vectry, żeby zweryfikować jej numer, ale gdzie tam... tam odbiera durny bot, który ogarnia tylko standardowe sprawy, a takiej nie ma w programie i nie rozumie, czego chcę. No to piszę na jakiś formularz kontaktowy, opisuję sytuację, wysyłam... Nigdy nie doczekałam sie odpowiedzi. I nie wiedziałam, zgłaszać sprawę do CERT, czy nie zgłaszać? Poszłam do oddziału Vectry, a tam facet mi powiedział, żebym się nie przejmowała, bo ich sprzedawcy tak mają, że wciskają różne kity, żeby wcisnąć klientom droźsze umowy. No, ale telefonu mi nie zweryfikował i do dziś nie wiem, czy to było oszustwo, czy nie. A ten numer zablokowałam jeszcze w dniu rozmowy.
Dzisiaj jednak żałuję, że tego wtedy nie zgłosiłam, dziś bym zgłosiła. Nawet, jeśli to nie oszzustwo, to niech by mieli za wciskanie kitów i za to, że nie dają klientowi możliwości zweryfikowania takiego numeru.

PostWysłany: śr, 11 marca 2026 08:40:08 
Awatar użytkownika

Fengari pisze:
Oj, niewesoło. Ale chcieli wyłudzić Twoje dane, czy służbowe?

Nie doszliśmy do tego etapu. Znali moje imię i nazwisko i numer telefonu. Strzelam, że jakiś link i infekcja telefonu. Historia którą mi sprzedawał gość podający się za pracownika PKO BP była taka, że właśnie ktoś wziął kredyt na mnie. W momencie, gdy już tyle wiedziałem a tam ktoś chciał bym był dyskretnie sam, to się rozłączyłem. Raz, że z racji pracy mam trochę wiedzy o RODO, danych osobowych itp. Dwa, że wiem, że bank nie może do mnie zadzwonić, bo nie mam u nich konta i regularnie wycofuję wszelkie zgody marketingowe.

Fengari pisze:
Z drugiej strony, skąd znala szczegóły mojej umowy? A może coś wyciekło, może się włamała na konto?

Strzelałbym, że dokładnie tak. To gdzieś wyciekło. Postawę Vectry zgłaszałbym do inspektora danych osobowych.

PostWysłany: śr, 11 marca 2026 11:00:53 
Awatar użytkownika

Co za chamówa. Naprawdę trzeba uważać.

PostWysłany: śr, 11 marca 2026 21:25:25 
Awatar użytkownika

grawson pisze:
Historia którą mi sprzedawał gość podający się za pracownika PKO BP była taka, że właśnie ktoś wziął kredyt na mnie.

Ech, czyli klasyka... U mnie w banku regularnie ostrzegają przed takimi.

A uważać trzeba i to bardzo.
Koleżanka opowiadała ostatnio taką historię, że się włosy jeżą na głowie. Dostała od siostry wiadomość, na Messengerze albo What's appie czy czymś takim, z prośbą o przelew blikiem. Spodziewała się takiej wiadomości, więc nic nie wzbudziło jej podejrzeń. Chciała zrobić ten przelew, tylko na jej szczęście coś nie zadziałało, wtedy coś ją tknęło i zadzwoniła do tej siostry i spytała, czy to faktycznie od niej była ta wiadomość. Okazało się, że nie, ktoś jej się włamał na konto.
Masakra. Cieszę się, że nie korzystam z blika, ale od początku czułam, że to nie może być bezpieczne. Najchętniej w ogóle odcięłabym dostęp do konta przez internet, ale wtedy życie stałoby sie zbyt trudne. :?

PostWysłany: pn, 13 kwietnia 2026 08:04:26 
Awatar użytkownika

Wczoraj pierwsze oficjalne bieganie w tym roku. Bieg 10 kilometrowy z piękną leśną trasą. Warunki idealne. Mimo średniego zaangażowania w treningi w ostatnim czasie złamałem barierę 55 minut. To dopiero moje drugie 10 km i zaczynam lubić ten dystans.
A bieg wygrał facet z mojego rocznika z czasem lekko powyżej 35 minut. :shock:

Co mi się podoba, to że na koniec są losowanki różnych nagród. Było tyle tego, że chyba każdy coś dostał.

Ostatnio zmieniony pn, 13 kwietnia 2026 08:33:03 przez grawson, łącznie zmieniany 1 raz

PostWysłany: pn, 13 kwietnia 2026 08:11:40 
Awatar użytkownika

Umyłem balkon z dwuletnich złogów gołębich. Było łatwiej niż podejrzewałem. Niemniej nie polecam.

PostWysłany: pn, 13 kwietnia 2026 08:15:46 
Awatar użytkownika

My na razie dyskutujemy z gołębiami, które przychodzą do nas na balkon i argumentują, że dobrze by było założyć tu gniazdo. Odpieramy argumenty, ale raz znalazłem całą kolekcję patyczków pod szafką, pod którą zdawałoby się, taki gołąb się nawet nie zmieści :roll:

PostWysłany: wt, 14 kwietnia 2026 20:46:03 
Awatar użytkownika

Czy macie kota?

Touch your hand to the wall at night

PostWysłany: śr, 15 kwietnia 2026 14:27:22 
Awatar użytkownika

grawson pisze:
Wczoraj pierwsze oficjalne bieganie w tym roku. Bieg 10 kilometrowy z piękną leśną trasą. Warunki idealne. Mimo średniego zaangażowania w treningi w ostatnim czasie złamałem barierę 55 minut. To dopiero moje drugie 10 km i zaczynam lubić ten dystans.
A bieg wygrał facet z mojego rocznika z czasem lekko powyżej 35 minut. :shock:

Co mi się podoba, to że na koniec są losowanki różnych nagród. Było tyle tego, że chyba każdy coś dostał.

Brawo, Gravi!

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11652 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 773, 774, 775, 776, 777

Strefa czasowa UTC+1godz.