Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 09:29:53

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Kora Manama
PostWysłany: śr, 20 sierpnia 2025 11:07:03 
Awatar użytkownika

Zawsze miałem z Maanamem te rozkminę, jak to było, że ten zespół był przez całe lata 80 tak na bieżąco i to często z alternatywnymi rzeczami z UK i USA - czego raczej nie da się zwykle powiedzieć o innych zespołach głównego nurtu polskiego rocka z tych czasów. A teraz poukładałem sobie z różnych źródeł (pozdro Witek) to w głowie, i wychodzi mi, że kluczowe było, że Jackowski był trochę starszy od innych muzyków, i dla niego formatywne były lata pomiędzy, powiedzmy, brytyjską inwazją, a klasycznym Woodstockiem - czyli czasy kiedy często grało się zwięźle, dynamicznie, piosenkowo, a jak się pojawiły się w muzyce różne odloty to bardziej takie kwasowe czy w jakiś sposób transgresyjne, odjechane. A kolejne lata, pierwszą połowę lat 70, on spędza na emigracji od rocka, bo robi Osjan, poszukuje duchowo i bardziej interesuje go orient niż rock, więc omijają go solówki różnych Blackmoorów, które dla różnych Hołdysów były takie formatywne, hard rocki, prog rocki, to nie jest jego jego chleb. I w związku z tym 1977 rok i później, kiedy najpierw Porter czy menago Kownacki, karmią go nową muzyką, to dla niego ten przełom punkowo-nowofalowy to nie jest jakaś rzecz, przy której wzrusza ramiona, nie rozumie, kręci nosem, względnie (tak jak inni) interesuje się tylko Police i niczym więcej - dla niego to jest taki powrót do korzenia, reset rocka do punktu, w którym powinien być, po latach błądzenia. I on płynie z tym nurtem, na lata zostaje mentalnie z nowofalowcami, post-punkowcami, gotami, alt rockowcami, indie rockowcami, z The Fall, 2 Tone, Pogues, Siouxsie i Cave'm. Tak to odczytuję.

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: sob, 20 września 2025 19:27:06 
Awatar użytkownika

Obrazek

W końcu udało mi się, o dziwo, znaleźć to na YT.

phpBB [video]

Okazyjnie na OLX ktoś wystawił tę kasetę za 2200 PLN. :shock:, a na Allegrze poszło kiedyś za prawie 800.

Ale koniec tego szaleństwa. Ma się ukazać 03.10.2025 jako CD i LP.

Cytat:
Ścieżka dźwiękowa filmu „Czuję się świetnie” to unikatowy zapis trasy koncertowej Maanamu z lata 1983, gdy zespół promował legendarny album „Nocny parol”. Znakomite wersje koncertowe „Zdrady”, „Raz-dwa-raz-dwa”, niezwykłe intro Kory do ballady „Jestem kobietą” oraz niezapomniane solówki Placho ukazały się tylko raz w limitowanym nakładzie na kasecie magnetofonowej w 1984 roku. Teraz ten materiał po raz pierwszy wychodzi na winylu i CD wzbogacony o bonusy (Kora recytuje Szekspira!) oraz wyjątkowe zdjęcia Krzysztofa Wellmana. Płyta dedykowana pamięci zmarłego gitarzysty Maanamu, Ryszarda „Placho” Olesińskiego (1954-2025).

Cytat:
Tracklista:
1. Nocny patrol (live)
2. Die Grenze (live)
3. French is strange
4. Kora o życiu
5. Jestem kobietą z intro
6. Kocham cię kochanie moje (live)
7. Raz-dwa-raz-dwa (live)
8. Espańa forever (instr.)
9. Zdrada (live)
10. Marek o Korze, Karuzela marzeń/Szał niebieskich ciał (recytacja, fragmenty)
11. To tylko tango Bonusy
12. Polskie ulice ( z recytacją)
13. Kora o tworzeniu
14. Nocny patrol (próba)
15. French is strange (live)

pasuje do tego co jest na YT

PostWysłany: ndz, 23 listopada 2025 10:16:57 
Awatar użytkownika

phpBB [video]

PostWysłany: śr, 25 lutego 2026 15:43:43 
Awatar użytkownika

przełomowe wieści!

Cytat:
Z radością ogłaszamy, że exMaanam nawiązuje współpracę z Bogdanem „Bodkiem” Kowalewskim – legendarnym basistą zespołu Maanam. Bodek to artysta, który współtworzył fundament brzmienia Maanamu – jego charakterystyczny, pulsujący bas był sercem wielu utworów, które na zawsze zapisały się w historii polskiej muzyki. Muzyk o niezwykłej wrażliwości, ogromnym doświadczeniu scenicznym i intuicji, dzięki której każda kompozycja nabiera głębi i prawdy. To piękne domknięcie kręgu i powrót do korzeni, które mają dla nas ogromne znaczenie. Ta współpraca to nie tylko spotkanie muzyków – to spotkanie dusz, wspólnej historii i tej samej miłości do dźwięków, które niosą. Na pierwszy koncert zapraszamy 10 kwietnia do Ursynowskiego Centrum Kultury „Alternatywy” Więcej szczegółów wkrótce.

- Z pańskim forum jest wszystko w porządku.

PostWysłany: śr, 25 lutego 2026 16:38:30 
Awatar użytkownika

no, u mnie mimo wszystko wywołuje pewien uśmiech na twarzy, że jeden z moich dwóch ulubionych basistów gdzieś sobie gra, nawet jeśli to wszystko skrajne emerytem party

FORZA NAPOLI SEMPRE!

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13

Strefa czasowa UTC+1godz.