Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 09:37:24

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 817 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 51, 52, 53, 54, 55  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: OLIMPIADA!
PostWysłany: sob, 14 lutego 2026 09:39:44 
Awatar użytkownika

Skąd: Hôtel Lambert / Rafał Gan Ganowicz Appreciation Society
Ale to takie średnio „nasze” to srebro, co nie?

Wszystkie prawdziwe ścieżki prowadzą przez Góry.

Zawsze mieć dojrzałe jagody do jedzenia i słoneczne miejsce pod sosną, żeby usiąść.

My gender pronoun is "His Majesty / Your Majesty".

PostWysłany: sob, 14 lutego 2026 09:55:25 
Awatar użytkownika

Oglądałem wczoraj wywiad z tym gościem - mówi naprawdę nieźle po polsku i podobno nauczył się całego hymnu na pamięć, nawet o Basi i tarabanach ;-)
Średnio nasz, a nawet średnio z Europy, bo z Jekaterynburga; może jak kiedyś pojadę jednak Koleją Transsyberyjską, to odwiedzę :roll: Ale z Rosji postanowił wybyć po inwazji w 2022, więc chyba dobrze, nie?

Na dziś mam wielkie olimpijskie plany!
- za chwilę pierwszy przejazd giganta mężczyzn
- o 12 biegowa sztafeta kobiet, zawsze jedna z moich ulubionych dyscyplin
- o 13:30 drugi przejazd giganta
- o 14:45 biathlonowy sprint kobiet - sprintów w biegach nie lubię, ale w biathlonie to nie sprint, tylko po prostu krótki dystans i fajnie się to ogląda
- o 17 Damian Żurek z kolejną szansą medalową (500 m)
- i wieczorem oczywiście skoki

Mam dziś dzień domowy, dzień lenia, i zamierzam oglądać telewizję!

PostWysłany: sob, 14 lutego 2026 10:01:43 
Awatar użytkownika

Plan mam podobny na dzisiaj (z wyłączeniem tej sztafety, bo trzeba skoczyć z synem na basen), przy czym tam wieczorem, podczas skoków i po skokach, jeszcze jakieś shorttracki są.
Co do „Władka” - zgoda, ładnie mówi po polsku. No i z dużymi emocjami oglądałem wczoraj ten bieg, mimo że łyżwiarstwo na co dzień zupełnie mnie nie interesuje.

PostWysłany: sob, 14 lutego 2026 21:10:57 
Awatar użytkownika

a) zwycięstwo Brazylijczyka w narciarstwie alpejskim to niezła historia! - swoją drogą patrząc na dzisiejsze wyniki pomyśleliśmy sobie, że gdyby w slalomach ktoś wprowadził "punkty za śnieg" (zamiast za wiatr), wynajdując jakieś przeliczniki uwzględniające śnieg kopny/zlodowaciały czy jakiś inny, to byłoby całkiem zabawne ;-)

b) koziołek Ebby Anderson nie był zabawny i szkoda mi jej bardzo było, ale że nic jej się nie stało, a porażka murowanych faworytów to zawsze ciekawa sprawa, więc i wyścig był ciekawy

c) biathlon oglądało się świetnie, wyniki dynamicznie się zmieniały i na koniec zrobiły się całkiem nieoczekiwane - znów zwycięstwo norweskie i znów nieoczekiwane, bo przecież miały karty rozdawać Francuzki

d) Damian Żurek dwa razy czwarty, raz o 7 setnych, raz o 9... w zasadzie świetny wynik i ścisła światowa czołówka - ale medalu olimpijskiego nie ma, a był chyba o wiele pewniejszym kandydatem niż...

e) Kacper Tomasiak! - ale numer, raz to jeszcze-jeszcze, przy słabszej dyspozycji faworytów, przy olimpijskich niespodziankach, przy specyfice małej skoczni, można było taką ewentualność gdzieś w mglistych marzeniach mieć; ale dwa medale?! Toż to jak Małysz i Stoch!

No i Pippinie, wielkie dzięki, że to wychwyciłeś, i zrealizowało się: Domen Prevc po Mattim Nykanenie.

PostWysłany: sob, 14 lutego 2026 21:22:21 
Awatar użytkownika

Araska pewnie cieszą Kazach i Bułgar w dziesiątce :)

Ten Brazylijczyk oczywiście trochę naciągany, ale jednak formalnie Brazylijczyk. Podejrzewałem, że to może być pierwsze złoto olimpijskie (zimowe) dla Brazylii, ale jest grubiej - to pierwszy jakikolwiek zimowy medal olimpijski dla Ameryki Południowej. :lol:

PostWysłany: sob, 14 lutego 2026 22:48:00 
Awatar użytkownika

Peregrin Took pisze:
Araska pewnie cieszą Kazach i Bułgar w dziesiątce

Mnie też, nawet bardzo! :D

PostWysłany: sob, 14 lutego 2026 22:51:55 
Awatar użytkownika

Skąd: Hôtel Lambert / Rafał Gan Ganowicz Appreciation Society
Mnie najbardziej cieszy złoty medal dla Pinheiro. Co za czad!

No i drugi polski medal dla Tomasiaka fajną niespodzianką. Widziałem tylko skróty z eurosportu na youtube i największą bekę miałem z komentatorów - co za komedia :D

Wszystkie prawdziwe ścieżki prowadzą przez Góry.

Zawsze mieć dojrzałe jagody do jedzenia i słoneczne miejsce pod sosną, żeby usiąść.

My gender pronoun is "His Majesty / Your Majesty".

PostWysłany: ndz, 15 lutego 2026 01:22:19 
Awatar użytkownika

Tak, te medale Tomasiaka cieszą najbardziej. ;)

Tyler Durden pisze:
Ale to takie średnio „nasze” to srebro, co nie?

Właśnie... zważywszy na kontekst, o którym pisali inni P. T. Użytkownicy, może nawet wręcz przeciwnie? ;)

Mój kanał na YouTube, czyli klejenie modeli, ale nie tylko. :wink:

PostWysłany: ndz, 15 lutego 2026 22:10:04 
Awatar użytkownika

Peregrin Took pisze:
Araska pewnie cieszą Kazach i Bułgar w dziesiątce

Jasne! Mizernych to w ogóle sensacja, Kazachowie do tej pory byli tylko tłem.
A Zografski to w ogóle wzruszenie - niemłody już przecież, fajny gość, polski trener i polska dziewczyna. No i szacunek, że tak samotnie reprezentuje swój kraj od lat w tych skokach...

Szkoda mi tego Żurka się zrobiło, jakaś klątwa czwartego miejsca...

Liczyłem też, że nasz slalomista Michał Jasiczek poprawi osiągnięcia z Pjongczangu. Tam nie ukończył ani slalomu i giganta, bo się przewrócił. Wykazał się jednak pewną nieustępliwością i spróbował w 2022 w Pekinie. Niestety tam również się przewracał. Teraz - mimo niewątpliwego hartu ducha - ograniczył swoje ambicje do slalomu, może aby się nie rozpraszać. Ruszył ale po 22 sekundach się przewrócił.

PostWysłany: pn, 16 lutego 2026 21:13:29 
Awatar użytkownika

Ale jaja. Wróciłem ze sklepu i Marcin mi mówi od progu, że po dwóch seriach Polska jest druga - ale pomyślałem, że może i coś się uda, ale pewnie tym razem się nie uda. No i się nie udało. Ale jednak się udało!

PostWysłany: pn, 16 lutego 2026 23:02:48 
Awatar użytkownika

Jej, ależ to było niesamowite! :shock:

Mój kanał na YouTube, czyli klejenie modeli, ale nie tylko. :wink:

PostWysłany: pn, 16 lutego 2026 23:18:00 
Awatar użytkownika

Okoliczności tego medalu będą chyba najdłużej przez nas wspominane z tych IO! Powiedzmy sobie szczerze, mieliśmy wielkiego fuksa.
Wąsek skakał lepiej niż teraz umie, w sumie dopiero jego ostatni skok był na miarę obecnej formy (czyli dobry, bez błysku) i zepchnął nas z 2 na 4 miejsce. Czy Tomasiak znów skutecznie zaatakowałby Sundala, trudno powiedzieć. Skakali prawie łeb w łeb w poprzednich próbach A Norweg miał punktowo prawie 2 metry przewagi. Ale jeśli nawet - to byłby to brąz. A tu nagle ŚNIEG! WIATR! JESZCZE WIĘCEJ ŚNIEGU! :shock: A jeszcze póki nie napadało dużo to Raimund walnął tak, że głowa mała! I przerwa i ten Tomasiak puszczony już w beznadziejnych warunkach, bo przecież te dmuchawki-pierdziawki nie dawały rady oczyścić torów. Kurde, naprawdę nie chciałbym być w skórze Sandro Pertile, bo jakąkolwiek decyzję by podjął to podlegałaby krytyce. Podjął taką, że mamy srebro :D
Już wyobrażam sobie jutrzejsze nagłówki w niemieckiej prasie. No cóż, nie powiem że zostali skrzywdzeni a jeśli tak no to w takim kontekście, że jeśli nie oni to my albo może Norwegowie - Sundal w tym śniegu też pewnie skoczyłby krótko. Mieli po prostu wielkiego pecha, podobnie jak Japończycy.
Kurde, właściwie musiało zajść wiele sprzyjających czynników aby Polska zdobyła ten medal i one wszystkie zaszły + ten śnieg w bonusie.
Nie wiem czy zauważyliście, że w chwili dekoracji niebo przetarło się a śnieg przestał padać. Gdyby jury zrobiło - jak często w PŚ - 10 minut przerwy, to spokojnie można by dokończyć ten konkurs. Pewnie z czwartym miejscem dla Polski... 8-)

No i w efekcie mamy gigantyczny urobek medalowy w skokach - 2 srebrne i 1 brązowy medal, co jest zdobyczą zdecydowanie ponad stan. Jeszcze w połowie grudnia w Pucharze Narodów mieliśmy jako Polska mniej punktów niż Bułgaria w osobie Władimira Zografskiego. A teraz splot szczęśliwych okoliczności plus wybuch formy jedynego naszego obecnie topowego zawodnika czyli Tomasiaka dają coś takiego. Niesamowite! :shock:

PostWysłany: wt, 17 lutego 2026 05:34:40 
Awatar użytkownika

Gdyby zrobili przerwę i dokończyli konkurs (ale już po tym skoku Tomasiaka, który faktycznie miał miejsce), to raczej skończylibyśmy na szóstym. No, może piątym.
Ależ turniej.

PostWysłany: czw, 19 lutego 2026 11:11:40 
Awatar użytkownika

Wreszcie miałem chwilę aby obejrzeć trochę olimpijskiego hokeja. I trafiłem na dwa świetne mecze. Faworyci czyli Kanada i Finlandia z trudem (po dogrywkach) wyeliminowali odpowiednio Czechów i Szwajcarów.

PostWysłany: czw, 19 lutego 2026 11:18:19 
Awatar użytkownika

Widziałeś tych Finów, którzy bodaj sześć minut przed końcem regulaminowego czasu przegrywali 0:2? Ja nie dałem rady niestety, ale czekam na półfinały.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 817 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 51, 52, 53, 54, 55  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.