Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 10:56:36

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 666 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 41, 42, 43, 44, 45  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: pn, 30 września 2024 21:12:37 
Awatar użytkownika

marcela pisze:
"Deweloperzy, spłoniecie w piekle"

All developers are patho! są moim ostatnio ulubionym.
Na Roosevelta było jeszcze krwistoczerwone: domy runą - ceny wzrosną.
Ale to offtopic. Miasto z odjętymi liniami tramwajowymi od Teatralki było komunikacyjnym wrzodem na tyłku. Na szczęście się skończyło.

marcela pisze:
...wyburzenia budynków

Multikino na Jadwigi 51 następne w kolejce.

PostWysłany: pn, 29 grudnia 2025 20:35:59 
Awatar użytkownika

Wyczyścili stary gmach Muzeum Narodowego - w końcu to wygląda ładnie i elegancko. Z boku i z tyłu prace trwają i nawet zostawili na wysokości oczu fragment przed czyszczeniem i po nim - jest różnica...

Co słychać u twoich kuzynów, centaura i jednorożca?

Charles Reznikoff

PostWysłany: śr, 14 stycznia 2026 14:11:44 
Awatar użytkownika

zasada pisze:
Multikino na Jadwigi 51 następne w kolejce

Zrobili już to? Dawno nie byłem w tym miejscu.

marcela pisze:
Wyczyścili stary gmach Muzeum Narodowego - w końcu to wygląda ładnie i elegancko

Hoho, muszę zobaczyć. Pamiętam jaki szok przeżyłem ze 20 lat temu gdy wyczyścili Zamek i zobaczyłem, że on jest z jasnego piaskowca.

PostWysłany: śr, 14 stycznia 2026 15:45:29 
Awatar użytkownika

arasek pisze:
Zrobili już to? Dawno nie byłem w tym miejscu.

Wyburzenia wydają się zakończone, budowa w toku ale raczej na początkowych etapach. Ja przejeżdżam codziennie ale okna tramów o ciemnym poranku nie ułatwiają obserwacji.

Edit: dwa szkielety bloków od strony Szyca/Bema już stoją.

PostWysłany: czw, 05 lutego 2026 18:11:47 
Awatar użytkownika

Poznaniacy... Takie pytanie mam, tylko proszę z miłosierdziem, bo pewnie Was rozśmieszy... :oops: No właśnie, padły tu słowa o Muzeum Narodowym. Udało mi się tam trafić podczas krótkiego dość pobytu w mieście (miałem jeszcze pytać o taką parafię Łacina, ale już wyguglałem) i... Też w guglu wyczytałem, że w MN znajdują się zbiory sztuki średniowiecznej. A ja... Nie trafiłem na nie. Po prostu - wszedłem do budynku, ogarnąłem parter, zwiedziłem I piętro, wszedłem wyżej i... droga zwiedzania (tak przynajmniej mi się wydało) zakończyła się na obrazie "Stanisław August Poniatowski w stroju koronacyjnym". Czyli tak od sztuki współczesnej do oświecenia... I nie wiem, przegapiłem schody na kolejne piętro? A może jakieś oddzielne skrzydło do zwiedzenia było... Ta kwestia nie daje mi spokoju od przedostatniego dnia grudnia 2025. Chociaż wrażeń MULTUM!

PostWysłany: ndz, 08 lutego 2026 18:27:05 
Awatar użytkownika

Miałeś pecha, bo Galeria Sztuki Średniowiecznej jest czasowo nieczynna.

PostWysłany: ndz, 08 lutego 2026 19:52:29 
Awatar użytkownika

O, Arasek, dzięki! Jako istotta pełna kompleksów, myślałem, że coś przegapiłem, zabłądziłem. A tu tak :D Heh, teraz myślę, że mogłem przecież na miejscu zapytać! :lol: Ale tego dnia było tyle wrażeń... Sztukę zastąpiły podziemia na Ostrowie Tumskim :wink:

PostWysłany: pn, 09 lutego 2026 22:40:47 
Awatar użytkownika

Nic straconego, zawsze jeszcze możesz kiedyś wpaść! I daj znaka wtedy, chętnie pogadam z Tobą przy piwie o osobliwościach geograficznych albo cuś... :faja:

PostWysłany: wt, 10 lutego 2026 21:13:09 
Awatar użytkownika

Brzmi jak plan! Dobry plan! :piwo: :D

PostWysłany: czw, 26 lutego 2026 15:33:28 
Awatar użytkownika

Fengari pisze:
nieopodal którego nocowałam

Fen, a gdzie nocowałaś? Albo w ogóle pytanie do Poznaniaków - gdzie się da przenocować w rozsądnej cenie w czasie targów (potrzebne łóżko, możliwość umycia się, ewentualnie zrobienia herby)? Odpowiedź może być na priv, żeby mnie nikt nie pogonił :D

PostWysłany: czw, 26 lutego 2026 16:29:11 
Awatar użytkownika

manool pisze:
w czasie targów

Zależy których. Przy Pyrkonie cenniki wywala zazwyczaj poza skalę...
PS. a serio to nie wiem.

PostWysłany: czw, 26 lutego 2026 21:24:58 
Awatar użytkownika

manool pisze:
Fen, a gdzie nocowałaś? Albo w ogóle pytanie do Poznaniaków - gdzie się da przenocować w rozsądnej cenie w czasie targów

Oj, nie wiem, czy rozsądną osobę pytasz. :hide Ja się strasznie rozpuściłam i zburżuaziłam, jak gdzieś jadę sama, to chcę mieć prywatny pokój, prywatną łazienkę, lokalizację w odległości spaceru od tego, na czym mi najbardziej zależy - przy takich krótkich wypadach tym czymś jest zazwyczaj dworzec, a czasem do listy wymagań dochodzi jeszcze możliwość późnego zakwaterowania - i tak chyba było w tym przypadku, o ile dobrze pamiętam. O ile pytasz o mój ostatni nocleg, bo nie wiem, skąd wzięłaś ten cytat. Oczywiście wybieram zawsze najtańszą opcję spełniającą te warunki, jaką znajdę, ale to nie znaczy, że można ją nazwać rozsądną. ;) Wychodzę jednak z założenia, że jak jadę do takiego Poznania średnio raz w roku, a z nocowaniem tamże to w ogóle raz na parę lat, to mogę sobie pozwolić na trochę szaleństwa. ;)
Przechodząc do rzeczy i odpowiadając na Twoje pytanie - nocowałam w czymś, co nazywało się Apartamenty Velvet. Niestety, szukałam noclegu trochę na ostatnią chwilę, gdybym wzięła się za to wcześniej, na pewno znalazłabym coś tańszego, ale tu przynajmniej miałam naprawdę świetnie wyposażony pokoik, zdecydowanie powyżej oczekiwań. :)

No, ale w czasie targów problem z ceną pewnie faktycznie może być znacznie poważniejszy. Nie umiem pomóc. Poznaniacy pewnie też nie pomogą, bo kto się zna na noclegach we własnym mieście? ;) Może inni forumowicze odwiedzający to miasto, a może Ci jakaś AI pomoże? ;)
Ja od dłuższego czasu korzystam z Booking.com, tam jest fajna możliwość wejścia na mapkę, gdzie wyświetlają się punkty z cenami.

PostWysłany: czw, 26 lutego 2026 22:46:36 
Awatar użytkownika

OK, OK, dzięki. No ja mimo wszystko też mam na starość jakieś wymagania, ale nie zamierzałam tam spędzać dużo czasu. Już jednak chyba temat zamknięty/ogarnięty. Chodziło o najbliższe Targi Książki oczywiście.

PostWysłany: ndz, 01 marca 2026 19:05:37 
Awatar użytkownika

Jeśli chodzi o noclegi, to parę razy u mnie sprawdziły się pokoje gościnne w akademikach. Bardzo fajnie wspominam pokój w akademiku Uniwersytetu Muzycznego w Warszawie na Krakowskim Przedmieściu, miałam nawet widok na plecy Mickiewicza :wink: Ale jak to jest z akademikami w Poznaniu, to nie wiem. Grunt, że masz już rezerwację!

Co słychać u twoich kuzynów, centaura i jednorożca?

Charles Reznikoff

PostWysłany: wt, 03 marca 2026 11:17:05 
Awatar użytkownika

Dzięki. Najwygodniej było mi namówić męża, żeby po Acidach został ze mną. Mam nadzieję, że w sobotę uda nam się sprawdzić Wasz parkrun na Cytadeli, a potem będę trochę na targach, a jeszcze potem to nawet nie wiem. W nocy wracamy do domu. Nie umiem tego zaplanować, ale jeśli uda się kogoś z Was spotkać choćby w locie, będzie super.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 666 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 41, 42, 43, 44, 45  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.