Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 12:05:34

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7042 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454 ... 470  Następna

Którą z poniższych płyt chcemy rozsurwajworować w następnej kolejności?
Claypool/Lennon Delirium - Monolith of Phobos 21%  21%  [ 4 ]
Kaliber 44- Księga Tajemnicza. Prolog. 21%  21%  [ 4 ]
Klaus Mitffoch - Klaus Mitffoch 26%  26%  [ 5 ]
New Model Army - Thunder and Consolation 32%  32%  [ 6 ]
Liczba głosów : 19
Autor Wiadomość
PostWysłany: sob, 07 lutego 2026 17:05:01 
Awatar użytkownika

arasek pisze:
Na winylu znajdują się następujące utwory:

Czyli pomijając numer ostatni wersja z YT się nada?

PostWysłany: sob, 07 lutego 2026 17:59:44 
Awatar użytkownika

Kurczę, właśnie sobie uświadomiłem, jak na tej płycie jest diabelnie równo, jeśli chodzi o poziom. Może nic wybitnego*, ale też żadnych ewidentnych słabizn.
No niech będzie „Udana transakcja”, ale co potem?

* Dobra, gdy to pisałem, to zapomniałem, że przecież na płycie jest - ujawnijmy personalnego faworyta, choć to pewnie żadna sensacja - „Krew Boga”. :)

Ostatnio zmieniony sob, 07 lutego 2026 18:01:35 przez Peregrin Took, łącznie zmieniany 1 raz

PostWysłany: sob, 07 lutego 2026 17:59:54 
Awatar użytkownika

"Konsument"

Touch your hand to the wall at night

PostWysłany: sob, 07 lutego 2026 17:59:54 
Awatar użytkownika

Jakoś bez emocji. Gdybyśmy na talerzu znalazł się "Muj wydafca", to bardziej bym czuł te dylematy.

Touch your hand to the wall at night

Ostatnio zmieniony sob, 07 lutego 2026 18:46:12 przez Miki, łącznie zmieniany 2 razy

PostWysłany: sob, 07 lutego 2026 18:41:38 
Awatar użytkownika

Kilka luźnych refleksji. Po pierwsze: zawsze mnie trochę zaskakuje jak Kazik opowiada, że ten album to było jakieś grube szycie, bo cenzura wywaliła im wszystko. Jasne, był problem, poleciała pewnie jakaś "Wódka" czy "Wolność" czy inna "Kaseta TDK" ale...Słyszałem dość dużo nagrań koncertowych Kultu z lat 1982 - 1986 i śmiem twierdzić, że znaczna część tych numerów to jednak wciąż były koncertowe klasyki, żelazne punkty repertuaru, oczywiście "Krew Boga" czy "Konsument" ale też "Udana Transakcja", "Religia Wielkiego Babilonu", "Berlin", "Ostatnia Wojna", to wszystko były dla tego zespołu bardzo ważne numery! Śmiem twierdzić, że oryginalne, trochę zapomniane (bo wszyscy znają tamten album z późniejszego o kilka lat CD i kasety z licznymi bonusami), 11-utworowe, winylowe wydanie drugiej płyty z 1987, jest dużo mniej reprezentatywne dla tego zespołu, tam faktycznie było przeczesywanie szuflad w poszukiwaniu materiału czy wręcz układanie go w studiu na przypale.

Natomiast wadą tego, że znam te różne koncerty, jest to, że wiem, że zespół w erze późnego Wieteski, kiedy on grał na basie, a Jacek Szymoniak grał na klawiszu i trąbce, mimo różnych niedostatków, miał nieporównywalnie większą siłę rażenia. To po prostu jechało do przodu, miało groove, te aranże się kleiły, trąby brzmiały zawodowo, całość pulsowała, była oryginalna i wyjątkowa. A tutaj trochę słychać, że to jest świeży skład, który ledwo co zaczął ze sobą grać, chyba jeszcze się nie zgrali, Szanajca na saksie jest w ogóle z łapanki i dopiero zaczyna grać na instrumencie, Ireneusz na basie miał kilka lat przerwy, te aranże chyba nie do końca sobie jeszcze poukładali na nowo po przestawieniach w składzie...No i ta płyta moim zdaniem jest fatalnie nagrana, mało co mi się tam czysto soundowo podoba, werbelek, bas, wszystko jakieś takie nie wiem....Gdyby zrobić jakaś antologię wczesnego Kultu, gdzie ich studyjne nagrania są poukładane chronologicznie, zgodnie z datą nagrania, to w zasadzie powinno się ten materiał wkleić między utworami 1-3 (1985/1986), a 4-18 na CD "Posłuchaj to do ciebie". I gdyby tak tego posłuchać, to niesamowicie by one odstawały - i od tego co przed nimi, i od tego co po nich.

Miałem dylemat czy wywalić "O Ani" czy "Posłuchaj to do ciebie", ale ten pierwszy ma jakąś fajną, lejącą się, dubową oniryczność, natomiast ten drugi ze swoimi karaibskimi dęciakami trochę mnie osłabia...Myślałem też nad "Religią Wielkiego Babilonu", tekst akurat mi bardzo nie przeszkadza, ale to jest fatalnie zagrane i mam wrażenie, że zaraz się rozsypie, ale z drugiej strony na tych live'ach z tamtych czasów ten utwór miał swoją moc i jakoś to szanuję.

Posłuchaj to do ciebie

PS.

Cytat:
No niech będzie „Udana transakcja”, ale co potem?

Dla mnie topka tego zespołu w ogóle. Ten utwór mocno dla mnie muzycznie symbolizuje dokładnie TO czego nie znajdowałem na różnych Krachach i Wydafcach, nie mówiąc o późniejszych płytach.

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: sob, 07 lutego 2026 22:28:48 
Awatar użytkownika

Miki pisze:
Gdybyśmy na talerzu znalazł się "Muj wydafca", to bardziej bym czuł te dylematy.

Już się kiedyś znalazł. :) Swoją drogą, to chyba moja ulubiona płyta Kultu, no ale nie znam wszystkich, więc nie wiem na 100%. :wink:

PostWysłany: sob, 07 lutego 2026 23:01:19 
Awatar użytkownika

No nieźle... Kult to jest zespół totalnie nie z mojej bajki. Ale tak się składa, że akurat debiut był jedyną płytą Kultu poznaną w całości i na przełomie podstawówki i ogólniaka (czyli wtedy, gdy się ukazała w moim miejscowym kiosku Ruchu) sporo razy słuchaną... Jednak przy dość oziębłym podejściu do twórczości - pomyślałem, że co jak co, ale problemu z wywalaniem to nie będę miał. No i cholera... Łatwiej jednak byłoby rzucić monetą. Równi są na tym krążku! :shock:

OK, monety nie miałem pod ręką, kierując się gustem lirycznym, a w tym przypadku bardziej muzycznym: Mędracy

PostWysłany: ndz, 08 lutego 2026 02:27:17 
Awatar użytkownika

O Ani

- Z pańskim forum jest wszystko w porządku.

PostWysłany: ndz, 08 lutego 2026 12:00:41 
Awatar użytkownika

Jeszcze jest we mnie taka refleksja, że fakt, że obok siebie na tej płycie jest "Krew Boga" gdzie gitara sieje hałasem jak w Jesus and Mary Chain (numer jest oczywiście z 1982, ale moim zdaniem ten pomysł na brzmienie jest ewidentnie nimi zainspirowany) oraz "Mędracy" napisani, bo podobała mi się płyta "Diamond Life" Sade, no to dość mówi o tym jakie szerokie horyzonty miał ten zespół i jak bardzo jednocześnie był na bieżąco.

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: ndz, 08 lutego 2026 13:11:47 
Awatar użytkownika

Mój głos na "1932 - Berlin", żeby odpadł. Niby fajnie i jakoś tam intrygująco, ale jednak nudno i bez wyrazu - nie wiem czy udało mi się kiedyś przesłuchać ten numer z uwagą od początku do końca.

Choć szczerze, to nie pamiętam kiedy ostatni raz próbowałem, chyba naprawdę strasznie dawno nie wracałem do tej płyty. Teraz sobie słucham i podoba mi się nawet, choć mniej niż Ya Hozna, jak wyrazisty był ten Kult wtedy!

Tak że Berlin - nijaki taki :wink: .

PS. 6 głosów, a każdy na inny utwór. Był już taki przypadek?

PostWysłany: ndz, 08 lutego 2026 16:59:11 
Awatar użytkownika

Skąd: Hôtel Lambert / Rafał Gan Ganowicz Appreciation Society
Zastanawiałem się nad wyborem, ale tylko chwilę. W tej turze bez problemu: "Posłuchaj, to do ciebie".

Wszystkie prawdziwe ścieżki prowadzą przez Góry.

Zawsze mieć dojrzałe jagody do jedzenia i słoneczne miejsce pod sosną, żeby usiąść.

My gender pronoun is "His Majesty / Your Majesty".

PostWysłany: ndz, 08 lutego 2026 18:15:28 
Awatar użytkownika

Prazeodym pisze:
trochę słychać, że to jest świeży skład, który ledwo co zaczął ze sobą grać

Tak. I to słychać dosłownie od pierwszych taktów "Wspaniałej nowiny".
"Krew Boga" i w mniejszym stopniu "Mędracy" to jedyne utwory, na których słychać pewien luz, poczucie własnej swobody w graniu.
Otwieracz - jakkolwiek bardzo go lubię - jest zagrany tak jakby oni tam wszyscy bali się cokolwiek zepsuć, grali najbezpieczniej "pod linijkę" a gdy to już się skończyło wydali głośny oddech ulgi.
To jedno a drugie - istotnie, płyta jest nagrana na odwal, często brzmienie jest dość płaskie, ot - nagrywam was bo muszę a o 15:00 idę do domu. No ale to już Kazik pisał w autobiografii, nie ma co dublować.

Teraz głosuję na "Udaną transakcję".
Bardzo dobry tekst, ale muzycznie jakoś mnie zawsze nudził.

ps. zasada - tak, jest ok

PostWysłany: ndz, 08 lutego 2026 19:35:39 
Awatar użytkownika

Cytat:
Tak. I to słychać dosłownie od pierwszych taktów "Wspaniałej nowiny".
"Krew Boga" i w mniejszym stopniu "Mędracy" to jedyne utwory, na których słychać pewien luz, poczucie własnej swobody w graniu.
Otwieracz - jakkolwiek bardzo go lubię - jest zagrany tak jakby oni tam wszyscy bali się cokolwiek zepsuć, grali najbezpieczniej "pod linijkę" a gdy to już się skończyło wydali głośny oddech ulgi.

Szacunek dla Ciebie Aras, bo często gdy gadamy o muzyce mam wrażenie, że masz umiejętność pewnego "czytania gry" :) na poziomie gościa, który przynajmniej kilka płyt w życiu nagrał! Dokładnie to samo czuję (miałem kiedyś taką sytuację, że nagrywałem jakiś materiał świeżo po zmianie bębniarza, nie czułem jeszcze tego nowego gościa, chociaż sam w sobie był fantastyczny, więc grałem pod linijkę, szedłem za nim jak po sznurku i wyszło tak sobie). Można to porównać z tym, jak poprzedni skład, kilka miesięcy wcześniej, zagrał (moim zdaniem trudniejszy do położenia!) groove do "Piosenki Młodych Wioślarzy" w sposób, który moim zdaniem miał w sobie dużo więcej polotu.

Co do realizacji: no generalnie większość płyt tak się nagrywało, że czas gonił, moim zdaniem Wojciech Przybylski był takim fachurą, że nawet jeśli miał ich totalnie w pompie to był w stanie ich sensownie wykręcić. Tyle, że ta płyta była nagrywana chyba na fatalnym sprzęcie, prywatne studio Waltera Chełstowskiego, chyba z urządzeniami bardziej stworzonymi, żeby nagrywać dźwięk do filmów dokumentalnych w terenie niż do nagrywania muzyki...

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: ndz, 08 lutego 2026 21:10:32 
Awatar użytkownika

antiwitek pisze:
6 głosów, a każdy na inny utwór. Był już taki przypadek?

W poprzednim surwajworze nawet nie jeden raz :-)

A tutaj zupełnie nie wiem. To fajna płyta, ale z tymi wszystkimi zastrzeżeniami, co piszecie, a nie są to jednak sprawy małe, no i taka ta płyta... śmiszna taka trochę ;-) A z drugiej strony naprawdę równa i nie wiadomo, co wywalić.

PostWysłany: pn, 09 lutego 2026 07:24:19 
Awatar użytkownika

arasek pisze:
ps. zasada - tak, jest ok

Odpalam, odsłuchuję, decyduję (czy wchodzić).
W sumie Kult był dla mnie niewidoczny do Mojego Wydafcy i pierwszego Taty. Poza juwenaliowymi koncertami i degenerującymi singlami z kolejnych LP utrzymał się całkiem poza obszarem moich zainteresowań. Kazik solo, czy NŻ, czy z Mazzolem to inna para kaloszy. Ale nic. Odpalam.

edit: literalnie nie znałem tej płyty, ale jakąś czwartą część wchłaniałem przez osmozę wyjazdowo-nasiadówkową. Odsłuch był przyjemniutki i towarzyszył wynoszeniu gratów z kuchni.
Wchodzę w zabawę i typuję na pierwszy ogień: Zabierz mu wszystko.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7042 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454 ... 470  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.