Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 11:52:35

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Wiadomość
PostWysłany: ndz, 04 stycznia 2026 22:25:32 
Awatar użytkownika

Młodemu pokoleniu z 7 klasy świetnie. Wszedł daleko w oba światy, o Hernach i Małych Johnach mówił dużo, a następnie przytaczał dowcipy z młodego ursynowskiego osiedla ;-), udowadniając, że jak ktoś ma odpowiednie podejście, to nic się te dowcipy nie zdezaktualizowały. Balcerek i docent Furman zostali u nas lokalnymi bohaterami ;-)
Młodsze pokolenie klasa 4 Robina oglądało również z dużym wciągnięciem, natomiast Alternatywy raczej z grzeczności, co odczytałbym nie jako efekt wieku, ale zainteresowań (czyt.: Marcin w tym wieku zainteresowałby się bardziej). Tym niemniej obejrzał całe!

PostWysłany: ndz, 04 stycznia 2026 23:09:23 
Awatar użytkownika

Obrazek

PostWysłany: pn, 05 stycznia 2026 21:06:47 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
Rodzaje życzliwości przegapiłem w kinie (mam nagrane na tv i planuję obejrzeć, ale czy w tym tygodniu przyjdzie na nie pora? zobaczymy)

Na HBO niedawno. Pierwsze myślo-uczucie po: przegięcia coraz większe & co to ma być w ogóle.
Po czym, jak za poprzednimi razami, rozkminy & dyskusje. Nie wiem, co powiedzieć ostatecznie - bardziej na tak, orzeźwia mnie nadal, choć dziwność odstręczająca najbardziej z dotychczasowych Lantimosa. Trudno byłoby mi polecać, ale sama oglądać go dalej będę.

PostWysłany: wt, 06 stycznia 2026 21:37:49 
Awatar użytkownika

Wpadka! My jednak to obejrzeliśmy (chyba 30 grudnia), ale zapomniałem dopisać. Generalnie zgadzam się z Twoimi odczuciami i niebawem dopiszę do spisu.

PostWysłany: sob, 10 stycznia 2026 12:00:23 
Awatar użytkownika

Dopisałem do głównego tekstu i do kategorii D (choć ponownie, nie było to jakieś wielkie rozczarowanie i mógłbym upchnąć wyżej):

Rodzaje życzliwości, reż. Yorgos Lanthimos – powrót do nieprzyjemnej dziwności wcześniejszych filmów, poza tym dla mnie (poza pierwszą nowelą) o niczym

A tak trochę więcej: zdecydowanie miałem tu niefajne przypomnienie tych Kłów i Alpów, które były dla mnie raczej okropne. Tutaj nieco bardziej komunikatywnie (może choćby ze względu na język i większą zachodniość w realizacji), również estetycznie mniej było tych złych kadrów itp. Pierwsza opowieść, czyli ta z Willemem Dafoe jako szefem, niosła dla mnie interesującą historię, opowiedzianą dziwacznie, ale coś w tym było. Zrealizowanie kolejnych nowel z udziałem tych samych aktorów grających inne osoby, ale jednak jakoś tam łączy się to postacią tego RMF-a czy jak się zwał, to bardzo ciekawy pomysł i doceniam. Jednak z dalszych opowieści w tej chwili nic nie pamiętam poza migawkami, wprawdzie sugestywnymi, ale nie niosącymi dla mnie żadnych ważnych treści (była jakaś kobita skacząca do pustego basenu, ale po co? - zapomniałem). Ogólnie zmęczył mnie ten film i raczej mi się nie podobał.

Ale co dalej? Begunię jednak planuję, choć w tej chwili mam tych planów kinowych tyle, że wypadałoby odwołać wyjazd w ferie, to może by się udało ;-)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Strefa czasowa UTC+1godz.