Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 11:07:31

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1414 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 91, 92, 93, 94, 95
Autor Wiadomość
PostWysłany: sob, 04 stycznia 2025 11:40:24 
Awatar użytkownika

arasek pisze:
celowo tak zniekształcaliście te dźwięki? Brzmi jak grany na nieco rozstrojonej gitarze. Muzycznie nietypowe

tak, to było trochę kombinowane, bo na początku, bez tych udziwnień, kawałek był bardzo płaski. Tekst jest sprzed kilku lat (podobnie, jak "Gdzieżbym...", jeszcze starsze), ale muzyka napisana teraz, na potrzeby tej płyty. "Arkadia" i "Starcom" powstały najpóźniej. Ten drugi dla symetrii ma też fanów, którzy uważają, że to w ogóle najlepszy numer jest :)

arasek pisze:
dobry, naprawdę porządny materiał. Niektóre teksty, choć przeważnie o gorzkawym posmaku, być może najlepsze w historii zespołu.

dzięki. Co ciekawe, część tekstów to są rzeczy, które gdzieś się zagubiły po drodze, albo czekały na swój czas. Poza już wymienionymi, jeszcze "Klątwa spirali" jest bardzo wiekowa, ja to chyba pisałem prawie 10 lat temu, teraz dodałem jedną zwrotkę i trochę dopracowałem istniejące; reszta tekstów i muzyki powstała już współcześnie, po nagraniu poprzedniej płyty Spirita. "Bez kagańca" i "Biję się" graliśmy po drodze z Bartem i Kaczewersacze w projekcie Kto Bogatemu zabroni, pozostałe powstawały już od razu z myślą o Spiricie. Ale i te dwa nawet w czasach KBZ uchodziły wsród nas za najbardziej spiritowe.

- Z pańskim forum jest wszystko w porządku.

PostWysłany: pn, 14 kwietnia 2025 20:55:31 
Awatar użytkownika

Budyń ma rację, że należałoby bliżej przyjrzeć się najnowszej płycie, a mam z tym znaczące zaległości.

Tymczasem jednak wyniku surwajwora giełdowego:

11. Cukierek lub numerek
10. Zaufanie
9. Xero
8. Policja
7. Koniec nadawania

6. Na wszystkich giełdach świata
5. Wyborca konsument narzędzie instrument
4. Tramwajowy

3. Lód

2. Naklejka

1. Latarką w oczy mroku

Dla mnie największym zaskoczeniem był Lód. Byłem przekonany, że polegnie dość szybko, nie wiem czemu - chyba w wielu forumowych głosowaniach, jak były utwory w istotny sposób inne, to miewały lokalnie fanów, ale w głosowaniach przepadały. Najlepszy przykład: utwory Angeliki na płytach Tymoteusza, co zawsze było dla mnie jakąś kosmiczną pomyłką. Obawiałem się, że z Lodem będzie podobnie, tymczasem stał się on najdłużej nieruszanym numerem, który jakoś połączył słuchaczy. Bardzo mnie to cieszy!

Nadal jestem ciekaw, czemu Emilian nie przepada za Naklejką, która przecież odnosi tu kolejny sukces, bo:

pilot kameleon pisze:
Spirit Of 84 – podsumowanie forumowego Top 10
(...)
1. Latarką w oczy mroku ... 82
2. Naklejka ... 78
3. Tramwajowy ... 50

I ciekaw jestem, co to jest ta czołówka Mikosza, która odpadła wcześniej, niż w końcówce.

PostWysłany: śr, 16 kwietnia 2025 14:45:38 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
Nadal jestem ciekaw, czemu Emilian nie przepada za Naklejką
To powtórzę, co napisałem w poście, który się nie pojawił. Wydaje mi się, że ten utwór jest jakiś "kanciasty" w porównaniu z resztą płyty. Nie jestem też fanem zbyt dosłownie publicystycznych tekstów piosenek.

PostWysłany: czw, 23 października 2025 12:02:31 
Awatar użytkownika

phpBB [video]

- Z pańskim forum jest wszystko w porządku.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1414 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 91, 92, 93, 94, 95

Strefa czasowa UTC+1godz.