Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 09:42:25

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 496 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Chopin
PostWysłany: wt, 14 października 2025 00:08:27 
Awatar użytkownika

a tam jakaś inba była, że kamerzysta komuś przeszkadzał, wyłapaliście to?

- Z pańskim forum jest wszystko w porządku.

PostWysłany: wt, 14 października 2025 10:05:51 
Awatar użytkownika

Tylko czytałem o tym, ale czy to nie widły z igły? Tak jak z tym odkaszliwaniem, zdaje się że tylko media się tym podniecają.

Dziś posłucham sesji popołudniowej, zdaje się że sami Azjaci...

PostWysłany: wt, 14 października 2025 12:45:27 
Awatar użytkownika

przyznam się, że miałem straszną ochotę tam się poudzielać i pisać, że kamerzyście naprawdę może być trudno pracować, jak mu ktoś nad głową cały czas te polonezy napierdala

PostWysłany: wt, 14 października 2025 14:18:43 
Awatar użytkownika

Dziś znalazłem tylko moment na posłuchanie Davida Khrikuliego. "Sonata b-moll op. 35" zdaje się napisana dla niego.

Touch your hand to the wall at night

PostWysłany: wt, 14 października 2025 15:59:09 
Awatar użytkownika

Chciałem też (z odtworzenia), ale zabrakło czasu, więc nadrabiam poloneza fis-moll w jego wykonaniu. Poszedłbym na jego koncert.

arasek pisze:
Dziś posłucham sesji popołudniowej, zdaje się że sami Azjaci...

Ale jacy! Nie dość, że wszyscy troje są poważnymi kandydatami do finału, to w żadnym razie nie są to *anonimowi Azjaci*, których nie da się rozróżnić. Pierwsza - Japonka Kuwahara, która zbiera największe aplauzy od publiczności (pewnie teraz odpadnie ;-)), słuchałem jej w obu etapach i gra wspaniale, choć bardziej urzekła mnie w I etapie, może efekt zaskoczenia.
A potem bracia Lee - Koreańczycy mówiący po polsku (!), szczególnie starszy mówi wręcz doskonale. Jego scherzo b-moll w II etapie jest, jak dotąd, moim muzycznym numerem jeden Konkursu (chyba, że etiudy Kevina Chena).

Ja posłucham Japonki, potem gnam na próbę DNA, bo czas nagli ;-)

PostWysłany: śr, 15 października 2025 13:07:21 
Awatar użytkownika

Korzystam z choroby i oglądam dziś całość! Nie gra Eric Lu, bo też zachorował i zagra jutro.
Grało dziś dwoje pianistów skośnookich i zdecydowanie lepiej wypadła Tianyayo Lyu. Z widzenia zresztą ją znam bo to koleżanka mojej córki, chodzą sobie na kawki po zajęciach na Akademii. Fajna, miła dziewczyna i w moim odczuciu z wielkim talentem do liryki.
Wczoraj natomiast jakby inny świat - David Khrikuli! Gruzin znacząco awansuje w moim rankingu, on z kolei gra trochę punkowo, kojarzy mi się z Garcią Garcią z poprzedniego Konkursu.
Ale nie wiem czy nie przebił go jeszcze Tianyou Li - chyba najbliżej mi było do odczucia typu "pianista kompletny" po jego występie (choć cóż... podobnie miałem z Dianą Cooper, którą wywalili po I etapie :twisted: )
Za to jakoś zgasła mi gwiazda Kuwahary. Nie no, ładnie i poetycko ale brak jej takiego szarpnięcia czasem jak u Gruzina.

Dziś jeszcze Polacy i Malezyjczyk, nie zawaham się ich posłuchać!

PostWysłany: śr, 15 października 2025 21:15:10 
Awatar użytkownika

Z tego, co między innymi słyszałem:

Miyu Shindo - dopiero co skończyła dzień i to jak :shock: Jej Wielki Polonez nie brzmiał w najmniejszym stopniu jak polonez, za to była to jakaś kreacja pełna szaleństwa, by nie rzec psychodelii. Jakieś szalone zmiany tempa, dynamiki, pokręcone to aż strach. Ale jakie efektowne! Jeszcze dziwniej się na nią patrzyło, nie widziałem jeszcze, żeby ktoś w ten sposób traktował fortepian, wyglądało to, jakby klawisze pod jej palcami były strunami!
Z odtworzenia w studio omawiającym słyszałem jeszcze fragmenty mazurka i chyba było bardzo podobnie. Mam nadzieję, że przejdzie do finału, bo co by nie mówić - wielce oryginalne granie!

Hyo Lee - tego akurat wyjątkowo słyszałem cały III etap, choć z odtworzenia i na trzy podejścia; całkowicie inaczej, niż powyżej: tutaj jest bardzo poetycko, klarownie, ładnie po prostu, w Marszu przede wszystkim dostojnie. Przepiękna ballada, klasyczne mazurki. Jednak sonata mnie nie przekonała, a tej sonaty b-moll się nasłuchałem i trochę porównań mam. Jego udział w finale nie będzie żadną ujmą oczywiście, ale wśród moich faworytów z pierwszego rzędu się nie znajduje.

Shiori Kuwahara - ona jednak pozostaje. Tu również słyszałem cały występ, a nawet w jej przypadku (jedynym chyba) wszystkie trzy występy. W pierwszym etapie podobała mi się niezmiernie, w drugim jakby tylko potwierdziła, ale bez efektu świeżości. Natomiast w III etapie znowu było wspaniale. Scherzo cis-moll, które lubię tak nie jakoś bardzo, tutaj zabrzmiało magicznie. Sonata h-moll wspaniała, w trzeciej części mnie gdzieś przeniosło.

Hyuka Lee słyszałem w II etapie w całości i już pisałem, że podobał mi się wyjątkowo, III etap jeszcze przede mną. Podobnie Kevina Chena (tego od etiud), ale on dopiero jutro gra na zakończenie.

Piotra Pawlaka słyszałem tylko rewelacyjną fantazję w I etapie, wszystko inne przede mną.

Również Gruzina znam głównie z I etapu i tam również rewelacyjna fantazja. Słyszałem też jednak jego poloneza fis-moll z II etapu i bardzo mi się podobał.

Mam wielkie zaległości i najchętniej, jak arasek, posiedziałbym cały dzień w domu i posłuchał wszyskiego!

Ostatnio zmieniony czw, 16 października 2025 19:40:11 przez Crazy, łącznie zmieniany 1 raz

PostWysłany: czw, 16 października 2025 19:39:23 
Awatar użytkownika

Cały dzień nie, ale dzisiejszy wieczór poświęciłem Konkursowi.

Najpierw sonata h-moll w wykonaniu Williama Yanga - rzecz niebagatelna, ale mi się nie podobało. To jest jak dla mnie Szopen awangardowy, przeciwieństwo muzyki, która "płynie" - tam co i raz zagrał coś a to jakby za głośno, a tu zwolnił lub przyspieszył, wybijając słuchacza z rytmu, a to przybrał takie brzmienie, jakby grał na keyboardzie, a tu nagle dźwięk się urwał, choć wydawało się, że powinien trwać... Trochę miałem ochotę wyłączyć, ale zmusiłem się, żeby słuchać i nie żałuję, bo to było bardzo ciekawe. Ale to nie jest Szopen, którego lubię słuchać.

Potem Piotr Alexewicz, którego w tym Konkursie słuchałem dotąd piąte przez dziesiąte i nie ujął mnie. Niestety tym razem również nie: Piotru Alexewiczu ja osobiście mówię "nie", dla mnie on niestety łupał w klawisze i mi się to nie podobało, i mnie zmęczyło.

Natomiast Kevin Chen, jeden z moich ścisłych faworytów, tym razem bez efektu wow, zresztą dobór repertuaru taki grzeczny i przewidywalny: obowiązkowe mazurki i sonata plus jedna ballada, którą we wcześniejszych etapach słyszeliśmy wielokrotnie (a 4 lata temu nawet mnóstwo-krotnie). I zagrał je również tak po prostu. Nie było tam żadnych awangardowych ani psychodelicznych wycieczek, nie było też epatowania ani tempem, ani głośnością, za to świetnie się słuchało. Tak po prostu - to właśnie była muzyka, która płynie. Państwu w studio coś tam nie płynęło, ale nie zrozumiałem czemu.

Żeby nie przedobrzyć, odpuszczam już chorego Erica Lu i życzę mu zdrowia, i żeby mu lekarstwa nie odpuściły przed końcem recitalu.

Ciekawostka z dzisiejszego wieczoru: tym razem nie grał żaden Chińczyk! Tylko Yang, Chen i Lu, reprezentanci Ameryki Północnej :-)

PostWysłany: czw, 16 października 2025 19:57:42 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
Miyu Shindo

ona taka trochę z horroru jest, gra jak nawiedzona

PostWysłany: czw, 16 października 2025 21:17:18 
Awatar użytkownika

Tym razem nic mnie nie poruszyło specjalnie - nawet ów Eric Lu. Wszyscy grali dobrze ale bez tego czegoś co by zrobiło na mnie wrażenie.

No to cóż, z mojej pierwotnej grupki osobistych faworytów ostał się jedynie Piotr Pawlak - i on się jeszcze wzmocnił! Bardzo życzę mu dobrego miejsca w finale, bo nie wyobrażam sobie by doń nie wszedł! No i rezerwowa Kuwahara - ale tu jakoś wrażenie bladło z każdym etapem.
Natomiast bardzo chciałbym jeszcze usłyszeć Davida Khrikuliego, Tianyou Li, Tianyayo Liu oraz któregoś z braci Lee.
Wkrótce się okaże...

PostWysłany: pt, 17 października 2025 11:55:07 
Awatar użytkownika

Niestety, ani Pawlak, ani którykolwiek z braci Lee. Zostają Khrikuli i Zitong Wang odważnie dobierająca repertuar (a i tak teraz wszyscy zagrają te same dwa utwory).

Touch your hand to the wall at night

PostWysłany: ndz, 19 października 2025 07:51:44 
Awatar użytkownika

Zjawiskowa 17-letnia Chinka z gwiazdami we włosach, w której zadurzyło się z pół Filharmonii, zagrała wczoraj poloneza-fantazję i emola, a mi udało się rozpocząć poranek od nadrobienia tego wydarzenia.
Nie jestem tak do końca przekonany. Przede wszystkim wspaniale zakończyła, bo Rondo, trzecia część koncertu, wydaje się stworzona do tej wirtuozerii i lekkości, w której ona jest arcymistrzynią. Całego koncertu słuchało się bardzo dobrze, ale nie porwało mnie tak, jak to czasem bywa. Może to być oczywiście kwestia dyspozycji dnia.
A ten polonez-fantazja... cóż, długo był to mój najmniej ulubiony utwór Chopina, bo to trochę jest awangardowe dziwactwo. Ale jakoś do niego "dorosłem" i czasami czuję to coś, co sprawia, że dla niektórych jest to jeden z najważniejszych utworów. Ale jak to zagrać, żeby do tego czegoś mój wewnętrzny słuchacz dotarł?
Wczoraj do snu posłuchałem, jak zagrał to Eric Lu, dziś z rana Tianyao Lyu, w obu przypadkach jest dobrze, ale chyba jeszcze bez tego klucza, którego - jako słuchacz - cały czas szukam.

p.s. Czy Emilian w tym roku nic nam tu nie pisze, bo cały czas stoi w kolejce po wejściówki? ;-)

PostWysłany: ndz, 19 października 2025 21:00:21 
Awatar użytkownika

Po raz kolejny przekonuję się, że Piotr Alexewicz to zupełnie nie moja bajka. Posłuchałem Poloneza-fantazji, ale nie zainteresował mnie niczym, a pod koniec zaczął znowu bombić w klawisze i tego jego forte to po prostu nie lubię.
Wcześniej dotarłem do domu na koncert Wiliama Yanga - ten również nie z mojej bajki, ale jakoś "obiektywnie" wydaje mi się ciekawszy, jakby miał naprawdę dużo do zaoferowania, choć może nie mi. Muszę koniecznie nadrobić Miyu Shindo, a przede wszystkim - zarezerwować sobie jutro wieczór!

PostWysłany: ndz, 19 października 2025 21:53:22 
Awatar użytkownika

Alexewicz - dopiero co skończył - uznaliśmy z Agatą za bardzo dobrego pianistę z bardzo dobrej szkoły pianistów, ale ciągle był przed granicą za którą jest słowo "wybitny występ".
Z dzisiejszego wieczoru zapamiętam jednak Shindo.
Znów były
Crazy pisze:
Jakieś szalone zmiany tempa, dynamiki, pokręcone to aż strach

ale chyba najlepsze z dziś.

Natomiast Tianyayo Liu wczoraj świetna. Gdyby wygrała to by była pewnie sensacja, bo taka młoda i jak to - już? Ale nie wykluczam, świetnie mi się jej słuchało.
Pokładam jutrzejsze nadzieje na piękne chwile z Chopinem w osobie Davida Khrikuli.

PostWysłany: pn, 20 października 2025 20:14:02 
Awatar użytkownika

Zagrał olśniewająco, to wg mnie najlepsze wykonanie koncerty f-moll w całym Konkursie.
Teraz kończy Kuwahara, też z dużym wdziękiem.

Moja lista podiumowa:
1. Khrikuli
2. Tianyayo Liu
3. Eric Lu
i gdzieś tam zaraz tuż tuż Miiyu Shindo.
W nocy się okaże :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 496 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.