Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 09:14:26

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5369 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 354, 355, 356, 357, 358
Autor Wiadomość
PostWysłany: pt, 10 października 2025 20:48:45 
Awatar użytkownika

zasada pisze:
Crazy pisze:
Jako moderator w pełni popieram cross-posting.

A PISANIE KAPSLOKIEM?
Nie ciągnę, wracam do swojego rzędu.

A owszem, nie lubię. Ale to zupełnie co innego, bo capslockowanie to kwestia estetyczna, powiedzmy. Natomiast co do cross-postingu można się spierać raczej merytorycznie - moim zdaniem jeżeli coś pasuje równie dobrze w dwóch różnych tematach, to uzasadnione jest opublikowanie tego w obu. Oczywiście zwykle wybieramy, gdzie czujemy, że jest to najwłaściwsze miejsce, ale czasem czujemy, że chcemy dać tu i tam, i moim zdaniem da się to obronić sensownością właśnie.

Ostatnio zmieniony sob, 11 października 2025 18:23:48 przez Crazy, łącznie zmieniany 1 raz

PostWysłany: pt, 10 października 2025 21:54:20 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
Oczywiście zwykle wybieramy, gdzie czujemy, że jest to najwłaściwsze miejsce, ale czasem czujemy, że chcemy dać tu i tam, i moim zdaniem da się to obronić sensownością właśnie.

Kurde, a regulamin forum 4.4?
Cytat:
4.4. Zabronione jest tworzenie identycznych wątków w różnych działach forum.

Ja nie wiem, ale to jest jakieś chorawe, że moderatorzy forum zachowują się jak frolicking goats.
Jasne, jak @Fengari pisze, można deklarować, że rodzinność zakątka w sieci zdejmuje wiele ograniczeń (i nie być daleko od prawdy) ale po uj jest ten regulamin w takim razie?
Jak do wymiotów pisałem jestem sierotą po dyskusje.pl/ dyskusje.net, gdzie te sprawy były traktowane dość serio.

PostWysłany: pt, 10 października 2025 22:16:20 
Awatar użytkownika

Dla mnie istnieje istotna różnica między tworzeniem dwóch identycznych wątków a pisaniem dwóch identycznych postów - ogłoszeń w już istniejących wątkach.
To pierwsze robi niepotrzebny i bezsensowny bałagan, to drugie bywa przydatne, bo nie każdy nie do każdego wątku zagląda, a czasem ktoś chce wrzucić informację, którą chce się podzielić z jak największą liczbą osób.

W internecie na wielu forach istniały surowe zasady, wlepianie ostrzeżeń za każde uchybienie, offtop, brzydkie słowo, dwa posty pod rząd i inne głupstwa. Serio, mamy brać z nich przykład? Zrobić tu sobie państwo policyjne? I jak te fora pokończyły i dlaczego?

Mnie osobiście dużo bardziej, niż drobne naruszenia mało istotnych punktów regulaminu, przeszkadza takie rozstawianie ludzi po kątach.

Tytuł: Re: Kilka uwag
PostWysłany: sob, 11 października 2025 18:22:13 
Awatar użytkownika

Nie wiem, kim są frolicking goats :-) lecz jako moderator poprosiłem o przeniesienie tej dyskusji tutaj - wydaje mi się ciekawa, ale niekoniecznie do rozmów o polskim kinie.

Zasada, przytoczony przez Ciebie punkt regulaminu może być słuszny czy nie (mi się wydaje słuszny i chyba generalnie był tu przestrzegany, choć może - raczej przez przypadek - zdarzyło się czasem zrobić dwa powielające się wątki), ale jest czym innym, to chyba jasne. Wątek nie równa się post. Publikowanie cross-postów w dużych ilościach byłoby zaśmiecaniem, ale uważam, że należy tu się pewien kredyt zaufania, że osoba, która to robi, robi to z konkretnego powodu, który jej zdaniem ma sens. Ten "rodzinny" charakter, o którym wspominaliśmy, tym bardziej do tego nakłania.

Fengari pisze:
W internecie na wielu forach istniały surowe zasady, wlepianie ostrzeżeń za każde uchybienie, offtop, brzydkie słowo, dwa posty pod rząd i inne głupstwa. Serio, mamy brać z nich przykład? Zrobić tu sobie państwo policyjne? I jak te fora pokończyły i dlaczego?

No, ci z nas, którzy pamiętają 9 listopada, pamiętają jak skończyło forum na gery, kiedy to, o czym piszesz, zaczęto zbyt skrupulatnie egzekwować!

PostWysłany: sob, 11 października 2025 21:49:40 
Awatar użytkownika

A to nie powinno być w wątku "Śmietnik na forum"? :wink:

PostWysłany: ndz, 12 października 2025 03:43:39 
Awatar użytkownika

Śmietnik na forum? To ciekawy wątek, dla mnie w sam raz :)

PostWysłany: ndz, 12 października 2025 08:06:20 
Awatar użytkownika

Trochę złośliwie napisałem, przepraszam.

PostWysłany: śr, 15 października 2025 09:42:08 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
...

Nie wiem do czego dokładnie się odnieść, więc wielokropkuję.
Punkt regulaminu wspomina o tematach, ale zasada nie-dublowania treści wydaje mi się zdecydowanie szersza. Dla mnie wklejanie tego filmiku w 2 wątkach jest przykładem jakiejś niezrozumiałej hiperaktywności. Jakbym wpis (hipotetyczny) o telewizyjnej transmisji koncertu KSU i The Billa w niedzielny wieczór wkleił i w Punks not dead i w Welcome to dead television.

Swawolącym koziołkiem nazwałem Ciebie za lekceważące "ja z tym nie mam problemu", podczas gdy zagadnienie jest jak piszesz teraz przynajmniej ciekawe. Poprzednio (w 21 i 22 chyba) w wątku Aktualności zgłaszałem wątpliwości odnośnie postów pod postem oraz samego tytułu wątku, który wygląda mniej jak Aktualności XXXX, a bardziej jak Budyń nadaje XXXX. Także zostało to zbyte. IMO nie jest to ok. Napisałem wtedy (po linii familiarności przywoływanej przez Fen). że ja rozumiem, że moderatorom na forum może i wolno więcej, ale mam swoje zdanie na ten temat.

Nie wiem co się działo na Gery, akurat ta inba trafiła na czas gdy nie klikałem z takim zapałem, nie wiem jak granicznym doświadczeniem był dla Ciebie, dla pozostałych (czy wszystkich) użytkowników forum 9 listopada, widziałem jednak fora internetowe rozjechane przez brak sensownej moderacji. Np. wszystkie próby Maleo płonęły zanim FB zdezaktualizował temat forum dyskusyjnych niemal całkiem.

I teraz clou. To nie jest sprawa gardłowa. To nie jest jak pisze Fen "rozstawianie ludzi po kątach". To jest jeden głos za pewną organizacją komunikacji na forum. Głos jak się okazuje odosobniony. Dodatkowo w sprawie kompletnej niszy w niszy. Także tego. Słucham dalej muzyczki i klikam w odnośniczki. Nie jem ośmiorniczki.

Edit: dodam jeszcze, że gdyby Budyń, nie dodał "mam nadzieję, że się nikt nie obrazi" nie skomentowałbym tego dubla. A wyszło jak Nawrocki i Biejat w Końskich o kawalerce :P

PostWysłany: czw, 04 grudnia 2025 07:59:04 
Awatar użytkownika

Znowu mi się komunikat o niezabezpieczonej stronie otwiera.Mieliśmy https, czy nie?

PostWysłany: czw, 04 grudnia 2025 08:10:37 
Awatar użytkownika

Już powinno być OK.

Certyfikat wygasł trochę szybciej niż się spodziewałem.

PostWysłany: czw, 04 grudnia 2025 08:52:47 
Awatar użytkownika

Ach, dzięki!

PostWysłany: pn, 15 grudnia 2025 19:54:09 
Awatar użytkownika

info od dostawcy hostingu:
Cytat:
Szanowni Klienci,

informujemy, że w nocy z 15 na 16 grudnia 2025 roku, w godzinach 22:00 – 01:00, planowana jest przerwa techniczna trwająca około 10 minut na serwerach hostingowych [...]. W tym czasie strony internetowe oraz usługi pocztowe mogą być chwilowo niedostępne.
Przepraszamy za wszelkie niedogodności i dziękujemy za wyrozumiałość.

PostWysłany: wt, 17 marca 2026 22:15:33 
Awatar użytkownika

Mi dziś wieczorem co chwila wywala błąd 'Backend webserver unreachable'.
W sumie to wiem, że chyba jedyne, co można zrobić, to przeczekać, ostatecznie tylko dostawca hostingu może to naprawić...

PostWysłany: śr, 18 marca 2026 16:05:41 
Awatar użytkownika

Też mi wczoraj wyskoczył ale po kilkakrotnym odświeżeniu strony ustąpił.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5369 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 354, 355, 356, 357, 358

Strefa czasowa UTC+1godz.