Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 09:27:25

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 164 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11
Autor Wiadomość
PostWysłany: pn, 10 marca 2025 22:15:53 
Awatar użytkownika

Tak, pomyliłem.

PostWysłany: wt, 11 marca 2025 22:51:04 
Awatar użytkownika

Prazeodym pisze:
Czemu żaden Arasek tego forum mi nie powiedział, że wczesne De Mono miewało takie dobre numery

Hehe, zapomniałem. Ale "Otoczony" podobał mi się swego czasu.
I myślałem wtedy, jakie odważne to De Mono że dali na listy przebojów ten utwór zaraz po "Kochać inaczej". No wiadomo, nie osiągnęło aż takiego sukcesu, ale bywało wysoko tu i ówdzie.

Ale najbardziej z tej płyty lubię "Szybką piosenkę o zabijaniu".
Co anegdotyczne, jakoś w zeszłym roku powiedziałem o tym mojemu serdecznemu koledze z boiska i nie tylko, Pawłowi Dampcowi (klawiszowcowi zespołu od 2005). A on zaskoczony wyznał, że ...w ogóle tego utworu nie kojarzy :D

PostWysłany: śr, 12 marca 2025 12:55:07 

Nagrali Psychokilera, tyle, że po angielsku. Ta piosenka, jak też nigdzie indziej niedostępne P jak Pieniądzę jest na albumie koncertowym pt Festiwal życia
https://www.discogs.com/release/1742448 ... aVzOP0X5Bk

PostWysłany: pn, 14 kwietnia 2025 17:21:30 
Awatar użytkownika

Z cyklu: przypadkowe historie o polskiej muzyce rozrywkowej.

Był sobie zespół Rezerwat. W 1983 roku nagrali pierwszą płytę, numery latały w trójce, grali tu i tam, i byli zespołem może nie z pierwszej ligi, ale dość popularnym. I nagle: odszedł od nich wokalista (a i basista przy okazji) Andrzej Adamiak. Znaleźli najpierw jednego typa, potem innego. Potem nagrali z nim drugą płytę, szykowali się do jej wydania, Trójka to grała, wszystko fajnie. Ale wokal znowu się zmienił - pogodzili się z tym Adamiakiem. Od razu nagrali z nim pieprzone "Zaopiekuj się mną". To oczywiście stało się wielkim hitem, więc stwierdzili, że nie ma sensu już wydawać tej płyty z innym ziomalem, którą wcześniej nagrali i poszła na półkę. No i tyle, grali sobie jeszcze chwilę z tym Adamiakiem.

W każdym razie po necie krąży komentarz o tej niewydanej płycie:

Cytat:
"W 1984 roku, nowym wokalistą zespołu Rezerwat został Tadeusz Jarosław Rostkowski.
Z nowym wokalistą powstał materiał na całą płytę długogrającą, materiał został nagrany dla PR III i do dzisiaj po za wydanymi na singlach "Nowy świetny plan", "Nie wyjdę na deszcz" i "Kuszący wir" żadne z tych nagrań nie ujrzało światła dziennego.
Były to utwory:
01. "Nie pamiętam byłem zdrów"
02. "Powrotna fala"
03. "Krzywe lustro"
04. "Dziwna gra"
05. "Papierowy świat"
06. "Zawał"
07. "Filip"

Opis pożyczony z komentarza youtubowego dodanego przez pana Krzysztofa.

Cholera. Ta lista utworów to jest najbardziej polsko osiemdziesionowa rzecz jaką znam. To jest 100% polskiej (rockowej) osiemdziesiony, z 1984 roku, w osiemdziesionie! Dosłownie jakby poprosić AI żeby wygenerowało listę utworów z wymyślonego polskiego rockowego albumu z 1984 roku :D

Notabene, te utwory wypłynęły w niektórych audycjach w Trójce w ostatnich latach (na koncie tego gościa jest więcej, jeśli kogoś to ciekawi) i są oczywiście sto razy lepsze niż "Zaopiekuj się mną" :)

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: ndz, 20 kwietnia 2025 09:48:58 
Awatar użytkownika

O, pamiętam "Nowy świetny plan". To był fajny numer, muszę sobie odświeżyć.
A reszta jest gdzieś w sieci?

"Zaopiekuj się mną" - pewnie już to pisałem... nie znoszę tego utworu i tego płaczącego wokalu, coś okropnego.

PostWysłany: ndz, 20 kwietnia 2025 10:40:41 
Awatar użytkownika

Wszystko co wypłynęło, jest u tego gościa na youtube. Jak przescrollujesz, to znajdziesz większość numerów. "Filip" najlepszy, super sekcja pędzi do przodu.

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: ndz, 20 kwietnia 2025 14:39:30 
Awatar użytkownika

arasek pisze:
"Zaopiekuj się mną" - pewnie już to pisałem... nie znoszę tego utworu i tego płaczącego wokalu, coś okropnego.

jedynym uzasadnieniem powstania tego utworu jest późniejsza przeróbka zespołu Plemnik z refrenem "siądź na sraczu ze mną"

- Z pańskim forum jest wszystko w porządku.

PostWysłany: śr, 24 września 2025 10:11:48 
Awatar użytkownika

Nie wiem czy to dobry wątek, ale odkryłem, że bardzo lubię płytę Sojki pt. "Radical Graża".

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: śr, 24 września 2025 11:54:27 
Awatar użytkownika

Prazeodym pisze:
Nie wiem czy to dobry wątek, ale odkryłem, że bardzo lubię płytę Sojki pt. "Radical Graża".

Ja zawsze Sójkę plasowałem bliżej muzyki czarnej: bluesowej, jazzowej niż popu. A jest dla mnie jednym z artystów inicjujących w muzykę w ogóle i może czas na wątek monograficzny? A ten numer wklejony przez Anastazję zupełnie mnie zaskoczył.

PostWysłany: pn, 13 kwietnia 2026 09:47:50 
Awatar użytkownika

W weekend miałem do zrobienia łącznie 800 km, więc wziąłem do samochodu kilka płyt. Jakoś przypadkowo wygrzebałem gdzieś z kąta Bandę i Wandę - była to właściwie kompilacja dwóch płyt z lat 80 + na doczepkę dwa czy może trzy utwory z XXI wieku, już po reaktywacji (zdecydowania najsłabsze zresztą). Niespodziewanie materiał świetnie mi zażarł. To jest niezła muzyka drogi no i zadziałał też pewien sentyment do czasów nastoletnich.
Ta Banda i Wanda już wtedy jawiła mi się jako zjawisko zupełnie nieoryginalne. Lubiłem pomruczeć sobie oczywiście pod nosem "Nie będę Julią" albo "Hi-Fi" ale w mojej opinii formacja nie miała nawet startu do ambitniejszych przestrzeni Maanamu czy Republiki. Dziś stwierdzam, że ewidentnie zespół - złożony przecież z wytrawnych, obytych muzyków - postanowił coś w deseń: "grajmy tak jak grają na Zachodzie, nie do odróżnienia!". No i cóż - brzmieniowo czy też nagraniowo to się niekoniecznie udało (nie jest to chyba jednak wina trupy) ale w sensie czysto kompozycyjnym dali radę. Doszedłem wręcz do przewrotnego wniosku: ta mieszanka pełna zapożyczeń od Heart, Joan Jett & The Blackhearts, Foreigner lub The Pretenders w efekcie robi loopa i ma pewien walor oryginalności na finalnej prostej.
Co jest warte wspomnienia w tym momencie?
Na pewno dwie sprawne piosenki pomyślane jako materiał na przebój - "Nie będę Julią" i "Hi-Fi" (tu kompozycja uwaga: Wojciech Trzciński!). Jak płaszcz od dobrego krawca: zadowolony wróci Pan do akademika i istotnie jestem kontent.
Dwa utwory o świetnym, ciągnącym się przez 80% czasu riffie, który łatwo wchodzi do głowy i nie odpuszcza łatwo - "Para goni parę" oraz "Kochaj mnie miły".
Piękna ballada z pazurem czyli "Mamy czas".
I trzy utwory na granicy kiczu a wręcz porażki artystycznej, do których jednak czuję pewną słabość - "Plota", "Fabryka marzeń" oraz "Cała biała". Szczególnie ten drugi ma w sobie posmak bigosu z Warsu - niby wiesz, że to wiele razy odgrzewane. niezbyt zdrowe jedzenie ale dziś ciągle słyszę ten chwytliwy, cóż tu ukrywać, refren.

Aż dziw, że formacja rozwiązała się już w 1986 roku, właściwie u szczytu popularności. Istnieli zalewie 4 lata, zgarnęli bodajże 2 złote płyty i ...koniec. Ciekawe co tam zaszło personalnie...

PostWysłany: wt, 14 kwietnia 2026 09:12:48 
Awatar użytkownika

Ładnie to słuchanie wpłynęło na Twój podpis :) .

arasek pisze:
Aż dziw, że formacja rozwiązała się już w 1986 roku, właściwie u szczytu popularności.

Przypadkiem kiedyś trafiłem na wywiad z Wandą Kwietniewską, który wyjaśnia tę kwestię. Przypadkiem, bo szukałem informacji nie o Bandzie, a o Andrzeju Tylcu, którego gra na perkusji na płycie "NOL" Breakoutu zwróciła moją uwagę. A grał też w numerach, o których piszesz wyżej.

Tu link do tego wywiadu: https://zaiks.org.pl/artykuly/2024/czer ... -badziewiu

PostWysłany: śr, 15 kwietnia 2026 11:21:31 
Awatar użytkownika

Znam obie płyty Bandy i Wandy z lat 80, to jest często świetnie poaranżowana i zagrana muzyka, gitarki żrą, dialogują ze sobą, wszystko chodzi i buja, i generalnie na tle takiego Bajmu (chyba zespół podobnej klasy i o podobnej publice) to dla mnie jakiś inny poziom kultury muzycznej. Natomiast niestety, pani Wanda na tym tle śpiewa niekiedy takie PIERDOLETY i to jeszcze często dość dziwaczną manierą (chociaż to przecież rasowa, drapieżna wokalistka, tylko moim zdaniem coś na poziomie, hm, wyboru interpretacji nie gra), że nie wiem. Jest tu dla mnie jakiś zmarnowany potencjał, bo uważam, że gdyby nie dość głupia nazwa, głupie teledyski, głupie teksty, no i czasem ich głupie wyśpiewanie, to byłby po prostu fajny polski zespół typu

Cytat:
Heart, Joan Jett & The Blackhearts, Foreigner lub The Pretenders

a mam wrażenie, że zostali zapamiętani jak coś nie do końca poważnego.

Na dwójce jest taki numer "Znów Paskuda" - tam jakiś Van Halen wjeżdża, dosłownie Raduli gra solówkę jak Eddie Van Halen, a Kapłon stuka pod nią, tak jak Alex Van Halen stukał pod solówki Eddiego, to taki wręcz hołd :)

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: czw, 16 kwietnia 2026 09:31:35 
Awatar użytkownika

Dzięki, chłopaki.

Właśnie dzięki temu wywiadowi, który załączył antiwitek dysonans z tym co napisał Prazeo się powiększył. Bo w tym wywiadzie Wanda Kwietniewska w zasadzie jest mega zadowolona z siebie, uważa że wszystko było super: muzyka, kompozycje, wykonanie, teksty ("właśnie dlatego nie mam piosenek o badziewiu").
Tymczasem właśnie BiW - choć podtrzymuję, że z dystansu i z sentymentu fajnie mi się tego słuchało - to właśnie kojarzy się nieco z takimi no hmmm... badziewskimi klimatami. Skóropodobne kurteczki Wandy, teksty choć sprawne to nawet nie stojące obok Ciechowskiego, Kory czy nawet Mogielnickiego, ogólny antourage będący combo postoju taksówek, cinkciarzy i PRL-owskich knajp w których służbowo bywał porucznik Borewicz.
W sumie tu historia była sprawiedliwa: zespół ten - gdyby zrobić porównania ligowo futbolowe - kilka razy w szczycie otarł się o podium, spadek mu nie groził ale o mistrzostwie kraju nawet nie ma co gadać.

Ps. Ale Paskudy muszę posłuchać :!:

PostWysłany: czw, 16 kwietnia 2026 09:47:59 
Awatar użytkownika

Co jest dla mnie przyczynkiem do refleksji, że - choć czasem bywa to ramię uścisku złych ludzi z wytwórni płytowej, którzy chcą coś przystrzyc i ugrzecznić - czasem potrzebny jest taki executive producent czy po prostu producent, który złapie zespół za mordę, dokona selekcji pomysłów, pewne rzeczy wybije im z głowy, a wbije inne. Dajcie mi wehikuł czasu, a lecę do 1983 roku i rzeźbię z Bandy i Wandy super zespół 8-)

FORZA NAPOLI SEMPRE!

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 164 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11

Strefa czasowa UTC+1godz.