Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 09:23:14

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
PostWysłany: czw, 30 maja 2024 12:03:35 
Awatar użytkownika

Pet pisze:
”Ivan meets G.I.Joe”

ocenariumowy humor absurdalny: ostatni raz pierwszy raz słuchałem tej płyty w całości akurat leciał ten numer w słuchawkach, gdy trzy tygodnie temu szedłem na demonstrację "Solidarności". Na ulicy ludzi w chuj, policji też już trochę, a ja słyszę te wszystkie lasery, biorę je przez dłuższy czas za przebijające z zewnątrz odgłosy tła i myślę "co tam się odpierdala?"

- Z pańskim forum jest wszystko w porządku.

PostWysłany: ndz, 14 września 2025 12:30:02 
Awatar użytkownika

Zapoznaję się wreszcie z "From Here To Eternity -> Live". Mam wrażenie, że już kiedyś próbowałem, ale teraz mam płytę i teraz jest: super!

Zaskoczyło mnie jak spójnie brzmi ten album, mimo że nagrania pochodzą z różnych koncertów i z różnych lat - między 1978 a 1982. Wiadomo, że w studio można uzyskać różne efekty, ale chyba też tak sprawdza się pomysł na ułożenie całości. Utwory pojawiają się raczej zgodnie z chronologią dyskografii, a nie nagrania, więc np. otwierające program "Complete Control" występuje w nagraniu z 1981. I to się sprawdza, i o ile jestem zwolennikiem koncertówek dokumentujących pojedynczy występ, to muszę przyznać, że "From Here To Eternity" słucha się bardzo dobrze.

Druga rzecz, która mnie zaskoczyła, to Mick Jones, jako taki gitarowy wolny strzelec, który w dużym stopniu myśli przestrzenią. I ogólnie czytelniejszą dla mnie stała się koncepcja ułożenia tego zespołu. I to dlaczego był taki fajny.

PostWysłany: śr, 17 września 2025 06:06:47 
Awatar użytkownika

Mam to na kasecie, ale jakoś nigdy nie zażarło. Może przy okazji spróbuję zobaczyć, czy odtwarzacz zaskoczy, bo teraz to raczej traktuję w kategoriach zaskoczenia, jeżeli daje się coś z kasety odsłuchać :roll:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6

Strefa czasowa UTC+1godz.