Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 11:52:06

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: koszulkowo
PostWysłany: wt, 02 września 2025 20:22:14 
Awatar użytkownika

A trochę z innej beczki. Od czasu do czasu oglądam sobie różne koszulki zespołów i najczęściej mam jedno zastrzeżenie. One robią z człowieka słup ogłoszeniowy. Takie subtelne wzory, z nadrukiem, który nie jest kurde gigantyczny, należą do rzadkości. Dlatego częściej rezygnuję niż się decyduję.

PostWysłany: czw, 04 września 2025 06:18:29 
Awatar użytkownika

Weszło mi w krew, więc obserwuję nadal, ale już nie zapisuję. Zasada podszedłeś do sprawy poważnie i profesjonalnie, pamiętaj jeszcze o filozoficznej uwadze Graviego o hipotezie roboczej ;-) Moja była taka (znaczy Gera, a ja przejąłem), że słabo z tymi koszulkami. I chyba ją sfalsyfikowałem. I na pewno nie potrzeba badań amerykańskich naukowców, by stwierdzić jednoznacznie, że gros koszulek zespołów noszonych na ulicy, to zespoły mocnego uderzenia, czy to klasycy, ACDC, Meta itd., czy jakieś dziwne wynalazki, których nazw nie da się odcyfrować.
Ja jednak zawsze bardziej ceniłem podejście etnograficzne, niż socjologiczne, dlatego bardziej jarają mnie te pojedyncze - fajnie byłoby z ich nosicielami zrobić wywiad pogłębiony ;-)

Gero pisze:
i gdzie GENESIS, któremu ja koszulką niebyt odreanimował?

Dałbym sobie głowę uciąć, żem ją zapisał :shock:
No właśnie, pojawia się pytanie, czego jeszcze zapomniałem zapisać. Ale nic. Wyszło 116 sztuk, co daje na 65 dni badania jakieś 1 i 3/4 koszulki dziennie. A przecież już 1 września widziałem aż trzy: ACDC PwrUp, Slipknota i Pinkfloyd Darkside. I wczoraj w końcu Bitelsi! U zasady wyszła też znacznie większa średnia, ale myślę, że im dłuższy okres czasu, tym bardziej to się wyrównuje.

PostWysłany: czw, 04 września 2025 08:45:47 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
uwadze Graviego o hipotezie roboczej

Ja mam/ miałem: Obecność młodzieży szkolnej zwiększa liczbę obserwowanych koszulek zespołów.
Przez chwilę zapisywałem też płeć nosicieli, ale potem mi wcięło kolumnę i nie wiem czy odzyskam, ale jeśli odzyskam może być: Czy płeć wpływa na ujawnianie preferencji muzycznych na koszulkach.

Crazy pisze:
stwierdzić jednoznacznie, że gros koszulek zespołów noszonych na ulicy, to zespoły mocnego uderzenia, czy to klasycy, ACDC, Meta itd., czy jakieś dziwne wynalazki, których nazw nie da się odcyfrować

Można wprowadzić kategorie i tak zmniejszyć tabele. A generalnie myślę, że chodzi o coś takiego jak: wzrost potrzeby identyfikacji wraz ze spadkiem popularności wykonawcy/ nurtu.

BTW mam wrażenie, że moderator wyciął mi post z filmikiem o punx przeciwko sweatshopom. Prawda to?
Zagadnienie koszulek jest bardziej skomplikowane...
phpBB [video]

PostWysłany: sob, 06 września 2025 23:50:31 
Awatar użytkownika

Problem chińskiej produkcji to temat długi, smutny i trudny, i pewnie wart dłuższej dyskusji w awanturum...

Za to jeśli chodzi o to:
zasada pisze:
Czy płeć wpływa na ujawnianie preferencji muzycznych na koszulkach.

to myślę, że tak, że raczej chętniej takie koszulki noszone są przez płeć męską, ale tu zachodzi też istotna korelacja z wiekiem. Bo o ile wśród nastolatków różnica między płciami pod tym względem pewnie nie jest zbyt duża (o ile w ogóle jest jakoś zauważalna), o tyle im jesteśmy starsi, tym mniej chętnie koszulki takie noszone są przez kobiety. W ogóle zauważcie, że podstarzały facet w koszulce jakiegoś zespołu nie budzi niczyjego zdziwienia, za to babcia - to już lekki szok!. :wink:

PostWysłany: ndz, 07 września 2025 20:01:20 
Awatar użytkownika

W ciągu tego weekendu ogromne ilości koszulek mijały mnie. Na koncercie Current 93 (relacja coming soon) było tego mnóstwo, niektóre rzeczy nie budziły zdziwienia, Death In June czy Pere Ubu, ale pełno było też częściowo nieczytelnych napisów, które wyglądały jak "niezidentyfikowane zespoły metalowe", ale na Currentach?... A przed nami stał gość z Motorhead :D

Zupełnie jednak poza koncertem widziałem m.in. Smashing Pumpkins czy Michaela Jacksona, a także jak zwykle Niranę, Metalikę i ACDC.

PostWysłany: ndz, 07 września 2025 21:09:08 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
wyglądały jak "niezidentyfikowane zespoły metalowe", ale na Currentach?

Biorąc pod uwagę istnienie szeroko rozumianego "atmosferycznego black metalu", który od połowy lat 90. przeplata się z folk metalem, a obecnie często brzmi jak biały szum i generalnie zjawiska dark ambient, to nie dziwi to w ogóle. A to właśnie głównie black metal ma nieczytelne loga. W każdym razie, mniej mnie to dziwi, niż zdziwiłaby koszulka Kapeli ze Wsi Warszawa czy Boba Dylana, choć to niby "w papierach" folk, jak Current ;)

Pomijam już fakt, że można by na to patrzeć w kategoriach zdziwienia, "że ktoś słuchający Armii na Currentach?" – z całym szacunkiem, ale w eklektyczności nie jesteś aż tak Ćrąży i unikatowy ;-)

PostWysłany: ndz, 07 września 2025 22:29:53 
Awatar użytkownika

Dziś na stacji metra Centrum namierzyłem koszulkę z okładką "Astigmatic" Komedy :D

PostWysłany: pn, 08 września 2025 11:21:02 
Awatar użytkownika

Skąd: Hôtel Lambert / Rafał Gan Ganowicz Appreciation Society
Dziś na spacerze spotkalem dziadka lat na oko 80-85, pchajacego wózek z (pra?)wnukiem. Dziadek miał tshirt z napisem: „LSD Travel Agency. Take a trip with us” :)

Nieco wcześniej, na boisku lokalnej podstawówki widziałem chłopca wyglądającego na pierwsz, maks drugą klasę, w koszulce Nirvany. Nie spytałem go o ulubioną płytę.

Wszystkie prawdziwe ścieżki prowadzą przez Góry.

Zawsze mieć dojrzałe jagody do jedzenia i słoneczne miejsce pod sosną, żeby usiąść.

My gender pronoun is "His Majesty / Your Majesty".

PostWysłany: pn, 08 września 2025 11:36:07 
Awatar użytkownika

Powinnam chyba dodać, że najulubieńszką koszulką mojej pięciolatki jest wysłużony Kiss (z lumpeksu w dodatku). Wiecznie chce ją nosić, a ja nie wiem, czy nie straszy nią dzieci w przedszkolu. Nie pytałam jej o ulubioną płytę :D Ale w kwestii świadomości muszę dodać, że moi chłopcy też mają koszulki z zespołami, a kojarzą piąte przez dziesiąte. Powiedzmy, że z grubsza rozpoznają (np. Led Zeppelin). Po prostu dostali, więc czasem noszą, zwłaszcza na koncerty. Na przykład Kostek ostatnio na Pablopavo i Ludzikach miał AC/DC.
A ja noszę najwięcej Luxtorpedy, bo ma właśnie polską produkcję, a to dla mnie ważne.

PostWysłany: pn, 08 września 2025 12:18:06 
Awatar użytkownika

manool pisze:
bo ma właśnie polską produkcję, a to dla mnie ważne

Na reggae scenie był moment, kiedy East West Rockers weszli mocno w temat i mieli merch projektowany i szyty w PL. Ceny plasowały się wyraźnie powyżej średniej festiwalowej.

PostWysłany: pn, 08 września 2025 16:28:01 
Awatar użytkownika

Fengari pisze:
podstarzały facet w koszulce jakiegoś zespołu nie budzi niczyjego zdziwienia

Fakt, ja dzisiaj np. widziałem na przystanku kolesia może nie podstarzałego, ale w średnim wieku w koszulce. Akurat była to Armia Wojna i Pokój.

PostWysłany: pn, 08 września 2025 17:26:44 
Awatar użytkownika

Czy to było odbicie w szybie? :wink:

Manool, jak widzę kilkulatka w koszulce jakiegoś zespołu, definitywnie posądzam o fanostwo nie dziecko, a rodzica. :D

PostWysłany: pn, 08 września 2025 20:48:31 
Awatar użytkownika

Fengari pisze:
Czy to było odbicie w szybie?

Nie, moja najnowsza armijna to chyba z dziesięciolecia forum ;-)

PostWysłany: wt, 09 września 2025 07:04:00 
Awatar użytkownika

zasada pisze:
Zaczynam kolejny tydzień obserwacji, już widzę, że wpływ uczniów będzie niewielki - budynek nadal w remoncie i klasy bardziej chodzą bokami (integracje, zajęcia terenowe etc.)

No i po drugim tygodniu obserwacji. Suma taka sama - 27 zaobserwowanych koszulkowców.

Dominacja Mety i Nirvany (po 4, tj. 14,6% całości), AC/DC zauważone trzykrotnie (11,1%), nieczytelny metal i Rammstein po 2 egzemplarze (tj. po 7,4%). Po 1 przedstawicielu i 3,7% udziale w całości : Acid Drinkers, Alice in chains, Black Sabbath, Joy Division, Kult, Led Zeppelin, Linkink Park, Notorious BIG, Obituary, Pink Floyd, Rolling Stones, Tool.

Zsumuję z pierwszym tygodniem i zaktualizuję tabelkę porównawczą jakoś w kolejnych dniach tygodnia.

Dwie smutne obserwacje: nieobecność hard core panka i diy. Nawet gdybym liczył swoje noszone podczas tych 14 dni dosżłyby pojedyncze obserwacje. No smutek, smutek.

PostWysłany: śr, 10 września 2025 07:05:31 
Awatar użytkownika

zasada pisze:
Zsumuję z pierwszym tygodniem i zaktualizuję tabelkę porównawczą jakoś w kolejnych dniach tygodnia.

Tabelka wygląda tak.
Załącznik:
Bez nazwy.png

U Krejziego zaszła zmiana w N (ze 114 na 115), za pierwszym razem musiałem coś ominąć czy to w przeklejaniu czy w formule.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.