Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 09:25:58

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 264 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: ndz, 27 kwietnia 2025 12:26:25 
Awatar użytkownika

ależ się cieszę! akurat wolny weekend trafił mi się na koncert armii w pobliżu i strasznie ostrzę sobie zęby na "wojnę i pokój" na żywo - tym bardziej, że kolejne odsłuchy tylko ugruntowały moje wcześniejsze, jakże pozytywne, wrażenia. i niedługo podrzucę jeszcze nieco dłuższe przemyślenie o nowej płycie :)

PostWysłany: wt, 29 kwietnia 2025 10:22:35 
Awatar użytkownika

no i super, choć oczywiście nowe utwory znacznie lepiej zażarły niż klasyki. tylko nie było mojego ulubionego "dnia ojca"! ale to znaczy, że trzeba polować na kolejne koncerty ;) szesnasta armia jak najbardziej na plus, kto nie był dawno - niech się nie waha!

PostWysłany: sob, 17 maja 2025 09:12:17 
Awatar użytkownika

chyba zmonopolizowałem ostatnio ten wątek, ale jakby kogoś ciekawiło - na końcu numeru parę słów o "wojnie i pokoju"

PostWysłany: sob, 17 maja 2025 10:44:46 
Awatar użytkownika

Super, ale przyczepię się: ktoś to wrzucił i wszyscy powielają, że to jest jedenasty studyjny album Armii, a to jest dwunaste takie dzieło, przy założeniu, że tak nie traktujemy "Podróży na Wschód", bo to jednak trochę inna historia. ;)

Mój kanał na YouTube, czyli klejenie modeli, ale nie tylko. :wink:

PostWysłany: sob, 17 maja 2025 12:36:56 
Awatar użytkownika

Biorąc pod uwagę longplaye z premierowym materiałem chyba wszystko się zgadza?

Bardzo podoba mi się to, co napisał ceigrektezet, mamy wiele zbieżności.

PostWysłany: sob, 17 maja 2025 15:59:18 
Awatar użytkownika

W końcu mam. Od razu na winylu. Chyba muszę "ukraść" mp3 z sieci, żeby się bardziej osłuchać.

PostWysłany: sob, 17 maja 2025 16:25:09 
Awatar użytkownika

Świetny tekst i w ogóle dużo ciekawego widzę w tym wydawnictwie (tekst powyżej Armii chociażby :!: ). Chciałem też powiedzieć, że może i zmonopolizowałeś wątek, ale ja słucham tej płyty tak dużo, jak dawno żadnej nie słuchałem, tylko jakoś niewiele puszczałem farbę. Moja ocena jej nie jest jakaś entuzjastyczna, ale cały czas znakomicie mi się jej słucha i mam ochotę wracać.

PostWysłany: sob, 17 maja 2025 18:16:36 
Awatar użytkownika

antiwitek pisze:
Biorąc pod uwagę longplaye z premierowym materiałem chyba wszystko się zgadza?

Tak, ale jednak przyjęło się liczyć "Czas i Byt" trochę jako osobny czas i byt. ;)

Mój kanał na YouTube, czyli klejenie modeli, ale nie tylko. :wink:

PostWysłany: wt, 20 maja 2025 14:22:44 
Awatar użytkownika

Może Obcy w domu nie jest w Top3 Wojny u mnie, ale moment z: Pamiętaj kochać, pamiętaj żyć, pamiętaj umierać... to jeden z najpiękniejszych na płycie, można go zapętlić i słuchać, i słuchać...

PostWysłany: śr, 30 lipca 2025 19:16:44 
Awatar użytkownika

Jakiś czas temu myślałem o tym, jaka na "Wojnie i pokoju" jest relacja między riffami/muzyką a wokalami. Że linie wokalne tak dobrze wpisują się w całość. I uświadomiłem sobie co wyróżnia tę płytę Armii spośród innych. Otóż jest to czułość. A jak czułość, to od razu przypomina się "Czułość bywa - jak pełny wojen krzyk; / I jak szemrzących źródeł prąd, / I jako wtór pogrzebny...", co też nie jest tu całkiem oderwane. Nie mogę przestać o tym myśleć. Może być to subiektywne wrażenie, a może...? :)

PostWysłany: pt, 01 sierpnia 2025 15:48:33 
Awatar użytkownika

Nie tylko subiektywne, ale też subtelne :)
aż sobie włączyłam Warską

PostWysłany: wt, 07 października 2025 12:25:53 
Awatar użytkownika

Udało się posłuchać nowych kawałków w Lublinie. W warstwie tekstowej doszedłem do wniosku, odbierając bardzo ekspersyjny koncert w Zgrzycie, że to jest album najbardziej dojrzały. Do tej pory myślałem, że pod względem ciężaru gatunkowego, nic już Procesu nie przebije, aż Armia wydała WiP. Tu są już teksty o życiu i życiu po życiu. Jest wszystko zebrane w kilkunastu utworach. Są bebechy życia codziennego. Jest bicie prętem po klatce życia. Trzeba to wytrzymać. To nie jest płyta do podskakiwania sobie. Budzy w takie płyty umie i ok.

Natomiast WiP jest moim skromnym zdaniem dla ludzi po 60 (Smoku :piwo: ), wcześniej nie ma co :shock: :lol:

Ale jest w tym graniu dla mnie, a koncerty z ostatnich lat mnie do tego przekonują, coś niepokojącego. Zniknął dla mnie w warstwie muzycznej, w sposobie grania bajkowy czad i folk. Została apokaliptyka. Tylko. Nie mogę jakoś się przekonać do połamanego, kwadratowego grania perkusji, do gitary, która nie może jakby zagrać czegoś co już lubię i znam. Rozumiem zależności rodzinno -zespołowe. Szanuję. Momentami są jakieś przebłyski --> trzy moje ulubione utwory z WiP obroniły się na koncercie, no może Niebo nad niebem tak mocno nie zażarło. Reszta jest dla mnie jak podróbka Triodante (pozdrawiam frakcję :piwo: ). Z braku utworów z UT i DP, Drogi i Ducha i Triodante z sentymentem gibałem się na Legendowych utworach. Miałem wrażenie, że perkusista nie ma fanu z gry kawałków z Legendy.
Bardzo fajnie wyszły kawałki z PMK.

Do WiP jako całości na razie nie będę chyba wracał. Nie robiłem rankingu wszystkich płyt od kilku lat, ale to co wyszło po Freak nie namieszałoby w mojej pierwszej 10 :)

Generalnie jak miałbym dziś powiedzieć jakim zespołem jest Armia w jednym zdaniu to powiedziałbym, że jest zespołem dla biednych filozofów. Ale spokojnie, stara miłość nie rdzewieje.

PostWysłany: wt, 07 października 2025 16:52:13 
Awatar użytkownika

Boanerges pisze:
WiP jest moim skromnym zdaniem dla ludzi po 60

Boanerges pisze:
jak miałbym dziś powiedzieć jakim zespołem jest Armia w jednym zdaniu to powiedziałbym, że jest zespołem dla biednych filozofów

Nie wiem co zrobić z tymi stwierdzeniami. Wzruszyć ramionami? Obrazić się? Nie zareagować?

:okolata:

PostWysłany: wt, 07 października 2025 18:49:58 
Awatar użytkownika

Boanerges pisze:
biednych filozofów.

W znaczeniu "bez kasy", czy z politowaniem "biedny filozof"?

Ja pewnie nie pokuszę się o dłuższą wypowiedź. Dlatego dam znać, że dla mnie dużo w tej płycie jest z Rohra i jego prawd dla ludzi w drugim etapie życie - po 40-50tce. Szczególnie brzmi mi to we frazie:
pamietaj żyć
pamiętaj być
pamiętaj umierać

PostWysłany: wt, 07 października 2025 23:38:30 
Awatar użytkownika

antiwitek pisze:
Nie wiem co zrobić z tymi stwierdzeniami. Wzruszyć ramionami? Obrazić się? Nie zareagować?

Chodzi Ci o to, że nie jesteś jeszcze po 60-ce i jesteś raczej bogatym filozofem? ;-)
Ja bym nic nie robił, tylko potraktował jako Boanergesa przemyślenia bezpośrednio po zetknięciu się z materiałem. Uważam, że bardzo interesujące. No chyba że chciałbyś zaprezentować jakieś luźne refleksje :faja:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 264 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.