Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 09:44:37

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Kora Manama
PostWysłany: pn, 21 lipca 2025 11:32:28 
Awatar użytkownika

I on chyba też gra w "Przerwie na papierosa", nie?
Tam jest taki luz i chillout - tytuł idealnie dobrany.

Prazeodym pisze:
Tam jest ten moment, w którym Bodek daje krótki popis klangowania na basie

O tak i fajne jest też to, że potem jest ten motyw gitarowy, taki bardziej sentymentalno-melodyjny i trzecia zwrotka. I w niej, gdy Kora mówi "słona jest nasza miłość", to Bodek znów na moment - ale dosłownie na półtorej sekundy - włącza się z tym klangiem i potem już gra spokojnie. Zawsze lubiłem tę chwilę i czekałem na nią.

PostWysłany: pn, 21 lipca 2025 15:15:53 

Ryszard gral oczywiście super solówki, ale Markowi się one również zdarzały i ponoć w Kocham Cię Kochanie Moje to on je zagrał. Dokładnie mówiąc pamiętam jakiś wywiad z Ricardo w którym mówił, że zazwyczaj on dokładał swoje gitarowe pomysły do kompozycji Marka, ale KCKM jest wyjątkiem, bo tutaj Marek wymyślił wszystkie gitary. Ewentualnie solówki są skomponowane przez Marka i zagrane przez Ryszarda ?

PostWysłany: pn, 21 lipca 2025 16:51:57 
Awatar użytkownika

Na pewno Ryszard grał to na żywo i na moje ucho w studiu też. Ale myślę że Marek mógł te melodyjki ułożyć.

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: pn, 21 lipca 2025 19:53:21 
Awatar użytkownika

https://www.polskieradio.pl/8/1874/artykul/3525585,krzysztof-i-ryszard-olesinscy-piknik-premiera

jest na streamingach

pod kątem Maanamu polecam szczególnie "Wejście"

https://podcasty.radiolublin.pl/tylko-po-polsku-premiera-plyty-zespolu-piknik-po-45-latach-spotkanie-z-ryszardem-olesinskim/

PostWysłany: pn, 21 lipca 2025 20:43:14 
Awatar użytkownika

Mimo smutnego kontekstu, trochę mnie rozbawiło, że chyba wszystkie filmy ex-manamu na YT mają wyłączone komentarze.

- Z pańskim forum jest wszystko w porządku.

PostWysłany: wt, 22 lipca 2025 19:18:33 
Awatar użytkownika

https://podcasty.polskieradio.pl/trojka/audycje/w-tonacji-trojki,684/odcinek/w-tonacji-trojki-2-lipca-2025-audycja-piotra-metza,a078d245-8971-4bc1-9fd2-9104e3dc4f8b

od 3:45 chyba najstarszy Maanam

PostWysłany: czw, 24 lipca 2025 10:57:10 
Awatar użytkownika

Cytat:
Ja się chwilowo nie dopiszę, ale mogę dodać, że Maanam jest latach 80 jednym z najlepszych zespołów na świecie, i to w ścisłej czołówce!

Mam taką myśl, że te wszystkie polskie zespoły głównego nurtu pierwszej połowy lat 80, zespoły z Trójki, były generalnie lepszą albo gorszą odpowiedzią na to co co się działo na świecie - ale no właśnie, były o d p o w i e d z i ą. A Maanam, to jest trudno określić słowami - mam wrażenie, że oni właśnie nie byli tylko odpowiedzią (choć cały czas trzymali rękę na pulsie, wiedzieli co się na świecie gra, a ich piosenki zawsze były na bieżąco), oni byli czymś innym. To trochę jak kibice Napoli, piszący kiedyś o Zielińskim, że to neapolitański chłopak, który przypadkiem urodził się w Polsce. To Maanam był trochę jak brytyjski zespół, który przypadkiem powstał w Krakowie. Choć to tak naprawdę nie przypadek, bo z drugiej strony oni byli Krakowem, Polską, klimatem swoich czasów przesiąknięci, co zresztą było fantastyczne, bo dzięki temu mieli COŚ, czego żadny brytyjski zespół by nie miał. Ale chodzi mi o to, że oni cały czas grali w Lidze Mistrzów, podczas gdy jednak Lady Pank czy Perfect, to z całym szacunkiem, raczej Liga Europy czy Liga Konferencji.

W dużej mierze myślę, że to jednak kwestia osobowości Marka. Znał angielski, miał, jeszcze za Gomułki, ponadprzeciętnie dobry dostęp do angielskiej muzy, angielskiej prasy muzycznej, czuł tę kulturę, rozumiał ją, kumał konteksty. Nieprzypadkowe jest, że ich kasetowa koncertówka "Kminek dla Dziewczynek" (1982) ma tytuł wzięty z Jamesa Joyce'a. Kora - wiadomo, samorodek, talent i wyczucie, które wyrosło trochę nie wiadomo skąd. No i Richardo - topka światowa gitarzystów. Sekcja rytmiczna - też top. No i wydaje mi się, że Marek, chociaż sam grał te prostsze partię, ten trzon, miał jakieś nieziemskie wyczucie, jak z tych muzyków wydobyć co trzeba.

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: ndz, 27 lipca 2025 20:41:37 
Awatar użytkownika

Dwa nagrania, o których często myślę.

Blues Kory w wersji sesji do pierwszej płyty. Czemu tego nie dali na album? Zmieściłoby się na luzie. Ale w sumie to gdzie? Może jednak ta płyta jest idealna, może kolejny as to byłoby za dużo grzybów w barszczu, coś by to zaburzyło? Nie wiem. Ale jaką tu oni mają chemię! Gitary wiadomo, sekcja cały czas wibruje, tętni, jest rozbujana. Kora i jej wokal. Jak ona tu daje radę, ile uczucia jest w tej interpretacji. Taki szczegół, lekko dziecinna wymowa słów śmiać się. I Namysłowski, który w ogóle nie brzmi jakby odwalił dżoba - nie no, mamy to faktycznie to, czym to jest na papierze, czyli gościnny udział jednego z największych polskich jazzmanów, no i brzmi to jak gościnny udział jednego z największych polskich jazzmanów, każde zadęcie, zadrżenie w punkt.

Parada Słoni i Roża z Kongresowej, 1982. Marek zaczyna, przerywa, wspomina, że utwór miał premierę DZISIAJ w Zapraszamy do Trójki, wspomina o Kaczkowskim. Mój tata pamięta dobrze te czasy i często wspomina, pierwsza liceum, dziwna jesień, z groźnymi komunikatami w radiu i telewizji na każdym kroku o tym, że w kraju panuje anarchia, nikt nie wie co to będzie, jedyni sympatyzują z Solidarnością, inni nie, a inni mówią, że zaraz będą tu ruskie czołgi, a zima w ogóle wszystkich zagłodzi. Dół i mrok stanu wojennego i przymusowe ferie od szkoły. A potem wiosna, gdzie wszyscy wiedzą, że wszystko jest do dupy i nie da się tak żyć, ale przynajmniej jak jesteś nastolatkiem, to masz listę trójki i czekasz na Mundial. I w tym wszystkim te kolejne premiery numerów Maanamu, cały 1982 roku, kolejne odsłanianie asów z talii płyty "O!", tytułowy, "Paranoja", potem niepłytowa (mundialowa!) "Espana Forever", w sumie wszystko z płyty, co nie było skitem albo żartem, to latało w radio i było wysoko na liście. Tata mówił, że "Die Grenze" latało, jak akurat w szkole na matmie przerabiali granice funkcji i ten refren często był podśpiewywany przez kolegów w kontekście, którego Kora raczej nie planowała ;) To nagranie nieźle się zgrywa z tymi ojcowskim wspomnieniami, choć mieszkał na głębokiej prowincji i na Maanamie w Kongresowej nie bywał. Ale i tak daje mi jakieś ciarki na plecach ten krótki dokument, że były czasy, kiedy mogłeś włączyć "Zapraszamy do Trójki" i usłyszeć na świeżo nowy numer Maanamu. A potem zaczynają grać. I to jest trip, jak ciągną swoją opowieść, startują, zatrzymuja się, jakieś prawdziwe sajko misterium. I ta publiczność, absolutnie rozszalała, która przebija się w pauzach, i te wszystkie pogłosy, drgania, flażolety, brzdękniecia, melodyki gitar. I sekcja, która po prostu sobie pompuje i pompuje, która ma w tym swój własny trip. I Kora naprawdę królewska. Zdaje się, że ani nutka nie różni się tu od wersji płytowej, ale co z tego, jest to jednak niezwykły dokument. Usłyszeć TO na żywo to musiał być wtedy total.

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: wt, 29 lipca 2025 09:49:13 
Awatar użytkownika

Prazeodym pisze:
Blues Kory w wersji sesji do pierwszej płyty. Czemu tego nie dali na album? Zmieściłoby się na luzie. Ale w sumie to gdzie? Może jednak ta płyta jest idealna, może kolejny as to byłoby za dużo grzybów w barszczu, coś by to zaburzyło? Nie wiem. Ale jaką tu oni mają chemię! Gitary wiadomo, sekcja cały czas wibruje, tętni, jest rozbujana. Kora i jej wokal. Jak ona tu daje radę, ile uczucia jest w tej interpretacji. Taki szczegół, lekko dziecinna wymowa słów śmiać się. I Namysłowski, który w ogóle nie brzmi jakby odwalił dżoba - nie no, mamy to faktycznie to, czym to jest na papierze, czyli gościnny udział jednego z największych polskich jazzmanów, no i brzmi to jak gościnny udział jednego z największych polskich jazzmanów, każde zadęcie, zadrżenie w punkt.

Nie znałem tego, ale rewelacja :shock:
Czyli to mogłoby się znaleźć na pierwszej płycie i ona byłaby jeszcze... A może masz rację z tymi grzybami w barszczu.

Zaczynam się zastanawiać, czy Maanam nie był w ogóle NAJlepszym zespołem całych lat 80.

PostWysłany: wt, 29 lipca 2025 10:18:58 
Awatar użytkownika

Był. Na dodatek miał najlepszych muzyków dekady w kategorii swoich instrumentów :faja:

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: wt, 05 sierpnia 2025 21:22:09 
Awatar użytkownika

phpBB [video]

Ten koncert jest jako bonus na wydaniu specjalnym "Mental Cut"
bębni Szlagowski

PostWysłany: wt, 05 sierpnia 2025 23:34:05 
Awatar użytkownika

Ciekawy ten skład. Jarka uważam w ogóle za wybitnego bębniarza, stare Lady Pank i Oddział wprost pulsują od jego hi-hacików i lekkości, mam wrażenie, że to ten typ bębniarza, który sprawia, że zespoły z nim oddychają. Ale jednocześnie coś mi nie gra w tym jego połączeniu z Maanamem, jakoś nie do końca mi się to klei - choć akurat doceniam, że faktycznie te bity gra bardzo po swojemu.
Ale też są bardzo ciekawe momenty, kiedy to naprawdę CHODZI, choć zupełnie innym groovem niż z Markowskim, więc pewnie artystycznie to miało szansę na dalszy rozwoj. Natomiast jeszcze inna sprawa, że jest to moment, kiedy już wszystko w tym zespole się rozpada, prawie każdy ma w jakiś sposób niezdrowe relacje z prawie każdym, a np. wspomniany Jarosław Szlagowski właśnie wchodzi w etap rozwodzenia się z żoną, bo ta wybrała, hm, lidera zespołu, w którym gra, więc domyślam się, że zakulisowo musiały być tam już opary żrących toksyn, co pewnie nie wpływało za dobrze na wspólne muzykowanie.

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: pn, 18 sierpnia 2025 20:02:16 
Awatar użytkownika

BREAKING

Cytat:
Edmund Stasiak znany głównie z występów w zespole Lady Pank oraz Emigranci właśnie dołączył do zespołu Ex Maanam.

- Z pańskim forum jest wszystko w porządku.

PostWysłany: pn, 18 sierpnia 2025 21:29:52 
Awatar użytkownika

Hm.

Miałby grać partie Ricardo?

PostWysłany: wt, 19 sierpnia 2025 08:21:57 
Awatar użytkownika

Technicznie do ogarnięcia, Stasiak to bardzo dobry gitarzysta, mimo, że Borysewicz w złotych czasach Lady Pank nie dawał mu zaszaleć. Natomiast ile sensu ma teraz zespół Ex Maanam, to niech każdy sobie sam oceni :mrgreen:

FORZA NAPOLI SEMPRE!

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.