Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 09:42:07

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 473 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 28, 29, 30, 31, 32  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: ndz, 13 lipca 2025 10:13:51 
Awatar użytkownika

Mikosz pisze:
udział Gera w "Burakach" kończącego swoją kwestię słowami "Set the controls to the heart of the sun" (to było zaplanowane?)

co takieegooo???! :)

na pewno nie było to zaplanowane, nigdy przed koncertem nie wiedziałem, czy Budzy zażyczy sobie mojego udziału w tym segmencie

PostWysłany: pn, 14 lipca 2025 08:50:23 
Awatar użytkownika

Mikosz pisze:
? - Gdańsk Matemblewo - Młodzi i Miłość, repertuar podobny do tego z wideo dołączonego do "PMK"

2004 czerwiec lub końcówka maja. Też tam byłem

PostWysłany: pn, 14 lipca 2025 09:21:19 
Awatar użytkownika

co do Bagna...

Liczyłem na to, że koncert będzie dla mnie kompensatą za chujowe nagłośnienie w Proximie na secie z tym samym materiałem - i tak się stało. Tu naprawdę była moc. Podobał mi się sam koncert, ale tez fakt, że tym razem repertuar nie był w żaden sposób przecinany niczym nowym/późniejszym. Tylko pierwsza płyta, single i drobne wyprawy w czasy "Legendy". Wyszedłem z niego trochę za wcześnie, ale to też okazało się mieć swój sens: ostatnich dwóch kawałków słuchałem idąc do swojego domku, gdy unosiły się i rezonowały nad łąkami, bagnami i rozlewiskami Biebrzy, co dawało efekt równie mocny a zarazem bardziej bajkowy, niż słuchanie w tłumie na placyku pod sceną. I tak, jak Armia od dawna nie budzi we mnie takich emocji, jak kiedyś, to ten koncert był jakby z tych dawniejszych czasów. I był to też najlepszy koncert Armii na bagnie na pewno, lepszy od tego z 2017 bodaj, gdy grali jednego dnia z Lao Che i mam wrażenie, że już pod Lao Che ustawione było trochę brzmienie.

Ciekawa była też publika, bo poza tym, co XmrówekX napisał już o ważności Armii dla obecnych na miejscu ludzi z bardzo różnych bajek, rzuciły mi się w oczy osoby które nie do końca mieszczą się w spodziewanym, a i tak szerokim, wizerunku fana Armii, na przykład gotki w pełnym rynsztunku, czy - co jeszcze mniej oczywiste - jakieś młode, kompletnie zwyczajne i niesubkultorowe, bardzo ładne dziewczyny (nie wyglądające nawet na fanki rocka, co tu o punk rocku mówić) z namalowanym markerem logo Armii na rękach (!)

- Z pańskim forum jest wszystko w porządku.

PostWysłany: pn, 14 lipca 2025 11:03:29 
Awatar użytkownika

A właśnie... Akurat taką gotkę - ale w koszulce Armii to widziałem na zdjęciach. Za to podczas koncertu trochę dalej ode mnie stała hmm wiekowo - wczesna studentka, w katanie z wielką naszywą na plecach Homomiltii i paru jeszcze crustowych kapel. Pamiętałem z Punk Rock Later kolesia, który cały koncert Armii przestał z wyciągniętymi fakami w kierunku Budzego... A tutaj - było wyraźnie widać, że cały występ bardzo się podobał. Ale korciło, żeby zagadać - jakże to tak :D

PostWysłany: pn, 14 lipca 2025 14:09:00 
Awatar użytkownika

XmrowekX pisze:
wczesna studentka, w katanie z wielką naszywą na plecach Homomiltii i paru jeszcze crustowych kapel

zapamiętałem ją i jej koleżankę, któraś z nich miała też dzień wcześniej koszulkę Homomilitii z Kaczorem strzelonym przez piorun z czarnego protestu :>

- Z pańskim forum jest wszystko w porządku.

PostWysłany: pn, 14 lipca 2025 20:59:08 
Awatar użytkownika

Hej, no ale pytanie mam do ludzi, którzy mają bliższą styczność z dzisiejszą młodzieżą i znają ją nieco lepiej - czy to nie jest tak, że dzisiaj subkultury już nie istnieją w takim sensie, w jakim istniały za naszych czasów? Bo ja mam wrażenie, że zostały tylko ciuchy. Współczesna młodzież - i ta zwyczajna, normalsi, i ta alternatywna, niby-subkulturowa z wyglądu niczym się nie różni od tej z lat 80-tych, wczesnych 90-tych, moda odzieżowa zupełnie się nie zmieniła, i to może stwarzać mylące pozory. Bo mam wrażenie, że w środku oni są zupełnie inni. Kiedyś subkultury tworzyły raczej zamknięte grona, niektore odnosiły się do siebie nawzajem nawet w miarę przyjaźnie, inne zdecydowanie wrogo, ale ogólnie pozostawały mniej lub bardziej odizolowane od innych. Ktoś chciał być np. punkiem, czy metalem, to musiał słuchać określonej muzyki, miał obowiązek posiadać określone płyty, innych z kolei słuchać czy posiadać absolutnie się nie godziło. A dziś wszyscy się bawią ze wszystkimi, podziały nie istnieją. Mi to się w sumie podoba, nie ma takiego pozerstwa jak kiedyś, mogą być bardziej sobą. No ale tak to widzę jako postronny obserwator, może się mylę?

PostWysłany: wt, 15 lipca 2025 15:16:50 
Awatar użytkownika

Jeszcze wrócę do statystyk...
Wspólnych koncertów Armii z
Gerem 3 (chyba na koncie mamy o dziwo więcej wspólnych koncertów Luxtorpedy)
Antiwitkiem 5
Pankiem 4
Mikoszem 3

Chętnie bym jeszcze zobaczył jak u innych wygląda lista koncertowa... myślę, że na kilku koncertach Armii byłem też i z Budyniem i z Crazy'm... Zastanawiam się jeszcze czy liczbę 5 wspólnych koncertów przebiłoby towarzystwo Invi lub Mofo (ach, te wyprawy mofowozem do Warszawy... niezapomniane!)

PostWysłany: wt, 15 lipca 2025 16:18:31 
Awatar użytkownika

ze mną też byłeś; zdaje się, że na pięciu jeśli nic nie mylę:

wtedy:
Smok pisze:
2001 23 Kwiecień - Lublin, podeptany dziedziniec KUL (grał także 2TM2,3 i Bakshish)

wtedy:
Smok pisze:
2003 12 Czerwca Lublin, Centrum Kultury

wtedy:
Smok pisze:
2010 13 Luty - Lublin Chatka Żaka

wtedy:
Smok pisze:
2011 19 Listopad - Lublin Klub Graffiti

i wtedy:
Smok pisze:
2018 3 Czerwca - Sandomierz - odpust

PostWysłany: wt, 15 lipca 2025 16:25:53 
Awatar użytkownika

Ale co znaczy "podeptany dziedziniec"? :)

PostWysłany: wt, 15 lipca 2025 16:29:26 
Awatar użytkownika

że po koncertach nic nie zostało z pięknych trawniczków

PostWysłany: wt, 15 lipca 2025 20:01:23 
Awatar użytkownika

Dokładnie tak... Podobno władze uczelni nie były zadowolone ze zdeptanej trawy ;)

Joon! Sporo razem posłuchaliśmy Armii :)

Smok pisze:
2018 3 Czerwca - Sandomierz - odpust

To też dzień odejścia Bryla... nie pamiętam, czy to info odczytałem po koncercie, w czasie powrotu czy już dopiero w domu..

PostWysłany: czw, 17 lipca 2025 18:13:47 
Awatar użytkownika

Gero pisze:
co takieegooo???!
Nie było tak? Aż sam zwątpiłem w swoje wspomnienie.
Smok pisze:
Na koncert pojechaliśmy ekipą ze wspólnoty w której wtedy byłem i dla nich to także było pierwsze zetknięcie z taką muzą…
Mój pierwszy koncert Armii też był związany z wyjazdem wspólnoty, z tym że akurat innej niż ta, w której byłem. Pod opieką księdza jechała na koncert grupa młodzieży z pobliskiej Ustki, więc starsza Siostra i ja się podłączyliśmy.

PostWysłany: ndz, 20 lipca 2025 18:10:39 
Awatar użytkownika

antiwitek pisze:
XmrowekX pisze:
pierwszy raz Armię zobaczyłem koncertowo w Jarocinie. 1989 rok

Sławny "Dzień Armii" w Jarocinie? We wspomnieniach Kazika zapisała się Renata Przemyk z tego dnia :D

Taaaa, to był ten dzień 8-) Domyślam się kontekstu wspomnień Kazika, ale rzeczywiście faktem jest, iż po każdej piosence pani Przemyk rozlegało się gromkie i entuzjastyczne "Renata! Renata! Renata!", uzupełniane apelem o obnażenie się (oldskulowo, nie, że tylko cycki). Ale nie widać było, by to naprawdę piosenkarkę speszyło itd. Gorzej było z setem Moskwy. Oj gorzej... Smutno się wtedy mi z lekka zrobiło, ale najbardziej smutne było to, że stugębna plotka głosiła wyjście na scenę Ustawy o Młodzieży... A nie wyszli. Przy jakiejś okazji spytałem Petara o co tam chodziło, ale muszę jeszcze raz przemyśleć jego odpowiedź :)

PostWysłany: ndz, 20 lipca 2025 19:33:23 
Awatar użytkownika

XmrowekX pisze:
rzeczywiście faktem jest, iż po każdej piosence pani Przemyk rozlegało się gromkie i entuzjastyczne "Renata! Renata! Renata!",

O jaa, kto by się spodziewał? Konwencja RP jednak mocno inna... W sumie sympatycznie!

PostWysłany: ndz, 20 lipca 2025 20:43:21 
Awatar użytkownika

Nooo, poza tym dodatkiem: "Renata! Rozbieraj się!" to w sumie sympatycznie... Konwencja inna, choć i tak RP dość rockowa wtedy była... I w sumie do grającej później Gardenii całkiem pasowała. Ale do Brzytwy Ojca już mniej :wink:

Arasek, ja takie hasło rzuciłem wcześniej we wpisie, trochę żartobliwie - ale gdybyś kiedyś coś tam rozmawiał z Budzym - to o Discharge i ich koncert możesz zagadnąć? :D

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 473 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 28, 29, 30, 31, 32  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.