Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 09:29:04

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 913 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 57, 58, 59, 60, 61
Autor Wiadomość
PostWysłany: śr, 30 października 2024 23:58:22 
Awatar użytkownika

Dla odmiany ranking rowerowy (raczej szosowy).

Góry Świętokrzyskie ****
Największym plusem jest dobre połączenie z Warszawy. Jeden dłuższy podjazd (Święty Krzyż), a poza tym raczej niewielkie pagórki. Małą perełką jest ścianka w Bodzentynie, na której jest 14% na 500 m.

Masyw Ślęży **
Ślęża do podjechania tylko na MTB. Dla szosowców zostaje przełęcz Tąpadła, która nie jest taką atrakcją, żeby specjalnie się na nią wybierać z daleka.

Góry Izerskie ****
Więcej atrakcji znajdzie się po czeskiej stronie, ale po naszej jest między innymi Stóg Izerski, który w rankingu Climbfinder przez Katorgę jest 4. najtrudniejszym podjazdem w Polsce. Niestety nawierzchnia jest tam tragiczna i więcej trudności, niż samo nachylenie, sprawia przejechanie przez wyrwy na całą szerokość drogi.

Karkonosze *****
Tu jest w czym wybierać: Czwórząb, Przełęcz Karkonoska, Orlinek, Okraj... A po czeskiej stronie jeszcze więcej. Najlepsze miejsce, żeby poćwiczyć podjazdy w Polsce.

Góry Kaczawskie **1/2
Można się przejechać dla odpoczynku od cięższych wspinaczek. Spokojna okolica, dużo starych zabudowań, ale gór do podjeżdżania tam za bardzo nie ma.

Rudawy Janowickie ****1/2
Przełęcz Rędzińska od południa to bardzo fajny podjazd - robi się coraz stromiej. Na dokładkę można dołożyć lokalne Dolomity. Ciekawe miejsce i raczej mało popularne.

Góry Wałbrzyskie ***1/2
To znam tylko z MTB, ale jakbym miał takie góry u siebie, to nie jeździłbym tyle na szosie.

Tatry ****
Tatry na rower raczej średnie. Sporo aut, a podjazdów w sumie niewiele jak na taki teren. Takich podjazdów jak kultowy Gliczarów w Karkonoszach jest pełno. Największą zaletą są widoki na główny masyw Tatr.

Pieniny ***
Trasa wokół Zalewu Czorsztyńskiego i wzdłuż Dunajca raczej na tempo spacerowe, niż jakąś mocniejszą jazdę.

Beskid Śląski *****
Tu jest gdzie pojeździć: Salmopol, Równica, Zameczek...

Beskid Żywiecki
Przejeżdżałem tylko przez Milówkę i Żywiec, więc bez oceny.

Beskid Mały *****
Magurka była dla mnie rzeźnią, gdy ją podjeżdżałem na koniec ponad 100-kilometrowej jazdy, a jeszcze gorszy był zjazd po dziurach. Oprócz tego Przegibek z kilkoma podjazdami w okolicy i trochę dalej Kocierz ze ścianką na ulicy Widokowej. Świetna okolica.

Beskid Makowski ***
Na razie zaliczyłem tam tylko Parszywkę. Nawet niezły podjazd z ciekawą kapliczką na górze.

Beskid Wyspowy ****1/2
Tu są dobre ścianki - tzw. rzeźnia ze Szczawy i Skiełek już zaliczone, a przede mną rzeźnia w Laskowej. Jak ktoś lubi krótko i stromo, to pewnie najlepsza okolica w Polsce.

Gorce ***1/2
Tu jest trochę ścianek, na przykład Twarogi, które są moim rowerowym koszmarem. Na fragmencie 39% i nie wiedziałem jak tam utrzymać równowagę, więc nie podjechałem. Jak mi się kiedyś uda podjechać, to będę darzył większą sympatią.

Beskid Sądecki *****
Przehyba to wspaniały podjazd, a w okolicy znajdzie się jeszcze kilka niezłych.

W pozostałych nie byłem.

PostWysłany: pt, 01 listopada 2024 10:15:42 
Awatar użytkownika

Niesamowite, coś tu napisał, a przede wszystkim - coś zjeździł :!: :!:

Rowerowanie po górach to na pewno nie jest moja przyszłość, z różnych względów, chciałbym za to pójść jeszcze we wszystkie te miejsca, gdzie nie byłem (choć w sumie naprawdę nie mogę narzekać, sporo już miejsc w polskich górach odwiedziłem). W tym roku Góry Stołowe i Góry Wałbrzyskie to był bardzo ładny dodatek do korony. Ale jak tak napisałeś, to od razu bym znowu w Beskid Mały pojechał :-)

PostWysłany: wt, 08 lipca 2025 19:26:32 
Awatar użytkownika

Byliśmy już wcześniej bardzo blisko, ale w końcu trafiliśmy do tabliczki z napisem "Wysoka Kopa 1126", czyli żeby dopisać do korony (G. Izerskie). Właściwie też tylko w pobliże, bo na szczycie szaleją cietrzewie, więc się nie wchodzi. Nawet przy tej tabliczce umieścili, zdaje się, skrytkę z pieczątką, bo jakiś pan przy nas korzystał. Sama Wysoka Kopa, nawet kiedy się na nią wchodziło, nie była podobna nigdy zbyt ciekawa, ale wiele ciekawych miejsc już tam wcześniej widzieliśmy, więc trzeba było zaliczyć ;-) Teraz np. bardzo piękne szczytowe plateau sąsiednich (i tylko o kilka metrów niższych) Sinych Skałek. Ponieważ zrobiliśmy bardzo dużą rundkę, z zahaczeniem o Chatkę Górzystów, a w dodatku późno zaczęliśmy marszrutę, więc w drodze powrotnej daliśmy już spokój Kopalni Stanisław i Wysokiemu Kamniu, widzieliśmy je nie raz.

PostWysłany: wt, 08 lipca 2025 20:36:25 
Awatar użytkownika

Wysoka Kopa niezbyt ciekawa, phi, też coś!

Uwielbiam tą górę :!:

PostWysłany: wt, 08 lipca 2025 20:49:29 
Awatar użytkownika

A Ty tam właziłaś na samą górę, czy cietrzewie Cię przegoniły?

Myśmy zimą przeganiali cietrzewie ze Zwaliska. Ale tam nie było też żadnych oznaczeń. Owszem, niby szlak zmieniony i go tam nie ma na odcinku grzbietowym, ale ani kawałka tabliczki, że vstup zakazan czy coś. A zimą oczywiście ścieżka była przedeptana pięknie, więc skorzystaliśmy. Natomiast na Wysokiej Kopie bardzo wyraźnie stoi, że nie wolno, i tabliczka, i przegrodzone, więc nie pchaliśmy się.

PostWysłany: wt, 08 lipca 2025 20:52:24 
Awatar użytkownika

Nie pamiętam żadnych cietrzewii i tabliczek. Wlazłam na samą górę, ale nie na wieżę, bo tam już wstępu nie było, a szkoda. :(

PostWysłany: wt, 08 lipca 2025 20:53:15 
Awatar użytkownika

Ta tabliczka cietrzewiowa z zakazem na Wysokiej jest od kilku, może kilkunastu, lat. Wcześniej można było wejść.

PS Jaka wieża? :o

Ostatnio zmieniony wt, 08 lipca 2025 20:55:07 przez Peregrin Took, łącznie zmieniany 1 raz

PostWysłany: wt, 08 lipca 2025 20:55:04 
Awatar użytkownika

Hmm, to musiałam ją przeoczyć, bo ostatni raz byłam tam jakoś ze 3 lata temu albo coś koło tego...

PostWysłany: wt, 08 lipca 2025 20:56:57 
Awatar użytkownika

Peregrin Took pisze:
PS Jaka wieża? :o

Noż kurde, góry mi się pomyliły! :lol: Wy o Kopie a ja mam cały czas na myśli Kamień! :lol:

PostWysłany: wt, 08 lipca 2025 21:01:00 
Awatar użytkownika

Wysoki Kamień jest fajny, ale był dużo fajniejszy, gdy byłem w liceum i na szczycie nie było jeszcze żadnych budowli. :twisted:

PostWysłany: pn, 22 grudnia 2025 12:16:22 
Awatar użytkownika

To nie ja, ale dostałem od znajomych - wypad w Tatry Słowackie w ostatni weekend.

Obrazek

PostWysłany: wt, 23 grudnia 2025 18:49:05 
Awatar użytkownika

Zarąbiste! :shock:
Ale to prawdziwe zdjęcie? Te chmury wyglądają jakoś podejrzanie, jak wyrenderowane.

PostWysłany: śr, 24 grudnia 2025 12:10:31 
Awatar użytkownika

Prawdziwe jak najbardziej 8-)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 913 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 57, 58, 59, 60, 61

Strefa czasowa UTC+1godz.