Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 09:44:02

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1589 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 102, 103, 104, 105, 106  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: pn, 14 października 2024 12:17:40 
Awatar użytkownika

Stałem w sobotę na mojej stacji (podrzędny przystanek na linii Poznań - Gniezno) i, czekając na pociąg, wpatrywałem się w rozkład jazdy. Okazało się, że mam u siebie pociąg Z Kluczborka oraz pociąg DO Zbąszynka, ale w obu przypadkach brak połączeń w drugą stronę.
Jak to jest? Czy połączenia nie są zawsze parami? Skąd się biorą takie wyjątki?

PostWysłany: pt, 25 października 2024 08:46:23 
Awatar użytkownika

Może to jakieś osobowe przyspieszone? Tak jest np: z regio "Kamieńczyk". Zatrzymuje się na każdej stacji, natomiast na przystankach z grubsza biorąc na zakładkę - na jednych w kierunku Jeleniej, na drugich w kierunku Poznania.

PostWysłany: pt, 25 października 2024 09:20:00 
Awatar użytkownika

No właśnie podejrzewam coś podobnego.

PostWysłany: czw, 07 listopada 2024 18:53:42 
Awatar użytkownika

A oto kilka najnowszych wiadomości z "Rynku Kolejowego" - dobrze to nie wygląda:

- Nie będzie budowy nowej linii kolejowej Konin – Turek. Zadeklarował to właśnie wiceminister Infrastruktury Piotr Malepszak razem z PKP PLK.
- Działające od 1975 roku Zakłady Naprawcze Taboru Kolejowego "Paterek" w Nakle nad Notecią zostały postawione w stan likwidacji. Pracę straci większość z 265-osobowej załogi.
- 31 października tego roku spółka PKP Cargo w restrukturyzacji zakończyła trwający od połowy 2024 roku proces zwolnień grupowych, w wyniku którego zatrudnienie zmniejszyło się o liczbę 3665 pracowników.

PostWysłany: pt, 08 listopada 2024 12:12:39 
Awatar użytkownika

A na Dolnym Śląsku chyba nie narzekają. Po ćwierć wieku powróciły pociągi do Świeradowa Zdroju, jeszcze w tym roku ma ruszyć zrewitalizowana linia do Karpacza i ponoć zapadła już decyzja o wskrzeszeniu linii z Kamiennej Góry do Jeleniej Góry przez Kowary (i tunel pod Przełęczą Kowarską), która to przestała funkcjonować w połowie lat osiemdziesiątych.

PostWysłany: wt, 12 listopada 2024 09:49:45 
Awatar użytkownika

To prawda - tam gdzie główną rolę odgrywają samorządy (oczywiście w tych regionach gdzie im się chce), obraz jest jaśniejszy.
Do Karpacza na pewno się przejadę!

PostWysłany: wt, 12 listopada 2024 10:13:11 
Awatar użytkownika

Ja czekam na tę ostatnią. Przyznam, że nie wiem, czy zdążyłem przejechać się nią za dzieciaka - możliwe że nie, że jednak ewentualne kursy w stronę Jeleniej i dalej robiliśmy przez Marciszów. Natomiast w latach licealnych i studenckich całymi godzinami zdarzało mi się wędrować i włóczyć po tych pustych torowiskach, bo wylot na Kowary to właśnie moja strona miasta rodzinnego.

PostWysłany: śr, 23 kwietnia 2025 10:39:01 
Awatar użytkownika

15 kwietnia minister infrastruktury podpisał nowelizację rozporządzenia w sprawie ogólnych warunków prowadzenia ruchu kolejowego i sygnalizacji. Rozporządzenie zakłada m.in. uchylenie obowiązku użycia sygnału Rp-1 (BACZNOŚĆ) przez maszynistów przed strzeżonymi przejazdami kolejowymi. Z jednej strony rozumiem - skoro są rogatki... okoliczni mieszkańcy na mocno obciążonych liniach mieli pewnie już po dziurki w uszach tych Rp-1.
Z drugiej - ja lubiłem gdy z daleka coś takiego słyszałem...
No nic - sygnał nadal zostanie przy przejazdach bez rogatek (np: przy takich gdzie jest tylko znak "stop"), oczywiście maszynista nadal może użyć go gdy zauważy jakiekolwiek niepokojące zagrożenie typu krowa blisko torów itp.

PostWysłany: wt, 08 lipca 2025 20:34:34 
Awatar użytkownika

Jak pociąg jedzie ze Szklarskiej do Jakuszyc, to co chwila musi trutać, bo tam dużo miejsc, gdzie można potencjalnie zderzyć się z narciarzem biegowym, względnie (teraz) z rowerzystą. Natomiast jeżeli chodzi o samą kolejkę, to akurat teraz (w lato?) jeździ jakiś stary czeski gruchot, a nie taka, do której się przyzwyczailiśmy. Kolega mówił, co to za model i w ogóle, ale oczywiście wszystkich szczegółów zapomniałem :roll:

PostWysłany: wt, 08 lipca 2025 20:37:25 
Awatar użytkownika

Przepraszam, co pociąg musi? :shock:

PostWysłany: wt, 08 lipca 2025 20:45:40 
Awatar użytkownika

W zeszłym roku idąc grzbietem Małego Wołowca zorientowaliśmy się, że pod nami biegnie tunel; następnie doszliśmy, że jest to najdłuższy tunel kolejowy w Polsce (nie licząc miejskich typu tunel metra czy średnicowy), a jeszcze potem - że można nim przejechać.

No i w tym roku przejechaliśmy!

Konkretnie są tam dwa tunele, jeden jeszcze z XIX wieku, drugi chwilę późniejszy, oryginalnie służyły ruchowi dwukierunkowemu, potem stopniowo przestawały służyć w ogóle, ale w ostatnich latach jeden odremontowano i znowu ruszyły tam pociągi - linia między Wałbrzychem a Kłodzkiem. My z Wałbrzycha Głównego pojechaliśmy tylko jedną stację, do małej stacyjki Jedlina Zdrój - Borowa, która jest właściwie tuż za wylotami tuneli. Do tychże podeszliśmy następnie, by nieoczekiwanie podjąć decyzję o... powrocie tym drugim, nieużytkowanym tunelem. Co niniejszym zrobiliśmy i w ten to uproszczony sposób powróciliśmy na wałbrzyską stronę bez konieczności szukania ścieżek wyżej :-)

Peregrin Took pisze:
Przepraszam, co pociąg musi?

Tóż trutać, przecież piszę wyraźnie. Tru-tu-tu robić. Arasek napisał, że już nie musi, jak jest strzeżony przejazd, ale do Jakuszyc nie ma, więc musi.

PostWysłany: wt, 08 lipca 2025 20:52:42 
Awatar użytkownika

A ja nawet nie zauważyłam, że tam ch nie ma w środku, i myślałam, że napisałeś 'truchtać', w sensie, że tak wolno jechać. :D

PostWysłany: ndz, 27 lipca 2025 21:12:33 
Awatar użytkownika

Bardzo piękna jest trasa kolejowa z Wiednia do Villach. Może nie na całej długości, ale to przecież naprawdę długa trasa, niemal 400 km. Niezwykłe jest to, że niewiele ponad godzinę za Wiedniem trafia się w niesamowity świat niezliczonych zakrętów, głębokiej doliny i absurdalnych, lecz pięknych zameczków położonych na wzgórzach niemożliwych do zdobycia. Ba, jest nawet coś w rodzaju hotelu stojącego na tak stromym zboczu, że wygląda, jak zaprojektowany dla samobójców, żeby mogli z balkonu skakać w przepaść!

A potem, środkowa część trasy prowadzi przez bardzo długi czas tuż obok rzeki Mury i jest to odcinek przepiękny, zwłaszcza od stacji Judenburg w kierunku Villach. Rzeka wije się, meandruje wśród gęstych zarośli, wydaje się bardzo dzika i przez wiele kilometrów nie zauważyłem żadnego mostu na niej; kiedy my jechaliśmy, niosła duże ilości bardzo zielonej wody, tory zaś idą często tuż, tuż obok, więc można się było zapatrzeć. W okolicach samego Villach mamy już oczywiście większe góry, choć spodziewałem się ich w bliższej odległości, a one tak jakby na horyzoncie.

Nasza trasa wiodła potem z dwoma przesiadkami do Jesenic i Bohinjskiej Bistricy i jakkolwiek generalnie w Słowenii bardziej mi się podobało, niż gdziekolwiek w Austrii, to widoki z pociągu najfajniejsze właśnie między Wiedniem a Villach. Bardzo podobał mi się natomiast moment, gdy jedzie się takim długim długim tunelem (prawie 8 km!), wyjeżdża się z niego - i nagle z Austrii zrobiła się Słowenia!

PostWysłany: pn, 28 lipca 2025 23:00:06 
Awatar użytkownika

Bardzo pięknie brzmi to, co napisałeś! Zwłaszcza te zameczki chciałoby się zobaczyć! :) A nie masz jakiegoś materiału zdjęciowego z tej trasy?

PostWysłany: wt, 29 lipca 2025 08:56:04 
Awatar użytkownika

Ale ekstra wyprawa! :)

A ten kawałek:
Crazy pisze:
Bardzo podobał mi się natomiast moment, gdy jedzie się takim długim długim tunelem (prawie 8 km!), wyjeżdża się z niego - i nagle z Austrii zrobiła się Słowenia!

nie raz oglądałem na mapie i myślałem sobie, że fajnie byłoby się tam przejechać...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1589 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 102, 103, 104, 105, 106  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.