Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 09:31:25

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostWysłany: śr, 04 grudnia 2019 03:34:49 
Awatar użytkownika

Puddleglum pisze:
1 czy to ostało się w materiale studyjnym?
2 jeśli tak, to w którym utworze?
3 a w którym momencie?
4 czy ktoś już próbował ustalić, co to za ptak był (niekoniecznie z imienia i nazwiska, wystarczy pesel)?

1. Chyba tak - brak informacji, by to usunięto.
2. Najprawdopodobniej w "Opowieści zimowej" ("Jest w lesie ptak"...)
3. Nie wiem...
4.Też nie wiem.

Ale może ktoś wie? ;)

Mój kanał na YouTube, czyli klejenie modeli, ale nie tylko. :wink:

PostWysłany: śr, 04 grudnia 2019 07:47:41 
Awatar użytkownika

a to nie chodzi o te osławione fragmenty z utworu Legenda, które Użytkownik Boskey miał swego czasu wymienione w podpisie i opisane onomatopeicznie jako "piciuu"?

(6:07) (6:25) (6:34)

PostWysłany: śr, 02 lipca 2025 10:01:17 
Awatar użytkownika

Puddleglum pisze:
Jeśli dobrze pamiętam, jednym z elementów okołolegendowej mitologii jest historyjka o tym, jak RObert Brylewski, usłyszawszy przez otwarte okno ptasi głos, wplótł go w tworzxony właśnie materiał. Może ktoś bardziej zorientowany, mógłby odpowiedzieć na poniższe:

(...)
4 czy ktoś już próbował ustalić, co to za ptak był (niekoniecznie z imienia i nazwiska, wystarczy pesel)?

Ze dwa tygodnie temu wyszedłem po zmroku z domu i przywitały mnie tajemnicze piski - takie, których jeszcze nigdy nie słyszałem. Kilka nawołujących się w ciemności głosów: tu, tam i tam, jedne bliżej, głośniej, inne dalej. Pierwsza myśl, że to ptaki, ale potem pomyślałem, że nie wiem, mogą to być jakieś gryzonie czy inne futrzaki... Następnej nocy obudziły mnie te głosy o 3:04.

Wychodziłem sobie co wieczór żeby posłuchać, rozszyfrować, ale nic z tego nie wychodziło. Wreszcie przyszła noc, gdy miałem położyć się wcześniej, ale koło północy, gdy uchylałem okno, usłyszałem je bardzo blisko. Wyszedłem, uzbroiwszy się w latarkę. Okazało się, że towarzystwo nie jest zbyt płochliwe, ale też nie daje się za łatwo zobaczyć. Nie wiem ile mogło ich być, pięć czy siedem? Niektóre bardzo blisko.

Najpierw zauważyłem przelatujący nad drogą kształt. A potem skierowałem dość słabe światło latarki na nieświecącą przydrożną latarnię. Siedziała tam niewielka sowa i pochylała ku mnie swoje tajemnicze oblicze!

Tej nocy raz, że się nie wyspałem, a dwa, że zrobiłem nagranie sowich nawoływań. Mam kolegę ptasiarza, nazajutrz mógł użyć swej aplikacji do rozpoznawania ptasich głosów. Wyszło, że to puszczyki. Wcześniej zastanawiałem się co powiedziałaby ta aplikacja na samo nagranie "Legendy", ale nie spróbowaliśmy. Znałem głosy puszczyków - panów i pań - te łatwo znaleźć w necie, ale te u mnie brzmiały inaczej. Oto nagranie:

phpBB [video]

Bo chodzi o to, że w pewnym momencie zacząłem się zastanawiać czy to nie są te głosy z "Legendy" - usłyszane nocą za stanclewskim oknem i wgrane przez Roberta Brylewskiego do utworu.

Młode puszczyki? Nie jest to podobieństwo jeden do jeden, ale jednak dość blisko :) .

Od kilku dni już ich nie słyszę.

Ostatnio zmieniony śr, 02 lipca 2025 19:16:53 przez antiwitek, łącznie zmieniany 1 raz

PostWysłany: śr, 02 lipca 2025 10:52:06 
Awatar użytkownika

Dla wygody, dla porównania:

phpBB [video]

Moja sugestia jest taka: 2:44, a potem od 6:06 do 6:37 - tam prócz wskazanych prócz Gera jest trochę mniej wyraźnych pisków :) .

Jak myślicie?

PostWysłany: czw, 03 lipca 2025 08:29:32 
Awatar użytkownika

Kurde, pewności wciąż nie mam. Ale to może być właściwy trop!

PostWysłany: czw, 03 lipca 2025 10:03:37 
Awatar użytkownika

Robert mógł to trochę udźwięcznić, zmienić - Ibanez to też nie jest ptasi dziób :D . A moje nagranie nie jest za dobre, a w tych sowich głosach słyszałem też bardziej śpiewne. Jak mówię - nie upieram się. Ale Tomek napisał mi, że faktycznie podobne :D .

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa UTC+1godz.