Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 09:44:53

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostWysłany: ndz, 22 czerwca 2025 22:11:28 
Awatar użytkownika

Trudno żeby nie pobrzmiewało u niej Voo Voo, skoro oni tam jej grają, to jest trochę inna sytuacja :) .

PostWysłany: wt, 24 czerwca 2025 17:26:09 
Awatar użytkownika

Ja z kolei do "To ja" nie mogę się przekonać. Nie podoba mi się to kabaretowe Raz Dwa Trzy. Na plus wyróżniłbym tylko "Kto odchodzi w białe noce" z niezrozumiałym, ale wciągającym językowym skomplikowaniem tekstem oraz z muzyką zapowiadającą "Nikt nikogo" i "Jeśli coś się dzieje ze mną".

"Cztery" natomiast uważam za płytę nierówną, także z powodu tej kabaretowości. Są trzy pary utworów, które stanowią szczyt tej płyty: żywa dwójka o tytułach wymienionych wyżej, przepiękne ballady "W wielkim mieście" i "Pod niebem pełnym cudów" oraz "A poza tym" połączone z "Trwajmy" refleksyjnością wyrażającą się w powtarzaniu. Uporczywą rytmiczność wyćwiczoną w tych dwóch ostatnich później Raz Dwa Trzy doskonale wykorzystało w "Jestem tylko przechodniem" i "Już". Niestety, płyta ma też mielizny.

PostWysłany: śr, 25 czerwca 2025 13:10:30 
Awatar użytkownika

antiwitek pisze:
Trudno żeby nie pobrzmiewało u niej Voo Voo, skoro oni tam jej grają

No ale wiesz, chodzi o to JAK grają. Mam wrażenie, że czasem tam przy nagrywaniu np: WW mówił "Tośka, a zobacz - może tak by lepiej brzmiało a nie jak Ty mówisz" i ona się godziła na to.
Przy czym paradoksalnie - mi efekt się podoba, bo to dodało płycie energii, to widać najbardziej przy "Ach, w naszych czasach" albo w w "Cóż masz". Ale są osoby które uważają ten album za nieudany, właśnie z powodu tego flirtu.

Mikosz pisze:
Niestety, płyta ma też mielizny.

A gdzie widzisz je najmocniej?

PostWysłany: sob, 28 czerwca 2025 18:02:59 
Awatar użytkownika

Przede wszystkim w "Sextelefonie". Wcześniej myślałem też o "Alei róż", ale dla pewności posłuchałem "Czterech" przed odpisaniem i nie jest już to dla mnie oczywiste. Dalej uważam tę piosenkę za jedną ze słabszych na płycie i słyszę w niej resztki kabaretowości z "To ja", ale nie mogę powiedzieć, że to jest sam kabaret z muzyką na dalszym planie. Musiałbym być głuchy na partie wibrafonu. Słabiej wypada nawet "Zapominamy kto był", chociaż też ma wibrafon, a do tego poważniejszy tekst.

PostWysłany: ndz, 29 czerwca 2025 17:00:07 
Awatar użytkownika

Aha, rozumiem. Akurat bardzo lubię "Sextelefon", ale "Zapominamy kto był" też mi mało podchodzi.

PostWysłany: pt, 04 lipca 2025 09:24:48 
Awatar użytkownika

Ostatnio też sobie sięgnąłem po Cztery i miałem wrażenie, że wręcz doskonale mi się jej słucha - do pewnego momentu. Nie do końca wiem, do jakiego, bo właśnie tę dalszą część płyty słabo znam i nie pamiętam, a teraz nie mam pod ręką. Ale gdzieś tam gubię uwagę. Natomiast fragment: Aleja róż - Sekstelefon - Czekam i wiem - Nikt nikogo, to jest mistrzostwo, każdy z osobna i całościowo, biorąc też pod uwagę różnorodność i bogactwo form. Świetnie arasek oddał we wcześniejszym wpisie to, co i mnie najbardziej ujmuje w Sekstelefonie (w ogóle nie odbieram tego jako kabaretowego!). Może kiedyś muszę posłuchać tej płyty od tyłu albo po prostu jakiejś "strony B", żeby zobaczyć co tam właściwie jest poza kolejną odsłoną przygód policjantów w miastach Europy.

PostWysłany: czw, 18 września 2025 08:19:49 
Awatar użytkownika

Wczoraj byliśmy na koncercie Nowaka i Łobaszewskiej. Koncert bardzo udany, bo towarzyszy im jeszcze 3 muzyków z grupy Ajagore. Niestety nie mogę znaleźć nazwiska perkusisty... W każdym razie był Talerzyk, Trudno nie wierzyć w nic, W wielkim mieście. Z Łobaszewskiej znam mało, ale oczywiście był Czas nas uczy pogody.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa UTC+1godz.