Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 11:46:39

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3277 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Sen o...
PostWysłany: pt, 27 czerwca 2025 08:31:27 
Awatar użytkownika

Śniło mi się, że jestem na Kremlu w pierwszej połowie lat 50 i biorę udział w jakimś spisku przeciwko życiu Stalina. Z realnych postaci był jeszcze tylko Mołotow, a tak to nikt kogo bym kojarzył, żadnego Berii czy Chruszczowa nie było. Ale ogólnie to było utrzymane w konwencji Gangu Olsena, mocno komediowe, np. plan był w pewnym momencie taki, że któryś ze spiskowców rzuci w Stalina maszyną do pisania, ale upuścił ją sobie na stopę itd.

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: pt, 27 czerwca 2025 08:38:00 
Awatar użytkownika

Gero pisze:
od czasu do czasu śnią mi się góry na obrzeżach Poznania, czasem na Starołęce, czasem na Dymbcu, czasem na rubieżach północnych - tak bardzo w mimo wszystko centrum jeszcze jednak nie wchodziły, co biorę sobie za optymistyczny znak, że podskórne Królestwo Niebieskie jest już blisko i niedugo wyszczeli :)

Powiadam Ci, że dopóki góry nie podejdą do centrum Poznania, nie capnie Cię żaden monż zrodzony z niewiasty!

PostWysłany: pt, 27 czerwca 2025 10:06:03 
Awatar użytkownika

Co za sen, Gero!
Mogę dodać, że miewam podobnie tzn. mi się śnią góry w różnych nizinnych miejscach Polski (chyba nawet tutaj jakiś taki sen opisywałem). Są przeważnie piękne, nieoczywiste choć niezbyt wysokie.

Prazeodym pisze:
plan był w pewnym momencie taki, że któryś ze spiskowców rzuci w Stalina maszyną do pisania, ale upuścił ją sobie na stopę itd.

:lol:

Ach, przypomniał mi się w związku z tą stopą prl-owski dowcip...

PostWysłany: pt, 27 czerwca 2025 12:31:00 
Awatar użytkownika

arasek pisze:
Ach, przypomniał mi się w związku z tą stopą prl-owski dowcip...

Obrazek

PostWysłany: pt, 27 czerwca 2025 20:33:47 
Awatar użytkownika

No, że jak umarł Breżniew to zebrali się tam ci wszyscy starcy z KC KPZR i następcą miał zostać ten, który najdalej nasika. Zaczął Andropow i nalał na buty a pozostali zsikali się w spodnie ze śmiechu...
Taki tam... raczej wojskowy kawał :faja:

PostWysłany: pt, 27 czerwca 2025 21:13:56 
Awatar użytkownika

Fajny ten dowcip, taki nie za śmieszny.

PostWysłany: sob, 28 czerwca 2025 12:45:04 
Awatar użytkownika

Przypomniało mi się, to nie kawał tylko prawdziwa historia, jak lekko pijany Breżniew podczas wizyty w Warszawie, podpytywał w kuluarach polskich polityków na ile kilogramów wagi wygląda, no i no, chłopaki mieli lekkie problemy jak sformułować dyplomatyczną odpowiedź.

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: pn, 30 czerwca 2025 16:27:02 
Awatar użytkownika

Grałem w zespole, który brzmiał trochę jak Fugazi. Ćwiczyliśmy na próbie nowy utwór i wymyśliłem, że tak w 3/4 jego długości będzie takie nagłe przyspieszenie i chodziło mi o to, że podobne rozwiązanie jest w utworze Kata pt. Diabelski Dom II i na pewno wszyscy słuchacze zrozumieją to nawiązanie i że to będzie bardzo inteligentne z mojej strony.

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: czw, 10 lipca 2025 07:34:22 
Awatar użytkownika

Miałam dzisiaj dwa sny jeden po drugim, tak wyraziste, że przebudzenie było jak przejście do równoległego świata.

W pierwszym śnie szłam z mamą na cmentarz w wieczór zaduszny. Droga prowadziła przez długi szkolny korytarz. Światła były pogaszone, więc odnalazłam kontakt i w świetle jarzeniówek zobaczyłam że dużo ludzi oprócz nas idzie tam i stamtąd. Zawstydziłam się trochę tym zapaleniem lamp, ale już po chwili byłyśmy z mamą na cmentarzu. Był wielki, a mrok rozjaśniały tylko płomyki świec, nie zniczy ale właśnie świec na grobach. Szłyśmy w tłumie ludzi szukając swoich zmarłych. Groby leżały chaotycznie, bez żadnego porządku, a przy nich tablice z napisami: tu spoczywa ten, ALBO ten, ALBO ta (tu nazwiska i imiona jak co najmniej z XIX wieku). Nie mogłyśmy się odnaleźć.
Powiedziałam - mamo, chodźmy już. Ale ona bez słowa zaczęła podnosić stare płyty nagrobne i zaglądać do środka.

Obudziłam się, nie wystraszona tylko wstrząśnięta. Zapaliłam lampkę nocną, było za 10 druga. Chwilę posiedziałam i znów położyłam się spać.

Przyśnił mi się jakiś festiwal albo festyn. Uczestniczyłam w przygotowaniach do występu Kory. Razem z innymi ustawiałam scenę i wielkie filary wokół niej, ale ponieważ nie znam się na sprawach technicznych, robiłam to po swojemu. Powiesiłam nawet kolorowe dywany które kołysały się lekko na filarach. W tym czasie Kora miotała się zdenerwowana i władcza, dyrygując całą próbą i jednocześnie śpiewając. Podbiegła do mnie z krytyką że wszystko zrobiłam źle i muszę natychmiast poprawić. Ten moment płynnie przeszedł w koncert i stałam już w tłumie ludzi, podekscytowana jak wszyscy inni. Miałam świadomość że to wyjątkowe wydarzenie, bo Kora nie żyje już od paru lat. Nagłośnienia właściwie nie było, muzyka brzmiała jak szum wiatru, a ona śpiewała tak cicho, że zagłuszał ją krzyk publiczności. Patrzyłam za to na jej kolorowe ciuchy i kolorowe nastroszone włosy, i wiem na pewno że wykonała jeden z moich ulubionych utworów Maanamu - Eksplozję.
"Wszystko ma swoją formę liść drzewo jaszczurka..."

PostWysłany: czw, 10 lipca 2025 10:05:09 
Awatar użytkownika

Ależ sny!

PostWysłany: śr, 16 lipca 2025 14:11:44 
Awatar użytkownika

Śniło mi się, że przyjęli mnie do Acid Drinkers. Dostałem zadanie: napisać swoją piosenkę. Napisałem utwór, który wyraźnie nawiązywał muzycznie i tekstowo do Pizza Driver, aczkolwiek bez autoplagiatu, a opowiadał o gościu, który pracuje w gastronomii na emigracji i ma pecha do przyciągania nieszczęśliwych wypadków. Titus ocenił, że niezłe, ale trzeba nad tym popracować, bo utwory Acid Drinkers są jak hollywoodzkie scenariusze, muszą być idealnie dopieszczone, pod kątem dramaturgii, zwrotów akcji, komediowych puent itd. Zrozumiałem wtedy, że jest to wielki profesjonalista. Przy tym w śnie przewijał się watek, że Titus mial piękna córkę, która mieszkała na wieży jak księżniczka, aczkolwiek wychodziła z niej na codzienne spacery, i miałem wrażenie, że wszystkim dookoła się ona bardzo podoba, ale każdy się boi zagadać, żeby Titusa nie zdenerwować.

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: czw, 17 lipca 2025 13:56:43 
Awatar użytkownika

:lol:

Mi się dziś śnił wielki rudo-szary szczur...

PostWysłany: ndz, 27 lipca 2025 09:27:33 
Awatar użytkownika

A dziś utwór Dezertera pod tytułem "Wielka przyszłość". Tekstu nie pamiętam nic, a muzyka była lekko pastiszowa, coś w stylu "El Salvador", prosta - pół tonu do góry, między wokalem grały nieco bałkańskie trąbki czy piszczałki. Fajnie się tego słuchało we śnie!

PostWysłany: pn, 28 lipca 2025 21:35:38 
Awatar użytkownika

Hehe, nie podpuszczaj. :wink: Wiesz, jak się kończą takie sny? :lol:
Twoje szczęście, że ja nie znam za bardzo Dezertera, a to, co słyszałam, to mi jakoś zbytnio nie podeszło.

PostWysłany: śr, 30 lipca 2025 10:24:27 
Awatar użytkownika

Śniło mi się, że na forum pojawił się nowy użytkownik o dziwnym nicku i założył wątek o tytule "SEX!!!". Chciałem zajrzeć, ale od razu zniknął.

FORZA NAPOLI SEMPRE!

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3277 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.