Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 11:12:55

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9638 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 635, 636, 637, 638, 639, 640, 641 ... 643  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: sob, 07 czerwca 2025 10:35:23 
Awatar użytkownika

Ale przynajmniej bramki ładne. :)

PostWysłany: pn, 09 czerwca 2025 08:37:08 
Awatar użytkownika

A mi się podobało to, że Matty Cash strzelił bramkę - bo lubię tego piłkarza, także kilka udanych, długich przerzutów piłki na drugą stronę.... rozbawił mnie także widok Lewego podpisującego koszulki... wyglądało jakby zbierał pranie z kilku tygodni na tych trybunach :D

PostWysłany: pn, 09 czerwca 2025 08:41:06 
Awatar użytkownika

Ale Probierz z Lewisem odwalili :shock: Kabaret.

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: pn, 09 czerwca 2025 13:18:40 
Awatar użytkownika

Tak.
I staję tutaj jednak po stronie Probierza.
Jedyny minus po jego stronie to timing - Lewandowski i tak nie grałby z Finami, więc siłą rzeczy kapitanem byłby pewnie Zieliński.
Natomiast co do zasady - po pierwsze jest szefem, to jest jego rola. Po drugie - cóż to takiego, rola Lewandowskiego w reprezentacji będzie już tylko constans z tendencją malejącą. Dokładnie to samo zrobił kiedyś Nawałka z Błaszczykowskim (a Lewy był akurat beneficjentem). Skoro RL tłumaczy się zmęczeniem i odpuszcza coraz więcej meczów repry, to ok - można zrozumieć. Ale nie ma też nic dziwnego w tym, że selekcjoner chce mieć za kapitana kogoś kto może zaangażować się w 100%.
No i po trzecie - to jest jednak reprezentacja kraju, gra dla niej to zaszczyt. Nie zabiera się zabawek z piaskownicy bo trener odebrał opaskę albo wpuścił tylko na 30 minut albo skrytykował na konferencji po meczu. W 2024 Ronaldo został praktycznie zepchnięty na drugi plan w turnieju. I on, w końcu megagwiazda po prostu siedział na ławce i czekał na możliwość wejścia aby pomóc drużynie. I to jest postawa godna naśladowania.

PostWysłany: pn, 09 czerwca 2025 14:08:05 
Awatar użytkownika

Ja jednak team Robert. Co do zasady: tak, trener ma prawo zabrać mu te opaskę, szczególnie, że generalnie jest tego kapitana w tej kadrze coraz mniej, coraz więcej absencji, kontuzji, zmęczenia itd. Tak zresztą było z zabraniem opaski Błaszczykowskiemu, gdzie też (tak jak teraz Zieliński) Lewandowski był kapitanem najpierw coraz częściej z powodu absencji kolegi, a potem zostało to przyklepane. Notabene, ten idealizowany teraz Błaszczykowski też bywał czasem naprawdę słabym kapitanem, ale ludzie zapomnieli (za to piłkarzem był w tej reprezentacji świetnym, trzeba oddzielić te dwie rzeczy). Natomiast problemem teraz jest, że co by nie mówić, OBIE strony mówiły tydzień temu, że okej, to wspólna decyzja, Probierz ją akceptuje, nawet sam mówił, że Lewandowski jest dobrem narodowym, że to normalna sytuacja. I co, i trener nie podejmuje tej decyzji tydzień temu czy za tydzień, po zgrupowaniu, tylko dzwoni do niego ni z gruchy ni z pietruchy w niedzielę o 21:00, w środku zgrupowania? Bez sensu kompletnie. Szczególnie, że ponoć to wszystko zostało zrobione na grubym odpierdolu, krótka rozmowa z Robertem, minutowa odprawa piłkarzami, leci komunikat na Łączy nas Piłka.

Jest jeszcze ta kwestia kwasów Roberta z trenerami, że miażdżenie Smudy, osiem sekund milczenia o Brzęczku, jazda po Michniewiczu na koniec, no i teraz to (szczególnie, że ponoć za kulisami, Robert dość ostro w marcu pogadał ze sztabem, co sądzi o ich pomyśle na prowadzenie tej drużyny i na grę). Mógłbym powiedzieć, że to patologia, że ogon kręci psem. Tyle, że w mojej opinii, Robert w tych wcześniejszych sporach ZAWSZE miał rację. Więc sam nie wiem :)

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: wt, 10 czerwca 2025 10:25:42 
Awatar użytkownika

Im więcej czytam o tej sytuacji zakulisowych plotek i przecieków, ale też słucham zupełnie oficjalnych komunikatów i obwieszczeń, tym bardziej mam poczucie, że banda cepów beztrosko pozbyła się tej osoby w towarzystwie, która może i miała swoje ego, i czasem była męcząca, ale naprawdę miała ogromne ambicje i etykę pracy w tym bagnie.

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: wt, 10 czerwca 2025 11:05:27 
Awatar użytkownika

team Robert (choć za stylem jego gry nie przepadam)

PostWysłany: śr, 11 czerwca 2025 09:43:38 
Awatar użytkownika

Tak doprecyzuję - ja tu nie tyle jestem za Probierzem, co ogólnie za trenerem w takich sytuacjach. To jest facet wynajęty do określonego celu (w przypadku Polski on został zakreślony jako awans do MŚ) i ma tak pokierować aby został wykonany. Piłkarze natomiast mają grać wedle jego wizji. Ostatecznie przecież to trener a nie Cash czy inny Bednarek są rozliczani i to trener płaci stanowiskiem za niepowodzenie.
A więc to trener powinien decydować kto jest kapitanem, kto wchodzi po przerwie a kogo na dane zgrupowanie w ogóle nie powoła. Mi jest bliska postawa Casha, który nie było powoływany przez prawie rok, ale w końcu został i nie obrażał się, tylko gra.
W argumentacji pro-Lewandowskiej nie podoba mi się to, że półsłówkami mówi się że ON wie co to ambicja i zaangażowanie a w ogóle to lepiej od reszty zna się na taktyce i strategii, no bo przecież grał pod Guardiolą, Kloppem i Flickiem. To jednocześnie sugerowanie, że co - że Zielińskiemu nie zależy albo zależy mniej? Że Piotrowski to jakiś cymbał, bo gra tylko w Łudogorcu Razgrad? Co, tam nie wiedzą na ty bugarskiej wsi co to spalony i półprawy? Nie podoba mi się to.

Może kiedyś Lewandowski zostanie selekcjonerem. Wtedy on będzie decydował, będzie za to odpowiedzialny i to może kiedyś jego (a nie piłkarzy) zwolni jakiś prezes, bo zremisował a nie wygrał z Uzbekistanem. Ale na razie jest futbolistą.
Przy czym zaznaczam - bardzo cenię RL, jego kariera to jest majstersztyk, bez dwóch zdań najwybitniejszy polski piłkarz w historii, no i dał Lechowi mistrza w 2010 :faja:

Tak czy inaczej - tajmingowo Probierz rozegrał to fatalnie, kładąc jakby wszystko na jedną kartę.
Po wczorajszej porażce z Finami chyba może pakować manatki, co? (choć deklaruje walkę do końca).

Jeśli go zwolnią, a rola RL jest tak duża no to może w ogóle nie powołujmy selekcjonera. Niech tam Rada Drużyny pod wodzą RL decyduje co i jak. Gorzej nie będzie a zaoszczędzi się trochę grosza państwowego.

PostWysłany: śr, 11 czerwca 2025 11:46:03 
Awatar użytkownika

@Arasek - z tym Lewym sytuacja jest złożona i moim zdaniem (jak w każdym przypadku - Ronaldo w Portugalii, Messi w Argentynie) wymaga bardzo szczególnego zarządzania przez trenera. Dużo sygnałów z wnętrza tej kadry (a znam też historie insiderskie z pierwszej ręki, ale też opierając się na tym, co było w mediach) świadczy o tym, że to jest taki najlepszy uczeń, kujon, który mówi innym "nauczcie się do sprawdzianu, bo będzie przypał". Czasem bywało to faktycznie motywujące, czasem pewnie w jakiś sposób toksyczne. Przychodzi mi historia z finalnie nieudanego Euro 2020, gdzie ten nieudany mecz ze Słowacją był też właściwie festiwalem niezadowolenia Lewandowskiego "z kim mi tu przychodzi grać", po czym Sousa błyskawicznie interweniuje tam zakulisowo, po czym w dwóch następnych meczach (finalnie nieudanych, ale nie z przyczyny Lewego) Robert jest w pełni spojonym z drużyną liderem, który do 90+3 minuty ostatniego meczu trzyma ją na turnieju własnymi rękami. Dużo historii, dużo przemyśleń.

Z tymi trenerami to jest tak, że oczywiście można mówić "tylu było tych trenerów, że ile można próbować, może to nie w nich tkwi problem". Tyle, że po 2018 każdy wybór trenera był IDIOTYCZNY, z czapy kompletnie. Nawet ten Sousa, którego tak ceniłem i cenię był zatrudniony w najgłupszym możliwym momencie, trzy miechy przed wielkim turniejem dostał kadrę, gdy wszystkie znaki na niebie i ziemi mówiły, że to jest trener na długofalowy projekt, a nie na szybkie odpimpowanie kadry w warsztacie u szwagra.

Moim zdaniem w tej akcji Probierz-Lewy-drużyna ostatecznie wszyscy się zakiwali i podpalili pożar benzyną. Duży egotrip jednak tam wjechał, a szczególnie Probierz zrobił to z gracją słonia w składzie porcelany. Zdaje się, że wyglądało to tak, że drużyna nie była generalnie nie była zadowolona z akcji z nie-przyjazdem/przyjazdem Roberta na pożegnanie Grocha, Probi uznał, że to super moment, żeby zrobić WSTRZĄS, potem tłumaczył, że to wyszło z rozmowy z piłkarzami, media podały wręcz, że podjął decyzję po rozmowie z radą drużyny, a rada drużyny się od tego ostatecznie odcięła (wyobrażam sobie, że niejeden mógł pomyśleć "no tak, wkurzał nas Robert czasem, ALE AŻ TAK TO NIE"). Ci piłkarze są jacy są, ale uważam, że w takiej sytuacji jednak powinni mieć oczyszczone głowe, a wychodzi, że 24h przed tą Finlandią byli w oku medialnego cyklonu, a świat dookoła nich się palił.

Co do samego meczu: oczywiście błędy indywidualne i różne obcinki wynikające z chwili słabości tego czy innego zawodnika, ale przerażający był w ogóle plan na to spotkanie. Tam się nic nie zgadzało, pałujcie wrzuty i jakoś będzie. Tak jak kiedyś pisałem: personalnie to jest średnia kadra, ale takie mogą się obronić, jeśli mają jasny, sensowny, czytelny i dopracowany plan na spotkanie. Wczoraj to wyglądało tak, że scenarzysta forsę wziął, potem zaczął pic.

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: czw, 12 czerwca 2025 08:28:29 
Awatar użytkownika

No dobra, to po Probierzu.

Selekcjoner, który dobrze zaczął a potem było już tylko gorzej.
Ogarnął jakoś drużynę po nieszczęsnym epizodzie z Santosem, awansował do ME (fakt, że po karnych z Walią ale jednak) i na tych ME można powiedzieć, że momenty były. Co najmniej dobry mecz z Francją, niezły z Holandią, zawalony akurat ten najważniejszy z Austrią. Później jednak Liga Narodów i mecze towarzyskie pokazywały, że z meczu na mecz jest jakby coraz nudniej, gorzej, siermiężniej. Przebłyski typu 3:3 z Chorwacją zdarzały się jeszcze na początku, ostatnio to raczej było drżenie czy utrzymamy 1:0 z Litwą. Polscy kibice pożegnają się chyba z Probierzem bez żalu.

No i co teraz? Ja bym wrócił do zagranicy... tylko nie brać wypalonego seniora, lecz lekko szalonego z wciąż żywymi ambicjami. Tuchel, den Hag, Bjelica... któryś z nich może być wolny po sezonie.

PostWysłany: czw, 12 czerwca 2025 11:19:19 
Awatar użytkownika

Początek był słaby, później wymęczony, ale jednak awans, Mistrzostwa Europy gdzie można było sobie tłumaczyć, że mamy szalenie trudną grupę, a na jej tle zagraliśmy dwa niezłe mecze (Holandia i Francja), no ale jeszcze ten fatalnie zawalony z Austrią, gdzie zarówno drużyna jak i trener kompletnie zawiedli. Do Euro progres jednak był wyraźny, to była ze zgrupowania na zgrupowanie fajniejsza drużyna, choć pewnie to kwestia nagłego dynamicznego rozwoju Nicoli jako piłkarza kadry narodowej, niezłej formy Zielka i odkrycia Urbańskiego, który obecnie znowu znikł. Od Euro - coraz szybsze zwijanie, absolutnie przypadkowa Liga Narodów, gdzie zamiast szklarni do hodowania coraz lepszej drużyny, mieliśmy brak ładu i składu, z nielicznymi przebłyskami (fragmenty 3:3 z Chorwacją, ale i pierwsza połowa tej fatalnej porażki z Portugalią). Potem już tylko jedzenie gruzu, gryzienie szkła, smakowanie betonu. Trener dość długo nieźle się maskował, wydawał się fajniejszy, spokojniejszy niż w czasach klubowych, ale jak już odpalił swoją ulubioną (z czasów klubowych) formułę "zarządzenie przez kryzys", to nie było co zbierać. Chyba, oprócz spokoju, brakło mu moim zdaniem warsztatu, który mógł zresztą nadrobić przez dobrze dobrany sztab.

Kto teraz? W idealnym świecie w PZPN komórka fachowców właśnie tworzyłaby profil idealnego kandydata i zastanawiałby się kto jest najbardziej zbliżony. W świecie realnym Cezary Kulesza usiądzie i pewnie kogoś tam se wymyśli. Może Janka Urbana, nawet nie byłoby tak źle.

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: wt, 17 czerwca 2025 17:06:07 
Awatar użytkownika

.. Grzegorz Krychowiak jest kojarzony z Wieczystą Kraków ! Czad! :)

PostWysłany: sob, 05 lipca 2025 08:42:57 
Awatar użytkownika

Wczoraj pierwszy turniejowy mecz w historii reprezentacji kobiet i 0:2 z Niemkami na Euro. Ale wstydu nie ma, pierwsze koty za płoty, i jednak zetknięcie ze światową czołówką, mając w głowie jaki postęp ta drużyna zrobiła, to nie mam do nich pretensji. Cała pierwsza połowa super w obronie (świetnie 19-letnia Emilia Szymczak), później niestety już lekko panie wysiadły chyba kondycyjnie od tego zapierdolu. Do przodu gorzej, trochę stresu i niedokładności, chyba za dużo grania tylko na Pajor (lagą na Ewunię), no i Ewa mogła chociaż symbolicznie strzelić gola, bo okazje były, ale zabrakło zimnej krwi. Ciekaw jestem czy z Danią i Szwecją jest coś do ugrania, powinno być odrobinkę łatwiej, choć na awans nie liczę. Ale jakieś punkty byłyby fajne :)

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: sob, 05 lipca 2025 10:41:22 
Awatar użytkownika

Obejrzałem z patriotycznego obowiązku. Wstydu nie ma, choć zwycięstwo Niemek zasłużone jak najbardziej.

Ale poziom - ogólnie słaby. Nie dziwię się, że sponsorów mnie, widzów mniej, zatem i pieniędzy mniej w tym futbolu. Po prostu to jest poziom ...czy ja wiem, polskiej II ligi w wydaniu męskim.

PostWysłany: sob, 05 lipca 2025 11:07:12 
Awatar użytkownika

To prawda, ale ja raczej nie przepadam za rzeczami na poziomie :faja:

FORZA NAPOLI SEMPRE!

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9638 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 635, 636, 637, 638, 639, 640, 641 ... 643  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.