Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 09:31:20

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 264 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: ndz, 02 marca 2025 10:15:04 
Awatar użytkownika

Crazy, Pietruszka.... całkowicie nie rozumiem takiej decyzji... to tak, jakby przygotowano świetną potrawę (dajmy na to: pierogi ruskie), postawiono na stole i tak sobie patrzycie jak inni kosztują: jedni chwalą, że super, jedni - że da się zjeść, a wy sobie tak patrzycie... mi by pewnie już burczało w brzuchu, ale może wy jesteście nasyceni?...
Chyba, że to jakiś mega test silnej woli, wtedy rozumiem - czasem lubię przekraczać własne granice... doświadczenie utworu na koncercie, którego się wcześniej wcale nie słyszało - nie jest dla mnie jakoś szczególnie wielkie, lubię szczególnie słyszeć te różnice odnośnie wersji studyjnych...

PostWysłany: ndz, 02 marca 2025 10:43:59 
Awatar użytkownika

I przede wszystkim nie mogliście sobie pośpiewać nowych kawałków tak, jak ja:). Jak znasz to "Niebooo, Niebooo jest ponaszej stronie" czy "śpiewam tę pieśń i ciągle mam nadzieję" czy "pamiętaj kochać, pamiętaj żyć pamiętaj umoerac" zmuszają do darcia kopary i koncert na tym zyskuje. Jesteś w tym koncercie bardziej. I o to powinni właśnie dbać fani, i budować atmosferę nie tylko w klasykach.

PostWysłany: ndz, 09 marca 2025 19:02:35 
Awatar użytkownika

Ja powoli przymierzam się do jakiejś całościowej recenzji. Płyta podoba mi się coraz bardziej.
Ale chcę posłuchać teraz jeszcze w całości "Toni" i porównać. Bo do tej pory "Toń" była u mnie wyżej niż "Wojna i pokój". Teraz już nie jestem pewien.

PostWysłany: śr, 12 marca 2025 22:33:22 
Awatar użytkownika

Smok pisze:
Crazy, Pietruszka.... całkowicie nie rozumiem takiej decyzji... to tak, jakby przygotowano świetną potrawę (dajmy na to: pierogi ruskie), postawiono na stole i tak sobie patrzycie jak inni kosztują

Piszesz, jakby to była jedyna porcja pierogów ever i ja niby spokojnie patrzę, jak mi zjadają a dla mnie nic nie zostanie ;-) Jednak płyta to nie pierogi i jak nie posłucham dzisiaj, to posłucham jutro, i właśnie to moje jutro powoli się dzieje. Z koncertem w ogóle problemu nie było, tak jak napisałem w relacji, bardzo dobrze mi się słuchało nowych utworów po raz pierwszy. A w domu - heh, nie mogę jeszcze za wiele napisać, ponieważ jak dotąd nie udało mi się przesłuchać płyty w całości. Brzmi jakby mi się nie podobała? Nic podobnego! Bardzo mi się podoba i bardzo dobrze mi się słucha. Tylko że w ogóle ostatnio nie idzie mi słuchanie większych dawek czegokolwiek, a jeżeli już, to z komputera przy robocie. "Wojny i pokoju" słucham z uwagą i z płyty, z odtwarzacza, ale nie udało mi się nigdy dojść dalej, niż do szóstego utworu. Efekt jest taki, że naprawdę nieźle znam już te pierwsze numery i wiele już razy czytałem, że obcy to wróg :-)

Lecąc stereotypem, należałoby stwierdzić, że jest to ogólnie za długie, ale tego na razie nie stwierdzam, najpierw poznam całość.

Nic nie mamy, ale mamy wszystko!

PostWysłany: sob, 15 marca 2025 10:42:24 
Awatar użytkownika

No więc długie nie za długie, ale super płyta! Na razie tylko skrótowo, może potem poczytam sobie tutejsze wypowiedzi, jakoś się odniosę, wszelako:
kiedy słuchałem 10 lat temu Toni, to w ogóle nie chciało mi się jej słuchać
kiedy słuchałem Toni do WFO, to wiele utworów okazało się zdecydowanie dobrych, ale nigdy do nich nie wracam
Natomiast tej płyty słucham ciągle i ciągle mam ochotę wracać (tak, w końcu udało się też zrobić pełen odsłuch, nawet z książeczką w ręku - ale w sumie nie jest konieczna, tak świetnie słychać wszystkie teksty!).

Czuję, że to są utwory, które ze mną zostaną, one mają charakter! Dobra, czasem wkrada się tam jakaś powtarzalność i może kawałek monotonii. Ale z drugiej strony, po prostu muzycznie to jest naprawdę Bardzo Dobre. Ciekawie koledzy eksperymentują z formą, z aranżami, a wokalista w najwyższej formie. Podobnie autor tekstów: nie da się ukryć, że co jakiś czas słyszymy jakąś linijkę, którą już słyszeliśmy, ale ogólny wyraz tekstów jest bardzo interesujący.

Na chwilę obecną utwór numer jeden: Obcy w domu.
Ten obcy to ja!

PostWysłany: sob, 15 marca 2025 12:16:47 
Awatar użytkownika

Mam podobne wrażenia Wojny i Pokoju względem Toni. Na Toni jest dużo fajnych momentów i ciekawych utworów ale rzadko do niej wracam. Może tak też wypada w zestawieniu z der Prozess.
Wojna I Pokój to jakby inny, osobny rozdział. Powiew świeżości.

PostWysłany: pn, 24 marca 2025 21:20:47 
Awatar użytkownika

jpl pisze:
dodane? Te dodatkowe dźwięki są chyba przecież w oryginale... ;)

W lutym nie zareagowałem, ale dziś słuchałem nowej edycji pierwszej płyty Armii.

Kolega chyba nie słyszał nigdy oryginału?

Mi się zdecydowanie nie podoba, że te dźwięki zostały dodane. I było to dla mnie duże rozczarowanie, przy ostatnich reedycjach, że one wciąż się tam znajdują...

Jestem zakutym łbem i nie lubię takich zmian w powstałych kiedyś dziełach.

PostWysłany: pn, 24 marca 2025 21:46:48 
Awatar użytkownika

O to to!!! Miałem o tym niedawno pisać... Nie było warunków na cd i kolumny, więc odpaliłem pierwszą płytę na Tidalu. I wytrzymałem do końca pierwszej strony tylko... Właśnie przez te dźwięki, dodane dźwięki!
Oczywiście, że nie było ich na pierwszym wydaniu, na kompakcie, który mam (muszę sprawdzić rok wydania) też ich nie ma... Szkoda, przekombinowano tam mocno, zamiast skupić się na muzie i tekstach, to co kawałek miałem myśl: Co to kurwa jest?

PostWysłany: wt, 25 marca 2025 04:47:21 
Awatar użytkownika

antiwitek pisze:
W lutym nie zareagowałem, ale dziś słuchałem nowej edycji pierwszej płyty Armii.

Kolega chyba nie słyszał nigdy oryginału?

Mam na winylu i oryginał i reedycję i słyszałem obie. Musiałem coś pomieszać, co jest w sumie logiczne. ;)

Mój kanał na YouTube, czyli klejenie modeli, ale nie tylko. :wink:

PostWysłany: czw, 10 kwietnia 2025 14:10:05 
Awatar użytkownika

Winyl podobno już jest!

PostWysłany: czw, 10 kwietnia 2025 14:25:55 
Awatar użytkownika

O, super, a skąd masz takie dane? ;)

PostWysłany: czw, 10 kwietnia 2025 15:26:59 
Awatar użytkownika

pewnie ze sklepu :)

https://luxtorpedasklep.pl/pl/p/PLYTA-WINYLOWA-ARMIA-WOJNA-I-POKOJ-/436

PostWysłany: czw, 10 kwietnia 2025 16:10:38 
Awatar użytkownika

:D

PostWysłany: czw, 17 kwietnia 2025 21:32:40 
Awatar użytkownika

Winyl udało mi się zakupić przy okazji wernisażu i koncertu Budzego Solo (ale o tym mam nadzieję napiszę w innym dziale).
Płyta świetnie wydana (jak na obecne standardy - porównanie do wydawnictw MetalMindu), dźwięk również spoko (nie mam audiofilskiego sprzętu za miliony monet, ale słucha śię tego rewelacyjnie).
Album wydany na dwóch winylach, trochę trzeba się pogimnastykować, bo to są przecież cztery strony płyty, ale warto :)

PostWysłany: pt, 18 kwietnia 2025 10:45:32 
Awatar użytkownika

Tak, brzmi świetnie! ;)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 264 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.