Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 11:05:39

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: sob, 01 marca 2025 21:40:38 
Awatar użytkownika

Miło było zobaczyć Wasze twarze: Erkeja, Panka, Mareckiego, Mikołaja (Radocyna pod sceną, Radocyna na scenie), Profesora, Qastodisty, Elsei, Crazy'ego, Banansona, Peta z Frankiem, Emiliana.

Postanowiłem sam zadbać o selektywność dźwięku, korzystając ze stoperów.

Nowa płyta się sprawdza na żywo i świetnie się komponuje z numerami starszymi i najstarszymi.

Touch your hand to the wall at night

Ostatnio zmieniony ndz, 02 marca 2025 14:47:05 przez Miki, łącznie zmieniany 2 razy

PostWysłany: sob, 01 marca 2025 22:30:50 
Awatar użytkownika

Tak, to było bardzo dobre kompozycyjnie. Zapowiadało się, że zagrają na początek po prostu nową płytę, a tu nagle po trzech kawałkach weszło Nigdzie Teraz Tutaj i okazało się, jak dobrze te stare kawałki korespondują (także w swojej lakoniczności) z nowymi. Później jeszcze pojawiły się utwory z Legendy (i Czasu i Bytu, bo nie obyło się bez tryptyku). Z bardziej środkowej Armii chyba pojawił się tylko Pięknoręki.

Ostatnio zmieniony ndz, 02 marca 2025 09:35:41 przez panek, łącznie zmieniany 1 raz

PostWysłany: sob, 01 marca 2025 23:37:58 
Awatar użytkownika

Przede wszystkim pojawił się Pięknoręki :!: I dla mnie był to best moment koncertu, choć niewiele ustąpiła mu wieńcząca wszystko Niewidzialna armia na trzeci bis. Nie chcę jednak deprecjonować nowego materiału, który został odegrany - według słów Budzego - caluteńki i bardzo mi się podobał. Ostatecznie słyszałem go po raz pierwszy, bo plan posłuchania przed koncertem nie wypalił. Ale w przeciwieństwie do Pietruszki nie żałuję, ponieważ (szok!!) w Proximie było dobrze słychać :shock:

Kolejny super koncert! Pierwszą część spędziłem bardziej kontemplacyjnie, z tyłu i wsłuchując się w utwory najbardziej nowe i najbardziej stare, ale przy okazji Podróży na wschód poszedłem sobie potańczyć i już zostałem w tamtych rejonach.

A płytę kupiłem i mam nadzieję, że wreszcie będę miał coś do powiedzenia w wątku właściwym.

Miki, szkoda że tak szybko poszedłeś, i Profesor, może byśmy spytali Staśka, czy pamięta naszą wyprawę na Trzydniowiański :mrgreen: Ty się nic nie zmieniasz, więc może Ciebie by rozpoznał - mnie miałby podobną szansę, jak ja jego, gdybym go nie widywał w okolicznościach artystycznych i nagle teraz spotkał na ulicy.
Ponadto szkoda, że poszedłeś, ponieważ, choć lista osób spotkanych u Ciebie i tak dość długa, mógłbyś dorzucić do niej Fengari, Paulusa Wolfa, a nawet... youzwę! Tak, Józka zobaczyłem nagle gdzieś blisko pod sceną chyba już na bisach i bardzo miło się przywitaliśmy. Dobre kilkanaście lat go nie widziałem.

Dawno też już nie miałem okoliczności wracać z koncertu z mareckim, co tym razem nastąpiło i było bardzo miłym akcentem na zakończenie świetnego wieczoru.

PostWysłany: sob, 01 marca 2025 23:57:41 
Awatar użytkownika

Tak, nowy materiał na koncercie wybrzmiał znakomicie, a i stary, może mi się zdaje, ale mam wrażenie, że brzmiał jakoś inaczej niż zwykle - i super! :aniolek:
panek pisze:
po trzech kawałkach weszło Nigdzie Teraz Tutaj i okazało się, jak dobrze te stare kawałki korespondują (także w swojej lakoniczności) z nowymi.

A po Nigdzie Teraz Tutaj zagrane zostało Nic już nie przeszkodzi - i one dwa razem już korespondowały ze sobą świetnie, a z nowym materiałem zaiste współgrały doskonale.

Forumowiczów ilość zdumiewająca, dawno Was tylu nie widziałam i bardzo się cieszę ze spotkania! Zupełnie jak za starych, dobrych czasów! Ba, nawet z Budzym udało się nam chwilę pogadać! :) Ale Mikiego nie widziałam, szkoda!

To był świetny koncert i bardzo się cieszę, że byłam nań! :D

PostWysłany: ndz, 02 marca 2025 09:05:17 
Awatar użytkownika

Koncert Mega! Dawno nie widziałem takiej energii i odbioru na ich koncercie. Super nagłośnienie, może gitara mogłaby być lekko głośniej.
Jest moc w tym składzie i nowym materiale, ale stare kawałki rwą serce na kawałki :)

Cytat:
Pierwszą część spędziłem bardziej kontemplacyjnie, z tyłu i wsłuchując się w utwory najbardziej nowe i najbardziej stare, ale przy okazji Podróży na wschód poszedłem sobie potańczyć i już zostałem w tamtych rejonach.

Ja też stałem za konsoletą na podwyższeniu i to było bardzo dobre miejsce do słuchania, a byłoby lepsze, gdyby muzyki nie zagłuszały głośne rozmowy z jeszcze dalszej części. Jak Ci ludzie musieli się drzeć, żeby przekrzyczeć muzę? Szacun. I czasem mam wrażenie, że alkohol powinien być ludziom dozowany, bo psują odbiór innym swoim zachowaniem. Też chciałem wskoczyć pod scenę, ale nie miałem odwagi...

Lista utworów:

Wołanie
Obcy w domu
Wielki Las
Nigdzie Teraz Teraz Tutaj
Nic już nie przeszkodzi
Przyjaciel
W każdą stronę
Dzień Ojca
Ciche dni
Gdzie ja tam będziesz Ty
Opowieść Zimowa
Podróż na Wschód
Zostaw To
Niebo nad niebem
Nas nie ma
Jeżeli
3 bajki
Niezwyciężony

Bisy
Pięknoręki
Pielgrzymka
Ja Tylko Wspominam

Kochaj mnie
Aguiree

Niewidzialna Armia

Z nowego materiału zabrakło Wiatru z drzewach, chyba że to było intro do koncertu...

Ostatnio zmieniony ndz, 02 marca 2025 10:49:20 przez cianu, łącznie zmieniany 1 raz

PostWysłany: ndz, 02 marca 2025 09:55:22 
Awatar użytkownika

cianu pisze:
I czasem mam wrażenie, że alkohol powinien być ludziom dozowany, bo psują odbiór innym swoim zachowaniem.

Po koncercie w Krakowie mam dość podobne wrażenie...

Ale bardzo cieszę się, że mieliście świetny koncert. ;)

Mój kanał na YouTube, czyli klejenie modeli, ale nie tylko. :wink:

PostWysłany: ndz, 02 marca 2025 10:28:01 
Awatar użytkownika

cianu pisze:
Bisy
Pięknoręki
Pielgrzymka
Ja Tylko Wspominam
Aguiree
Niewidzialna Armia

Ej, no i Kochaj mnie!

Mi się bardzo podobało, że bisy były trzy, w układzie takim:

Pięknoręki
Pielgrzymka
Ja Tylko Wspominam

Kochaj mnie
Aguirre

Niewidzialna Armia

PostWysłany: ndz, 02 marca 2025 10:47:02 
Awatar użytkownika

Dzięki! Choć wypadł niezwykle magicznie umknął mi przy wpisywaniu! Nie wierzyłem, że go usłyszę, Kochajm mnie i Podróż na Wschód- dwa cudowne momenty tym razem dla mnie.

PostWysłany: ndz, 02 marca 2025 20:23:02 
Awatar użytkownika

Dzięki za rele! Fajnie, że było fajnie :faja:

A co do NTT - istotnie, po ponad 30 latach wydaje się być doskonale wpasowany z "Obcym w domu".

PostWysłany: ndz, 02 marca 2025 21:05:14 
Awatar użytkownika

Koncert rozpoczął się kilka minut po godzinie 19 trzema pierwszymi utworami z najnowszej płyty. Zabrzmiały mocno i wyraziście i pokazały, że zespół okrzepł w tym składzie i świetnie rozumie się na scenie, a bardzo dobre nagłośnienie wpływało dodatkowo na pozytywny odbiór muzyki. Wiadomo, Armia to czad, dynamika i potężna ściana dźwięku, ale tak jak na płycie, brzmiało to wszystko bardzo mocno, ale jednocześnie selektywnie. Gdy przez chwilę brałem pod uwagę sytuację, że panowie odegrają w całości materiał z Wojny i Pokoju, co nie jest najszczęśliwszym zabiegiem, który według mnie rozbija mocno dynamikę koncertu nagle wybrzmiały dźwięki Nigdzie Teraz Teraz Tutaj. Poderwało to dość spokojną do tej pory publikę z pierwszych rzędów do mocniejszego skakania i koncert wszedł na właściwe obroty. Potem, jak powiedział wokalista Tomasz Budzyński mieliśmy okazję wysłuchać pierwszego utwory zespołu Armia zagranego wspólnie na pierwszej próbie - Nic już nie przeszkodzi. potem nastąpił dłuższy powrót do świeżaków: Przyjaciel, W każdą stronę, Dzień Ojca oraz Ciche dni. Naprawdę dobrze wypadają te utwory na żywo, a Ciche dni z bardzo mocną dozą elektroniki w wykonaniu Michała Jacaszka, który dołączył do składu koncertowego zabrzmiał chyba jeszcze lepiej, niż na płycie... Jednak prawdziwy ogień na scenie i pod nią rozpalił Gdzie ja tam będziesz Ty i od tego momentu cały klub został pochłonięty przez muzykę wylewającą się ze sceny. No może nie cały. Z tyłu na podeście za konsoletą kilka osób postanowiło przekrzyczeć muzykę rozmową i powiem szczerze, że w pewnym momencie im się to udało. Magiczna Opowieść Zimowa, niesamowita i zawsze porywająca moje serce Podróż na Wschód i jak zwykle świetny Zostaw To rozgrzały Proximę do czerwoności. Budzy szalał na scenie i mimo, że jest w niesamowitej wokalnej formie to bardzo często kierował mikrofon w stronę publiczności, bo tam chór zebranej publiki naprawdę dawał z siebie wszystko. Myślę, że jak Niebo nad Niebem okrzepnie w koncertowej lawie stanie się klasykiem często wykonywanym na żywo, bo te finałowe Niebooo, Nieboo jest po naszej stronie chce się wykrzyczeć, a numer porywa zarówno czadem, jak i świetną klimatyczną elektroniką. Chwila oddechu przy nostalgicznym i baśniowym Nas nie ma i przychodzi czas na klasyczny zestaw obowiązkowy: Świetne Jeżeli, jeszcze lepsze 3 bajki (ale wersja!)  i nieśmiertelny Niezwyciężony zakończyły podstawową część koncertu. Po krótkiej przerwie i głośnym aplauzie publiki zespół wrócił, by zagrać najpierw ciężkiego jak walec  Duchowego Pięknorękiego, a potem Pielgrzymkę i kolejny moim zdaniem przyszły klasyk  Ja Tylko Wspominam, słowa śpiewam tę pieśń i ciągle mam nadzieję same cisną się do tego, żeby wykrzyczeć je razem z zespołem. W drugich bisach zespół nie brał jeńców i przywalił najpierw niespodziewanym dla mnie kompletnie, a ukochanym Kochaj mnie oraz klasykiem klasyków Aguiree. Czy po czymś takim można zejść ze sceny, wrócić i dowalić jeszcze bardziej?  Proszę bardzo. Niewidzialna Armia dokonała pozytywnego zniszczenia mojej głowy tego wieczoru i potwierdziła, że mamy do czynienia z wielkim zespołem posiadającym niesamowity repertuar, a trzeba powiedzieć, że tego dnia zabrzmiały utwory z zaledwie czterech z dwunastu studyjnych albumów! Armia AD 2025 jest muzycznym walcem, Stanisław dzielnie dźwiga brzemię swoich wielkich poprzedników, a reszta zespołu z Amade na czele potwierdza, że w szeregach Armii nie znaleźli się przypadkiem i prezentują na żywo najwyższy muzyczny poziom. Powtórzę jeszcze raz wysoką formę wokalisty, nadal ma mocny i  potężny głos. Dawno nie słyszałem tego zespołu w takiej formie i dawno nie widziałem tak dobrze reagującej na muzykę publiki. Doskonała muzyczna uczta.

wersja wzbogacona tutaj: https://meblooscianka.wordpress.com/2025/03/02/armia-zagrala-wojne-i-pokoj-w-warszawie/

PostWysłany: ndz, 02 marca 2025 22:47:23 
Awatar użytkownika

Byłem w różnych miejscach - od barierek po same tyły, więc mam parę obserwacji. Na koncertach zawsze było tak, że są różne strefy publiczności, także taka, która jest umiarkowanie zainteresowana aktualnym koncertem (z różnych względów - bo chodzi na wiele koncertów i wcale obecny wykonawca nie jest tym ulubionym, bo wyskakało się i chce się trochę odpocząć, bo czas na piwo, bo akurat ten kawałek już tak nie porywa, bo spotkało się dawnych znajomych i element towarzyski wydaje się ważniejszy niż pięćdziesiąty koncert zespołu itd.) W Proximie są zakamarki, gdzie łatwiej o takie coś, więc tak naprawdę trudno mi mieć pretensję o to, że na tyłach czasem więcej jest tego drugiego życia koncertowego (nie mówiąc już o folklorze koncertów punkowych zwłaszcza na otwartej przestrzeni, polegającym na obecności osób, których świadomość ewidentnie nie jest obecna w tym miejscu i czasie, którego tu nie zauważyłem). Jednym z takich kącików było miejsce do robienia sobie selfich z Maleo, do którego niemal ustawiały się kolejki ;-)

Siłą rzeczy przekrój wiekowy raczej miał przechył ku wiekowi średniemu. Zarówno na piwnych tyłach, jak i na skocznym przedzie. Pewne zmiany w porównaniu z dawniejszymi czasami (niekoniecznie takimi z kolesiem nagrywającym butleg Grundigiem) są takie, że smarftony nie służą już tylko do robienia zdjęć/filmików i wrzucania od razu na fejsa. Np. wychodząc, podsłuchałem rozmowę dwóch dziewczyn, z których jednej smartfon pogratulował osiągnięcia dziennego celu dziesięciu tysięcy kroków (i dziewiętnastu kilometrów), z czego prawie wszystko miało odbyć się właśnie na koncercie. Takie czasy ;-)

PostWysłany: pn, 03 marca 2025 07:52:09 
Awatar użytkownika

Cytat:
więc tak naprawdę trudno mi mieć pretensję o to, że na tyłach czasem więcej jest tego drugiego życia koncertowego

Masz absolutnie rację, kosztem lepszego widoku i wydaje mi się odsłuchu i ogólnego poglądu na cały koncert podjąłem to ryzyko i przez jakiś czas cierpiałem. Nie sadziłem, że ktoś stojący 2 mestry ode mnie przekrzyczy Budzego :) .

Cytat:
podsłuchałem rozmowę dwóch dziewczyn, z których jednej smartfon pogratulował osiągnięcia dziennego celu dziesięciu tysięcy kroków (i dziewiętnastu kilometrów), z czego prawie wszystko miało odbyć się właśnie na koncercie. Takie czasy ;-)

A to akurat może nie być wynik chodzenia, ale... klaskania i podskakiwania. Jak miała zegarek na ręku to klaskanie liczy jak chodzenie, miałem tak na siedzącym koncercie Pineapple Thief i tez się zdziwiłem :)

PostWysłany: pn, 03 marca 2025 21:36:14 
Awatar użytkownika

Bardzo dobry koncert. Nowe utwory, jak to nowe utwory, trudniejsze w odbiorze niż stare. Fantastycznie wyszło "Nic już nie przeszkodzi" - byłem zaskoczony, jak duże wrażenie na mnie zrobiło. Podobnie "Zostaw to" z solówką waltorni. Nie spodziewałem się też nowej aranżacji "Niewidzialnej Armii". Słychać powiew świeżości w zespole.
Okrzyki publiczności domagającej się "napier****nia" przeszkadzały, ale fajnie Stasiek uspokajającym gestem ich uciszał. :D

Miło też było spotkać i zamienić parę słów z Forumowiczami.

PostWysłany: pt, 07 marca 2025 00:50:55 
Awatar użytkownika

Emilian pisze:
Okrzyki publiczności domagającej się "napier****nia"

mogliście poczuć się tak, jakbym był na tym koncercie :D

- Z pańskim forum jest wszystko w porządku.

PostWysłany: pt, 07 marca 2025 12:28:05 
Awatar użytkownika

Budyń pisze:
Emilian pisze:
Okrzyki publiczności domagającej się "napier****nia"

mogliście poczuć się tak, jakbym był na tym koncercie :D

Poza tym niektórzy domagali się Siekiery, więc masz rację :mrgreen:

Touch your hand to the wall at night

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.