Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 11:52:38

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 744 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 46, 47, 48, 49, 50  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: pt, 10 maja 2024 13:03:30 
Awatar użytkownika

Serduszko podpowiada "podpowiedz, żeby natychmiast sięgał po 7!", ale rozum mówi "rekomenduj 9".

PostWysłany: pt, 10 maja 2024 13:51:16 
Awatar użytkownika

ja chyba bym nie był w stanie zrobić takiej listy, nie wiem nawet, czy Offspring ma tyle płyt

- Z pańskim forum jest wszystko w porządku.

PostWysłany: pt, 10 maja 2024 14:01:33 
Awatar użytkownika

Dziesięć studyjnych, jak w pysk strzelił!

PostWysłany: pt, 10 maja 2024 14:09:54 
Awatar użytkownika

tak poważnie, to dla ,nie amerykański punk rock to raczej pojedyncze świetne kawałki, ale całe płyty na ogół są za miękkie. Jeśli już są naprawdę dobre, to najczęściej są to mocne debiuty, po których przychodzi jakieś typowo amerykańskie wygładzenie. Offspring też jest tego przykładem. Chyba tylko Dead Kennedys mnie nigdy nie zawiodło. Tzn wiem, że pewnie jest więcej takich kapel, no ale ja jakoś na nie nie trafiałem nigdy.

PostWysłany: pt, 10 maja 2024 21:01:55 
Awatar użytkownika

Budyń pisze:
amerykański punk rock to raczej pojedyncze świetne kawałki, ale całe płyty na ogół są za miękkie. Jeśli już są naprawdę dobre, to najczęściej są to mocne debiuty, po których przychodzi jakieś typowo amerykańskie wygładzenie

To już nic nie kumam. To za co Ty lubisz tych Starnglersów. :lol:

Budyń pisze:
Chyba tylko Dead Kennedys mnie nigdy nie zawiodło. Tzn wiem, że pewnie jest więcej takich kapel, no ale ja jakoś na nie nie trafiałem nigdy.

Serio? Misfits? Ramones? :shock:

Nie pytam oczywiście o kapele, które zostały wykluczone z tego rankingu typu Black Flag, czy Poison Idea, bo wtedy to już naprawdę nic kompletnie bym nie rozumiał. :D

PostWysłany: sob, 11 maja 2024 00:11:22 
Awatar użytkownika

Misfits za bardzo nie słucham, więc o nich nie myślałem; Ramones natomiast faktycznie też powinno być na liście wyjątków obok DK.
Trochę niepotrzebnie brniemy w ten temat. Po prostu mi amerykańskie podejście do punka w większości nie leży, nic z tym nie zrobimy. Już w czasach Spotify, gdy algorytm zaczął mi podsuwać dla mnie nowe rzeczy, natrafiałem na sporo bardzo fajnych dla mnie numerów ze Stanów, a potem kontakt z większą dawką twórczości tych kapel okazywał się prawie zawsze rozczarowaniem.

PostWysłany: pn, 13 maja 2024 07:08:18 
Awatar użytkownika

Budyń pisze:
Trochę niepotrzebnie brniemy w ten temat.

Ej, ale to Ty dzwoniłeś. :D

Budyń pisze:
Po prostu mi amerykańskie podejście do punka w większości nie leży, nic z tym nie zrobimy.

Nie musimy. Przypominam, że robienie top 10 amerykańskiego punkrocka nie jest obligatoryjne. Zgodnie z podejściem szkolnym można to potraktować jako zadanie nieobowiązkowe dla chętnych. :)

PostWysłany: sob, 22 lutego 2025 01:01:27 
Awatar użytkownika

phpBB [video]

PostWysłany: sob, 01 marca 2025 12:46:42 
Awatar użytkownika

...a ja wróciłem do myślenia o swojej topce amerykańskiego punk rocka i skłaniam się ku temu, że chyba top 3 to byłoby Wipers (ale czy Youth of America to jeszcze punk rock?), debiut Agent Orange i niebieskie Adolescents.

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: wt, 04 marca 2025 09:04:42 
Awatar użytkownika

Poznałem kilka lat temu kolegę z Puław. Ostatnio się zgadaliśmy że jego córka jest menago puławskiego zespołu DHM (Disco Heine Medina) i od słowa do słowa okazało się, że doskonale pamiętają czasy Siekiery. Opowiadali mi o dwóch szewcach i skąd utwór "Szewc zabija szewca" w repertuarze Siekiery :shock: :shock: :shock: ale, o tym innym razem, a chciałem napisać, że wybieram się w Lublinie na ten koncert --> https://tiny.pl/d9b7g64r

Jeszcze nigdy nie byłem na koncercie Patologii ciąży w oryginalnej nazwie dziś już tylko Patologia ani na kapeli pochodzącej z Tomaszowa Lubelskiego czyli Dzieci z mąki. Ostatnio mocno odżyły chęci na tego rodzaju rozrywki po odsłuchaniu płyty "Punkowa Zamojszczyzna 1983-2023". Polecam :piwo:

Ostatnio zmieniony wt, 04 marca 2025 16:16:23 przez Boanerges, łącznie zmieniany 1 raz

PostWysłany: wt, 04 marca 2025 09:37:02 
Awatar użytkownika

Boanerges pisze:
...

Dasz radę wyedytować link? Bo rozjeżdża stronę na maksa i jest nieklikalny.

edit: ja przez Antiwitka nie mogę się uwolnić od starcia debiutów Klaszy i Pistolsów. Regularnie wracają do słuchawek. Radio Birdman - The Essential Radio Birdman wjechało mi ostatnio i co prawda nie zachwyciło ale jeszcze wrócę. No i czekam na piatek, żeby obejrzeć dokument o the Damned - Don't You Wish That We Were Dead. Także co prawda utrzymane hc/punk>punkrock ale punkrock powoli zrzuca z siebie odium.

PostWysłany: wt, 04 marca 2025 16:15:19 
Awatar użytkownika

Proszę bardzo :)

https://tiny.pl/d9b7g64r

PostWysłany: wt, 04 marca 2025 19:27:25 
Awatar użytkownika

zasada pisze:
nie mogę się uwolnić od starcia debiutów Klaszy i Pistolsów. Regularnie wracają do słuchawek.

O, fajnie! A którą wersję Klaszy bierzesz pod uwagę? Tak czy siak też muszę wrócić do tematu.

PostWysłany: wt, 04 marca 2025 21:26:35 
Awatar użytkownika

antiwitek pisze:
A którą wersję Klaszy bierzesz pod uwagę?

Brytyjską z 14 numerami.

PostWysłany: pt, 07 marca 2025 09:11:12 
Awatar użytkownika

Jest w mojej głowie od lat taka luźna refleksja, że zawsze mnie nowo rozwala jakim niesamowicie oryginalnym zespołem była w latach 80 Śmierć Kliniczna. Rozpędzony, rozgorączkowany bębniarz, głęboko pulsujący reggae-Police-dub basista, dwóch wokalistów, z których obaj mieli totalnie nie-punkową barwę głosu, jeden wysoko piszczał, był wręcz dziwny, trochę psycho, drugi miał jakiś naturalny jamajski zaśpiew i jakiś zadzior w tym, a jeszcze obaj się przeplatali, dokładali sobie chórki, prowadzili dialogi. No i Darek Dusza na gitarze - surf, rockabilly element w tym wszystkim. Ska, reggae - ale połamane, pokręcone, dziwnie pogmatwane. Z drugiej strony wręcz element horror punkowy. A z trzeciej jazz, dęciaki, zgiełki. Na dodatek grali bardzo przemyślane sety, gdzie jeden utwór się urywa, drugi od razu zaczyna, a w czwartym grają impro-jam. Szkoda, że to wszystko jest najlepsze na taśmach z koncertów, a tam zawsze coś zgrzyta, coś nie stroi, no ale jak punk to punk. Chyba najlepsza nagrywka jaką słyszałem to był Jarocin 1983, ale słyszałem ją tylko w jakości typu "siedemnasta kopia kasetowa trzymana 30 lat w podmokłej piwnicy", mam nadzieję, że konsoleta kiedyś gdzieś wypłynie. Wielka szkoda, że mniej więcej w 1983 nie nagrali LP, bo to byłoby COŚ.

FORZA NAPOLI SEMPRE!

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 744 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 46, 47, 48, 49, 50  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.