Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 11:40:09

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7814 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 515, 516, 517, 518, 519, 520, 521  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: ndz, 09 lutego 2025 10:45:11 
Awatar użytkownika

Jakiś czas temu Pie*rzyć Mickeiwcza czy jak to się pisze. *
Zdziwiło mnie, że ktoś wyłożył kasę na część drugą.

PostWysłany: ndz, 09 lutego 2025 12:08:43 
Awatar użytkownika

Człowiek na Torze - *****

Jeden z najbardziej logicznych, najlepiej napisanych i wyreżyserowanych polskich filmów. Opowiedzenie historii starego kolejarza i powolne zmienianie jego obrazu niczym Obywatel Kane i 12 Gniewnych Ludzi w jednym (a wszystko nakręcone żywo i naturalnie jak we włoskim neorealu). Żadnej zmarnowanej sceny, każdy nawet najdrobniejszy epizodzik ma sens i dokłada swoją cegiełkę do obrazu głównego bohatera. Znakomity Opaliński. I jeszcze ten historyczny kontekst, że to rozliczanie z różnymi brudami, grzechami i wypaczeniami, dzieje się tu na bieżąco, tak szybko jak tylko wolno - to dopełnia to obrazu rewolucyjności dzieła.

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: ndz, 09 lutego 2025 12:31:03 
Awatar użytkownika

Zgadzam się, wspaniały film!
Szkoda, że "Pasażerka" nie została dokończona, bo podobny sposób prowadzenia narracji.

PostWysłany: pn, 10 lutego 2025 08:46:03 
Awatar użytkownika

Wczoraj w kinie "Światłoczuła". Mocne *** 1/2
Niestety trochę mieliznowaty scenariusz/montaż. Drugi raz byłem w kinie w ciągu miesiąca na filmie, w którym sceny są przerwane i niedopowiedziane. Widać taka teraz moda. Mi się ona nie podoba, ale jest jak jest. W scenariuszu kilka zdartych klisz:
- bohaterowie świetnie się bawią paląc marijuanę, a jednocześnie nie rozmawiają o istotnych sprawach, co prowadzi do drugiej zdartej kliszy
- w końcówce dochodzi do tradycyjnego rozłamu i połączenia, bohaterowie cierpią, ktoś ma monolog, następuję połączenie, napisy. Ogromną trudnością tego rozwiązania jest to, że można łatwo to spieprzyć: aktorsko, reżysersko czy scenariuszowo.

No i chyba dziadzieję, ale chciałbym zobaczyć bohaterów po 10-15 latach związku i jak wtedy opowiadają swoją historię. To byłoby dla mnie o wiele ciekawsze.

PostWysłany: wt, 11 lutego 2025 07:22:47 
Awatar użytkownika

Skąd: Hôtel Lambert / Rafał Gan Ganowicz Appreciation Society
"Kinds of Kindness" Lanthimosa.

:shock: :shock:

O kur

Wszystkie prawdziwe ścieżki prowadzą przez Góry.

Zawsze mieć dojrzałe jagody do jedzenia i słoneczne miejsce pod sosną, żeby usiąść.

My gender pronoun is "His Majesty / Your Majesty".

PostWysłany: wt, 11 lutego 2025 09:25:27 
Awatar użytkownika

Tyler Durden pisze:
"Kinds of Kindness" Lanthimosa. :shock: :shock: O kur

Zaintrygowany Twoja reakcją przeczytałem zarys fabuły. Brzmi jak najdziwniejsze posty wątku o śnieniu do kwadratu

PostWysłany: wt, 11 lutego 2025 16:47:19 
Awatar użytkownika

Skąd: Hôtel Lambert / Rafał Gan Ganowicz Appreciation Society
To jest jak amalgamat Lyncha z Żuławskim, podlany sosem z Bunuela, z udziałem operatora Wesa Andersona. Mocna rzecz.

Wszystkie prawdziwe ścieżki prowadzą przez Góry.

Zawsze mieć dojrzałe jagody do jedzenia i słoneczne miejsce pod sosną, żeby usiąść.

My gender pronoun is "His Majesty / Your Majesty".

PostWysłany: czw, 13 lutego 2025 19:10:42 
Awatar użytkownika

Niestety przegapiłem ten film w kinach. Może gdzieś się uda jeszcze znaleźć?

Tymczasem:
Bardzo poszukiwany człowiek, reż. Anton Corbijn - film z 2014 na podstawie o kilka lat wcześniejszej powieści Le Carre'a, oczywiście kontr-bondowska opowieść szpiegowska, tym razem w rejonach wojny z terroryzmem i szukania islamskiego zagrożenia w Hamburgu. Ton filmu jest raczej ciemny i pesymistyczny, nic nie jest tam "cool", choć w porównaniu do słynnego Szpiega z wybitnym Gary Oldman i spółką, mamy tu do czynienia z kinem mimo wszystko rozrywkowym, tylko nie dla tych, którzy akurat szukają przygód. Jest to bardzo dobry thriller szpiegowski, zdecydowanie angażujący, ale raczej wewnętrznym napięciem, niż efektowną akcją. W ostatniej roli przed tragiczną śmiercią znakomity jak zawsze Philip Seymour Hoffman, ale i reszta obsady aktorskiej robi świetną robotę.
Film trafił do nas jednak nie przez aktorów ani przez tematykę (prawdę mówiąc, nie miałem pojęcia, o czym będzie), lecz przez reżysera - pożyczyliśmy go od Dave'a, który oczywiście musiał go mieć, bo przecież Anton Corbijn ;-) (ale Dave też lubi dobre filmy po prostu). Oko reżysera, szczególnie jego dbałość o wizualne detale, też stanowią ważny atut filmu. Żadne arcydzieło, ale bardzo dobra robota i na pewno warto obejrzeć.

PostWysłany: ndz, 02 marca 2025 11:03:47 
Awatar użytkownika

W ubiegłym tygodniu obejrzałem: Synu, synu, cóżeś ty uczynił? - Herzoga... mocne kino... tak naprawdę szukałem na streamingach jakiegoś filmu Lyncha (z tych, które jeszcze nie dane mi było obejrzeć - i w sumie nie za bardzo znalazłem).... Film mnie wciągną mocno, i już tak cały tydzień o nim myślę... chyba obejrzę jeszcze raz...

PostWysłany: sob, 08 marca 2025 20:35:01 
Awatar użytkownika

Pierwszy raz obejrzałem Prawdziwe męstwo braci Coen. Bardzo mi się podobało. Bez szału może, ale po prostu świetnie opowiedziana historia, z charakterem, z szacunkiem dla klasyki a jednocześnie z łatwością przekraczania konwencji (więc western to, czy antywestern?).

PostWysłany: ndz, 09 marca 2025 10:13:22 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
Pierwszy raz obejrzałem Prawdziwe męstwo braci Coen. Bardzo mi się podobało. Bez szału może, ale po prostu świetnie opowiedziana historia, z charakterem, z szacunkiem dla klasyki a jednocześnie z łatwością przekraczania konwencji (więc western to, czy antywestern?).
A oryginał widziałeś?

Touch your hand to the wall at night

PostWysłany: ndz, 09 marca 2025 19:04:34 
Awatar użytkownika

Nie było okazji.

PostWysłany: czw, 13 marca 2025 21:52:43 
Awatar użytkownika

"Tuesday" w reżyserskim debiucie Dainy Oniunas-Pusic.
Co za dziwactwo, konwencja niby taka jak nie lubię czyli mroczna z pewnymi elementami komediowymi - ale w sumie nawet nieźle mi się oglądało.

PostWysłany: śr, 19 marca 2025 11:16:06 
Awatar użytkownika

"Ojciec" z główną rolą A. Hopkinsa. Przejmujące.

PostWysłany: czw, 01 maja 2025 09:57:45 
Awatar użytkownika

Więcej napiszę kiedy indziej, ale wczoraj rozpocząłem obecność na cieszyńskim festiwalu Kino na Granicy i byłem w kinie po raz dziewiąty w kwietniu. Jak się zdaje, to najlepszy osiąg od czasów liceum :!:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7814 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 515, 516, 517, 518, 519, 520, 521  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.