Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 13:07:34

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 264 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 18  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: ndz, 02 lutego 2025 21:45:12 
Awatar użytkownika

Najciekawsze ogólne wrażenie na temat nowej płyty jest takie, że nieco mniej niż dotychczas jest tu takiego konkretnego czadu, bezpośredniego napierania, za to pojawia się dużo więcej odnóg, prześwitów i przestrzeni. Jakby słuchacz odwiedzał korony drzew, albo obserwował z dość bliska różne chmury - takie są te kompozycje.

Obserwacje są bardzo intrygujące, a to co tam się dostrzega, to mocne tematy do rozmyślań.

Skojarzyło mi się to z niektórymi obrazami Rene Magritte'a :) .

PostWysłany: ndz, 02 lutego 2025 23:10:22 
Awatar użytkownika

Ja mam z kolei tradycyjne już skojarzenia z Turnerem. Kiedyś czytałem opis, jak ten malował obraz "Walczący Temeraire" czyli "Ostatnia droga Temeraire'a". Ponoć wyglądało to jak robienie plam na płótnie, ale nagle zaczął się z tego wyłaniać wspaniały żaglowiec. Tu jest podobnie. Stanisław ma bardzo ciekawą umiejętność grania z pozoru monotonnie tak, że nie jest to monotonia i jakby monolitycznie tak, że nie jest to monolit. :wink:

Mój kanał na YouTube, czyli klejenie modeli, ale nie tylko. :wink:

PostWysłany: pn, 03 lutego 2025 10:52:23 
Awatar użytkownika

antiwitek pisze:
Jakby słuchacz odwiedzał korony drzew, albo obserwował z dość bliska różne chmury - takie są te kompozycje.

Obserwacje są bardzo intrygujące, a to co tam się dostrzega, to mocne tematy do rozmyślań .

Ja natomiast słuchając tej płyty czuję się, jakbym wędrował szczytami Karkonoszy w zimne popołudnie tuż przed zachodem słońca. Zmienia się pogoda, wiatr się wzmaga, a ja raz jestem pod linią chmur, czasem centralnie w nich błądzę, a raz wychodzę ponad i mam przed sobą, nad sobą nieopisaną przestrzeń...

PostWysłany: pn, 03 lutego 2025 15:52:14 
Awatar użytkownika

Caspar David Friedrich? :)

Obrazek

Obrazek

PostWysłany: pn, 03 lutego 2025 18:22:33 
Awatar użytkownika

Dokładnie! Jak tak stoję to słyszę te pogłosy z Nieba nad Niebem niosące się między szczytami :D

PostWysłany: pn, 03 lutego 2025 18:42:10 
Awatar użytkownika

Właśnie, ja miałem w głowie taką wizję, że gdyby miał powstać teledysk do "Nieba nad niebem" to w scenerii z Caspara Davida Friedricha, z członkami zespołu Armia stojącymi na osobnych szczytach. ;)

PostWysłany: wt, 04 lutego 2025 09:22:27 
Awatar użytkownika

Po kilkunastu dniach słuchania moje odczucia wobec tej płyty ociepliły się.
Spróbuję coś więcej napisać wkrótce.

PostWysłany: śr, 05 lutego 2025 22:06:32 
Awatar użytkownika

Praktycznie to jest tak, że bardzo mocne Niebo Nad Niebem na ***** (i skojarzenia z Shlom lech Mariam 2tm23, kiedyś Natalia pisała, że Stan katuje ich tą płytą)
i mocne Ciche Dni i Nas Nie Ma. Na ***** x2

I praktycznie na krótkich przejazdach w samochodzie to leci we ⭕️ i wracam ciągle do innych płyt we fragmentach. Taka to płyta jest. Zdaje się że już ją kiedyś słyszałem. Już kiedyś fascynowała. A teraz słucham przypisów. Ale za to jakich!!!

Generalnie po trochu mi wszystko pięknieejjjeeee, ale powoli, niespiesznie. Chyba się zakoleżankujemy.

PostWysłany: czw, 06 lutego 2025 09:54:22 
Awatar użytkownika

Na początku był zaszokowany i zaskoczony, że ta płyta wyszła taka dobra. Nie spodziewałem się.
Teraz jest tylko lepiej. Nie wiem czy bardziej czuje tu klimat tej czy innej płyty Armii bo w sumie ja tutaj słyszę taki przegląd po całości. Jest co nieco z okresu Legendowo-Triodantowego, pojawiają się klimaty z Drogi czy PMK, jest der Prozess czy Toń a nawet dźwięki z Antologii (Jakieś dźwięki skojarzyły mi się zdaje się, że z Wannolotami albo Czapki z Nu). No oczywiście jest też Luna a jeszcze bardziej Pod Wulkanem. Wszystkiego po trochu.

PostWysłany: czw, 06 lutego 2025 19:37:23 
Awatar użytkownika

Quilombo... po raz kolejny mamy podobną myśl... to jest bardzo podsumowująca płyta Armii, bo oprócz tego (o czym napisałeś) słychać (dla mnie) oczywiste nawiązania także do pierwszej płyty, tu mam na myśli niektóre teksty. I sądzę, że jest to efekt jak najbardziej zamierzony! Jak zwykle za długo składam się do napisania solidnej recenzji, ale mam w głowie pewną układankę dotyczącą właśnie antologicznego charakteru tej płyty... to tak, jakby uszyto gobelin ze skrawków swojego całego (dotychczasowego) życia i wszystkie elementy są tu nie bez powodu. Zamyślam się na tej płycie już kolejny tydzień :)

PostWysłany: czw, 06 lutego 2025 20:06:18 
Awatar użytkownika

Smok pisze:
nawiązania także do pierwszej płyty, tu mam na myśli niektóre teksty

Albo tytuły i teksty. Na pierwszej jest tytuł Bombadil w locie a na ostatnie "Tomie Bombadili, Bombadilu Tomie". Z kolei oderotnie, na najnowszej mamy tytuł Wiatr w drzewach a na pierwsze "Jestem drzewo, jestem ptak"

PostWysłany: czw, 06 lutego 2025 20:24:54 
Awatar użytkownika

Quilombo pisze:
a na pierwsze "Jestem drzewo, jestem ptak"
a na pierwszej "Wiatr wieje tam gdzie chce"

JDJP jest na składance JPTP

PostWysłany: czw, 06 lutego 2025 20:49:58 
Awatar użytkownika

To ja muszę się odciąć od kolegów, bo póki co zupełnie nie zatrzymuję się na tych podobieństwach i nawiązaniach, nie interesują mnie jakoś, nie śpieszę się też z interpretowaniem i wyciąganiem wniosków. Po prostu sobie słucham i pozwalam muzyce płynąć. Bardzo wciągające jest to słuchanie.

PostWysłany: czw, 06 lutego 2025 20:55:10 
Awatar użytkownika

otomo pisze:
pokombinowane partie perkusji, jest na czym ucho zawiesić. Fakt, Amade już zawsze będzie grał tak "siłowo", bez tej lekkości Stopy czy Krzyżyka

A mnie te pokombinowane partie perkusji właśnie z Krzyżykiem na Luxtorpedzie się czasem kojarzą.

Tyler Durden pisze:
Kiedy czytam - w recenzjach - o tej "bajkowości" na Ultimie, Procesie, Lunie, czy pozostałych płytach po w/w cezurze, to mam wrażenie, że jest to Ctrl-C/Ctr-V vel "Uniwersalny Kod Przemówień". Bajkowość BYŁA, a od pewnego (długiego!) czasu jest to ciągły zjazd w mrok.

A ja z bajkowością zespołu Armia to mam problem w ogóle. Jest to jeden z moich ulubionych, polskich zespołów, któremu nie można odmówić specyficznego klimatu, który w dużej mierze tworzy waltornia. Ale klimat i waltornia to za mało na "bajkowosc".Kult też ma waltornię. Natomiast poza morałem i mądrością, bajki kojarzą mi się z czymś lekkim, przyjemnym i przede wszystkim kolorowym. Według mnie nie da się tego powiedzieć o Triodante czy Duchu, o Ultimie czy der Prozess nie wspominając. Są jakieś elementy ale jako bajkowe kojarzą mi się wyłącznie PMK i Freak. W pozostałych przypadkach to nawiązania głównie to powieści, wierszy, obrazów czy ewentualnie baśni.

pablak pisze:
a na pierwszej "Wiatr wieje tam gdzie chce"

JDJP jest na składance JPTP

No wychodzą.moje braki z ta płyta. Jedyna że studyjnych, której nie mam. Moje przygoda z Armia zaczyna się od Czas i Byt

antiwitek pisze:
Po prostu sobie słucham i pozwalam muzyce płynąć. Bardzo wciągające jest to słuchanie.

Ale ja też! Te podobieństwa nasuwają się same. Mimowolnie

PostWysłany: czw, 06 lutego 2025 22:51:28 
Awatar użytkownika

Quilombo pisze:
Kult też ma waltornię.

Apropo: czy tylko ja słyszę nawiązanie do "Polski" Kultu w solówce waltorni w "Dniu Ojca"? ;)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 264 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 18  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.