Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 13:52:18

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 264 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 18  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: wt, 28 stycznia 2025 17:41:34 
Awatar użytkownika

Plyta przesłuchana... Jeszcze nie miałem takiego prawdziwego odsłuchu...same profanacje - w tle i w samochodzie... wczoraj na rowerze...

Podoba mi się... monolityczna... Na początku najbardziej trafiły do mnie Ja tylko wspominam... muzę zdeje się pamiętam z koncertów, a tekst prosto w serce... i Bombadil - cudowna waltornia !

a wczoraj na sluchawkach...
Nas nie ma - jakież to jest cudeńko ! Ascetyczna gitarka, bujający bas grający sobie przrz caly utwór niezobowiązujące solo i perka wszystko trzymającą w jakiś tam bardzo luźnych ryzach... a nad tym wszystkim jak Duch unosi się waltornia...
Tak to wczoraj słyszałem jadąc na rowerze po nocy...

pozdro...
KoT

PostWysłany: śr, 29 stycznia 2025 09:19:36 
Awatar użytkownika

KoT pisze:
i Bombadil - cudowna waltornia !
Nas nie ma - jakież to jest cudeńko ! Ascetyczna gitarka, bujający bas grający sobie przrz caly utwór niezobowiązujące solo i perka wszystko trzymającą w jakiś tam bardzo luźnych ryzach... a nad tym wszystkim jak Duch unosi się waltornia...

Mam dokładnie takie same odczucia, dorzuciłbym jeszcze do tych najbardziej trafiających momentów Ciche Dni i Dzień Ojca

Cytat:
monolityczna...
- w punkt!

PostWysłany: śr, 29 stycznia 2025 15:13:18 

Na ten moment mój faworyt to Ja tylko wspominam. Utwór TOTALNY!

PostWysłany: śr, 29 stycznia 2025 22:49:40 
Awatar użytkownika

otomo pisze:
A euforia być może jest stąd że jest znacznie powyżej oczekiwań.

O to! To!. Ja jestem przede wszystkim zaskoczony tym, że ta płyta tak mi się podoba! Po Toń i Pod Wulkanem raczej spodziewałem się jakiejś słabszej płyty, która niczym szczególnym nie zaskoczy, nie zaimponuje. Tutaj jest inaczej.

Ale pomimo zaskoczenia i przewyższeniu oczekiwań to nie jest mój Top5. Myślę, że tak na 6, 7 miejscu (jeszcze w efekcie euforii) bym ją umiejscowił.

PostWysłany: czw, 30 stycznia 2025 09:18:34 

Czy płyta jest już dostępna w empikach?

PostWysłany: czw, 30 stycznia 2025 09:23:52 
Awatar użytkownika

Trochę nie rozumiem też tych uwag o mroku i smutku. Może ta płyta to nie jest druga Droga czy PMK ale według mnie jest tam sporo momentów dających nadzieję, czasem wręcz podniosłych. A całość generalnie sprawie wrażenie raczej takiego odczucia pogodzenia się z sytuacją. "Śpiewam te pieśń, ciągle mam nadzieję"...za oknem świeci słońce, w sercu jest pogoda. Dla mnie to nie jest .or czy Pod Wulkanem. Bardziej taki krajobraz po bitwie. Jak Hibbici z Gandalfem puszczający dymne kółka nas zalanym Isengardem. Kondycja świata jest kiepska ale zło musi przegrać bo. Iebo jest po naszej stronie!

PostWysłany: czw, 30 stycznia 2025 09:31:56 

Quilombo pisze:
Trochę nie rozumiem też tych uwag o mroku i smutku. Może ta płyta to nie jest druga Droga czy PMK ale według mnie jest tam sporo momentów dających nadzieję, czasem wręcz podniosłych. A całość generalnie sprawie wrażenie raczej takiego odczucia pogodzenia się z sytuacją. "Śpiewam te pieśń, ciągle mam nadzieję"...za oknem świeci słońce, w sercu jest pogoda. Dla mnie to nie jest .or czy Pod Wulkanem. Bardziej taki krajobraz po bitwie. Jak Hibbici z Gandalfem puszczający dymne kółka nas zalanym Isengardem. Kondycja świata jest kiepska ale zło musi przegrać bo. Iebo jest po naszej stronie!

W punkt!
Ja wiem, że to subiektywne wszystko i zależy od wielu czynników, ale nieodparcie mam wrażenie że ktoś tu chyba niezbyt dokładnie wschłuchał się w tą płytę albo coś sobie z góry założył. Weźmy takie "Nas nie ma". Mroczne? Zupełnie nie bajkowe? No bez jaj.
A już najbardziej wymowna jest ta pozytywna moc w finałowym "Niebo jest po naszej stronie"...

PostWysłany: czw, 30 stycznia 2025 14:01:59 
Awatar użytkownika

otomo pisze:
Czy płyta jest już dostępna w empikach?

Byłem przed chwilą w warszawskim Empiku w Blue City i brak

PostWysłany: czw, 30 stycznia 2025 15:57:15 
Awatar użytkownika

Ja tylko wspominam jest dla WiP tym czym Statek Burz był dla Procesu...

pozdro...
KoT

PostWysłany: czw, 30 stycznia 2025 17:45:22 
Awatar użytkownika

Quilombo pisze:
Może ta płyta to nie jest druga Droga czy PMK

Po przemyśleniu, to właściwie nastrój nie jest tak odległy od PMK. PMK już zapowiadał pewien zwrot ku mroczniejszym klimatom, choć jeszcze nie wkraczał w nie tak mocno. Była jednak już śmierć w Wenecji przeplatająca się z miłością w Warszawie, a w ukrytej miłości już przewijał się fałszywy prorok, a obok ludzi zjawy. WiP jest być może pewnym wychodzeniem (Pod Wulkanem zresztą też) z najmroczniejszych rejonów ku tym spokojniejszym.

PostWysłany: czw, 30 stycznia 2025 21:02:38 
Awatar użytkownika

Czuję się już bardzo przez Was zachęcony, żeby posłuchać tej płyty i nie czekać do koncertu. Ale muszę to jakoś zrobić, przecież nie będę słuchał Armii z internetów!!

PostWysłany: pt, 31 stycznia 2025 07:48:54 
Awatar użytkownika

Płyta pojawiła się do zamówienia na stronie Empiku za 59,99

PostWysłany: pt, 31 stycznia 2025 09:41:21 

"Przyjaciel" rzutem na taśmę ląduje na drugiej pozycji. Początkowo niezbyt mnie poruszył, aż tu nagle bam! i olśnienie - co za numer! Świetna stonerowa gitara, bas fajnie pulsuje, nośny tek kawałek jak cholera.
W ogóle chwaliłem głównie Staśka, a to było niesprawiedliwe - sekcja jest tu świetna, bas najlepszy od czasów Ducha (wielka brawa Darek!), pokombinowane partie perkusji, jest na czym ucho zawiesić. Fakt, Amade już zawsze będzie grał tak "siłowo", bez tej lekkości Stopy czy Krzyżyka, trudno, nic nie poradzimy ;) ale i tak BARDZO mi się podoba perkusja na WiP. Ma chłopak talent i cały czas mocno się rozwija.
Cały zespół brzmi na WiP jak dobrze naoliwiona maszyna, gdzie każdy trybik chodzi perfekcyjnie. I tu znowu przychodzą skojarzenia z Duchem, gdzie było podobnie, od czasów tamtego składu nie uświadczyliśmy tego w Armii w takim stopniu.
Żeby nie było samych peanów - utwór Pielgrzymka jest dla mnie niesłuchalny. Nieciekawy muzycznie, do tego z łopatologicznym tekstem. Wyrzuciłbym go, bo i tak płyta jest ciut za długa. W ogóle też ta monolityczność tego materiału ma drugą ciemną stronę - w połowie, tak po utworze Przyjaciel, pojawia się już znużenie, przez co ciężko wysłuchać całości za jednym podejściem, ale... kto dziś tak słucha płyt. ;)

PostWysłany: pt, 31 stycznia 2025 11:52:32 
Awatar użytkownika

Płyty są fizycznie w Empiku Blue City, więc pewnie wszędzie dotarły, cena ta sama co w necie 59,99.

Cytat:
ale... kto dziś tak słucha płyt. ;)
JA :D

Ponieważ w sieci recenzji płyty jak na lekarstwo pokusiłem się o własną, trochę taką oficjalną, ale szczerą i entuzjastyczną.
Jak ktoś ma chęć to

https://meblooscianka.wordpress.com/2025/01/29/armia-wojna-i-pokoj/

:)

edit: zapomniałem jeszcze dopisać, że teraz w głowie grają mi głównie Ciche dni, drugi wg mnie najbardziej bajkowy numer na Wip, takie połączenie Śmierci w Wenecji i Pieśni przygodnej, świetnie pulsujący bas, dziwne gitary i wspaniała część instrumentalna, MEGA! A słowa są jakby streszczeniem książki Miłość.

PostWysłany: pt, 31 stycznia 2025 19:39:38 
Awatar użytkownika

cianu pisze:
A słowa są jakby streszczeniem książki Miłość.

Też właśnie zauważyłem ten fakt, trafne spostrzeżenie, cianu! ;)

Mój kanał na YouTube, czyli klejenie modeli, ale nie tylko. :wink:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 264 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 18  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.