Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 09:28:30

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: czw, 12 marca 2015 17:45:04 
Awatar użytkownika

Rącze konie - ależ mam ochotę na drugą część - czegoś takiego "łesternowego" już dawno nie widziałem/czytałem - świetna książka...

PostWysłany: pn, 13 maja 2024 18:11:27 
Awatar użytkownika

marcela pisze:
„Droga” , Cormac McCarthy
Ta książka przypomniała mi klasyczny, arystotelesowski cel sztuki. Katharsis.
„Droga” to we mnie wywołała. Cieszę się, że nie oddałam jej w połowie do antykwariatu. Działa bardzo silnie na emocje – relacja ojciec-syn; i na wyobraźnię – jakby bezludne obrazy Hoppera przemalować na czarno-szaro.
Czekałam z wytęsknieniem na zakończenie. Tchnie mądrością i nadzieją. To właśnie te finalne obrazy przesłoniły popiół i szarość ciągnące się przez większość fabuły – na szczęście! Jestem na etapie rozkodowywania ostatniego akapitu. Kluczowego?
Opisy krajobrazu - poetycki język, jak obsydian.
McCarthy to moje osobiste odkrycie literackie – podejrzewam, że roku. Upłynie jednak sporo czasu, zanim sięgnę po coś następnego. Może „Suttree”?
Pierwotnie chciałam zacząć tego posta zdaniem: „to nie jest książka dla wrażliwych ludzi”, ale dochodzę do wniosku, że właśnie jest.

Przeczytałem. Pięknie to napisałaś i pod wszystkim się podpiszę. Zdecydowanie dla wrażliwych, tylko może nie o wrażliwych żołądkach ;-) Zresztą czy ja wiem? - te okropności (które na filmie - nie wiem zresztą jak to zrobili, nie widziałem - mogłyby być naturalistycznie nie do wytrzymania) są z jednej strony pokazane z jakiegoś (poetyckiego? apokaliptycznego?) oddalenia, a z drugiej pokazane przede wszystkim przez pryzmat tego, jak ojciec próbuje uchronić syna przed czym się da (!). I tym samym nas też trochę chroni, przynajmniej przed dosłowną obrzydliwością. W ogóle wszystko w tej powieści jest dla mnie przez pryzmat relacji ojca i syna, ona jest tu najważniejsza i dominująca nawet nad popiołem, szarością, błotem na drodze i strachem przed złymi ludźmi.

PostWysłany: wt, 28 stycznia 2025 00:31:50 
Awatar użytkownika

Kupiłem w końcu trylogię pogranicza. Jak je czytałem to myślałem, że muszę te książki zarekomendować synom jak dorosną...

A po śmierci Cormaca wydano w Polsce Stella Maris i Pasażera. Stellę czytam teraz...Z wcześniejszych już ładne parę lat mam Sutree, ale jeszcze poczeka...

PostWysłany: czw, 30 stycznia 2025 22:21:29 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
Przeczytałem. Pięknie to napisałaś i pod wszystkim się podpiszę.

Dziękuję, Crazy. Zapomniałam odnieść się wcześniej. Oj, już dużo czasu minęło, jak czytałam "Drogę". Choć dalej cenię tę powieść, to stałam się bardziej świadoma swojej wrażliwość, więc dziś możliwe, że ta fabuła byłaby dla mnie zbyt ciężkim kalibrem. Ale zakończenie wspaniałe!

Boanerges pisze:
Sutree

Wczesny Cormac. Grube tomiszcze, które przeczytałam na początku pandemii. W sam raz na moją dzisiejszą wrażliwość, bez makabry i grozy, ale "człowieczy los" jest silnie zaznaczony. Główny bohater włóczy się po mieście i okolicy, mieszka na barce nad rzeką, rzecz dzieje się w latach 50. w stanie Tennessee. Rzecz do niespiesznego czytania.

Co słychać u twoich kuzynów, centaura i jednorożca?

Charles Reznikoff

PostWysłany: pn, 03 lutego 2025 22:29:46 
Awatar użytkownika

W międzyczasie zeszłego roku próbowałem się też z Blood Meridianem i No Country For Old Men.

Ten pierwszy mnie zmógł i odłożyłem na inny czas. BARDZO gęsty język i gubiłem główną myśl. Kiedy wrócę do tej książki (co niewątpliwie planuję), będę musiał zacząć ją od nowa. Miałem wrażenie, że za cienki jestem z angielskiego, żeby to przeczytać :!: Może w jakąś obcą stronę ta jej trudność skręcała?

Natomiast z Krajem dla nie-starych ludzi mam pewien problem. Tym razem nie językowy - tę książkę czytało się łatwiej, niż dwie poprzednie, czytało się znakomicie. Jednak mi coś nie gra w samej historii. Nie przekonuje mnie, jakbym nie wiedział za bardzo po co ktoś mi to opowiada. Ten sam dokładnie problem miałem w filmie: niby znakomity i tak dalej, ale jakieś takie... o kim to właściwie jest? Nie pasuje mi w tym przypadku powieściowy pomysł na narrację, gdzie skaczemy między czwórką głównych bohaterów, bo traci to na intensywności, wydaje mi się. I nie powoduje jakiejś nowej jakości, o co zwykle chodzi w opowieściach z wieloma bohaterami - w coś się to układa. A tutaj mi się średnio układa, choć, powtórzę, doskonale czyta.

Tymczasem mam kolejnego Cormaca na stosiku, tym razem po polsku i tym razem bardzo późnego: Pasażera.

PostWysłany: sob, 15 lutego 2025 22:20:24 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
Tymczasem mam kolejnego Cormaca na stosiku, tym razem po polsku i tym razem bardzo późnego: Pasażera.

Jednakowoż.

marcela pisze:
Rzecz do niespiesznego czytania.

Się zrobi.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.