Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 09:32:35

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 470 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: pn, 21 października 2024 01:31:18 
Awatar użytkownika

Skąd: Hôtel Lambert / Rafał Gan Ganowicz Appreciation Society
arasek pisze:
Kometa rozczarowała mnie (…) miała być NAJJAŚNIEJSZA KOMETA TWOJEGO ŻYCIA, tere-fere.

No właśnie… ktoś, kto pisał o “najjaśniejszej” musiał być jakimś gimbusem, którego ominał 1997 rok i kometa Hale Boppa! To był dopiero mega czad!

Wszystkie prawdziwe ścieżki prowadzą przez Góry.

Zawsze mieć dojrzałe jagody do jedzenia i słoneczne miejsce pod sosną, żeby usiąść.

My gender pronoun is "His Majesty / Your Majesty".

PostWysłany: pn, 21 października 2024 18:56:44 
Awatar użytkownika

Tyler Durden pisze:
No właśnie… ktoś, kto pisał o “najjaśniejszej” musiał być jakimś gimbusem, którego ominał 1997 rok i kometa Hale Boppa! To był dopiero mega czad!

Ach, tak, rozwiałeś moje wątpliwości! Cały czas się zastanawiałam, czy mi się zdawało, czy naprawdę widziałam już kiedyś jakąś całkiem konkretną kometę. Zachodziłam w głowę, czy pamięć płata mi figle, bo naoglądałam się różnych zdjęć i filmów, czy faktycznie kiedyś coś takiego miało miejsce.

A o tej teraz wydaje mi się, że gdzieś pisali, że ma być najjaśniejsza od czasu komety West z 1976 roku. W 1976 roku miałam lat 1, więc nie mam szans pamiętać, nawet, gdybym ją widziała.
Wychodzi na to, że komety to po prostu stworzenia nieprzewidywalne i dopiero, kiedy się zjawią, można się przekonać, jakie są naprawdę.

Mnie jednak ta ucieszyła. Oczywiście, to jest zawód, że w zasadzie nie dało się jej podziwiać gołym okiem, ale kiedy zobaczyłam ją razem z ogonkiem na swoim własnym zdjęciu, poczułam się tak, jakbym ją widziała bez zdjęcia i właśnie taką ją zapamiętam... :)

PostWysłany: pt, 24 stycznia 2025 22:17:24 
Awatar użytkownika

Teraz jest fajny okres, kiedy w jednym czasie można zaobserwować na niebie (prawie?) wszystkie planety naszego układu. Dziś widziałam Wenus i Saturna, a potem Jowisza i Marsa, a mapa nieba mówiła, że w pobliżu dwóch pierwszych gdzieś jest Neptun, a w pobliżu dwóch ostatnich - Uran. Tych już jednak nie widziałam, ponoć nie da się ich zobaczyć gołym okiem. Merkury również ma wkrótce dołączyć do tego zestawu (albo może już dołączył, ale nie udało mi się ustalić jego położenia).

PostWysłany: ndz, 26 stycznia 2025 18:59:51 
Awatar użytkownika

Tak, też oglądam gdy są pogodne noce. Szczególnie Mars teraz pięknie się prezentuje (w Bliźniętach, więc tworzy malowniczy trójkąt z Kastorem i Polluxem).
Uran teoretycznie jest widoczny gołym okiem w najlepszych okresach, ale ale to naprawdę rarytas go zobaczyć, trzeba by jechać w jakieś Bieszczady chyba. Z terenu miast i w promieniu 30 km od nich to mission impossible.
Merkury zacznie być lepiej widoczny w marcu - ósmego będzie miał największą elongację i randkę z Wenus (będzie ich dzielić tyko 5 stopni kątowych).

PostWysłany: ndz, 26 stycznia 2025 22:51:51 
Awatar użytkownika

arasek pisze:
Tak, też oglądam gdy są pogodne noce. Szczególnie Mars teraz pięknie się prezentuje (w Bliźniętach, więc tworzy malowniczy trójkąt z Kastorem i Polluxem).

O, to fakt! Ale z drugiej strony jakiś taki blady on coś ostatnio, nie? Pamiętam, że nieraz bywałam pod wrażeniem jego koloru, że on taki faktycznie czerwony, a teraz ma odcień ledwo nieco bardziej pomarańczowy, niż jego towarszysze obok.

PostWysłany: pn, 27 stycznia 2025 00:26:48 
Awatar użytkownika

To zdaje się może wynikać z warunków na powierzchni, z moich obserwacji wynika, że czasem lepiej widać detale, czasem gorzej, co jest spowodowane na przykład burzami piaskowymi. ;) I z tego mogą wynikać zmiany kolorów. ;)

Mój kanał na YouTube, czyli klejenie modeli, ale nie tylko. :wink:

PostWysłany: pn, 27 stycznia 2025 10:44:15 
Awatar użytkownika

A, możliwe. :) A to Ty prowadzisz jakieś bliższe obserwacje? Korzystasz z jakiegoś sprzętu, ltóry pozwala dostrzec detale? Powiedz coś więcej. :)

PostWysłany: pn, 27 stycznia 2025 11:33:41 
Awatar użytkownika

Jak znam Juliusza to sam skonstruował 30 cm teleskop, a w ogóle to jest tajnym współpracownikiem NASA :faja:

PostWysłany: pn, 27 stycznia 2025 15:40:24 
Awatar użytkownika

...i Lenina :mrgreen:

PostWysłany: wt, 28 stycznia 2025 23:01:45 
Awatar użytkownika

arasek pisze:
Jak znam Juliusza to sam skonstruował 30 cm teleskop, a w ogóle to jest tajnym współpracownikiem NASA :faja:

Nie skonstruował, ale trochę prawdy w tym jest. Tylko w tym ostatnim to jest odwrotnie, ale to szczegół ;)

antiwitek pisze:
...i Lenina :mrgreen:

To złożona kwestia teologiczna. Jeśli Lenin skorzystał z Miłosierdzia Bożego i jednak jest w niebie, to może i tak być? ;)

Dobra, to tu dwa zdjęcia, może to i tajne :D Ale i żeby było jasne, te różnice w jakości to jednak głównie kwestia atmosfery i obróbki, choć faktycznie, nie tylko. ;) Zdjęcia sprzed jakichś czterech lat, jak widać. ;)

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostWysłany: śr, 29 stycznia 2025 11:21:20 
Awatar użytkownika

Ale czad! :D

jpl pisze:
Tylko w tym ostatnim to jest odwrotnie, ale to szczegół

Ho ho, brzmi grubo! :D A tak cicho siedziałeś, Szara Eminencjo. Powinniśmy się bać Ciebie i tego, kim jesteś? :wink:

PostWysłany: śr, 29 stycznia 2025 17:22:10 
Awatar użytkownika

Nie wiem. :D Wiesz, NASA publikuje całą masę materiałów, więc współpracuje z każdym kto chętny w ten sposób, więc... :D

PostWysłany: śr, 29 stycznia 2025 18:08:57 
Awatar użytkownika

A więc to tak... No dobra, nie ujawniajmy tajnych szczegółów! :wink: :D

A tymczasem dziś miałam nadzieję, że zobaczę, jak ISS przelatuje koło Wenus i guzik... chmury zniweczyły całą zabawę. :(

PostWysłany: pt, 31 stycznia 2025 18:47:43 
Awatar użytkownika

Fengari pisze:
A tymczasem dziś miałam nadzieję, że zobaczę, jak ISS przelatuje koło Wenus i guzik... chmury zniweczyły całą zabawę. :(

Za to dziś się udało. :)

ISS jednak mało efektowna, starlinki dużo lepsze. :wink: Nawet ta biedna kometa była lepsza, bo choć niewidoczna właściwie gołym okiem, to chociaż na zdjęciu fajnie wyszła. A ISS, owszem, widoczna bez problemu, ale jednak to taka mała kropka, blada w porównaniu z różnymi samolotami, które też tam latały nieopodal, sfilmować się nie dała, bo za mała, a na zdjęciu ją mam, ale za parę lat nawet nie będę pamiętać, co to. Ot, gwiazdka jakaś.

No i nie leciała już tak blisko Wenus, jak przedwczoraj, tylko raczej między Księżycem a Saturnem. Księżyc swoją drogą dziś śliczny, taki cieniutki rogalik. :) I to właśnie on w zestawieniu z powyższymi planetami stanowi największą atrakcję dzisiejszego nieba. :)

PostWysłany: czw, 20 lutego 2025 10:15:56 
Awatar użytkownika

No a ja jechałem we wtorek wieczorem przez Komorniki tuż obok miejsca gdzie pieprznął kilka godzin później fragment rakiety SpaceX. To jest tuż przy granicy z Poznaniem, niedaleko autostrady. Mają Komorniki swoje pięć minut w mediach i to dzięki kosmosowi :D

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 470 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.