Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 11:04:14

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 340 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23
Autor Wiadomość
PostWysłany: śr, 18 września 2024 08:29:19 
Awatar użytkownika

Tu zupełna zgoda. Przy całym szacunku dla no nie wiem - Rejestracji czy KSU - Dezerter wybijał się tekstowo zdecydowanie! Może jedynie Processs czasem zbliżał się do tego poziomu (o Armii nie mówię, bo to zupełnie inne trzy bajki).
O poezji śpiewanej w "Jesteśmy..." pisałem w kontekście całościowego anturażu - niemal akustyczny klimat, melancholia wykonawcza, puste schronisko w Bieszczadach jesienią :wink:

No i fakt - jakoś tego zabrakło potem, dla mnie już nawet "Blasfemia" jest słabą płytą (choć tu zarzut dotyczy jeszcze głównie muzyki).

PostWysłany: śr, 18 września 2024 09:48:01 
Awatar użytkownika

Cytat:
O poezji śpiewanej w "Jesteśmy..." pisałem w kontekście całościowego anturażu - niemal akustyczny klimat, melancholia wykonawcza, puste schronisko w Bieszczadach jesienią :wink:

Tak, tak. Nie polemizuję z tym - po prostu popłynąłem na fali luźnej rozkminy :D

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: śr, 18 września 2024 12:42:12 
Awatar użytkownika

arasek pisze:
"Blasfemia" jest słabą płytą (choć tu zarzut dotyczy jeszcze głównie muzyki)

Słaby to jest Salvador, Blasfemia super! :mrgreen:

PostWysłany: czw, 19 września 2024 18:03:13 
Awatar użytkownika

Pamiętam koncert, na którym "Salvador" mnie porwał, pamiętam też, że i z nagrania mi się podobał (również jako "Jugosławia" z Nosowską). Ale kurczę, ostatnio jak zacząłem słuchać, to to połączenie obrazów z tekstu z muzyką "ska" okazało się dla mnie nie do przyjęcia. Rozumiem, że groteska i tak dalej, ale po prostu nie mogłem i przeskoczyłem dalej.

Natomiast "Blasfemia"... :)

PostWysłany: czw, 19 września 2024 20:38:11 
Awatar użytkownika

A ja dodam jeszcze, że zanim Jarocin '84 ukazał się oficjalnie, to długo znałem bootlegowa wersję, która zaczynala się od tego, że z niebytu wyłania się "Nienawisc i Wojna" (śpiewane ZAJEBISCIE przez Robala i Skandala w niechlujnym dwugłosie przez całe zwrotki) od słów "...w każdą niedzielę czterej pancerni w kolejnym odcinku powracają wierni, co dzień po "Dzienniku" klęski i zwycięstwa, desantynaoloty i obrazy męstwa". Super to było, dlatego wersja płytowa aż tak mnie nie porwała.

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: sob, 21 września 2024 13:57:08 
Awatar użytkownika

Chcę powiedzieć, że najprawdopodobniej piszecie tu świetne rzeczy. Byłaby to dla mnie zapewne równie świetna okazja, żeby nadrobić dezerterowe braki, które są znaczne. Tylko cholera, zupełnie nie mam teraz przekonania, że chcę słuchać akurat takiej muzyki :-(

PostWysłany: ndz, 22 lutego 2026 21:40:38 
Awatar użytkownika

Nie słyszałem jeszcze nowej płyty Dezertera, ale okładka jest, moim zdaniem, najgorsza w historii :) . Może nie tak zła jak "Tetris" Ziyo, ale...

PostWysłany: pn, 23 lutego 2026 12:08:42 
Awatar użytkownika

Aż sobie obejrzałem to Ziyo. WTF??! :lol:

Dezerter jednak poziom wyżej, chociaż ta dosłowność faktycznie namolna.

PostWysłany: pn, 23 lutego 2026 18:37:50 
Awatar użytkownika

Ja niestety trochę słuchałem. Muszę powiedzieć, że nie mogę znieść Dezertera bez pewnego elementu szaleństwa, pure fuckin" armagedon, a mam wrażenie, że już od lat zero tego zostało. Gdzie te czasy gdy Robal walił najdziwniejsze dysonanse?

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: śr, 11 marca 2026 19:54:08 
Awatar użytkownika

Czytam sobie książkę "Dziki Wschód: transformacja po polsku 1986 - 1993" Michał Przeperski (nie muszę chyba wyjaśniać o czym jest ta książka) i jakoś siłą rzeczy, poczułem - przy opisach totalnego rozkładu państwa polskiego na podstawowym poziomie w późnej osiemdziesionie - że najodpowiedniejszym soundtrackiem do tej lektury jest "Kolaboracja" Dezertera. To było instynktowne, nie do końca przemyślane, po prostu jakaś taka potrzeba z głębi serca. Ale potem sobie pomyślałem, że tak, gdybym miał komuś opisać zjawiska społeczno-gospodarczo-historyczne w Polsce drugiej połowy lat 80, poziom paraliżu państwa, kryzysu, apatii, i miałbym wybrać jakieś dzieło sztuki, które to opisuje, tak żeby ta osoba poczuła i skumała, obojętnie czy film czy książkę, czy Kieślowskiego czy Konwickiego, to uważam, że zupełnie poważnie i świadomie, wybrałbym wczesnego Dezertera jako jeden z mocniejszych, bystrzejszych (oni tam nie zawsze mają oczywiste obserwacje!) i najbardziej dobitnych głosów w tej sprawie w całej polskiej kulturze swojej epoki 8-)

...swoją drogą te ingerencje cenzury w pierwszym wydaniu, to jest jakiś meta poziom. Płyta o konkretnej rzeczywistości, konkretnym czasie i miejscu na ziemi, bardzo krytycznie według pewnych zjawisk nastawiona - i te zjawiska (i konkretni ludzie je tworzący i reprezentujący) faktycznie okazują się tak brutalne, że nawet dosłownie wdzierają się na ten album i zagłuszają na nim wyrazy. W pewnym sensie decyzja Dezertera, żeby rozwiązać sprawy z cenzurą w ten sposób, to jest jedna z bardziej punkowych rzeczy w historii światowego punku.

FORZA NAPOLI SEMPRE!

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 340 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23

Strefa czasowa UTC+1godz.