Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 13:55:00

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 691 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: pn, 02 września 2024 17:21:38 
Awatar użytkownika

Rozważałem, bo raz miałem do czynienia z takim, co nawet jęzor wywalił. Ale jeśli tak tu było, to ten zagrał bardzo przekonująco :) .

PostWysłany: wt, 03 września 2024 19:56:13 
Awatar użytkownika

Latarnię dziś widziałam.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostWysłany: czw, 05 września 2024 01:43:29 
Awatar użytkownika

Jej, super! ;)

Mój kanał na YouTube, czyli klejenie modeli, ale nie tylko. :wink:

PostWysłany: ndz, 08 września 2024 19:05:48 
Awatar użytkownika

1. Hektolitry kwadratowe jabłek.
Jechałem dziś samochodem w okolicach miejscowości Góra Kalwaria - Warka - Grójec i tam jest mnóstwo sadów, ale takiego mnóstwa to się nie spodziewałem. Kilometry i kilometry drogi wzdłuż której po horyzont ciągną się drzewa uginające się pod wielkimi, kolorowymi jabłkami. Zrobił mi się na nie duży apetyt; ale dlaczego one ciągle takie drogie?

2. Pana z ryżem na głowie.
Wczoraj zaś jechałem tramwajem i był ten pan. Umaszczenie skóry i rysy twarzy wskazywały na pochodzenie hinduskie, włosy miał mocne i czarne, i gdy stałem nad nim, widziałem w tych włosach liczne ziarenka ryżu. Stworzyliśmy kilka hipotez - a Wy jak myślicie, czemu tam były?

PostWysłany: ndz, 08 września 2024 20:44:05 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
jak myślicie, czemu tam były?

1. Dostał rykoszetem na ślubie - bardziej prawdopodobne.
2. Pomyliłeś się i to były okazałe gnidy - bardziej legendogenne.

PostWysłany: pn, 09 września 2024 15:33:55 
Awatar użytkownika

odpowiedź 2 odpada, to był na pewno ryż

odpowiedź 1 oczywiście braliśmy pod uwagę (i z podobnych: pan pracuje w jakiejś kuchni, spadła półka, rozsypał się mu ryż na głowe, nie udało się wszystkiego wyczesać)

Natomiast najbardziej zafrapowała mnie inna możliwość: może tak, jak się wkłada ryż do soli, żeby chłonęla wilgoć, można też posypać sobie ryżem na głowę i on by też chłonął wilgoć? W obecnych warunkach klimatycznych mogłoby to być wspaniałe udogodnienie! Tylko niestety w moich włosach nic by się nie trzymało, ale u tego pana, kto wie?

PostWysłany: pn, 09 września 2024 15:40:52 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
to był na pewno ryż

Mobilny. 8-)

PostWysłany: pn, 09 września 2024 21:20:30 
Awatar użytkownika

Ten pan z ryżem to nie wiem, może gdzieś jest taka moda teraz?

Natomiast ciekawi mnie to:
Crazy pisze:
Jechałem dziś samochodem w okolicach miejscowości Góra Kalwaria - Warka - Grójec i tam jest mnóstwo sadów

A czy te sady są gdzieś na trasie pociągu do Warki? Można w ten sposób do nich dotrzeć?
Od dawna ciekawi mnie, gdzie w okolicach Warszawy są jakieś duże sady, chcę wybrać się do nich wiosną, jak będą kwitły!

PostWysłany: wt, 10 września 2024 20:21:23 
Awatar użytkownika

Nie wiem. Jak się jeździ samochodem, to poczucie odległości się wypacza. Oczywiście to wszystko jest "gdzieś tam", ale czy w okolicy pociągu, czy jednak kilkanaście kilometrów od niego? Kiedy jechaliśmy, miałem wrażenie, że te sady są wszędzie! Więc możliwe, że i pociąg jedzie wzdłuż nich.

PostWysłany: śr, 11 września 2024 09:02:40 
Awatar użytkownika

Znalazłem coś takiego o ryżu:

O mężczyźnie, który hoduje ryż na głowie reportaż zrobiła jedna z indyjskich stacji telewizyjnych. Historię szybko podłapał TikTok, a lokalny asceta, o którym nikt do tej pory nie słyszał, stał się światową gwiazdą! Jak się okazuje, Hindus ma ciekawy system dbania o ryż na swojej głowie. Kiedy czuje, że skóra jego głowy wysycha, wtedy natychmiastowo ją podlewa, stymulując wzrost nasion ryżu.

Mężczyzna traktuje uprawę ryżu jako medytację. Nauczył się nawet spać na siedząco, aby nie przeszkadzać we wzroście rośliny. Kiedy przychodzi pora zbiorów, asceta przygotowuje z ryżu posiłek dla całej wioski. Niektórzy próbowali oferować mu zapłatę, ale mężczyzna stanowczo odmawia, twierdząc, że nie robi tego dla pieniędzy i sławy. Na wywiad ze stacją zgodził się tylko po to, aby promować, jak on to określił "zdrowy styl życia".

Najbardziej szokujący moment wywiadu miał miejsce, kiedy reporter poprosił ascetę o odsłonięcie turbanu. Wśród pofarbowanych na rudo włosów wiły się korzenie ryżu! Mężczyzna uprawia ryż w ten sposób już od 4 lat i twierdzi, że oprócz dyskomfortu, kiedy korzenie zaczepiają o jego głowę, nie czuje żadnego bólu.

może to był jakiś naśladowca we wstępnej fazie?

PostWysłany: śr, 11 września 2024 10:04:29 
Awatar użytkownika

Fengari pisze:
Od dawna ciekawi mnie, gdzie w okolicach Warszawy są jakieś duże sady, chcę wybrać się do nich wiosną, jak będą kwitły!

Na pewno są w okolicach Sochaczewa, przy trasie Sochaczew - Łowicz. Sadów jest tam bardzo dużo, zwłaszcza jak się odbije od głównej drogi. Czasami nawigacja prowadziła mnie tamtędy, gdy jechałem na Wrocław, Łódź czy Częstochowę.

PostWysłany: czw, 12 września 2024 15:25:55 
Awatar użytkownika

Co do ryżu, to wiem, że niektóre ceremonie buddyjskie wiążą się z obrzucaniem ryżem, więc może to właśnie był rezultat takiej ceremonii? ;)

Mój kanał na YouTube, czyli klejenie modeli, ale nie tylko. :wink:

PostWysłany: czw, 12 września 2024 20:10:07 
Awatar użytkownika

Crazy, Gravi, dzięki za info, może uda mi się zrobić wiosną wycieczkę w któryś z tych rejonów. :)

Aras, rany, co za historia! Facet musi mieć wielki łeb, żeby wykarmić z tej uprawy całą wioskę. Ale swoją drogą jest to tak obrzydliwe, że mi się cofa! :zygi:

PostWysłany: ndz, 29 września 2024 16:54:13 
Awatar użytkownika

Wczoraj i dziś widziałem bodaj sześć osób w wełnianych czapkach. Uznałem to za na tyle osobliwe, by wpisać w ten wątek.

PostWysłany: pn, 30 września 2024 10:03:40 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
Wczoraj i dziś widziałem bodaj sześć osób w wełnianych czapkach. Uznałem to za na tyle osobliwe, by wpisać w ten wątek.

Całe szczęście,że ja przedwczoraj (czyli wg Twojego punktu pomiarowego "wczoraj") i dzisiaj (czyli wg Twojego punktu pomiarowego "jutro"), byłem w akrylowej, a nie wełnianej, bo podbił bym Ci statystyki i uczynił je jeszcze bardziej "osobliwymi". :D

Prawdziwie osobliwe jest jednak to, że ktoś, kto na własnej skórze przeżył lata 90te, eksplozję grunge, modę na nowojorski HC spod znaku Biohazard i hiphopową rewolucję, uznaje 30 lat później noszenie wełnianych czapek na przełomie września i października za coś osobliwego. :D

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 691 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.