Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 09:28:28

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 676 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 42, 43, 44, 45, 46  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: wt, 20 sierpnia 2024 13:01:30 
Awatar użytkownika

Miałem ostatnio bardzo dziwne doświadczenie.

Jechałem busem umęczony upałem - nie bardzo wiedziałem czym sobie umilić podróż. Wybór był dość szokujący dla mnie samego, ale też - widzę to wyraźnie - nie do końca przypadkowy. Włączyłem płytę "Zoolook". Ale z takim nastawieniem, że ok, jak coś, to zaraz wyłączę. Tymczasem wpadłem po uszy, wysłuchałem jej z uwagą i przejęciem. Ja, który prawie od zawsze olewam Żara, który generalnie gardzę dodawaniem elektroniki i samplowaniem, tutaj byłem bezradny.

Owszem, miałem wcześniej do czynienia z tym albumem. Ale było to ponad 30 lat temu - kasetę pożyczyła mi dziewczyna, z którą miałem wtedy jakieś romantyczne sprawy, dlatego posłuchałem jej z uwagą. I zostało mi we łbie jakieś pozytywne w sumie wrażenie, zwłaszcza odnośnie początku, pierwszej połowy powiedzmy. Ale w życiu bym się nie spodziewał, że okaże się, że pamiętam WSZYŚCIUTKO. I że tak mi siądzie.

Przy okazji sprawdziłem na wiki opis, i tu miałem kolejne zdziwienie, bo i Marcus Miller i Adrian Belew, i nawet Laurie Anderson. A najlepsze, że pomyślałem: "ok, dla mnie to jest kwintesencja osiemdziesiony i najlepszy album w tej kategorii".

Tego zamierzam się trzymać, a może nawet kupię sobie kompakt :) .

PostWysłany: wt, 20 sierpnia 2024 13:05:10 
Awatar użytkownika

antiwitek pisze:
Wybór był dość szokujący dla mnie samego

Ciekawe, czy miałeś minę, jak docent Furman ;-)

Bardzo fajnie, że tak Cię ta płyta zaskoczyła.

PostWysłany: wt, 20 sierpnia 2024 13:16:36 
Awatar użytkownika

To jest takie rozdwojenie i dezintegracja osobowości, trochę jak z "Bez limitu" 2 Plus 1. Ale obie płyty są dla mnie ważne i poruszają coś, co rzadko się rusza w mym wnętrzu.

A czy przypomniałeś już sobie stronę drugą? :)

PostWysłany: wt, 20 sierpnia 2024 13:42:59 
Awatar użytkownika

Dobrze, że odświeżyłeś ten wątek. Ja np. dzisiaj w busie miałem krótką, ale upojną sesję z Billym Idolem. Najpierw posłuchałem "White Wedding" i "Rebel Yell", potem "White Wedding" i "Rebel Yell", a na koniec "White Wedding" i "Rebel Yell". Wspaniałe numery :aniolek:

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: sob, 24 sierpnia 2024 09:17:38 
Awatar użytkownika

No, Billy nagrał najlepszą wersję "LA Woman" :mrgreen: .

antiwitek pisze:
może nawet kupię sobie kompakt

Poszukałem w używkach i trafiłem na erefenowskie wydanie z 1984 roku. Kurtka na wacie, jaki to jest cichy cd - porównanie z współczesnymi standardami szokujące. Trzeba pamiętać, żeby ściszyć sprzęt przed odpaleniem następnej płyty!

Ale brzmi naprawdę wdechowo. A dodając fakt, że "Ethnicolor" odezwał się w mej duszy przejmująco, kiedy przedwczoraj kontemplowałem piękny beskidzki zachód słońca, to mogę powiedzieć, że jestem zadowolony zza kupu. Dobrze zainwestowane pięć dych :P .

PostWysłany: sob, 24 sierpnia 2024 20:15:08 
Awatar użytkownika

Czad. Jak kiedyś trafię do Krasnego, to musimy razem posłuchać! Tym bardziej, że drugą stroną kiedyś sobie przypominałem, ale nadal budzi moje wątpliwości.

PostWysłany: sob, 24 sierpnia 2024 20:52:09 
Awatar użytkownika

Tam trafiają się melodyjki. Ale tak, warto by obadać to wspólnie. Zapraszam :) .

PostWysłany: ndz, 20 kwietnia 2025 22:09:36 
Awatar użytkownika

Obejrzałem na netfliksie rewelacyjny dokument pt. The Greatest Night In Pop - o tym, jak powstała, ale przede wszystkim: jak była nagrywana piosenka We Are The World. Nie umiem ocenić, jak odebrałby ten film ktoś, kto nie lubi piosenki, a wiem, że jest tu trochę takich. Dla mnie zawsze to była piosenka z mojego "top of the pop", a tak się złożyło, że w ostatnich latach nawet w tej kategorii jeszcze awansowała. Ale wydaje mi się, że to rzecz drugorzędna. Sama historia jest kapitalna, a piosenka nie pcha się na pierwszy plan, raczej krótkie przebitki, urwane tejki - bo to najbardziej rzecz o tym, jak nieprawdopodobnym przedsięwzięciem logistycznym było jej nagranie, zebranie tej masy supergwiazd w jednym czasie i miejscu, żeby wbrew logice i zwyczajom zebrali się wszyscy razem i śpiewali do wspólnych mikrofonów, patrząc się na siebie i słuchając. I, jak to ktoś ironicznie mówi, zachowując jak klasa w przedszkolu czy szkole. W tym aspekcie na największego geniusza wychodzi Quincy Jones, który nie tylko odebrał od Lionela i Michaela kompozycję i zrobił z niej utwór, ale przede wszystkim stał się w sposób jednoznaczny reżyserem przedsięwzięcia.
Mi poleciła elsea chyba jeszcze w wakacje i potrzebny był świąteczno-wiosenny wieczór, żebym się do tego wziął.
Polecam w najwyższym stopniu!

PostWysłany: wt, 13 maja 2025 11:41:23 
Awatar użytkownika

na marginesie głosowania przy FNS odkrywam kompletnie nieznany mi moment historii kapeli, gdy już nie było Pałuchy, a oni grali całkiem porządną muzykę rockową z mocnymi wpływami The Cure

phpBB [video]

phpBB [video]

- Z pańskim forum jest wszystko w porządku.

PostWysłany: wt, 13 maja 2025 15:06:44 
Awatar użytkownika

:) Były w Trójce na Liście.

PostWysłany: wt, 13 maja 2025 17:42:39 
Awatar użytkownika

tak, stąd w ogóle wpadłem na ich trop - ale to musiał być moment, kiedy nie słuchałem listy akurat, miewałem takie przerwy

PostWysłany: wt, 13 maja 2025 18:24:38 
Awatar użytkownika

Inna rzecz, że nie były ani specjalnie długo, ani specjalnie wysoko.
Dzięki za przypomnienie. To chyba faktycznie był ich najlepszy okres.

PostWysłany: śr, 14 maja 2025 07:11:54 
Awatar użytkownika

To przejście od Pałuchy do bez-Pałuchy było jednak artystycznie dużo bardziej płynne niż się to przedstawia. Album z Pałuchą był już dużo bardziej uładzony niż wczesne demówki, luźne nagrywki i koncerty z Pałuchą, a pierwsze nagrania bez Pałuchy jeszcze nie były takie dalekie od pierwszego albumu. Jaca miał w tamtym czasie zespół Furmanka i tam jest nawet jeden numer, który korzysta z tej samej melodii, co jeden z tych dwóch, które Budyń zalinkował.

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: śr, 14 maja 2025 09:53:21 
Awatar użytkownika

no ja tu dodam, że w odbiorze części kawałków z pierwszej płyty przeszkadza mi, że znam dużo lepsze wersje koncertowe. Ot, choćby takie "Lubię grać muzykę" zyskiwało dodatkowe piętro bezczelności i absurdu, gdy zamiast "aiiiaaaa" było "ajli ajla".

PostWysłany: czw, 15 maja 2025 18:03:00 
Awatar użytkownika

Skąd: Hôtel Lambert / Rafał Gan Ganowicz Appreciation Society
Kompletny odjazd… na podwójnym przyspieszeniu kopie jeszcze mocniej;

phpBB [video]

Wszystkie prawdziwe ścieżki prowadzą przez Góry.

Zawsze mieć dojrzałe jagody do jedzenia i słoneczne miejsce pod sosną, żeby usiąść.

My gender pronoun is "His Majesty / Your Majesty".

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 676 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 42, 43, 44, 45, 46  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.