Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 09:26:32

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1497 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 96, 97, 98, 99, 100  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: LUXTORPEDA
PostWysłany: śr, 06 grudnia 2023 18:22:49 
Awatar użytkownika

Fajnie wyszły te wersję akustyczne. Na pewno bardziej podoba mi się niż Elektroluxtorpeda. Kupiłbym chętnie płytę z takimi autocoverami. Chociaż Litza wokalnie wydaje się być trochę zagubiony ;)

PostWysłany: ndz, 24 marca 2024 12:08:14 
Awatar użytkownika

Quilombo pisze:
Fajnie wyszły te wersję akustyczne.

Jeszcze fajniej wyszły na pierwszej części trasy akustycznej.
Bardzo fajnie słyszalny Hans, i tak naprawdę to jego partie wokalne docierają na tych kawałkach w sposób wyjątkowy. Bardzo dużo dzieje się muzycznie (i rytmika i zmiana instrumentów na te akustyczne - także akustyczny bas) - tutaj ten skład ma jeszcze naprawdę dużo do zaprezentowania. I wcale nie brzmi jak uboższa o instrumenty dente wersja akustycznego 2TM2,3...
Na trasie i sklepie sprzedawana jest epka-live - > nazwana jakby bootlegiem płytka:
https://luxtorpedasklep.pl/pl/p/LUXTORP ... I-LIVE/386
(sztuk jest tylko 2024, każda numerowana) - więc warto się zaopatrzyć w oczekiwaniu na pełnometrażowy live z trasy, bo też brzmi on świetnie (mam wrażenie, że na tych jesienno-zimowych koncertach aż tak dobrze nie było, albo może koncert w Lublinie nie był tym najlepszym.
Postaram się parę dźwięków wraz z obrazem wrzucić w najbliższych dniach.

PostWysłany: pn, 25 marca 2024 10:00:52 
Awatar użytkownika

Odnotuję tylko kronikarsko, że z końcem roku aplikacja Luxtopreda została wyłączona. Co napawa mnie pewnym smutkiem i żalem, bo był moment że było to kapitalne źródło wiadomości. A na to miejsce wskoczył skasowany przed laty fanpage Luxtorpedy. Prowadzony zresztą dość dobrze - ciekaw jestem, czy jest od tego ktoś zatrudniony specjalnie, czy tylko doradza... Podejrzewam też, że zasięgi większe.

PostWysłany: pn, 25 marca 2024 12:05:05 
Awatar użytkownika

grawson pisze:
ciekaw jestem, czy jest od tego ktoś zatrudniony specjalnie, czy tylko doradza...

Zakładam, że menadżer, ale w społecznościowych kontach też przejął pałeczkę swego czasu Krzyżyk, więc możliwe, że to jest tak prowadzone...

PostWysłany: wt, 16 kwietnia 2024 20:39:40 
Awatar użytkownika

grawson pisze:
Odnotuję tylko kronikarsko, że z końcem roku aplikacja Luxtopreda została wyłączona

Przy mojej ogromnej sympatii do Luxtorpedy, to tych ruchów nie pojmuję. Fb tak, potem fb nie. Potem tylko Fb zespołu, potem nie. Tylko forum. Potem forum nie bo apka. Teraz apka już nie. To może fb znowu tak? Albo insta? No bo luxinfo już było tak a potem nie. Wie., że to upraszczam o może nawet trochę złośliwie ale to takie trochę zniechęcające do "bycia na bieżąco".

PostWysłany: wt, 16 kwietnia 2024 21:02:41 
Awatar użytkownika

Ja już od dawna nie jestem na bieżąco. Ale na koncert bym pojechał.

PostWysłany: wt, 03 grudnia 2024 16:58:10 
Awatar użytkownika

Tak trochę z zaskoczenia, wyszła solidna akustyczno-koncertowa płyta Luxtorpedy:
https://luxtorpedasklep.pl/pl/p/LUXTORP ... TWOJ.-/420
Płyta przybyła do mnie w niedzielę (1.12.2024) - i już słychać, że jest dużo melodii i szeroko pojętej muzyki. Lubię te akustyczne wersje, zwłaszcza, że zmierzyli się z tymi tekstami ponownie, a większość kawałków, to jakby zupełnie nowe rzeczy (muzycznie), co jednak przekłada się na akcenty w tekstach... nie brakuje dystansu twórców do tego co robią, więc nie ma tu przytłoczenia dosyć ciężką treścią...

PostWysłany: wt, 17 grudnia 2024 23:40:39 
Awatar użytkownika

Przesłuchałem tę nową płytę. Wersji akustycznych w ogóle nie znałem, więc nie wiedziałem czego się spodziewać. Wyszło całkiem nieźle. Fajnie, że jest dużo starych utworów, które moim zdaniem są zdecydowanie najlepsze.
Zgadzam się ze Smokiem, że dużo zyskały na tym teksty - prawie poezja śpiewana z tego wyszła. :lol:

PostWysłany: wt, 20 maja 2025 10:56:35 
Awatar użytkownika

Bardzo mi się podoba Luxtorpeda akustycznie - dopiero w tym wydaniu słychać ile melodii jest w tych piosenkach. Postaram się to ująć w większą formę, bo mam tu swoje ogólne przemyślenia

PostWysłany: wt, 20 maja 2025 20:42:23 
Awatar użytkownika

A mi właśnie nie podchodzi. Nawet się zdziwiłem, bo wydawało mi się, że mogę być "klientem" na takie wersje, tymczasem nie budzą mojego zainteresowania. Jak tylko gruchną i jest czad, nóżka chodzi, głowa się kiwa i hairy latają. I całkiem regularnie sobie jakąś płytę odpalam. A tu jakoś tak bez życia.

PostWysłany: czw, 22 maja 2025 17:38:30 
Awatar użytkownika

Poczekaj, aż będziesz po 50tce :)

PostWysłany: czw, 22 maja 2025 18:03:28 
Awatar użytkownika

Wracając do tematu. Piosenka to tekst i muzyka. Nie jestem w stanie oderwać tej muzyki od tekstu. A teksty z kolei mówią mi o doświadczeniach mężczyzny jako męża czy ojca. Takiego, który zmaga się z swoimi słabościami, trudnościami, błędami, goryczą porażki, wiekiem itp. Nie wiem jak to jest, że dopiero teraz jest dla mnie takie wyraźne. To pierwszy taki kamień. Słuchając tych tekstów w wersji akustycznej wreszcie je słyszę, a nawet zaczynam rozumieć, jak np. Sęk, czy Krew z krwi.

Lubię też jak muzycy w wersji koncertowej odchodzą od wersji płytowej. Tu jest więcej grania akordami, jakiś harmonii między gitarami. Bardzo to lubię. To samo pamiętam z akustycznego 2Tm2,3. Pojawiają się jakieś wokalizy, sola, zapomniane/zmienione teksty. Słowem wszystko to, co daje życie w muzyce. Trochę szkoda mi, że mniej więcej od Gimlego jest gładko. Brakuje mi konferansjerki Licy z koncertów. Więcej solowego grania.

No i Sęk jakoś trafia w moje serce i wzrusza.

Jeszcze taka refleksja. W traidzie ciało-psychika-duch, teksty Luxów są dla mnie bliżej diadzie ciało-psychika, odskakują czasem w ducha. Jak właśnie w Sęku - sęk w tym, przytulić się do drzewa i umierać razem z nim.

PostWysłany: śr, 29 października 2025 19:26:01 
Awatar użytkownika

Luxtorpeda zapowiada nowy, siódmy studyjny album pt. "Katapulta". Premiera jeszcze w tym roku a konkretnie jutro, w grudniu, po południu. Ujawniono już projekt okładki oraz tracklistę:

1. Stereo
2. Mowa tratwa
3. Maszynka do mięsa
4. Wejście ćwoka
5. Tak bar
6. Lubię się
7. Dobry człowiek
8. Gdzieś w nas
9. Mini kiwi
10. Barabasz

PostWysłany: śr, 19 listopada 2025 12:20:54 
Awatar użytkownika

phpBB [video]

PostWysłany: śr, 19 listopada 2025 13:33:43 
Awatar użytkownika

Smok pisze:
[video]

Numer mi nie podchodzi, ale klip - współpraca z Adamem Szulcem wyciąga mi banana na twarz.
A skrzyżowanie pałeczek Szulc vs Krzyżyk to jest już mega level frajdy.
Pomyślcie jakby na jednym koncercie zagrali Respect i Deliverance.
Ojoj!
edit: a właśnie, gdzie w sieci znaleźć ślady tego wczesnego Krzyżykowego bębnienia? Miałem kasetę przegrywaną od pilaków ale to dawno i nieprawda...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1497 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 96, 97, 98, 99, 100  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.