Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 09:27:50

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 579 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 35, 36, 37, 38, 39  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: wt, 28 marca 2023 11:19:56 
Awatar użytkownika

Studyjna chyba nie. Może z jakiejś koncertówki?

PostWysłany: wt, 28 marca 2023 13:17:08 
Awatar użytkownika

Budyń, sprawdź tu! - czy jebną? :)

phpBB [video]

PostWysłany: wt, 28 marca 2023 13:53:49 
Awatar użytkownika

A, zapomniałem. Faktycznie, niby koncertowe, ale na płycie zasadniczo studyjnej.

PostWysłany: wt, 28 marca 2023 20:53:40 
Awatar użytkownika

Dzięki. pamiętam coś zbliżonego, choć chyba z dłuższym czadem, może z jakiegoś koncertu, na którym byłem milion lat temu, po prostu...?

- Z pańskim forum jest wszystko w porządku.

PostWysłany: ndz, 04 lutego 2024 11:57:46 
Awatar użytkownika

https://www.polskieradio.pl/8/3664/Arty ... nik-mistrz
Wrzucam, żeby nie zapomnieć doczytać/ odsłuchać

PostWysłany: czw, 22 lutego 2024 20:53:48 
Awatar użytkownika

Niezbyt pogłębione, ale z kilkoma ciekawostkami (wiolonczela!)

PostWysłany: pn, 30 września 2024 18:23:40 
Awatar użytkownika

Kilka tygodni temu dostałem cynk od MAQ, że Voo Voo ma zagrać w krakowskiej Alchemii. Uznałem, że to niezła gratka, bo klub mały, a grające w takim Voo Voo niezbyt często można usłyszeć. Udało się nie przepuścić tej okazji :) .

W ciągu ostatnich lat widziałem zespół kilkakrotnie, ale jakoś nie do końca byłem zadowolony z tamtych koncertów. Najbardziej byłem zadowolony z tego jak zagrali w zeszłym roku na Ostródzie, ale to koncert festiwalowy, który w dodatku był trochę zabawą z reggae-konwencją. Zaimponowali mi tym zresztą. A tu mogłem w pełni doświadczyć czym teraz jest Voo Voo. Raz, że pierwszy raz całkowicie jasnym dla mnie się stało, jaką rolę odgrywa perkusja Michała Bryndala. To, że jest to niezwykle oryginalny muzyk, to już wiedziałem, ale to w jak dużym stopniu określa i wypełnia przestrzeń, to mnie jednak zaskoczyło. Chwilami miałem wrażenie, że jest tak dobry w budowaniu tych dziwnych struktur, że aż reszta musi się przemykać pod ścianami - a przecież nie są to jacyś tam muzycy, co nie? A dwa, że usłyszałem jak zmienił się ton zespołu w porównaniu z najlepszymi koncertami, jakie pamiętałem sprzed lat. Jest moim zdaniem dużo ciemniejszy, a równocześnie jakiś bardziej przejrzysty i przejmujący. oczywiście nie mam tu na myśli warstwy werbalnej, ale to co gdzieś tam w głębi się pojawia, a był czas, żeby temu się przyglądać, bo grania, improwizowania, rozwijania kompozycji było bardzo dużo. Jeszcze trzecia rzecz mnie zaskoczyła: to, że granie na Ostródzie zostawiło trwały rootsowy ślad w sposobie podawania dźwięków :) .

Bardzo mi się podobało, ale za wyjątkiem dźwięków piana, jakie Meteusz dodał do momentu "jakiż stworzył to bóg?" w "Gdybym". Ale to był właściwie jeden taki zgrzyt. Poza tym to wielka przyjemność słuchać tych muzyków. No i muszę przyznać, że jak Wagiel zrobi dzióbek... :wink:

PostWysłany: ndz, 19 października 2025 15:02:45 
Awatar użytkownika

Nie polubiłem się za bardzo z dwiema ostatnimi płytami Voo Voo. Mam na myśli "Za niebawem" i "Premierę".

Zwłaszcza ta ostatnia wydawała mi się taka nieprzystępna, w tym sensie, że ton Waglewskiego wokalisty oraz ton Waglewskiego tekściarza powodował, że wcale nie chciałem się zbliżać, a raczej uciekać, gdzie pieprz rośnie, byle dalej. Sama muzyka natomiast - z jednej strony jakaś porozwiewana, z drugiej chwytliwe fragmenty - też specjalnie nie pociągała, pozostawiała raczej obojętnym.

Jakiś czas temu jednak, nocną porą, włączyłem ową "Premierę" i coś drgnęło, coś zacząłem słyszeć. I słucham dalej. Wciąż uwierają mnie wspomniane tony, ale większą uwagę przykuwają kompozycje i samo granie. Coś co jest głębiej. Może chodzić też o to, że - jak mówił Wagiel - płyta nagrywana była po prostu, na żywo, choć w studio. W każdym razie ta muzyka jest dla mnie ciekawa, choć trochę nie mogę w to uwierzyć, że... znowu się udało.

A te teksty... Dużo narzekactwa, moralizowania. Ale przez swą "merytoryczną" uciążliwość zacząłem wsłuchiwać się w ich brzmienie, no i tu jest bardzo ciekawie. Polskogłoskowatość w rozkwicie.

Ale cóż, nikogo nie namawiam :wink: .

PS. Znów sobie włączyłem i przyszło mi do głowy, że mogłem napisać przy których kawałkach nastąpił przełom. Jeśli ktoś ciekaw... :)

PostWysłany: pn, 20 października 2025 05:35:46 
Awatar użytkownika

Ja na razie jestem ciekaw, jak w ogóle bym do nich podszedł, bo aż sam się dziwię - ani razu żadnej nie słuchałem. Po tym, jak Dobry wieczór i Siedem właściwie stały się moim uluboinymi płytami Voo Voo w ogóle, dość dziwny efekt. Może, mimo tego, że nie namawiasz, mimo wszystko mnie właśnie namówiłeś, żeby do tematu wrócić ;-)

PostWysłany: pn, 20 października 2025 19:29:36 
Awatar użytkownika

To może Ci się przyda, że dla mnie kluczowym na "Premierze" był utwór "Bez sensu".

Nie jest on krótki, tak że był czas pomyśleć. Sobie uświadomiłem w trakcie, że to poważny, chłodny numer, jakby z założenia nieatrakcyjny - takie zdarzały się na wczesnych płytach Voo Voo. Miałem skojarzenie z "Człowiekiem z wiekiem do trumny" Homo Twist, a pod koniec nawet z "Takim pejzażem" Ewy Demarczyk. No i dawno nie poruszyło mnie tak żadne solo Mateusza! Mam na myśli nagrania.

A potem wkroczył "Bez nerw". I ten kawałek nie zepsuł dobrego wrażenia. Instrumentalnie i emocjonalnie on jest takim wprowadzeniem do ostrej solówki Wagla, która w pewnym momencie wspaniale startuje :) . Na co jednak trzeba trochę poczekać. Wrażenie trochę popsuło "Beztrosko", ale po nim na końcu płyty jest "Bezruch". I wieńczy album godnie.

Następnego dnia uznałem, że warto wrócić do płyty. Wciąż nie było łatwo, ale już z górki.

PostWysłany: pt, 19 grudnia 2025 18:49:40 
Awatar użytkownika

Kupiłem dwa single. Wizyta I - II oraz Faza III - IV. Podobno wersje różnią się od tych z LP.
Nie mogę doczekać się jak położę igłę.

PostWysłany: pt, 19 grudnia 2025 20:02:01 
Awatar użytkownika

Faza III się chyba faktycznie różni, to pewnie ta wersja, która jest na składance Jeszcze Młodsza Generacja (a właściwie na rozszerzonej reedycji). Daj znać, jak tam inne!

PostWysłany: pt, 19 grudnia 2025 23:57:08 
Awatar użytkownika

Marzy mi się płyta Voo Voo: Polskie Radio Sessions 1985 - 1989, bo takich cymesików, rarytasów, innych wersji itd. to by starczyło może nawet i na dwa albumy, ale zdaje się, że Wagiel raczej nie jest entuzjastą takich remanentów.

A tu taka ciekawostka z 1984. Może kogoś to odrzucać, ale FASCYNUJE mnie jak ta gita gra z basem. Wagiel to był pierwszy polski prawdziwie modernistyczny i abstrakcyjny gitarzysta rockowy, jak Belew, jak Fripp, jak Summers, jak Ribot. Jednak trochę mi szkoda, że później wrócił do korzeni, bluesa itd. To znaczy fajnie, ale tęsknię za tym jak piszczał, zgrzytał, świszczał, dziwnie frazował i wyginał. Kot.

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: pn, 22 grudnia 2025 21:01:28 
Awatar użytkownika

Tak, taki album to byłaby fajna sprawa.
Pamiętam do dziś radiową wersję "No co to ma być" - ze trzy razy lepszą od tej z "Zespołu gitar elektrycznych", ale obecnie gdzieś tkwiącą w archiwach...

PostWysłany: pn, 22 grudnia 2025 21:13:13 
Awatar użytkownika

Takie coś też wypłynęło jakiś czas temu. Numer samo w sobie może nie jest jakiś wybitny, ale cholera, uwielbiam słuchać na słuchawkach tej industrialnej symfonii nakładek gitar, które brzmią jak jakaś Tajemnicza Wielka Maszyna. Na bank były kolorowe płyty Crimsonów z epoki słuchane. Styrany życiem (tak zawsze wygląda na fotkach i wideo z epoki) wychudzony Wagiel z lat 80, który tworzy sobie jakieś kompletnie odklejone piosenki z dziwacznymi harmoniami i aranżacjami, jakby popękane albo rozrywane przez dziwne siły albo po prostu pijane albo krążące gdzieś między chmurami na blokowiskach brudnej Warszawy epoki kryzysu: :serducho

FORZA NAPOLI SEMPRE!

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 579 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 35, 36, 37, 38, 39  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.