Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 11:48:01

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
PostWysłany: wt, 02 maja 2023 19:14:41 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
Posłuchałem i

O, cieszę się, że posłuchałeś :) . I nawet ten riff od 1:30 Cię nie bierze?

Co do wokali, to pamiętam, że Budzy też narzekał na ryczenie Kondrackiego. Przyznać się muszę, że jego głos w połączeniu z tymi tekstami bardzo mi odpowiada. I dla mnie od początku tak było, a słuchałem tej kasety mnóstwo razy, więc jestem już stracony. Ale napisałeś o "doczepieniu" - gdy słucham teraz reedycji, to czasem rzuca mi się w uszy praca edytorska, jakieś cięcia. Może następnym razem przyjrzę się temu dokładniej.

Tymczasem znów zagłębiam się w "Chmurę".

PS: A tu jeszcze z myślą o Crazym, wspomina Bogdan Kondracki:
Obrazek

PostWysłany: czw, 21 września 2023 15:19:05 
Awatar użytkownika

Kobong - Dzwony (Live Stodoła) 06.12.1994
phpBB [video]

Uwaga. Kopie.

PostWysłany: pn, 25 września 2023 23:02:57 
Awatar użytkownika

Niby kopie. Ale mnie jakoś tylko teoretycznie. Dla mnie Kobong to w ogóle jest muzyka teoretyczna.

PostWysłany: czw, 30 stycznia 2025 21:13:24 
Awatar użytkownika

antiwitek pisze:
wychodzi mi na to, że z całego katalogu kobongowo-neumowego to Szkice Neumy są najzajebistsze!

PS. A przy okazji zapytam: Crazy, Pippin, Smok? Jak tam stoicie z tematem?

Ze Szkicami nie stoję, ale słucham ostatnio Weather i kurde... nie wiem ;-) Lepiej wchodzi niż Kobong, w sensie na pewno łatwiej. Być może teoretycznie wydaje się mniej wybitne (pamiętajmy, że Kobong to dla mnie zespół teoretyczny), ale też nie uciekam, przerażony.
Ogólnie powiedziałbym, że bardzo to ciekawe dźwięki, ale najbliżej mi do recenzji Pippina z 67 mil, któren to Pippin napisał:
Cytat:
największy atut płyty jest zarazem jej największą słabością, zależy jak go kto odbierze. Bo wprawdzie niby transowa, duszna, precyzyjna gra, ale z drugiej strony – swoista monotonia, brak melodii, motywy raczej trudne do zapamiętania, ponure zgrzyty

--> słucham zaintrygowany, ale nie pamiętam, co było 5 minut temu, bo nie słyszę w tym żadnej struktury, czy też myśli przewodniej.
I słucham też zmęczony, choć jednak daję radę całej płycie i coś sprawia, że wyłączyć się nie chce.

PostWysłany: czw, 30 stycznia 2025 21:50:26 
Awatar użytkownika

Ja przyznam wam, że ostatnio jestem jakby lekko sceptyczny wobec zespołu Kobong. W "Zagranych na Śmierć" było fascynująco opisane jak oni rozkminiali te struktury na Chmury i trochę się zastanawiam czy z mojej perspektywy nie rozkminili ich odrobinkę za bardzo. Chyba mam problem z tym, że te struktury są po prostu tak zakręcone i intensywne, że kolejne zaskakujące i skomplikowane rozwiązania muzyczne nie robią na mnie wrażenia, bo przez ostatnią minutę usłyszałem 47 innych zaskakujących i skomplikowanych rozwiązań muzycznych. Szanuję to, ale jednak odrobinkę wolę Ramonesów.

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: czw, 30 stycznia 2025 21:53:59 
Awatar użytkownika

Prazeodym pisze:
rozkminiali te struktury na Chmury

W epoce o ile byłem zakochany w koncertowej odsłonie i debiucie to Chmura zupełnie mi nie wchodziła. Nie wiem czemu, po reedycji jeszcze się nie konfrontowałem z tematem (a z debiutem i zarejestrowanym koncertem jak najbardziej i bez zmian).

PostWysłany: pt, 31 stycznia 2025 08:14:24 
Awatar użytkownika

Prazeodym pisze:
W "Zagranych na Śmierć" było fascynująco opisane jak oni rozkminiali te struktury na Chmury i trochę się zastanawiam czy z mojej perspektywy nie rozkminili ich odrobinkę za bardzo. Chyba mam problem z tym, że te struktury są po prostu tak zakręcone i intensywne, że kolejne zaskakujące i skomplikowane rozwiązania muzyczne nie robią na mnie wrażenia, bo przez ostatnią minutę usłyszałem 47 innych zaskakujących i skomplikowanych rozwiązań muzycznych. Szanuję to, ale jednak odrobinkę wolę Ramonesów.

Kolega idealnie oddał to, co i ja wcześniej próbowałem :-)

PostWysłany: pn, 10 marca 2025 21:11:56 
Awatar użytkownika

No, wróciłem do tej wydanej po latach koncertówki. Ale wspaniale, że ten materiał jednak się ukazał! Aktualnie wolę to niż debiut :) .

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6

Strefa czasowa UTC+1godz.