Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 09:40:05

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: PPS
PostWysłany: śr, 29 marca 2023 08:29:29 
Awatar użytkownika

Było?

phpBB [video]

phpBB [video]

phpBB [video]

phpBB [video]

phpBB [video]

phpBB [video]

Nadaje się?

PostWysłany: śr, 29 marca 2023 09:01:46 
Awatar użytkownika

Kwintesencja PPS? Myślę, ze jednak, za całokształt zasług, Bolesław Limanowski.

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: śr, 29 marca 2023 09:05:37 
Awatar użytkownika

Skąd: Hôtel Lambert / Rafał Gan Ganowicz Appreciation Society
Pet pisze:
Było?

Nadaje się?

Z wykonawców znam tu tylko Alison Moyet i Czambałambę, ale posłucham i dam znać!

Wszystkie prawdziwe ścieżki prowadzą przez Góry.

Zawsze mieć dojrzałe jagody do jedzenia i słoneczne miejsce pod sosną, żeby usiąść.

My gender pronoun is "His Majesty / Your Majesty".

PostWysłany: ndz, 16 listopada 2025 21:52:54 
Awatar użytkownika

Dzisiejszego wieczora posłuchałem sobie dwóch płyt, które dla mnie są Perfect Pop Albums.

Katie Melua - Pictures
Jak może pamiętają czytelnicy, darzę panią Melułę dużą atencją od lat, ale właśnie ta płyta z roku 2007 jest według mnie najdoskonalsza i właściwie wszystkie piosenki - oprócz niezbyt przekonywującego mnie kończącego koweru In My Secret Life - są perfect pop songs. Niektóre może są po prostu good, nie perfect ;-) Ale cały album, jeszcze z tą krystaliczną, przepiękną produkcją, ze stuprocentowo popowym, ale też stuprocentowo naturalnym wokalem Katie, z instrumentacjami i aranżami niepchającymi się na solowe pozycje, ale urzekającymi swoją subtelnością i trafnością (właśnie mi gra trąbka w Dirty Dice!), przede wszystkim jednak z niezwykle udanymi piosenkami, to jest Perfect Pop Album.

Julee Cruisse - Floating Into the Night
Oczywiście to nie jest wprost pop, tylko wzorcowy dream pop; i oczywiście ta płyta waży u mnie więcej, niż poprzedniczka, bo wiadomo. Ale słuchając jej miałem wrażenie, że wszystkie utwory mają pięć gwiazdek :!: A nawet gdyby wszystkie miały po 4,44, to nie zmienia niczego w perfektności tej pozycji dyskograficznej. Sześć z dziesięciu piosenek niesie ze sobą wspomnienia: "Falling", wiadomo, czołówka, "Rockin Back..." i "World Spins", to ogrom przeżyć odcinka "it is happening again", "Mysteries of Love", ach ten świat Blue Velvet!, "Into the Night" to wycieczka do chaty Pieńkowej Damy, "The Nightingale" to jedyne w swoim rodzaju surrealistyczne mordobicie w rytm idealnego dream popu :D
Ale pozostałe cztery numery, których nie było na żadnym filmie, są równie przekonywujące: otwierające, swingujące gdzieś we śnie "Floating"; najbardziej rozbujane i senne "I Remember"; pogrążone głęboko w gęstych zmrokach nocy i gęstej atmosferze nocnych posiadówek "I Float Alone"; i "The Swan", bajeczny, chyba najlepszy utwór na płycie.

Właśnie dobiega końca świetny wieczór popowy!

Ostatnio zmieniony czw, 20 listopada 2025 17:08:27 przez Crazy, łącznie zmieniany 1 raz

PostWysłany: ndz, 16 listopada 2025 23:31:40 
Awatar użytkownika

Julee Cruise - Floating into the night - u mnie pięć gwiazdek.

A z kawałków popowych lubię ten:
phpBB [video]

A wracając do początku wątku to "Don't speak" był jednym z moich kawałków dzieciństwa, a Gwen Stefani pierwszą ekranową miłością.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+1godz.