Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 09:20:47

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 97 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: karkonosze
PostWysłany: wt, 15 listopada 2022 23:08:01 
Awatar użytkownika

Świetna pętla. A jaki czas, nieźle gnaliście!No i faktycznie trafiliście z pogodą, w listopadzie to zakrawa wręcz na cud!

PostWysłany: wt, 15 listopada 2022 23:26:45 
Awatar użytkownika

Skąd: Hôtel Lambert / Rafał Gan Ganowicz Appreciation Society
arasek pisze:
A jaki czas, nieźle gnaliście!

No właśnie niezupełnie! Pomijając ostatni odcinek (na Śnieżkę), którego zupełnie nie planowaliśmy, a którego pomysł powstał przy okazji spożycia Parohacza, wszystko było w spokojnym dość tempie. Na pewno dałoby się to dygnąć w 4 godziny, wystarczyłoby truchtać od czasu do czasu :)

arasek pisze:
Świetna pętla.

Świetna! Niesamowicie mi się tam podobało i planuję teraz wycieczkę w stronę Szrenicy, śladami Fengari!

arasek pisze:
No i faktycznie trafiliście z pogodą, w listopadzie to zakrawa wręcz na cud!

To był największy czad. Już mi tak brakuje słońca, że nawet te dwa dni dały zastrzyk zdrowia dla psychy....

FOTY BĘDĄ!

Wszystkie prawdziwe ścieżki prowadzą przez Góry.

Zawsze mieć dojrzałe jagody do jedzenia i słoneczne miejsce pod sosną, żeby usiąść.

My gender pronoun is "His Majesty / Your Majesty".

PostWysłany: czw, 17 listopada 2022 08:58:30 
Awatar użytkownika

Super wyprawa! Najbardziej podobały mi się z opisu momenty odpoczynków ;-) no i oczywiście morze mgieł ze Śnieżki!

PostWysłany: wt, 06 lutego 2024 23:46:03 
Awatar użytkownika

Skąd: Hôtel Lambert / Rafał Gan Ganowicz Appreciation Society
Koniec Samotni:((

Wszystkie prawdziwe ścieżki prowadzą przez Góry.

Zawsze mieć dojrzałe jagody do jedzenia i słoneczne miejsce pod sosną, żeby usiąść.

My gender pronoun is "His Majesty / Your Majesty".

PostWysłany: czw, 08 lutego 2024 21:07:55 
Awatar użytkownika

Co?! :shock:
Ale jak???! Dlaczego? :(

PostWysłany: sob, 06 września 2025 20:54:08 
Awatar użytkownika

Tyler Durden pisze:
FOTY BĘDĄ!

Ooo, super 8-)

Tymczasem kilka moich spostrzeżeń z sierpniowych Karkonoszy.
Po pierwsze: przyjazd. Przyjechaliśmy do Karpacza pociągiem! W czerwcu, po ćwierćwiecznej przerwie przywrócono połączenia kolejowe na linii Jelenia Góra - Karpacz. Jeździ szynobus, w obie strony całkiem nieźle zapełniony.
Po drugie: pogoda. Właściwie bez zarzutu, sierpniowe dojrzałe lato, temperatury bez upałów i bez chłodów, popadało jedynie raz (w piątek), poza tym ze dwa razy w nocy.
Po trzecie: trasy. To był raczej relaksowy wyjazd, bez super ambitnych planów. Niemniej: w poniedziałek Karpatka, z której rozciąga się piękna panorama (to taka trochę karpaczańska Gubałówka). We wtorek mało uczęszczanymi szlakami w otulinie Parku a wreszcie podejście do Schroniska nad Małą Łomniczką. Już mało pamiętałem co tam jest, szedłem tam ostatnio w 1982 roku w rodzicami. Nieco mnie rozczarował, wodospadzików prawie nie było bo za niski stan wody, schronisko nieczynne. W środę Śnieżka (dużo ludzi) i zejście z niej na zachód, obiad w Chata Jelenka, potem w dół z Sowiej Przełęczy.
Obrazek
Z Sowiej chyba nigdy wcześniej nie schodziłem, bardzo urokliwe i ciche miejsce. Ale szlak uciążliwy, zarówno do schodzenia jaki do wchodzenia zdaje mi się.
W czwartek szwendanie się po Karpaczu, ale nosiło mnie i zrobiłem Pohulankę. To niewysoki szczyt między Karpaczem a Kopą. Szlaku nie ma, tylko ścieżki ale to jeszcze przed granicą Parku, więc wlazłem sobie. Ładne widoki na grań główną - tu akurat fajnie widać Sowią Przełęcz i Skalny Stół po lewej.
Obrazek
W piątek przy niepewnej pogodzie Kowary - sztolnie uranowe i zwiedzanie miasteczka, o tym może kiedyś osobno.
A w sobotę duża pętla: Wang - Polana - Samotnia - Strzecha Akademicka - Spalona Strażnica na grani głównej - Słonecznik - Pielgrzymy - Wang.
Uległem znów urokowi Małego Stawu z okolic Samotni...
Obrazek
Samotnia na razie działa, nie widać jakiejś forsownej komercjalizacji. Wypiliśmy dobrą kawę i w górę do Strzechy (też tam szedłem ostatnio za dzieciaka, wydawało mi się że tam jest więcej tego podejścia!). Ale najpiękniej szło się potem wysoko granią - wszędzie przepyszne widoki, to na daleki Szyszak, to na Śnieżkę, to na Stawy w dole...
Obrazek
Wreszcie Kamień Południowy czyli Słonecznik. Dopiero teraz się dowiedziałem o pochodzeniu nazwy - dla pobliskich wsi w dole słońce górowało nad skałą w okolicach południa i stąd to... A potem na dół do Pielgrzymów (po drodze pełno jagód!), które jak zawsze prowokują mnie do małych wspinaczek :wink:
Obrazek

No i tyle z wypraw, bo w niedzielę to już zwiedzanie Jeleniej Góry...
Karkonosze są fajne!

PostWysłany: sob, 06 września 2025 22:31:32 
Awatar użytkownika

arasek pisze:
raczej relaksowy wyjazd, bez super ambitnych planów

No, nieźle, ciekawe, jak w takim razie wyglądałby wyjazd ambitny?
Na Pohulance i Karpatce to i owszem, też byłam kilka lat temu. :wink: Natomiast pozostałe górskie trasy to już wyczyny ponad moje możliwości (i to zakładając wjazd na Kopę, bo o wejściu tam wszędzie z parteru mowy nie ma), chociaż ten Słonecznik i Pielgrzymi to wciąż jawi mi się jako zaległość koniecznie do nadrobienia kiedyś.
Zdjęcia masz piękne, zwłaszcza ten Mały Staw! No i zejście z Sowiej wygląda strasznie zachęcająco!

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 97 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Strefa czasowa UTC+1godz.