Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 09:29:59

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: LADO!
PostWysłany: wt, 14 września 2021 11:52:31 
Awatar użytkownika

Skąd: Hôtel Lambert / Rafał Gan Ganowicz Appreciation Society
19 września, 20:30, SZKOŁA (Default City)

„Chciałabym, by szaleństwo wreszcie potraktowano serio, jako jedyną metodę naszego ocalenia...”

DER MOTHER

phpBB [video]

Materiał z płyty „Surrender”, tak zwanej Der Red - czerwonej płyty, to taneczne bity, dzikość i ogólna atmosfera szczęścia.
To ulubiona płyta wielu zrównoważonych i pogodnych ludzi.
https://derfather.bandcamp.com/community

Skład na koncercie w Szkole:
Joanna Halszka Sokołowska - bang!
Daniel Pigonski - klawisynty
Bartłomiej Tyciński - gitars
Hubert Zemler - drams
Zosz Chabiera C
Mewa Chabiera H
Aneta Jankowska Ó
Aleksandra Markowska R

Wszystkie prawdziwe ścieżki prowadzą przez Góry.

Zawsze mieć dojrzałe jagody do jedzenia i słoneczne miejsce pod sosną, żeby usiąść.

My gender pronoun is "His Majesty / Your Majesty".

PostWysłany: wt, 14 września 2021 20:31:11 
Awatar użytkownika

No super, bardzo chętnie - ale myślałem, że oni się nazywają Der Father, a nie Mother?!

Tyler Durden pisze:
SZKOŁA (Default City)

Czyli, przepraszam, gdzie? :roll:

PostWysłany: wt, 14 września 2021 21:20:21 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
Czyli, przepraszam, gdzie?

"Szkoła" czyli klub w miejscu dawnej siedziby Liceum Hoffmanowej przy Emilii Platter 31 (https://komuna.warszawa.pl).

Default City to WWA - bo jak się podaje jakiś adres, a nie określa miasta, to wiadomo, że chodzi o Warszawę ;)

Zawsze mieć dojrzałe jagody do jedzenia i słoneczne miejsce pod sosną, żeby usiąść.

PostWysłany: pt, 17 września 2021 07:02:02 
Awatar użytkownika

Tyler Durden pisze:
Default City to WWA - bo jak się podaje jakiś adres, a nie określa miasta, to wiadomo, że chodzi o Warszawę

:serce

PostWysłany: pt, 21 stycznia 2022 13:27:58 
Awatar użytkownika

Może to Was zainteresuje. Wejdźcie na stronę 26.01. o 20.

phpBB [video]

Touch your hand to the wall at night

PostWysłany: pt, 21 stycznia 2022 16:24:30 
Awatar użytkownika

Dzięki! Żebym tylko z pracy zdążył.

PostWysłany: wt, 27 grudnia 2022 14:08:35 
Awatar użytkownika

Polecam:
https://polifonia.blog.polityka.pl/2022/12/20/postacie-roku-hubert-zemler/

PostWysłany: sob, 20 grudnia 2025 11:48:19 
Awatar użytkownika

Kiedyś nagrałem sobie z TVP Kultura ten koncert i jakoś dziś rano przyszedł czas na jego obejrzenie. Koncert na 10-lecie Lado ABC, a więc z roku 2014, na którym wystąpiło 19 składów, od jednoosobowych (Masecki, Szamburski, Zemler), po wielki ensemble składający się z samych Mitchów ;-) a kolejni muzycy pojawiają się co i raz w różnych składach i grając na różnych instrumentach. Generalnie wspaniała sprawa!

Wystąpili (kolejność z TVP Kultura, w linku z youtuba jest nieco inna, nie wiem czemu):

Alte Zachen, czyli Raphael Rogiński, Bartek Tyciński, Macio Moretti, Ola Rzepka brzmiący genialnie (te gitary!!), wspierani przez Miłosza Pękalę podgrzewającego atmosferę na bongosach i Pawła Szamburskiego grającego na klarnecie klęcząc na podłodze :!: - galopujący psychodeliczny chasydzki czad! Wymarzony początek, po takim początku chce się od razu obejrzeć wszystko.

LXMP - dla mnie za dużo elektroniki, w dodatku brzmiącej jak dziecięca zabawka albo muzyka do starej gry komputerowej; ale fajnie się patrzy, jak Macio Moretti (dopiero co grał na basie) tutaj jedną ręką (i nogą) czaruje na perkusji, a drugą obsługuje syntezator; i fajny moment freejazzowy ;-)

Marcin Masecki solo z jakimiś elektronicznymi zabawkami, nie dla mnie

Mitch & Mitch - wspaniała zabawa, wszyscy z radością do przodu i jak to słychać! Doskonały występ Miłosza Pękali, tym razem na wibrafonie.

Potem zupełnie mi nieznany Hokei Zodiak - bardzo mi się podobał wykonany przez nich utwór, taki transowy noiz z ekspresyjnym wokalem

Efekt Moozgu - jak free jazz tylko na syntezatorach (z dodatkiem głosu): każdy wydaje całkowicie dowolne dźwięki w bardzo wysokim tempie :D Trwa to ledwie dwie minuty i całe szczęście, ale jako takie bardzo mi się podoba!

Paweł Szamburski solo - ze skrajności w skrajność: każdy dźwięk jest podany z największą pieczołowitością i skupieniem, i oszczędnością. Paweł jeszcze młody, nie przekonany o swojej wielkości ;-), ufający, że jednym cichym instrumentem i pięknem muzyki można zaczarować słuchaczy.

Baaba - nie lubię; słyszę ich wysokie kompetencje muzyczne, ale dla mnie to jest brzydkie w brzmieniach i formalnie pokomplikowane po nic

Wovoka - ojej, dawno nie słuchałem Wovoki i zapomniałem, jak mine to totalnie wkręca - głośniki w moim telewizorze strasznie spłaszczają i czułem, że to nie to, więc odpaliłem na lepszych, gdzie cała potęga brzmienia wyszła na jaw i chyba teraz będę słuchał Wovoki przez całe ferie :D

Pictorial Candy - kolejny zupełnie mi nieznany skład; to chyba dla zwolenników specyficznego rodzaju damskiej wokalistyki z dodatkiem elektronicznych dźwięków, ale to chyba nie ja ;-)

Arszyn/Duda - dziwne połączenie saksofonu z elektroniką, same trzaski i stukoty, musiałem przewinąć

Slalom - ci też mordują syntezatory i też mi się nie podobało

Ed Wood - a tu pan morduje swoje gardło (krzyki torturowanego Golluma?), a w ogóle wszyscy mordują swoje instrumenty, na dłuższą metę bym nie zniósł, ale jako przerywnik od syntezatorów przyjąłem z dobrodziejstwem inwentarza

Polpo Motel - jakoś zupełnie nie podobał mi się wokal pani, a tych elektronicznych podkładów zaczynam mieć poważnie dość

Tupika - zupełna zmiana klimatu, bo skrzypce, klarnet, kontrabas; brzmienie zdecydowanie bardziej dla mnie, ale niezbyt podobało mi się to, co grali

Profesjonalizm - w zasadzie całkiem tradycyjny jazz, tylko że co i raz wyskakują jakieś awangardowe niespodzianki; w składzie m.in. Michał Górczyński i Marcin Masecki

Hubert Zemler - perkusja i perkusjonalia (incl. instrumenty wibranofowate) solo, bardzo bogate i interesujące

Paristetris - znowu ta argentyńska pani teraz chyba z jakimś efektem nałożonym na głos i jak dla mnie również z większym wyrazem; ale znowu trochę muzyka jak z pozytywki, a ten kierunek Lado zdecydowanie mi nie podchodzi, choć tutaj plejada wybitnych muzyków ladowskich

A tutaj niespodzianka, bo Małgorzata Sarbak gra na szpinecie (taki klawesyn) utwór barokowy Jeana-Philippe'a Rameau i robi się koncert muzyki dawnej; ta pani specjalizująca się w muzyce klasycznej na instrumentach historycznych nagrała też płytę w Lado i, choć reprezentuje całkowicie odmienną stylistykę, niż ktokolwiek (Bastardy jeszcze nie było...), znalazła swoje miejsce na tym koncercie i została przyjęta z owacją

Na koniec Jerz Igor, czyli dwóch panów śpiewających niezbyt ciekawe dla mnie harmonie wokalne, ale po ich niemal samotnym, oszczędnym wykonaniu, zaczynają grać niemal wszyscy na sali i dochodzi do bardzo ciekawego finału.

Ogólnie świetny seans na sobotni poranek :D

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Strefa czasowa UTC+1godz.