Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 12:55:46

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5480 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 366  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: wt, 15 listopada 2005 00:10:02 
Awatar użytkownika

A ja dziś dwa razy w kinie!

Rano - Gnijąca panna młoda. Bardzo ładna historia miłosna :D I bardzo ładny tłum nieboszczyków do tego! Tim Burton ma taką wyobraźnię, że to głowa mała, a do tego przyjemną historyjkę bajkową dodał i ot, przepis na udany film. Polecam bez wahania, chociaż arcydzieła żadnego nie ma.

Wieczorem - Skazany na bluesa. W końcu! W Lunie za 5 zł :-)
Było warto! Film bardzo porządnie zrobiony, oczywiście wygrywa tematem, wygrywa muzyką - ale wykorzystuje te atuty jak najbardziej udanie. Główny aktor oddaje dramat śmierci Riedla bez zarzutu (oczywiście pomagaja mu w grze charakteryzator, kamera itp., ale naprawdę jest OK). W ogóle dramat umierania, taki rozkład za życia wydaje się być wiodącym tematem. Sporo ewidentnych nawiązań do filmu The Doors, ale w pełni usprawiedliwionych, bo i główny bohater miał sam z siebie sporo nawiązań do Jima.
Wspaniała muzyka... jak ja dawno nie słuchałem Dżemu...
I pełniutkie kino! A na koniec podniosły się oklaski!

Tytuł:
PostWysłany: czw, 17 listopada 2005 12:52:33 
Awatar użytkownika

Egzorcyzmy zrobiły na mnie spore wrażenie. Coć chyba odbiór tego filmu zależy w dużej mierze od otwartości umysłu. Zacytuję moją siostrę, z którą byłem w kinie:

Kasandra pisze:
Kto nie ogladal, ten spi spokojnie. Przerazajace, ale nie plytkie, jak wiekszosc horrorow. I daje do myslenia. (...) film nie dosc, ze dozwolony od 15 roku zycia, to jeszcze dla ludzi o mocnych nerwach i nie dla pieprzonych sceptykow.
Milego ogladania.

Przy okazji: do końca miesiąca na legitymację studencką bilety w Galerii Mokotów po 11 zł.

- Z pańskim forum jest wszystko w porządku.

Tytuł:
PostWysłany: czw, 17 listopada 2005 13:11:49 

troche zmniejszyl sie moj entuzjazm na temat egzorcyzmow emily rose gdy wiecej poczytalem o filmie.
cala historia jest tak podrasowana, ze zwaizek prawdy z filmem jest dosc luzny. dwie najwazniejsze rozbieznosci to takie, ze postac pani adwokat jest kompletnie zmyslona i ze egzrcymow bylo wiecej niz jeden (w filmie po pierwszym emily miala widzenie matki bozej i zabronila odprawiac na sobie egzorcyzmy). to ze ksiezy bylo dwoch, ze odsiedzieli (maly) wyrok, ze wszystko dzialo sie w niemczech nie ma wiekszego znaczenia, ale 2 pierwsze sprawy tworza rdzen filmu i potwierdzaja prawdziwisc historii, a sa wymyslone, o czym przecietny widz nie wie.

no i nie zgodze sie ze to horror. to jest thriller.

Tytuł:
PostWysłany: czw, 17 listopada 2005 16:01:41 
Awatar użytkownika

Wczoraj "Królestwo Niebieskie" - mdła i nudna do bólu historyjka, której nie ratują ani fajna muzyka, ani sceny batalistyczne. Jak dla mnie zupełne dno. Średniowieczna religijność i mentalność ówczesnych ludzi ukazana jako bezmyślny fanatyzm, Saladyn to pokojowy, sprawiedliwy i dobrotliwy władca, pragnący współtworzyć "królestwo sumienia" - królestwo pokoju między ludźmi dobrej woli, hehehe (znamienna scena, kiedy Saladyn podnosi przewrócony krzyż po zdobyciu Jerozolimy). Kto nie oglądał, nic nie stracił.

Tytuł:
PostWysłany: pt, 18 listopada 2005 23:03:37 
Awatar użytkownika

Mam zamiar dzisiaj obejrzeć film "W 100% biały". Oto jego opis:

"Na początku lat 90. XX wieku ukazała się w Wielkiej Brytanii książka "Public Enemies". Jej autor, dziennikarz i filmowiec Leo Regan, opisał grupę młodych neonazistów odwołujących się w swoich poglądach do ideologii czystości ras z czasów niesławnej Trzeciej Rzeszy.

Bezkompromisowość i brutalność skinheadów szokowała czytelników, ale publikacja doczekała się wielu pochlebnych recenzji za odwagę i rzetelność zapisu rzeczywistości. Dziesięć lat później Regan postanowił powrócić do swoich bohaterów, ale tym razem utrwalił tę relację na taśmie filmowej. Udało mu się odnaleźć trzech spośród nich. Colin, Neil i Nick nieco zmienili się przez te lata, ale czy transformacji uległy też ich poglądy? Przez dwanaście miesięcy Regan towarzyszył im z kamerą, będąc jednocześnie reżyserem i operatorem swojego filmu. Aby zyskać zaufanie swoich bohaterów, musiał ograniczyć ekipę filmową do niezbędnego minimum, czyli własnej osoby. W przeciwnym razie nie udałoby się pewnie uzyskać klimatu autentyczności, a bohaterów trudniej byłoby namówić na naprawdę szczere zwierzenia. Neil, Colin i Nick nie są już zbuntowanymi nastolatkami - dorośli i muszą pracować, by utrzymać siebie i swoje rodziny. Mniej jest w nich niechęci i agresji, próbują dostosować się do reguł rządzących społeczeństwem. Nie uważają już przemocy za antidotum na wszelkie problemy. Ale reżyser zastanawia się, czy tę zmianę postaw wymógł życiowy konformizm czy też autentyczna dojrzałość. Film Leo Regana zdobył m.in. nagrodę BAFTA Flaherty Prize za najlepszy dokument 2001 roku."

Tytuł:
PostWysłany: sob, 19 listopada 2005 14:59:58 

Włączam ja sobie telewizor przy zupce pomidorowej dziś o 14.15, TVP1 i widzę, że trwa jakaś sztuka. Jak się później okazuje, ma to nazwę "Fryzjer" i jest produkcji polskiej.
Nie wiem dokładnie, o co biega, ale obserwuję na ekranie straszliwą kłótnię pomiędzy panią a panem. Są małżeństwem. Ona wykrzykuje kilkukrotnie w jego kierunku pełnym dramatyzmu głosem "Ile razy ją pierd...iłeś?!". On łapie ją za fraki, prawie siada na niej okrakiem, łapie jedną ręką za gardło a drugą, ściśniętą w pięść, celuje prosto w twarz. Do uderzenia nie dochodzi, w ostatniej chwili mężczyzna opamiętuje się. W innym momencie sztuki młoda dziewczyna prosi mężczyznę występującego w poprzedniej scenie: "Płać mi tyle co jej... Nie pożałujesz...". I klęcząc przed panem zaczyna mu rozpinać spodnie. On jednak nie pozwala na spełnienie obietnicy danej przez dziewczynę. Po chwili dziewczę nie żyje uduszone przypadkiem przez tego pana.

Spytacie, dlaczego opisuję Wam tak szczegółowo te sceny? Otóż dlatego, że miałem okazję oglądać je o 14.30 w publicznej telewizji TVP1 a w rogu ekranu był wyświetlony żółty trójkącik z napisem 12!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
SKANDAL!!!!
Nie zamierzam ani grosza dokładać do funkcjonowania telewizji, która albo składa się z debilnych amatorów, albo też ludzi, którzy mają złe intencje (a może jedno i drugie?).

Dokąd zmierzasz Polsko?

Tytuł:
PostWysłany: sob, 19 listopada 2005 17:40:31 
Awatar użytkownika

no tak, nie brzmi to najlepiej... tzn. sztuka mogla być zupełnie dobra, ale gdyby tak Blue Velvet wyświetlali w środku dnia w TV, to też by nie było całkiem w porządku...

za to elsea idzie dzisiaj do kina Iluzjon na Paryż, Teksas Wendersa. Widziałem dawno temu i bardzo jej polecilem, i stąd idzie ;-) Mam nadzieję, że się nie zawiedzie. Widział kto?

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 20 listopada 2005 11:28:31 
Awatar użytkownika

K.T.W.S.G. pisze:
Paryż, Teksas - widział kto

to ocena? czyli 3 na 5 mozliwych, tak?
Całkiem słuszna, ja bym dała 6/10 pewnie, ale samemu chłopcu za grę aktorską to 10!!! I strasznie długi ten film był, oo!! bolał mnie w pewnych miejscach ciała... :oops:

Tytuł:
PostWysłany: pn, 21 listopada 2005 11:15:27 
Awatar użytkownika

Paryz Teksas - ja bym może nawet ***1/2 dał?

W piątek za to widziałem 'Opowieści o zwyczejnym szaleństwie'. Dobre bo typowo czeskie. Samotni to to nie są ale i tak się dobrze bawiłem.

W weekend za to zrobiłem mały remanent w kasetach video. Ilez ja filmów mam ponagrywanych z różnych TV co to ich jeszcze ani razu nie widziałem. Ale jesienno-zimowe wieczory powinny pozwolić odrobić te zaległości.

Tytuł:
PostWysłany: pn, 21 listopada 2005 11:30:24 
A ja w ogóle Wendersa nie lubię. Nudziarz, nawet z niebem nad Berlinem. Dla zwolenników Kieślowskiego reżyser.

Wczoraj byłem na Wallace i Gromit: Zemsta Królika.
OK, ale bez przasady. W trakcie filmu przypomniało mi się że i 'Wściekłe Gacie' mnie nie powaliły, a uznałem za swego rodzaju ciekawostkę. I tak było i tym razem. Ale na film do piwka i wyluzowanie się, albo na wzięcie dzieciaków i nie wynudzenie się jak mops masą elementów infantylno-edukacyjnych, bardzoo dobre.

Za to krótki filmik z pingwinami (z 'Wyprawy na Madagaskar") extra.

Tera Cafe Kazik, Trup Zgnity i Wanda geniusza Triera szczekają. Ogrodnik mnie intryguje, ale niepewny jestem.

Tytuł:
PostWysłany: wt, 22 listopada 2005 22:13:00 
Awatar użytkownika

W sobote w Iluzjonie o 17.30 Lawa. Parę osób może być z forum...

Tytuł:
PostWysłany: wt, 22 listopada 2005 22:16:26 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
26 listopada: LAWA!
:D :!:

Tytuł:
PostWysłany: wt, 22 listopada 2005 22:21:02 
Awatar użytkownika

Czyli nici z wspólnego wypadu na koncert Elżbiety Mielczarek :roll:

Touch your hand to the wall at night

Tytuł:
PostWysłany: wt, 22 listopada 2005 22:23:19 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
26 listopada: LAWA!

TAK!!!!!!! :D

A poza tym - jutro (środa) o 20.00 na Ale Kino - MAGNOLIA.
Bardzo mi się ten film podobał parę lat temu, gdy go w kinie widziałam. Ciekawe, czy będzie tak i tym razem.

Tytuł:
PostWysłany: wt, 22 listopada 2005 22:41:33 
Awatar użytkownika

Miki pisze:
Czyli nici z wspólnego wypadu na koncert Elżbiety Mielczarek

ej cooo?? ja coś zgubiłem?

--

Monika, super że o Magnolii powiedziałaś! Ja tylko raz to widziałem i ogromnie mi się podobało! Na ósmą nie zdążę żadną miarą, ale choćby i połowę bym chciał zobaczyć.

(a dla tych, co pierwszy raz - polecam ze wszystkich sił NIE SPÓŹNIĆ SIĘ na początek. Film zawiera taki jakby prolog, którego związek z filmem nie jest dla mnie w pełni jasny, ale bardzo daje do myślenia i bardzo ciekawie jest zrealizowany)

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5480 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 366  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.