Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 11:04:23

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1098 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 70, 71, 72, 73, 74  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Der Prozess
PostWysłany: sob, 30 września 2017 17:46:05 
Awatar użytkownika

wokr pisze:
I nie skopiować sobie tego?? :shock: zbrodnia...
gdybym prowadził studio nagraniowe na pewno nie kasowałbym dźwięków w nim zarejestrowanych

PostWysłany: sob, 30 września 2017 19:36:00 
Awatar użytkownika

Frantz pisze:
Piszę jak było.
1. Nikt z Was nie słyszał tego co Robert zrobił na miksie bo zostało radykalnie zmienione na masterze.
2. Miks nie podobał się Budzemu i Bananowi bo bardzo "przewalał się" niski środek którym na nagraniach grał bas Kmiety. Budzy określał to jako "koc" a Banan jako "karton"
3. Na etapie masteru paru znamienitych zawodników (min. Bors) próbowało ratować ten materiał ale niewiele im się udawało poprawić.
4. Ostatecznie Banan wziął całość i puścił przez swojego Manleya, wycinając częstotliwość która była przewalona. Finalnie to jego radykalny master został.
5. Problem w tym, że bas tylko tą częstotliwością grał dlatego na płycie go nie ma (poza partiami solowymi), gitary są z przodu bo się "odkryły" (pominę już ich piaszczyste brzmienie i to że one są z kolei całe w wysokim środku), a centrala klepie górą jak jakaś cienka decha.
...no więc ten

Po tym poście jestem w szoku :shock: . Wychodzi na to, że jestem jakiś dziwny :D. Dla mnie Der Prozess jest najlepszą płytą Armii i w znacznej mierze jest taką właśnie ze względu na jej niesamowite, zimne, ostre i świdrujące brzmienie, które doskonale koresponduje z warstwą tekstowo-wokalną. Generalnie - nie wiem, czy zostanę właściwie zrozumiany - wolę brzmienie "ostre" niż "ciężkie" i ten brak basu mi zupełnie nie przeszkadza.

Nie słyszałem wersji Pablaka, ale jeśli jest tak, jak pisze:
pablak pisze:
to do czego próbowałem się zbliżyć to mastering "Toni'

to - teoretycznie - byłaby to dla mnie zmiana na minus. Mimo, że naprawdę bardzo lubię i cenię Toń, to przegrywa ona dla mnie z Der Prozess m.in. ze względu na miejscami dla mnie zbyt basowe brzmienie.

Wnioskuję więc, że jest to kwestia moich dziwnych gustów. Np. tłusto-basowe brzmienie MORu jest dla mnie trudno słuchalne i do dziś nie polubiłem tej płyty.

Frantz pisze:
Toń nas nie interesowała bo z miksu wszyscy byli zadowoleni.

Czyli chyba nie ma szansy powrotu do zimnych brzmień w przyszłości? :wink:

PostWysłany: sob, 30 września 2017 21:44:39 
Awatar użytkownika

Ja mam trochę tak jak Remus, że w przypadku "der Prozess" zadziałała zasada "nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło", którą notabene uważam za fałszywą, no ale w tym przypadku najwyraźniej to całe zamieszanie dodało klimatu. Zresztą i dla mnie jest to najlepsza płyta "Armii". ;)

Natomiast faktycznie, kilkadziesiąt GB w dzisiejszych czasach to niedużo. Dysk 2TB kosztuje kilkaset złotych i może pomieścić ze 30-40 takich sesji. Materiału, który jest, lub może być w przyszłości ;), bezcenny.

Mój kanał na YouTube, czyli klejenie modeli, ale nie tylko. :wink:

PostWysłany: sob, 30 września 2017 22:56:19 
Awatar użytkownika

Ja zaś cieszę się, że generalnie nie wiem, o czym piszecie ;-) (choć Gero i Witek próbowali mi dużo wytłumaczyć, gdy w deszczu schodziliśmy spod Trzydniowiańskiego i nawet coś tam zrozumiałem) - nie wiem tego na pewno, ale podejrzewam, że różnicy między tymi wszystkimi miksami i masterami albo bym w ogóle nie usłyszał, albo by mi była obojętna!

PostWysłany: sob, 30 września 2017 23:06:52 
Awatar użytkownika

Skąd: Hôtel Lambert / Rafał Gan Ganowicz Appreciation Society
Crazy pisze:
Ja zaś cieszę się, że generalnie nie wiem, o czym piszecie (choć Gero i Witek próbowali mi dużo wytłumaczyć, gdy w deszczu schodziliśmy spod Trzydniowiańskiego i nawet coś tam zrozumiałem) - nie wiem tego na pewno, ale podejrzewam, że różnicy między tymi wszystkimi miksami i masterami albo bym w ogóle nie usłyszał, albo by mi była obojętna!

Cały Crazy :D

Myślę, że słysząc na słuchawkach miks Pablaka na przemian z oryginałem, usłyszałbyś to bardzo wyraźnie!

Wszystkie prawdziwe ścieżki prowadzą przez Góry.

Zawsze mieć dojrzałe jagody do jedzenia i słoneczne miejsce pod sosną, żeby usiąść.

My gender pronoun is "His Majesty / Your Majesty".

PostWysłany: ndz, 01 października 2017 11:17:38 
Awatar użytkownika

Frantz pisze:
bas [...] [-] na płycie go nie ma

O mojej zdolności analitycznego słuchania muzyki niech świadczy to, że dotąd nie miałem o tym pojęcia.
:peace:

PostWysłany: ndz, 01 października 2017 13:58:21 
Awatar użytkownika

Frantz pisze:
Problem w tym, że bas tylko tą częstotliwością grał dlatego na płycie go nie ma (poza partiami solowymi)
no nie jest tak, że tam basu wcale nie ma

PostWysłany: sob, 07 października 2017 05:53:11 
Awatar użytkownika

Co trzeba zrobić, żeby wejść w posiadanie tego osławionego mixu?

PostWysłany: śr, 24 stycznia 2018 23:47:54 
Awatar użytkownika

Z innej beczki, pytanie do zespołu:

-skąd pochodzi sampel wybuchu jądrowego w "Der Prozess"? Swego czasu ciekawiło mnie, czy dałoby się ustalić, z której próby jądrowej pochodzi... ;)

-co to za żeński wokal (i co on śpiewa) na końcu Animy? W sensie, kto i co tam zaśpewał? ;)

Z góry dziękuję za odpowiedź. ;)

PostWysłany: pn, 07 maja 2018 19:52:05 
Awatar użytkownika

Frantz pisze:
mix dostałem jak każdy ówczesny członek zespołu.

Teraz to zauważyłem - nie, żebym ośmielił się nakłaniać do wypuszczenia tego, bo sam bardzo nie lubię wyciągać czegoś od ludzi, zwłaszcza, jak pewnie nie wolno, ale zapytam: masz to gdzieś jeszcze? Bo jak tak, to zostaw dla przyszłych pokoleń; będzie oto ciekawostka. ;)

PostWysłany: ndz, 10 sierpnia 2025 14:09:10 
Awatar użytkownika

Nieoczekiwany zwrot akcji.

Dużo słuchałem Der Prozess, kiedy płyta się ukazała. Najpierw pieczołowicie poznawałem, a potem trochę zmagałem się z tym materiałem. Bo też miałem swoje zastrzeżenia. Pamiętam, że kombinowałem z kolejnością pierwszych trzech utworów - i nie umiałem znaleźć satysfakcjonującego mnie ustawienia. Kręciłem trochę gałami, ze względu na walory brzmieniowe, ale też z miernym rezultatem. No i ciągle mi się wydawało, że na tej płycie brzmienie zespołu i język muzyczny Armii, gryzie się z narracją, z treścią - ciągle coś mi się tu nie zgadzało. Wydawało mi się też, że wiem co ta płyta może mi dać, wrażenia leciały tym samym, utartym torem, przez kilka lat więc nie czułem potrzeby, żeby wracać do Procesu. Myślałem, że tak już będzie zawsze.

A ostatnio PYK. Posłuchałem jakby na nowo - okoliczności przedstawiłem w "Tego słuchamie" - usłyszałem zupełnie inaczej i teraz nie mogę przestać słuchać!

Przy okazji przejrzałem odpowiednie wątki w WFO - choć jeszcze nie wszystkie, bo 4 na 7(6?) - i też była to dla mnie wielka przyjemność. Świetne, świetne rzeczy przedstawili tam szanowni Forumowicze! No... moje wpisy i oceny są tam już nieaktualne. Okazuje się, że wtedy nie byłem jeszcze dość dojrzały do Procesu. Tak jak w tej znanej metaforze: patrzyłem na witraż od niewłaściwej strony :wink: . Może to kwestia nieodpowiedniego wieku, o której mówił przed laty Tom, choć może też chodzić o sprzęt, na którym teraz sobie słucham. A najpewniej o jeszcze inne uwarunkowania, na razie zakryte przed moją świadomością. W każdym razie cieszę się, że płyta Armii, z którą wziąłem kiedyś rozbrat, wróciła w takim stylu.

Z tego wszystkiego aż postanowiłem odezwać się do Aviatora, bo przecież muzycznie było to głównie jego dzieło. Wymieniliśmy kilka wiadomości. Pytał czy forum jeszcze istnieje, prosił, żeby przekazać pozdrowienia forumowiczom, co niniejszym czynię :D .

I zdrowie Prozessu, Waszmościowie!

PostWysłany: ndz, 10 sierpnia 2025 14:14:47 
Awatar użytkownika

Ej, to super! Bardzo dziękuję za pozdrowienia, w ogóle świetnie, że o tym pomyślałeś.

PostWysłany: śr, 13 sierpnia 2025 11:29:27 
Awatar użytkownika

Postaram się krótko wyłożyć co zafascynowało mnie teraz w Procesie. Czysto muzycznie - bez wchodzenia w interpretacje.

Bębny Krzyżyka. To jest niesamowita sprawa. Słuchając jego gry błogosławię ich brzmienie. Naczytałem się ostatnio o triggerowaniu perkusji, co za przerażająca praktyka! A tu wszystko się ze sobą klei, naturalnie ruchoma ekspresja, powstają wręcz opowieści i właściwie nie można się dziwić - słuchając Krzyżyka powiedzmy w "Przed prawem" - że następnym etapem był "Freak".

Pamiętam taką rozmowę z Pawłem Klimczakiem, było to w czasie komponowania materiału na płytę. Mówił, że pracuje głównie z Krzyżykiem i bardzo chwalił jego możliwości i umiejętności. Paweł wspominał wówczas u utworze, który składa się z wielu segmentów i mówił o tym, jak wspaniale Krzyżyk to wszystko łapie i odgrywa, wdmuchując w złożoną kompozycję swoją energię (oddaję własnymi słowami to, co zapamiętałem). Dziś obstawiam, że chodziło o utwór tytułowy.

I tu dotykamy drugiej rzeczy, która mnie teraz imponuje: jak różne są te utwory na "Der Prozess"! Tego tu nie zamieram rozwijać, ale fakty są takie, że mamy super spójną całość, na którą składają się bardzo różne od siebie kompozycje. Uważam, że to poważny atut tego albumu. Dodam dla porządku, że słucham ostatnio z pominięciem "Undergroundu" :wink: .

Następna rzecz to gitary. Nie umiem tu fachowo odnieść się do kwestii harmonicznych, ale czuję, że to też jest mocna strona Procesu. Za to bawię się odgadywaniem która to gitara Pawła, a która Rafała. I mam swoje podejrzenia. Ciekawe jest to, że zupełnie nie ma na płycie gitarowych solówek - ciekawe, czy to też tak wyglądało w pierwotnej redakcji płyty? Są za to solówki basowe, oczywiście ładnie wpisane w kompozycje.

W ogóle stawiam tezę, że pomijając waltornię i melodikę Banana, na "Der Prozess" występują trzy solówki: dwie Dra Kmiety i jedna Krzyżyka. Mam na myśli to, co on wywija w finale "Statku burz". Czyż nie jest to solo na bębnach? Krzyżyk w ogóle ma rozsiane różne momenty, w których staje się Brucem Leem zestawu perkusyjnego.

A wracając do basu, to uważam, że po pierwsze słychać go na płycie, po drugie jest wiele miejsc, gdzie Kmieta wspaniale pompuje w ogóle nie wdając się w popisy, i to strasznie mi się podoba.

Szczerze mówiąc, to po ostatnich odsłuchach zaczynam się zastanawiać czy narzekanie na brzmienie "Der Prozess" - a sam przecież do niedawna narzekałem - to nie jest takie gadanie głuchych ludzi. Albo inaczej: ludzi o leniwych uszach :) .

Tu się przyznaję, nigdy nie posłuchałem reedycji płyty z modyfikacjami Pablaka. Pewnie będzie trzeba zrobić zakup i porównać.

To co napisałem w żaden sposób nie wyczerpuje tematu, ale na razie tyle. Oddaję głos Waszmościom ze studia.

PostWysłany: śr, 13 sierpnia 2025 19:43:22 
Awatar użytkownika

Ale wspaniały post. Mam "wersję Pablaka" na płycie, posłuchamy niedugo i porównamy! Nie wiem którą wersję wolę, ale cieszę się, że obie są dostepne, bo obie są bardzo wartościowe.

antiwitek pisze:
Dziś obstawiam, że chodziło o utwór tytułowy.

Oczywiście skąd mogę to wiedzieć, więc nie wiem, ale ja... obstawiałbym Animę a to stąd, że coś mi się pamięta, że Paweł podobne rzeczy opowiadał i Bartkowi i wtedy chodziło właśnie o ten numer.

PostWysłany: śr, 13 sierpnia 2025 22:33:37 
Awatar użytkownika

Ja bym sądził raczej, że to "Przed Prawem", od razu skojarzyło mi się z wieloma segmentami. ;)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1098 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 70, 71, 72, 73, 74  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.