Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 13:47:59

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 579 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 39  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: sob, 18 kwietnia 2015 07:22:32 
Awatar użytkownika

I jak tam Witt? :)
Wagiel w Synkami i altówką dał radę?

Tytuł:
PostWysłany: sob, 18 kwietnia 2015 18:57:48 
Awatar użytkownika

Owszem! Może Voo Voo to nie było, ale w porządku koncercik :) . W swoim czasie napiszę więcej.

Tytuł:
PostWysłany: sob, 18 kwietnia 2015 21:49:16 
Awatar użytkownika

Cytat:
Będziesz znów, po latach, na basenie! Ciekawe jak Ci się spodoba, czy muzyka będzie dobra do pływania

:-)
Miejsce niesamowite! Kiedy wszedłem, nie mogłem uwierzyć, ze tam naprawdę jest niecka basenowa i taka posadzka, jak na pływalni... Świetny klimat! Niestety nie taka świetna akustyka, w każdym razie na początku było okropnie. Pierwszy utwór zabrzmiał jak dla mnie źle i utwierdziłem się w przekonaniu, że go wręcz nie lubię, chyba od następnego razu będę już zawsze zaczynał od numeru dwa. Ale numer dwa bardzo lubię, a na początku rozległo się straszne buczenie i miałem wrażenie, że ludzie wokół patrzą na siebie z wyrazem twarzy "co to w ogóle ma być?!". A może tylko mi się zdawało. Na koniec zagrali ten numer jeszcze raz i było wszystko w porządku.

W sumie mogę powiedzieć, że chyba z tym koncertem było ogólnie tak, jak u mnie z Voo Voo: oddziałał bardziej na mózg niż na serce, bardziej teoretycznie niż praktycznie. No bo teoretycznie było świetnie. Muzycy w wybornej formie, szczególnie Mateusz Pospieszalski, który po tym koncercie wyraźnie zaczyna się u mnie wysuwać na czoło w kategorii "najlepszy muzyk w Polsce". Jak gra na saksofonie (i innych pokrewnych) to wiedziałem już wcześniej i mimo wszystko jego wyczyny w najlepszym okresie 2 Tm 2,3 robiły na mnie nawet większe wrażenie. Ale już jego talenty wokalne są dla mnie odkryciem - kojarzył mi się dotąd z raczej skrzekliwym głosem, który kiedyś przypadkiem słyszałem w garderobie, tymczasem tutaj wspaniale zastąpił śpiewającego Azera, jego wokalizy było naprawdę bezbłędne. Przy okazji odegrał rolę prowadzącego czteroosobowy chór wujów, zgodnie mruczących przy kolejnych utworach - wyszło to znakomicie i zaskakująco, bo jednak na żywo nie tak łatwo utrzymać czystość dźwięków, kiedy się jednocześnie gra na instrumentach i ogólnie szaleje. Można powiedzieć, że było jak na płycie, a nawet lepiej. Wreszcie Pospieszalski - showman, niby nie lider, ale jednak gwiazda wieczoru, z jednej strony olśniewający wirtuozerią, ale z drugiej doskonale bawiący się formami i nawet się autoparodiujący (w pewnym momencie zaczął naśladować sam siebie, jak tak duje w saksofon i się kiwa ;)), i oczywiście powracający wciąż motyw wieczoru: dmuchanie w butelkę po wodzie - czy to taki lokalny koloryt, czy stały element?
Liderem mimo wszystko jest Waglewski, ale takim liderem, co pozwala swoim muzykom rozwinąć skrzydła i w żaden sposób ich nie próbuje przyćmić. Grał zresztą wyśmienicie, śpiewał... jak umiał ;), jako frontman spisał się dobrze. Świetny basista, niezły perkusista.

Do tego, jeżeli chodzi o "teoretyczne" podobanie, to bardziej mi się podobało, niż zapewne w innym repertuarze, bo te akurat piosenki naprawdę mi trafiły do przekonania. Więc z jednej strony znakomity materiał bazowy, a z drugiej bardzo bogate rozwinięcie, odegranie płyty potrwało chyba dwa razy dłużej niż sama płyta.

A jednak praktyka była taka, że kiedy wróciłem do domu (późno, ale znów aż tak późno), to nie miałem nieodpartej chęci, żeby natychmiast się zalogować i napisać jak było cudownie. Po koncercie w Palladium musiałem natychmiast założyć dwa wątki pokoncertowe, po Wovoce mógłbym w ogóle biegać po mieście i każdego przekonywać, że koniecznie należy chodzić na Wovokę. Po Voo Voo zadowolony wróciłem do akademika i poszedłem spać.

I tak to jakoś mogę podsumować :)

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 19 kwietnia 2015 07:53:10 
Awatar użytkownika

Dzięki! :D
Jeszcze dziś postaram się odnieść!

(wcześniejsza wersja jednak nie była tym co chciałem napisać)

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 19 kwietnia 2015 09:12:34 
Awatar użytkownika

MAQ pisze:
Jeszcze dziś postaram się odnieść!

Patrzę naprzód do!

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 19 kwietnia 2015 09:17:09 
Awatar użytkownika

:D

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 19 kwietnia 2015 16:06:46 
Awatar użytkownika

Jedziemy! :)

Cytat:
Świetny klimat! Niestety nie taka świetna akustyka, w każdym razie na początku było okropnie. Pierwszy utwór zabrzmiał jak dla mnie źle i utwierdziłem się w przekonaniu, że go wręcz nie lubię, chyba od następnego razu będę już zawsze zaczynał od numeru dwa. Ale numer dwa bardzo lubię, a na początku rozległo się straszne buczenie i miałem wrażenie, że ludzie wokół patrzą na siebie z wyrazem twarzy "co to w ogóle ma być?!". A może tylko mi się zdawało. Na koniec zagrali ten numer jeszcze raz i było wszystko w porządku.

:(

W miejscach, które akustycznie są słabe zdarzało się, że pierwszy numer brzmiał na 50% tego co działo się później, ale tak tragiczine jak piszesz to na żadnym z widzianych przeze mnie Voo Voo nie było. Trochę robi mi się niedobrze jak to czytam, tym bardziej, że dla mnie ich akustyk potrafi cuda...

Cytat:
W sumie mogę powiedzieć, że chyba z tym koncertem było ogólnie tak, jak u mnie z Voo Voo: oddziałał bardziej na mózg niż na serce, bardziej teoretycznie niż praktycznie. No bo teoretycznie było świetnie.

Spodziewałem się takich słów :).

Cytat:
Muzycy w wybornej formie, szczególnie Mateusz Pospieszalski, który po tym koncercie wyraźnie zaczyna się u mnie wysuwać na czoło w kategorii "najlepszy muzyk w Polsce".

To rzuć uchem jeszcze tu: https://www.youtube.com/watch?v=pL8bu4TNqvU
Daje radę również na pianie :).

I oczywiście ze wszystkim co piszesz na jego temat się zgadzam, z tym, że postacią numer 1 jest dla mnie Wagiel. Niby wiem dlaczego Mateusz cieszy się po każdym koncercie (wśród większości publiki) takim uznaniem, ale muzycznie Pan Wojtek od początku przyciągał mnie do siebie mocniej.

Cytat:
dmuchanie w butelkę po wodzie - czy to taki lokalny koloryt, czy stały element?

To pierwsze :D.

Muszę na moment zatrzymać się tutaj:

Cytat:
niezły perkusista

Czy aby na pewno tylko niezły? :)

Dla mnie te jego zupełnie nierockowe subtelności, cała paleta brzmień i pogłosów i chyba przede wszystkim, transowy i kompletnie dziki wir dzięku (talerze!), w mocniejszych momentach to jakiś TOTAL!

Cytat:
odegranie płyty potrwało chyba dwa razy dłużej niż sama płyta

W Poznaniu dokładnie tak było :).

Cytat:
A jednak praktyka była taka, że kiedy wróciłem do domu (późno, ale znów aż tak późno), to nie miałem nieodpartej chęci, żeby natychmiast się zalogować i napisać jak było cudownie. Po koncercie w Palladium musiałem natychmiast założyć dwa wątki pokoncertowe, po Wovoce mógłbym w ogóle biegać po mieście i każdego przekonywać, że koniecznie należy chodzić na Wovokę. Po Voo Voo zadowolony wróciłem do akademika i poszedłem spać.

Mimo to cieszę się, że Ci podeszło. Polecam bardzo żebyś wybrał się na jakiś koncert do małego klubu. Z moich doświadczeń wzór jest prosty - czym mniejszy klub tym lepszy koncert :wink:. Tym bardziej, że Waglewski na okrągło trąbi o tym, że małe koncerty gra im się lepiej.

Tytuł:
PostWysłany: wt, 21 kwietnia 2015 22:04:21 
Awatar użytkownika

Chętnie pójdę jeszcze, jak by była okazja. Pokoncertowo płytę nadal darzę dużą estymą i jeszcze wyraźniej na pierwsze miejsce wysuwa mi się "Kim bym był". Powiem też, że o ile na żywo Mateusz Pospieszalski dla mnie wymiótł całkowicie, o tyle na płycie jest znacznie bardziej przytłumiony i postacią numer jeden jest dla mnie lider (zwłaszcza ze względu na gitarę).
Co do perkusisty to tak, jak napisałem. Nie mam żadnych zastrzeżeń, ale nic mnie szczególnie nie ujęło, a miejscami miałem wrażenie, że jest to zdolny młody muzyk, który jeszcze dużo musi się nauczyć... i solo też tak o tyle, o ile.

Ranking z płyty dorzucę:
1. Kim bym był
2. Gdybym był dzieckiem (te tytuły :roll: )
3. ... a on onc, długą noc... (przedostatni)
4. piąty numer z saksofonem na końcu
5. Pokój
6. Po godzinach
7. ostatni
8. Tli się
9. ten, co przed Tli się

79. Dobry wieczór ;-)

Tytuł:
PostWysłany: wt, 21 kwietnia 2015 22:12:42 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
79. Dobry wieczór

Gdzie Ty trzymasz uszy człowieku? :D

Tytuł:
PostWysłany: wt, 21 kwietnia 2015 22:23:44 
Awatar użytkownika

maksymalnie półtorej gwiazdki!

Tytuł:
PostWysłany: śr, 22 kwietnia 2015 19:08:54 
Awatar użytkownika

O!

Zabawa w kolejność - czemu nie! :)

1. Kim bym był
2. Na coś się zanosi
3. Tli się
4. Gdybym
5. Po godzinach
6. Dokąd idą
7. Dobry Wieczór
8. Skrzyżowanie
9. Odpuść mi moje życie

- - -

10. Pokój

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 26 kwietnia 2015 21:20:44 
Awatar użytkownika

A u mnie mniej więcej tak:

1. Gdybym
2. Dobry Wieczór
3. Kim bym był
4. Dokąd idą
5. Po godzinach
6. Tli się
7. Skrzyżowanie
8. Na coś się zanosi
9. Odpuść mi moje życie
10. Pokój

Tytuł:
PostWysłany: śr, 29 kwietnia 2015 08:44:46 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
Co do perkusisty to tak, jak napisałem. Nie mam żadnych zastrzeżeń, ale nic mnie szczególnie nie ujęło, a miejscami miałem wrażenie, że jest to zdolny młody muzyk, który jeszcze dużo musi się nauczyć... i solo też tak o tyle, o ile.

Mnie wręcz drażni jego sposób gry w "Gdybym" - ta perskusja zupełnie tam nie pasuje.

Tytuł:
PostWysłany: czw, 07 maja 2015 12:12:01 
Awatar użytkownika

Serdelek pisze:
A czy arasek słyszał już nową płytę?

arasek pisze:
Nie słyszałem, ale jak tylko wysłucham to się wypowiem.

Czy możliwa jest już aktualizacja stanowiska Araska? :)

Tytuł:
PostWysłany: czw, 07 maja 2015 12:26:50 
Awatar użytkownika

Ponoć w Krk za moment za free VooVoo gra. Ponoć idę. I ponoć ma być dobrze. ;)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 579 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 39  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.